www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

En monitor in dva računalnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Racko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Apr 2006 22:00
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 8:43 pm    Naslov sporočila:  En monitor in dva računalnika Odgovori s citatom

Zanima me, če ima kdo kakšen PCB ali shemo vezja, ki bi mi preklapljal med slikama dveh računalnikov na enem monitorju. Vem, da se da take switcherje kupiti, a ga raje ljubiteljsko naredim sam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti bi sam naredil preklopnik za signale reda nekaj sto MHz, najbrz kar iz stikala in parih kosckov zice, ki se ti ravno valja naokoli, da bo bolj budget varianta ? Se tisti preklopniki, ki jih kupis, so obcasno narejeni zanic, take homemade variante se pa sploh slaba ideja, razen ce te meglena slika in motnje ne motijo Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Racko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Apr 2006 22:00
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo je omenil koščke žic? Če sem poprosil za pomoč, me še ni treba totalno popljuvati. Noben ti ni storil nič žalega.

Prosil sem za konkreten načrt oziroma za idejo izvedbe same. Če mi lahko kako pomagaš, vredu. Drugače pa ne drezaj vame s takimi neumestnimi komentarji.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70803.39

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.05
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako strašno pa le ni, konec koncev je "samo" preklapljanje video signala.
Že precej hujše probleme smo ukrotili v domači delavnici. Je pa res, da je tu potrebno zelo paziti na linearnost vezij, saj se vsako popačenje zelo hitro opazi.

Pred nekaj leti sem tak preklopnik naredil kar z reed releji. Montiral sem jih v sam kabel, tako, da je bil oklop kabla preko releja. Šele prelo oklopa sem navil navitje za preklaplanje releja. Kasneje sem ta način uporabil za preklaplanje signalov celo na frekvencah preko 100MHz. V odvisnosti od tipa releja, se da celo na 100MHz doseči slabljenje preko 40 db pri odprtem releju. Pri sklenjenem, pa vstavitvenega slabljenja praktično ni ( 0.3db). Tudi odboji so izredno majhni, saj je rele v koaksialnem vodu.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Darko, ti se zavedas kje so recimo omejitve medija (kabla). Nekdo, ki isce samo "bolj poceni" resitev za nekaj, kar prodajajo v prvi racunalniski trgovini (in stane enako ali manj kot skatla, sestavljena iz diskternih komponent), si stvar predstavlja kot vecpolno stikalo in kup neoklopljenih zic, "saj bi v teoriji moralo delovati". Deluje, ja, s presluhi med zicami (tri barve komponente iste frekvence) in z motnjami od zunaj ... kaksen bliznji trafo, demoduliran pri 50 Hz mora zgledati na ekranu res v redu Very Happy

Racko, take stvari se nima smisla lotevati, razen ce bi zelel narediti boljsi preklopnik od vecine komercialnih (tak bi bil neizogibno tudi drazji). Enako stvar prodajajo ceneje od sestevka potrebnih komponent v prvi racunalniski trgovini, pa se nic casa ne bo treba vloziti vanjo (ce nisi ravno srednjesolec, se najbrz zavedas, da tvoj cas ni zastonj). Ce kljub temu mislis, da bi se ti izvedba necesa takega obnesla na bolj preprost nacin, poisci pinout VGA konektorja (ali klikni semkaj) in naredi preklopnik za vse tri barvne komponente, sinhronizacijska signala in maso (ter morda DDC, ce bi rad uporabljal napredne funkcije ekrana kot je nastavitev locljivosti in refresha avtomatsko, kar je manj pomembno pri zdaj bolj popularnih LCDjih). Pri povezavah upostevaj, da gre (sploh pri "modernih" locljivostih) za frekvence, ki so posteno v VHF podrocju, in moras zato paziti na (a) svoje motnje, ki jih povzrocas, in (b) na motnje drugih naprav, ki kvarijo tvoj signal.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.70
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2006 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj enostaven in poceni preklopnik za monitorje je printer switch (mehanski), ki se ga dobi za par jurjev. Preklopnik ima več kot dovolj pinov za preklop VGA signalov. Potrebno je zamenjati DB25 konektorje od tiskalnika za DB15 VGA konektorje in skrajšati žice od preklopnika do konektorja na minimum. Preklopnik za 4 printerje lahko preklaplja 4 monitorje. Slika je pri višjih resolucijah slabše kvalitete, zaradi principa delovanja (kapacitete in presluhi stikala). Če vzameš koaksialne kable za povezavo od konektorja do preklopnika je slika boljša, je pa več dela (priprava koncev coaxa). Tako škatlo sem imel za analogne monitorje. Digitalnega (DVI) signala nisem preizkušal.

Najboljša rešitev je, da se ob nakupu vedno izbere monitor z več vhodi.

Naslednja rešitev je elektronski VGA preklopnik. Relativno drago in rahlo/močneje vpliva na kvaliteto slike. Do sedaj so mi vsi preizkušeni tovarniško narejeni preklopniki [cenzurirali] sliko pri resoluciji 1920*1200. Edino res dobro je stikalo v monitorju z katerim se izbere pravi vhod.

Doma narejena naprava (elektronski preklopnik) je lahko dobra, vendar razmerje: iskanje materiala-delo-porabljen čas-stroški kaže v izgubo. Za zabavo pa je primeren projekt.

Mehansko (printer) stikalo. Kvaliteta slike je relativno slaba, je pa poceni, ohišje (kovinsko) je že narejeno (vključno s luknjami, ki jih je potrebno le malo skrajšati). Zamenja se le konektorje. Za konzolne monitorje, ki se jih občasno opazuje zadošča.

Jur
Nazaj na vrh
Mihael
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Jun 2006 8:48
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2006 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da se da dobiti prav preklopnik za monitorje samo nevem kje sem to videl! Confused
Nazaj na vrh
alesfoxy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 22:55
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 22, 2006 12:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Racko,

imam dva doma 8 v 1. Nameraval sem stran zmetati elektroniko, ker potrebujem samo škatle, tako da se lahko kaj dogovoriva. Je pa ena omejitev: pasovna širina ni največja: 800*600*70 še gre dokaj ok, kar je več, se pojavlja moire.

Aleš
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni