|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
piflar Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56 Prispevkov: 246 Aktiv.: 1.15 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 5:45 pm Naslov sporočila: Spajkanje - varjenje na aluminij |
|
|
Pozdravljeni.
Rad bi izdelal majhno elektrodo cca. = 10mm. Na voljo imam le aluminijaste lističe iz katerih jo nato izrežem z usnjarskim luknjačem. Problem je ta, ker na Al ne morem spajkati. Iščem bakrene lističe (cca 0.5mm debeline), oz. kakšno prevodno lepilo, oz. kakšno alternativo. Rekli so mi, da bi moral žice zvariti gor s točkovnim varilnim strojem. Žal o teh zadevah nimam pojma.
Prosim za pomoč.
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.76 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 6:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aluminij se da spajkati, samo lot je presneto drag. Ena palica fi 2mm in dolžine en meter stane 60EUR. Spajka se brez vseh dodatkov ker so že v žici. Greje pa se s plinskim gorilcem zelo majhnim. Temperatura pa mora biti cca 350 stopinj. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala. Kje se pa to dobi? Upam, da ni preveč komplicirano spajkanje s tem.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 8:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aluminij se da spajkati!
Problem pri aluminiju je njegov oksid, ki pa se seveda ne da spajkati. Aluminij pa je na žalost kovina, ki izjemno hitro oksidira.
Rešitev tega problema nam omogoči, da na aluminij preprosto spajkamo stvari, ki jih želimo.
Potrebujemo spajkalo moči 100W+, navadno strojno olje in strearin.
Mestu kjer želimo spajkati obilno prekrijemo s strojnim oljem. Z ostrim predmetom (olfa nož) odstranimo aluminijev oksid, nato dodamo nekaj stearina in vse skupaj segrejemo s spajkalnikom. Spajka se zelo lepo oprime.
Pozor, ponovno taljenje spajke povzroči, da aluminj pod njo oksidira in spajka odstopi. Vsako taljenje spajke se mora torej zgoditi pod strojnim oljem, ki ne dovoli dostopa kisiku. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem se to potem naredi z normalno spajkalno žico in oljem, ne potrebujem posebne žice? Na Conradovi strani sem našel nakakšno "Aluminijasto spajkalno pasto" za 9.30€. Aluminijasta spajkalna pasta
Hvala,
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
Če prav razumem se to potem naredi z normalno spajkalno žico in oljem, ne potrebujem posebne žice? |
Tako je. Povsem običajna spajka zadostuje. Sem že večkrat demostriral in lahko stvar ponovim, če bo kak interes. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosil bi te le za kakšen uporaben nasvet. Namen imam spajkati 10mm velike ploščice aluminija. Površina je celo malce ukrivljena kot krožniček in bo zadrževala olje. Najbolje da najprej izrežem in nato prispajkam ali naredim obratno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja bolje je, da najprej izrežeš. Aluminij je namreč zelo dober prevodnik toplote. Če boš najprej izrezal, bo energija potrebna za uspešno spajkanje precej manjša. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piflar Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej bi mi mogoče uspelo s 40W spajkalnikom?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim. Spajkalo mora biti močno. 40W je odločno premalo. Kot sem rekel 100W ali več. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
piflar je napisal/a: |
Če prav razumem se to potem naredi z normalno spajkalno žico in oljem, ne potrebujem posebne žice? Na Conradovi strani sem našel nakakšno "Aluminijasto spajkalno pasto" za 9.30€. Aluminijasta spajkalna pasta
Hvala,
lp. |
S to pasto (podobna je za SMDje) sem zadnjič za test zlotal dva 5mm alu valjčka. Zadeva je šla lepo skupaj šele potem, ko sem uporabil mini plinski gorilnik, ker imam očitno prešibkega wellerja. Zato popolnoma verjamem v način VolkD-ja.
Če kdo želi lahko prilepim tudi slike tega spoja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšna je mehanska trdnost takega spoja?
Bi se naprimer dalo na tak način zamašiti kako luknjo v kakšni aluminijasti cevi pod pritiskom? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Kakšna je mehanska trdnost takega spoja?
Bi se naprimer dalo na tak način zamašiti kako luknjo v kakšni aluminijasti cevi pod pritiskom? |
Poskusil sem prispajkano Cu žico odtrgati od aluminijaste pločevine. Odtrgala se je bakrena žica kak cm proč od spoja.
Kako bi se tak spoj obnašal pod pritiskom ne vem. Ampak večina centralnih ogrevanj ima spajkane bakrene cevi.
Potreben bi bil preizkus. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Nov 29, 2008 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
V mislih sem imel aluminijaste cevi od klimatskih naprav v avtu in nekaterih servovolanov. Torej nekje do 20 barov, če bi zdržalo? Sicer nimam nobene luknje nikjer, ampak informativno me pa zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Nov 30, 2008 2:07 am Naslov sporočila: |
|
|
sebaveh je napisal/a: |
Torej nekje do 20 barov, če bi zdržalo? |
Močno dvomom. 20 barov je velik pritisk, spajka pa ni nekaj kar bi imelo mehansko dobre lastnosti. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni