www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

cnc plazma
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sajko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Nov 2009 21:51
Aktiv.: 0.02
Kraj: NM-Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 15, 2009 10:15 pm    Naslov sporočila:  cnc plazma Odgovori s citatom

Namreč-trenutno za razrez pločevin(beri plate od 6 do 25mm) uporabljam plamenski rezilnik z optičnim krmiljem. Zadeva zgleda tako, da optika sledi črto, ki mora bit cca 1mm debela in s tem pelje plamenski gorilnik, ki vzporedno reže ploščo. Je pa mal brezveze, da narišem kose v ACADu, pol pa printam na papir in to nosim na optični rezilnik.Ker sem samo popoldanski uporabnik, si ne morem privoščit plazemskega rezalnika za 50 ali več kEur, za povrh pa še hišo gradim . Mehanika-se pravi ogrodje, vodila itd. ni problem, pri krmiljenju se pa neha-za to rabim pa nekoga iz vašega področja-se pravi elektronika. Se pravi rabim nekoga, ki bi znal naredit krmilje skupaj s potrebnimi motorčki za osi .... Kar se tiče strojniškega dela izdelave ni problem-na razpolago imam škarje za pločevino, abkant, rezkar, stružnice, vrtalni stroj, varilne aparate , pa še kaj. Zadeva sicer ne bi bila ravno majhna-obdelovalne površine cca 1500x3000mm, res pa tle ni potrebna taka huda natančnost-tam nekje 0.5mm je čist OK, ker se tud jaz ne ukvarjam ravno z majhnimi stvarmi-bagri in podobne zadeve. Ker to ni mehanska obdelava, tud kakšnih posebnih sil ni-sam gorilec ima par kil, pa cevi mora za sabo vleč. In jasno, zanima me cena. Torej?? Think
madzi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 10:46
Aktiv.: 1.33
Kraj: Pragersko, Dragonja vas, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 15, 2009 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektronika (vzami iz škatle in dela) + motorji recimo 200€. Dobi se za manj in tudi več. Ebay

Je pa vse odvisno kakšne motorje daš gor. Na podlagi motorjev potem vzameš krmilno elektroniko. Potem še rabiš program za krmiljenje. Mach3 je plačljiv ampak dober. Maš tudi EMC2 - LinuxCNC ki je zastonj. Nevem sicer kako deluje optično krmiljenje ampak bi moral verjetno tudi to nekako urediti da deluje v navezi z krmilnikom. Več narediš sam manj te stane.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jvolk
Član
Član

Pridružen-a: Ned 05 Mar 2006 1:14
Aktiv.: 3.14
Kraj: okolica Divače

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 15, 2009 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno ima tudi tvoja naprava tisto "škatlo" na kateri nastavljaš hitrost, tip sledenja črti, ... Na zadnji strani tele "škatle" poglej ali morda imaš en okrogel konektor, cca 4cm fi.
Nazaj na vrh
Pobesneli
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Aktiv.: 5.03
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.steeltailor.com/sproducts/cnc_cutting_machines/cate/6/id/P%20Series.html

meni je ta stvar vseč za rezanje s plazmo. Nevem pa cene.
Lahko pa ti je v navdih pri gradnji. Jaz sem razmišljal o samogradnji, samo trenutno ni ne dovolj € in ne dovolj časa za kaj takega. Je pa to prenosni plazma sistem, ki se ga ravno tako da vpet na mizo. malo poglej po youtubu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.54
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 5:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povej malo več o stroju. Ko sem poleti delal v eni firmi so imeli tak rezalnik (sledi črti) in sem tudi gledal kako bi se ga dalo predelat na CNC. Glavni problem je bil v tem, da je bil prenos iz pogonskega motorja za X os izveden torno, Y os pa mislim da je bila na zobati letvi. Za Y os bi se v tem primeru lahko samo zamenjal motor ali pa dodal enkoder na obstoječega. X os pa bi bilo treba malo modificirati. Glede na to, da se ne rabi tako huda natančnost zobata letev niti ne bi bila slaba rešitev.

Za pogon osi bi ti priporočal koračne motorje saj so poceni, ne rabiš velikih hitrosti pomikov pa tudi krmilniki so cenejši in veliko enostavnejši. Tu imaš kompletne načrte za izdelavo krmilnikov.

Preden ugibamo naprej pa povej raje malo več o stroju.
Nazaj na vrh
sajko
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 7:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž nisem čist jasno napisal-ne naklepam it predelavat obstoječega, ampak bi naredil novega.Starega itak skoz rabim, za povrh pa mislim da ima uporabljene enosmerne motorčke, poleg tega ima pogon po vzdolžni osi preko trenja med vzdolžnimi kolesi in vodilom, prečno pa res preko zobate letve. Po moje se nima smisla spuščat v predelavo starega, ker ga itak ne morem razkopat pa pol čakat, da imam zrihtanga. Torej-izdelava novega. Pobesneli-tale steeltailor je sicer zanimiv-bom vprašal za ceno, ampak najbrž je zame le mal prešvoh. Namreč, pri sedanjem rezilcu me moti tud to, k je [slovenščina je zame švedska vas] konzolni kot ta, pa mi gorilnik zmeraj mal trese in poskakuje. Če bi se spravu delat, bi napravu kr konkretno zadevo.
Po moje bi ble zobate letve kr OK. Da se razumemo-zadeva pri meni dela skoraj vsak dan, [slovenščina je zame švedska vas] da ne mislim na nekaj čist hobi -res pa da ne rabim nekih vrhunskih opcij, kot jih imajo stroji za 80 jurjev. Raptor-hvala za nasvet, ampak jaz dejansko rabim nekoga, ki se na to spozna in to tud nardi, ne mislim zdaj sam elektronske sheme študirat, boljš da kaj drugega delam, pa nekoga plačam, da to izvede. Nimam namena mal za hobi it zadeve delat,pa ker imam časa na pretek. Kogar bi bilo volja se s tem poigrat, se usedemo skupaj, pogovorimo kako bi zadeva zgledala, nardim mehanski del, lahk tud kupim ostalo, kar je potrebno, potem pa mi mora tisti nekdo zadevo spravt v življenje. Pač se zmenmo za ceno, llahko pa tud po principu jaz tebi ti meni.

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70764.81

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 16, 2009 10:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
sajko
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 1:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor se jaz razumem na to, so v kitu motorji in napajanje -krmiljenje motorjev. Kaj pa softver? Da čist po kmečk prašam-nekako moraš mašini povedat, kaj hočeš od nje?? Ne se smejat, ampak jaz tega tolk res ne poznam, tako da lahko kaj trapastga bleknem d'oh! . Če bi bila to hidravlika al pa čista mehanika....... Very Happy
Vidim, da si iz NM. Morda bi se lahko enkat za pol ure dobila, da mi pojasniš par stvari?? Dancing
PS: Zdaj vidim da moraš bit okolica Šentjerneja-jaz pa sam na drugo stran avtoceste.

stane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Aktiv.: 5.79
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Praviš da mehanska obdelava ni problem.
Konstrukcijo naredi sam. Pri plazmi delujejo dosti manjše sile kot pri rezkanju.
Namesto linearnih vodil daj cevi nanje pa postružena kolesa, tako, da objame
skoraj pol cevi. Da se ne sname daj na drugi strani nasproti ležaj.

Ostalo :
cca 200 € kos. koračni motor MS 300 ( 300Ncm)
cca 150 € krmilnik - točno ceno ti naj napiše VolkD
cca 100 € računalnik P4 1.6 - 2.0 GHz , 1 G Ram
cca 120 € program Mach
izbrat pa moraš še pogon - jermen ali navojno vreteno

Pri plazmi se uporabljajo nizke hitrosti rezanja, tako da potrebe po servo
motorjih ni.

Zdaj pa še ti nekaj napiši.
Kakšna je moč agregata oziroma kakšno debelino lahko režeš?
Cena agregata?
Če ti je hitrost rezanja poznana jo prosim napiši?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sajko
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 6:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj uporabljam samo plamensko rezanje, režem max 60mm debelo-sicer ni problem rezat tudi 250mm debelo. Pri tem so hitrosti rezanja max 600mm/min, sicer se že rad prekinja rez. Za plazemski rezolnik, o katerem se pogovarjamo, bi pa vzel Hipertermovo 1650-ko-po podatkih je max debelina rezanja 38mm, priporočena pri strojnem rezanju pa 19mm. Po podatkih naj bi bila max hitrost pri 6mm debeline 3000mm/min, pri večjih debelinah pa seveda manj. Po moje je tudi teh 3m/min pretirano, ne vem. Sama hitrost rezanja ni velika, hitrost praznega teka bi pa lahko bila tam enih 5-6m/min-da se jo ne naveličaš čakat, kdaj bo prišla na pozicijo. Za plazemsko rezanje nimam izkušenj, kakšne so dejanske hitrosti. Za ta plazemski izvor nimam ponudbe, ampak 1250-ka (malo manjša)je bila tam 3-4000 Eur.
Ker večinoma uporabljam pločevino do debeline 20mm, bi mi bila 1650-ka dost velika, za debelejše lahko pa še zmeraj plamenski gorilec gor dam.

stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 17, 2009 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na dimenzije stroja in hitrosti, ki si jih sedaj napisal, bi rekel naredi raje z
servo motorji. Je pa dražje. Varstroj Lendava tudi prodaja agregate. Najraje prodajo
CNC, vendar se posebej tudi dobi.

Pa naj še kdo komentira!
Hvala za informacije.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.01
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 18, 2009 1:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

stane je napisal/a:
Glede na dimenzije stroja in hitrosti, ki si jih sedaj napisal, bi rekel naredi raje z servo motorji. Je pa dražje.

Ja definitivno je dražje. Že servo motorji so dražji. Tudi kontroler je dražji. Z jvolk delava servo kontrolerje za naš cnc. Grob izračun pravi, da bo vsak kontroler prišel okrog 100 eur.
Tudi motorji so dražji.
Je pa res, da je potem to res uporaben stroj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
galu
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2010 21:50
Kraj: Il. Bistrca

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 10, 2010 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep Pozdrav

Sem nov na forumu in se zanimam za izdelavo cnc plasme.Bolj hobi variante.
Konstrukcijo bi naredil sam samo potem bi bilo potrebno ta stroj nekako spravit k življenju.Prosim vas če mi lahko posredujete kakšno informacijo.Ali bi bil kdo pripravljen to naredit?

Hvala za odgovore
Nazaj na vrh
galu
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2010 21:50
Kraj: Il. Bistrca

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 12, 2010 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A res ni nobenega ki se z tem ukvarja da bi kaj napisal?
Nazaj na vrh
stane
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 13, 2010 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo več napiši !
Dimenzije stroja ?
Hitrosti ?
Koračni ali servo motorji ?
Koliko je zgornja meja ? (€€€)
Kakšen software želiš ?
Na kakšnem operacijskem sistemu bo zadeva ? Linux ? Win ?
Na forumu imaš veliko napisanega !
Poišči temo " CNC rezkalni stroj " in jo prečitaj , ima 60 strani !

Ko boš to predelal boš imel odgovore na vsaj polovico vprašanj.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni