|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2006 9:52 pm Naslov sporočila: Mala šola Sprint Layout-a |
|
|
V tem spročilu se je dosti pisalo na temo Sprint Layouta. Skušal bom s pomočjo slik ponazorit nekaj osnov.
Dobil sem en enstaven a zanimiv termostat, katerega nameravam "klonirat". Najprej sem ga razstavil ter fotografiral. Fotografijo strani tiskanine sem shranil v BMP format.
Potem sem fotografijo postavil v ozadje. Vključil sem mrežo 2.54 ter z resolucijo ter X in Y odmikom skušal centrirati čip točno na mrežo.
Ko sem končal sem začel "polagati" elemente. Ker elemente lahko polagaš le točno na mrežo - elementi pa sveda niso točno tako razporejeni lahko zmanjšamo mrežo oz. potem, ko element položimo na tiskanino držimo tipko CTRL ter ga točno centriramo.
Enako je z risanjem vezic (držanje tipke CTRL omogča risanje izven mreže):
Lomljenje vezic:
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pet Feb 10, 2006 10:15 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Feb 10, 2006 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker bom na vezju uporabil drug rele kot je sedaj na vezju bom simbol tega naredil.
Izdelava je zelo preprosta ne vzame niti minute.
Za pomoč mi služi košček testne plošče z rasterjem 2.54. Na njo nataknem rele ter preštejem luknjice.
Premaknem se na prosto mesto ter postavim pad-e obrišem element, ter ga shranim.
Sedaj ga postavim na mesto...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 10:08 am Naslov sporočila: |
|
|
WAW Silvo!
Tako enostavno gre to ?!??
Super res !
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter Član

Pridružen-a: Sre 30 Jun 2004 12:55 Prispevkov: 375 Aktiv.: 1.58 Kraj: Pod krvavcem nekje
|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja ta program je prav uporaben za kloniranje raznih vezij katera so že narejena in jih hočeš naredit v več primerkih tudi sam sem ga uporabil za izdelavo nekega že narejenega vezja samo da v mojem primeru ni sem uporabil fotografije ampak skener in star načrt.
Je pa zelo lušten program in emostaven ter hiter za naučit
_________________ Vse se da pokvarit, le če se dovol časa ukvarjaš z njo!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj "trikov" z risanjem vezic.
Vez, ki je narisana z eno potezo želimo razdelit, nalomiti ter spremeniti širino ter en del izrezat.
Postopek je zelo enostaven:
"Naša" vez.
Kliknemo na gumb "Edit" ter vez označimo. Če želimo vez lomiti se postavimo na modro točko na mesto kjer smo nehali risati. Ko se pojavi črn kazalček klikmeno na desni miškin gumb ter izberemo "Add corner" Na tak način lahko dodamo poljubno število plavih točk, kjer bomo vez lomili, prekinili ali brisali. Točke lahko poljubno premikamo. Če ne želimo, da obstoji na mreži pri premikanju držimo tipko CTRL.
Vez lahko poljubno "nalomimo". Če loma ne želimo izvesti na mreži držimo tipko CTRL
Če želimo vez prerezat se postavimo na modro točko kjer želimo vez prekiniti -> desni klik miške -> "Split track"
"Prerazan" del lahko sedaj poljubno spreminjamo - primer širine vezice:
Lahko jo tudi izrežemo. (izvedemo prelom še na enem mestu - del označimo ter ga izbrišemo)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 11, 2006 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še par besed o rabi makrojev iz knjžnic.
Recimo imamo shranjen makro z okroglimi pad-i, ki nam ne ustreza. Postavimo ga na željeno mesto. Izberemo "Edit" ter element označimo. Potem izberemo pad ter izberemo željen pad. V okencu niže lahko spreminjamo velikost ter luknjo.
Če želimo spreminjati posamezen pad moramo makro najprej razdružiti.
To storimo tako, da na označen element kliknemo z desno tipko ter izberemo "Split grup". Sedaj lahko označujemo posamezne pad-e. Več pad-ov na enkrat lahko označimo tako, da držimo tipko shift ter kliknemo na pad katerega želimo označiti.
Sedaj lahko označene pade poljubno spreminjamo. Spremenjen element lahko združimo nazaj v makro tako, da ga označimo -> desni klik miške ->bulid grup.
Lahko ga tudi shranimo. (kot pri kreiranju elementa opisano zgoraj)
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Pozarevac
|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imate kaj prostega časa, lahko klonirate elemente iz PCB knjižnice Eagle-a v
makroe za Sprintlayout.
V eagle-u na TIV naložim ohišje elemeta, lahko tudi več naekrat, potem pa naredim File>Export > Image>Clipboard. Izberem rezolucijo v dpi (isto bom nastavil pri nalaganju bmp file-a v Sprint in dobil razmerje 1:1).
Nadaljevanje je zelo nazorno že podal Silvo.
Nalaganje elementa na TIV
Export iy Eagle-a
Izbor formata file-a
Določanje destinacije in rezolucije
Sliko konvertujem v bmp format in naložim v Sprint. Rezolucijo nastavim kot je bila prej določena.
Risanje po osnovi iz Eagle-a
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opravičujem se za spodrsljaj. Nekaj nam naredil narobe. Slike sem naložil v album
Prosim moderatorje če to lahko dovedo v red.
lp,
branko47
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
sp.zip |
Velikost datoteke: |
276.73 KB |
Downloadano: |
17 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branko urejeno - tukaj
je opisano kako se doda fotografija iz albuma v spročilo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
branko47 Član

|
Objavljeno: Ned Feb 12, 2006 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo,
Hvala za popravek in pojasnilo. Ena slika je naložena dvakrat ena pa manjka. Če lahko še to narediš, prosim.
lp,
branko47
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni