|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 7:36 pm Naslov sporočila: cenejši kitarski ojačevalec na elektronke |
|
|
Mogoče bo še koga zanimalo. Zato odpiram novo temo.
Zelo me mika izdelava kitarskega ojačevalca na elektronke, male moči - 5- 15W.
Na internetu je milijon shem in kopij vseh možnih "maršalov".
Dobro.
Vendar me zanima, kje se dobi elektronke in transformatorje po ugodni ceni. Malo sem gledal okoli po spletnih trgovinah in ebayu pa se cene trafotov in elektronk iste vrste razlikujejo tudi do 100%.
Ne iščem najbolj audiofilskih komponent, le da bi zadeva imela lampaški zvok in bi distorzirala na "old school blues"
Kaj je normalna (dobra) cena za te komponente?
lp
_________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 7:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
škoda da nisi v bližini Ptuja.
Poznam možakarja ki je naredil ogromno kitarskih ojačevalnikov na elektronke. Enega imam celo sam. Robo je iskal po smetiščih (trafote), elektronke pa kupil nekje, ne vem kje. Ta ojačevalnik mi je dal po smešni ceni. Menjala sva za eno končno stopnjo 2x350W, ki ni bila bokvekaj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, kaj ko ni več na odpadih reči z elektronkami
Naše Savice pa ne bom razdiral za nič na svetu
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žrepko Član

Pridružen-a: Tor 23 Mar 2010 20:12 Prispevkov: 700 Aktiv.: 3.77 Kraj: Ptuj-Maribor
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Savico pa kar šparaj to je zlata vredno
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 9:38 pm Naslov sporočila: Material za ojačevalnik na elektronke |
|
|
Jule je napisal/a: |
........Na internetu je milijon shem in kopij vseh možnih "maršalov".
............ |
Prvo se odloči za projekt nato išči komponente. Ne odloči pa se za neko komplicirano kopijo tovarniškega ojačevalnika. Prvo se spravi na nekaj "preprostega"!
Se lahko kar hitro zgodi kot ima aljoš v svojem podpisu:
Citiram: |
Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
Moj znanec brenka doma na to.
Jule je napisal/a: |
Kaj je normalna (dobra) cena za te komponente?
|
Ni normalno, bi pa se mogoče kaj našlo po Volkovem vzorcu pri meni.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Avg 26, 2010 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
O elektronkah, karakteristike iste vrste elektronke, različnih proizvajalcev se ne razlikujejo veliko, zato ne zapravljaj za avdiofilske, so Made in USSR ali Ei Niš odlične (Ei Niš so v pravzaprav Philips, namreč ko je Philips ukinil proizvodnjo elektronk, je proizvodno linijo in znanje prodal Ei Niš).
Pazi samo na to da so nove, vsaj za prvi projekt. Ne rečem, rabljene tudi lahko delajo še in še časa, vendar nikoli se ne ve in je za začetek bolje. da štartaš s takimi ki naj bi bile v redu.
Izhodni in mrežni trafo, odvisno od moči. Če ne rabiš veliko moči je dovolj tudi EL84 ali podobna izhodna pentoda, transformatorji pa iz odsluženega radioaparata ali gramofona na elektronke. To bi spravilo od sebe 3 do 5W.
Za več pa ali naročiti narejene ali dati izdelati po meri. Če je slednja možnost sprejemljiva, povej koliko W in bom pobrskal po dokumentaciji, če je kakšen recept za tak ojačevalec, seveda s podrobnimi podatki za transformatorje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Splača se ti pogledati tudi tu: http://www.18watt.com/
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 9:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Spet sem raziskoval pozno v noč..
Odkril sem še nekaj močnejših(18W) modelov.
Posebej mi je stopil v uho tale spodaj, katerega sem dobil v dveh verzijah.
V eni je uporabljena še ena elektronka namesto diod v napajalnem delu.
Zdaj me zanima, kakšen bi bil cenovni razred zgornjega 5W in spodnjih 18W.
Ker če razlika ni ravno 100% cene(transformatorji), bom poizkusil narediti močnejšega.
Aja še nekaj me zanima. A so elektronke ECC83 kompatibilne z 12AX7? Ker je tale močnejši po zgradbi precej podoben tistemu zgornjemu 5W, le da ima druge elektronke.
lp
EDIT:. našel še tretjo, najbolj sofisticirano shemo - layout, ne najdem pa sheme. Je pa skorajpopolna kopija marshalla in ima zelo lep "marshall woody blues tone"
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
39.36 KB |
Pogledana: |
26 krat |

|
|
42.7 KB |
17 krat |

|
|
353.1 KB |
29 krat |

|
_________________ lp Jure
Nazadnje urejal/a Jule Pet Avg 27, 2010 11:23 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.20 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
12 AX 7 je ameriška oznaka evropske ECC83.
Potegni si dol TDSL.
Ojačevalec 5W ni dileme, stvar dela. Pred 25 leti sem ga zgradil z ECH11 in EBL1 - elektronke izpred 2. svetovne vojne. Delalo od prve, vendar sem ga razdrl, ko je odpovedal mrežni trafo in ga bo verjetno treba še kdaj sestaviti. Moči pa je za sobo še preveč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem se igračkal po spletni trgovini http://www.tubeampdoctor.com/.
Za tega zadnjega, "najboljšega".
Izhodni trafo je 79€, z vsemi elektronkami, podnožji, potenciometri(brez gumbov, uporov in kondenzatorjev) pride 165€ + 15€ptt
Brez napajalnega trafota! (290-0-290, 3.15-3,15).
Sicer je to še kar ugodna cena za vrhunski ojačevalnik.
(če potem, ko ga sestaviš ne naredi )
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektronke so kar se tega tiče kar odpuščajoče. Paziti moraš le, da pustiš anodno napetost pri miru.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje bi se dobilo po ugodni ceni tak napajalni trafo?
Če prav razume, da ven 3.15V 2x (skupaj 6,3V), 2x 290V (skupaj 580), in še enkrat 6.3V Zakaj?
Kaj je pa tisti E desno zgoraj?
lp
|
16.88 KB |
12406 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
E je zemlja - earth. Poglej za Hammond transformatorji, oni jih namreč delajo za vse žive ojačevalce (Marshall, Fender...). Kolikor se spomnim je zastopstvo za Hammond nam najbližje v Italiji...
Tule najdeš tudi cenik: http://www.hammondmfg.com/5cindex.htm
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sadida Član

Pridružen-a: Pet 17 Apr 2009 12:53 Prispevkov: 636 Aktiv.: 3.23 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Pet Avg 27, 2010 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi tale prav simpatičen
|
 Download |
Ime datoteke: |
Firefly PCB Guide 8.pdf |
2.49 MB |
Downloadano: |
41 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni