|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.89 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 9:37 am Naslov sporočila: Pocinjene žice sponke in predpisi |
|
|
V omarici z varovalkami je odžgalo eno sponko. Pri tem je oblok preskočil še na dve sodednji varovalki.
Ob popravilu sem opazil, da so konci večine žic, ki so vstavljene v sponke, pocinjeni.
Na načrtu je letnica 1994.
Je takrat obstajal kakšen predpis, ki je prepovedoval spoje s pocinjenimi žicami v sponkah na vijak?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko11 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47 Prispevkov: 893 Aktiv.: 3.77 Kraj: Dobrepolje
|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ni nikoli obstajal kakšen tak predpis.
Če so žice dovolj dolge, poreži pocinjeni del, ter na žice stisni votlice.
LP,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.40
|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 3:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ubistvu je predpis, da se konci mehkih žic lahko pocini, vendar ne na mestu spoja . Namen tega je preprečevanje cufanja na koncu žice in lažje vstavljanje. Kjer pa je spoj oz. kjer pritiska vijak sponke, tu pa žica ne sme biti pocinjena.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 6:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pocinjen je bil ves neizoliran del žice in še malo več.
Nisem energetik. V šoli nihče ni omenjal pocinjanja žic.
Izvedeli smo samo, da naj bi bili v energetiki spoji s spajkanjem prepovedani.
Ne vem pa, kateri predpis to ureja in kdaj je stopil v veljavo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
58.2 KB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 62.00 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 6:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena stara debata na slično temo.
Kar se tiče predpisa - dvomim da obstaja? Kot sem omenil v sporočilu z gornje povezave tam pred 30+ leti so se žice spajkale. (Vsaj EKO v Velenju, ki je delal hišne ter industrijske razdelilce, kjer sem takrat opravljal delovno prakso)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Okt 08, 2011 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja. EN 60335. Prepoveduje spajkanje vodnikov, ki se privijajo z vijakom. Kot je nekdo omenil. Dovoljeno je spajkanje konice vodnika, ki ni stisnjena z vijakom.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Obstaja. EN 60335. Prepoveduje spajkanje vodnikov, ki se privijajo z vijakom. Kot je nekdo omenil. Dovoljeno je spajkanje konice vodnika, ki ni stisnjena z vijakom. |
Iz radovednosti me zanima kaj je pri tovrstnem pocetju narobe oz nevarno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 62.00 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
powr je napisal/a: |
Iz radovednosti me zanima kaj je pri tovrstnem pocetju narobe oz nevarno? |
Vse pove že gornja fotografija, ki jo je pripel int47. Sicer beri kaj sem pred časom napisal na povezavi, ki sem jo navedel zgoraj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.97 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je bolj všeč sponke ki ima pod vijakom jeziček.Tako vijak ne more poškodovati žice.Tega ne vidim dosti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.05 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Okt 13, 2011 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajka pod pritiskom leze. Tako se spoj čez čas zrahlja, ko ni dobrega stika pa se na mestu spoja pojavi iskrenje, ki segreva spoj, topi izolacijo, kar lahko povzroči tudi požar.
Sam sem že doživel tole iz prve roke. In to na kuhinjski luči. Žarnica je bila 18W Varčna. Ne spomnim se zakaj sem šel vijačit lestenčno spojko, sem se pa uspešno spekel z žicami, ki sem jih odvil. (Ni me streslo ) Lestenčna je pa tudi že pošteno spremenila barvo in obliko.
Pocinjene žice bi bile recimo bolj sprejemljive, če bi uporabil spojke, ki žico držijo z vzmetjo. Tako je sile vedno dovolj, tudi če se oblika snopa žice spremeni.
Če pri lestenčnih spojkah ne moreš uporabljati tulk na finožičnih vodnikih, lahko kupiš lestenčne spojke, ki imajo pod vijakom pritrjeno neke vrste ploščico, ki potem pritisne na žico. Pri takšnih spojkah lahko uporabiš samo gole žice. Ponavadi prodajajo oboje, le te s ploščicami so rahlo dražje. (Vendar ne toliko, da bi veljalo o tem zgubljati besede) Sam vedno kupujem takšne.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.31 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 10:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Tudi jaz že vrsto let delam napako in pocinim finožične vodnike preden jih privijam v sponke. Upam da ne bo kdaj kaj zagorelo
Pred spajkanjem finožični vodnik trdno zavijem da dobim trdno ovito pletenico in šele nato pospajkam.
Lp.
Darko
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

|
Objavljeno: Ned Okt 30, 2011 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
@Highlag:
Hvala.
P.S: Sem ugotovil, da je LVD kar obsežna solata.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 486 dni