|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
GregorN Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48 Prispevkov: 1162 Aktiv.: 5.42 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 9:25 pm Naslov sporočila: Plavajoč zelenjavni vrt |
|
|
Če je @Piroman-u prav in je pripravljen deliti info bi me zanimalo kako ima narejen plavajoči zelenjavni vrt.
Piroman če ti je prav bi bil vesel predstavitve, sploh slike so bile zanimive v drugi temi, v kolikor ti ni do tega, naj se tema briše.
Torej tema je namenjena predstavitvi, deljenju informacij, izgradnji ipd. o plavajočih zelenjavnih vrtovih, tema NI namenjena debati kaj je bolje, iskanje prednosti in slabosti ali iskanju debat, ki razdeljujejo ljudi.
_________________ LP! Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2012 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo, da vas tema zanima, jaz pa tudi nimam kakšnih zadržkov, da ne bi česa napisal
Kratek opis ozadja ali zakaj bi se s tem sploh ukvarjal.
Od kje ideja?
Sama ideja gojenja zelenjave v vodi ni nova. Prve hidroponske sistem, podobne današnjim so razvili Azteki zaradi pomanjkanja "kmetijskih" površin. Spletli so nekakšne splave, jih napolnili s peskom in vanje posadili rastline. Korenine so pognale skozi pesek in prosto bingljale v jezerski vodi kamor so zasidrali splave.
V čem je smisel?
Ljudje smo bili včasih lovci in nabiralničarji. Ker se nam ni ljubilo pešačit do tam, kjer je raslo naše najljubše zelišče, se je nekdo spomnil, da bi rastlinje raje posadili blizu naslebine. Ker je takrat deželo prekrival gozd so naleteli na težavo. Ko odstraniš gozd, dobiš nič kaj prida uporabno zemljo za intenzivno gojenje rastlin. Nekaj časa že raste vendar z vsakoletnim odnašanjem hranil v obliki rastlinja zemljo dodobra osiromašiš.
Potem so se spomnili na živali; če jih pustiš, da se pasejo ti to gnojenje ne pomaga kaj dosti. Spomnili smo se, da jih lahko zapreš v hlev, jim nosiš travo in odnašaš gnoj na njivo.
Sicer zgleda krasno le, da nastane problem ko ugotoviš, da hranila s tem le koncentriraš z nekega večjega območja, jih zvoziš na njivo, poješ v obliki rastlin in potem gredo via kanalizacija v morje.
Trenutno težave s hranili rešujemo z umetnimi gnnojili vendar ima tak način pridelave precejen vpliv na okolje. Za gnojenje se uporabi gromozanske količine gnojil, katerih proizvodnja je zelo energijsko poratna. Poleg naravnih nesreč v obliki toče se je treba bosti tudi z boleznimi in škodljivci. Da nas bo kmalu 10 milijard raje ne omenjam
Kot altrenativa se nam torej ponudi hidroponika, ki je lepo opisana na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroponics
Recept je torej takle: potrebuješ vodo s hranili s katero hraniš rastlino in ji obenem zagotavljaš dovolj kisika pri koreninah, da se ne utopi.
Jutri nalepim še kakšno sliko in dodam kak link.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko-x Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21 Prispevkov: 326 Aktiv.: 1.37 Kraj: prekmurje
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 7:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Hranila pripravljaš doma ali jih kupuješ gotova (koncentrat)?
Kaljenje izvedeš na gojišču ali je potrebno predkaljenje?
Kaj ti je osnova za korenine (mreža, kamena volna, ...)?
Kako uspevajo "domače" sorte v tem načinu gojenja?
Sam se sicer ne mislim podajati v tako gojenje. Je pa zanimivo za tiste, ki imajo pomanjkanje prostora (vrt).
L.p.
Marjan
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 8:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Koncep je star in se v grobem deli na hidroponiko in aquaponiko, ki postaja vse bolj popularna.
- Pri hidroponiki se mikro in makro elemente dozira vodi. Plodovi so prazni brez prave biološke vrednosti. Metoda se uporablja tudi pri masovni proizvodnji solate, paradižnkov.....
- Pri aquaponiki gre za sonaravno pridelavo hrane oz. za zaključen življenski krog. Sistem temelji na ribah, ki prebivajo v vodi. Hrani se jih z ustrezno kvalitetno hrano. Izločki rib predstavljajo vir nitratov, fosfatov in ostalih gradnikov za rast rastlin. Plodovi so bistveno bolj polni kot pri hidroponiki, kjer se dozira zgolj osnovne elemente. Poleg zelenjave se istočasno dobi še ribe. Dober primer v praksi:
http://www.growingpower.org/aquaponics.htm
http://www.friendlyaquaponics.com/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
marko-x je napisal/a: |
Hranila pripravljaš doma ali jih kupuješ gotova (koncentrat)?
Kaljenje izvedeš na gojišču ali je potrebno predkaljenje?
Kaj ti je osnova za korenine (mreža, kamena volna, ...)?
Kako uspevajo "domače" sorte v tem načinu gojenja?
|
Hranila mešam sam s pomočjo tega kalkulatorja: http://scienceinhydroponics.com/2011/01/the-first-free-hydroponic-nutrient-calculator-program-o.html
Kalim v vodi v mediju v katerem rastlina raste.
Korenine lahko prosto visijo ali pa rastejo v mediju. Trenutno imam jagode, ki rastejo v šoti. Za šoto sem se odločil, ker sem sadike kupil in so rasle v zemlji, zemlja pa ni ravno primerna za pomakanje v hranilno raztopino (okužbe).
Kumare rastejo v perlitu. Korenine kmalu zrastejo skozi luknjice v lončku s perlitom in kasneje prosto visijo v raztopini.
Pred leti sem eksperimentiral s paradižnikom in solato. Takrat sem gojil brez medija in so korenine prosto visele v raztopino.
Domače sorte lepo uspevajo. Američani so tu kmalu spoznali in začeli gojit starodavne "heirloom" sorte paradižnika, ki na odprtem ne rastejo več brez silnih težav.
Tomaž, to, da je hidroponska zelenjava brez vrednosti je le mit. Splošno uveljavljeno mnenje je, da je taka zelenjava enako vredna, zaradi odsotnosti pesticidov pa celo bolj zdrava kot konvencinalno pridelana. Glede okusa sem napisal v sosednji temi- nikogar v verigi pridelovalci-trgovci ne zanima okus, vsi vidijo le obliko, barvo in trajnost pri skladiščenju. Poleg tega je treba plodove obirat ko so zreli, ne da v hladilnicah z acetilenom inducirajo zorenje. Trgovina, ki odkupuje konvencionalno pridelano zelenjavo od lokalnih pridelovalcev to lažje zagotovi kot če se hidroponska zelenjava transportira z drugega konca sveta.
akvaponika je zanimiva zadeva vendar jaz vidim prednosti npr. v afriki, ker je poraba voda majhna in ljudje neizobraženi, kar bi jim delalo preglavice pri pripravi hranil. Poleg tega je tak riba-solata sistem bolj robusten, kar se tiče stabilnosti raztopine, s katero se hranijo rastline. Ima pa seveda ta pristop tudi vsoje slabosti - potrebuješ hrano za ribe.
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tomazp Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24 Prispevkov: 559 Aktiv.: 2.64 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Piroman, imaš kakšne slike? Si zadovoljen s pridelkom? Kako hitra je rast? Imaš zadevo zunaj oz. pod umetno svetlobo oz. kombinacija?
Za hidroponiko me je navdušila pred časom ena stranka. Rastline naj bi zrastle bistveno hitreje, saj naj bi imele vseh elementov v izobilju. Je pa res, da ko sem se malo bolj zanimal mi je bila bližja aquaponika. Pri hidroponiki sem malce skeptičen, ker je težko zamešati gnojilo z vsemi potrebnimi mikro elementi. Veliko jih je zgolj v sledovih.
Še en dober link do videa o aquaponiki. Prava farma za vzgojo rastlin in rib brez hormonov. Priporočam ogled.
http://vimeo.com/6281618
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Začel sem pred nekaj leti s paradižnikom in solato. Tisto je bil deep water sistem narejen v 110mm sivi PVC cevi za kanalizacijo. Akvarijska črpalka je pretakala medij, ki sem ga tudi prezračeval. Paradižnik je lepo rodil vendar je imel konstante težave s kalcijem. Takrat nisem imel kakšnega uporabnega pH metra in sem vse skupaj nastavil napol očimetrično. Eksperiment se je končal z našo selitvijo.
Letos mi je plevel povsem prerastel zelenjavni vrt, ker zaradi službe enostavno nimam dovolj časa. Poleg tega imam obupno slabo zemljo, sama glina, pH je 7,8... skratka, razen fižola vse samo crkuje in je pridelovanje zelenjave ena sama frustracija.
Na začetku poletja sem posadil jagode, kasneje sem od kolega dobil še sadike kumar. Dve kumari sem posadil na vrt, dve pa v raztopino. Tisti dve kumari na vrtu sta dali eno zanikrno kumarico, sedaj pa vegetirata. Hidroponski kumari imata temno zelene liste, vsaj trikrat večje, kot zemeljski in rasteta izredno hitro.
Pri jagodah sem naredil podobno; kupil sem več sadik, tri imam v zemlji, tri pa v šoti. Zemeljske so dale eno serijo jagod, potem se je nehalo. Tri hidroponske dajejo zadnji mesec okoli 200g jagod na teden. Poleg tega cvetijo in ratejo kot zmešane
Sedaj rastejo še štiri jagode v mešanici perlita in vermikulita in jih prav tako kot tiste v šoti zalivam z akvarijsko črpalko dvakrat dnevno po 15 min. Raztopina odteka nazaj v posodo.
Danes sem opazil, ja pak choi že lepo vzklil v perlitu. Tega bom posadil v deep water sistem, ki ga bom prezračeval z akvarijsko črpalko.
Rezultati so zaenkrat ugodni in rastline rastejo bistveno bolje kot v zemlji. Dela je manj kot na zemeljskem vrtu, le na začetku se človek malce lovi s pripravo hranil. Še dobro, da sem kemik
Hranila vsebujejo vse kar rastline potrebujejo. Verjetno ne bi tako bujno rasle, če bi jim kaj manjkalo.
makro hranila:
-N
-P
-K
-S
-Ca
-Mg
in mikro hranila:
-B
-Fe
-Zn
-Mn
-Mo
-Cu
pH nastavim na 5,8
Največja težava je trda ljubljanska voda (prevodnost je 0,45mS) iz katere sem mi pogosto po dodatku fosfata obori kalcijev fosfat. Enkrat bo treba napraviti sistem z reverzno osmozo za pripravo vode. Membrane imam že ugledane ne ebayu
Makro hranila pripravljam sproti, za mikro imam zmešan 1000x stock, ki ga potem dodam 1mL/L raztopine.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
431.38 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
472.26 KB |
53 krat |

|
|
328.73 KB |
36 krat |

|
|
403.78 KB |
32 krat |

|
|
385.83 KB |
22 krat |

|
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.84 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 7:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
... |
Ti si pa res genij na svojem področju.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70668.79
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
borisz je napisal/a: |
Piroman, lahko bi pripravil seminar za soforumaše na to temo.  |
Če bo SLO jeseni bankrotirala bo seminar res potreben, da pozimi ne bomo lačni .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.19 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Misliš, da bo trajalo do jeseni?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Joj, se opravičujem, da sem tale "hec" vrinil vmes. Dajmo raje nehat s tem.
Ja, seminar je res super ideja. Jaz imam za poleti sicer super naravni vrt, a za izven sezone mi je tole gojenje zelenjave noro všeč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70668.77
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.71 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda, da bo treba njivo predelati v bazen, vsaj po pisanju sodeč so rezultati fenomenalni.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

|
Objavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seminar je zanimiva idela, le da imam jaz veliko premalo znanja in izkušenj na tem področju, predvsem pa imam od letos naprej grozovit primanjkljaj časa. Zdaj me že domači grdo gledajo, ko grem po 10 urah službe v delavnico in delam za službo
Mare, kolikor vem, rastejo kolerabice in podobno prav lepo pa tudi krompir se da gojiti:
Hvala Elgrigon:)
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni