|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 20, 2007 8:54 am Naslov sporočila: Nakup spajkalne postaje |
|
|
Lepo pozdravljeni.
Ker sem šele začetnik v svetu elektronike Vas prosim, da mi svetujete pri nakupu spajkalne postaje.
V ožji izbor so padle naslednje spajkalne postaje:
Voltcraft LA50+LS50
Velleman VTSSC50N
Velleman VTSSC40N
Če je kdo imel kakršne izkušnje s temi postajami, prosim napišite svoje mnenje.
Če pa ima kdo še kako drugo alternativo, ga prosim naj jo objavi.
Kriterij za nakup pa sem vzel : začetniška/hobi-program spajkalna postaja do 100 EUR.
Najlepša hvala za Vašo pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.47 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Feb 20, 2007 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni za začetniško hobi elektroniko lepo služi Voltcraft LA50+LS50. Vem da je bilo o tej že kar nekaj napisano, tudi Silvo jo ima, če se ne motim.
Meni ni žal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 6:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lepo pozdravljeni.
Saj vem , da sem že verjetno nadležen s tem... ampak vseeno..
Prosim, povejte mi svoje mnenje o teh treh spajkalnih postajah.
Pač sem začetnik z bolj majhnim proračunom za nakup spajkalne postaje in še spoznam se ne toliko na te reči. Za nakup se pa sedaj odločam, ko sem nekaj denarja skupaj zbral in Vas prosim, da mi svetujete. Uporabljal jo bom pa za hobi elektroniko.
LDŽ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
O prvi je veliko napisano na forumu. Sam jo imam precej časa. Vključena je praktično nonstop. Konica je še prva. Kot zanimivost naj povem, da jih pri zadnjem obisku Conrada v Grazu pred dnevi nisem več videl. (prej jih je bila običajno v trgovini kar cela paleta) Mogoče niso preveč primerne za rabo spajke brez svinca? Sam še vedno uporabljam spajko s svincem. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Robbby Član

Pridružen-a: Sre 19 Nov 2003 14:01 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.44 Kraj: okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za začetnika je Voltcraft LA50+LS50 več kot dovolj. Uporablja jo marsikateri elektronik tu s foruma. Tudi jaz imam to postajo, konica dolgo zdrži, dobiš pa konice vseh dimenzij, katere boš potreboval. Drugače sem zadovoljen z njo, moti samo to, da ima vtičnico za spajkalink nerodno obrnjeno navzdol, da ne more postaja stati na ravni podlagi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.43 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajkalno postajo Velleman VTSSC50N sem pred nekaj leti uporabljal. Moram povedati da sem z njo imel slabe izkušnje. Že po prvih dveh mesecih dela s spajkalnikom, mi je le ta odpovedal. Ker sem imel še garancijo, sem ga reklamiral in dobil novega. No kasneje se mi je skrhala še špica spajkalnika.
PS: O Vellemanovih izdelkih imam nasploh slabo mnenje, saj sem pri njih včasih natročeval tudi kakšne kit komplete. V njih sem dvakrat dobil nedelujoči IC.
Sam imam sedaj digitalno spajkalno postajo od Voltcrafta. Z njo sem zadovoljen.
Na forumu je veliko napisanega o njej.
KLIK . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.01 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede ... spajkalne postaje LA50+LS50 ni več v prodaji ... je pa podobna nadomestna.
V zadnjem času so jo nabavili vsaj trije forumaši ... mogoče bo kdo izmed njih povedal svoje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14672 Aktiv.: 61.99 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Mimogrede ... spajkalne postaje LA50+LS50 ni več v prodaji ... je pa podobna nadomestna.
V zadnjem času so jo nabavili vsaj trije forumaši ... mogoče bo kdo izmed njih povedal svoje mnenje. |
Iztok mogoče veš vzrok zakaj je ni več na trgu? Namreč ob vsakem obisku Conrada čez mejo sem jih videl v trgovini cele palete. Tudi v košari kupcev na blagajni sem skoraj vedno videl katero. Mislim, da so se kar dobro prodajale. Po moje je vzrok spajka brez svinca? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.01 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, ne bi vedel. Nova spajka najbrž ni vzrok, ker bi zlahka malenkost izboljšali konice in malenkost dvignili max. temp. če dosedanja ne bi zadostovala. Osebno mi je bil "original" vizuelno lepši ...
Mogoče je vzrok v rezervnih delih. Predhodna postaja ni imela praktično nobenih možnosti rezervnih delov za razliko od te nove, ki ima bogato izbiro konic in rezervno ročko.
Po mojih informacijah "iz prve roke" jih nemci ne prodajajo več ... avstrijci pa prodajajo staro zalogo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Mar 21, 2007 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
...
Po mojih informacijah "iz prve roke" jih nemci ne prodajajo več ... avstrijci pa prodajajo staro zalogo. |
Pri zadnjem obisku Conrada prejšno soboto jih ni bilo več. Ravno zato sem vprašal... _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
JamesQ Član

|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2007 7:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Lep pozdrav.
No, na Conradovi strani sem opazil, da sta dva tipa le-te novejše spajkalne postaje.
Zanima me kako je s nadomestnimi deli pri teh dveh spajkalnih postajah.
Ali se pri obeh da/splača dokupiti odspajkalno črpalko (nekje v bližnji prihodnosti)?
No kdor ne vem o katerih dveh spajkalnih postajah govorim sta tu linka
ST50-D
ST80-D
Se mi bolj splača vzeti 80W ali 50W spajkalno postajo, če Voltcraftove ni več na zalogi?
LDŽ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.63 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2007 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Vzrok za prenovo modela, oziroma zamenjavo modela je verjetno zahteven trg, ki narekuje nove "fancy" postaje, ki so ali pa niso tako dobre, kot izgledajo na sliki.
Videz lahko vara, zato "fancy look" lahko marsikoga zavede.
Nekako tako, kot ersa i-con ki ima "hud" videz s tistim grafičnim displayem, vendar je po mojem mnenju tak display popolnoma nepotreben, razen če nameravajo delat čudeže v softwareju in dodajati ne vem kakšne funkcije in podobno ... edino tako je upravičena taka osnova postaje.
Za razliko od mnogih drugih postaj, je točno ta ersa izredno kvalitetna postaja, imam jo od januarja lanskega leta in lahkjo rečem samo to, da sem izredno zadovoljen, pa sem zelo zahteven kar se tiče orodja. Konice so trpežne ... no pa kaj bi našteval, za svoj denar (400€) nudi točno to, kar je treba, še več ...
Voltcraft ... imel v testu, pa lahko rečem samo to, da za svoj denar nekako še gre, čeprav to ni to, tako kot mnoge druge postaje ... uporabne samo v amatarske namene.
Žal je tako, da mnogi kupci, ali pa večina, nekako nima denarja ali pa nimajo namena investirat v orodje in kupijo poceni in manj kvaliteno orodje, posledica pa je mnogokrat izguba veselja do dela.
Primer: moj 10 letni sin je preizkusil več spajkalnikov, več različnih vrst cina in ker je seveda popoln začetnik, se to takoj vidi, kateri spajkalnik in cin, oziroma kombinacija, dela na pol sama. To je več kot zgovoren podatek. Treba je dati orodje in material v roke popolnemu začetniku pa se takoj vidi kaj je dobro in kaj ne. No, vsekakor bi vsak ki dela resno, moral znai delat tako z dobrim kot tudi s slabim orodjem in materialom. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.72 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2007 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
JamesQ je napisal/a: |
...Se mi bolj splača vzeti 80W ali 50W spajkalno postajo, če Voltcraftove ni več na zalogi?... |
Vzemi močnejšo. Vedno se najdejo bolj masivne stvari, ki jih je potrebno zalotati. Manj škode na komponentah narediš, če na hitro zalotaš z močnim spajkalnikom, kot pa če dolgotrajno packaš in smodiš z slabotnim. Rezerva vedno prav pride.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.21
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2007 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da mi na tem forumu ni potrebno razlagati, kdo je Matjaž Vidmar. Vsekakor vsem priporočam, da si preberete, na temo spajkanja, naslednji članek izpod njegove tipkovnice:
http://lea.hamradio.si/~s53m/phare/ datoteka Meho spajkanje.pdf
Še dokaj pomenljiv citat iz članka:
Citiram: |
Spajkalnik je navsezadnje orodje, enostavnost in zanesljivost delovanja sta bistveni vrlini! Lučke in nerodne škatle z elektroniko rajši prihranite za novoletni drevešček, ker te reči ne sodijo v delavnico.
Matjaž Vidmar
|
Še moje skromno mnenje:
v hobi dejavnosti se da 450€, kolikor stane prej omenjena "fancy" spajkalna postaja, porabiti na bistveno bolj koristen način. Spajkalnik, ki povsem zadovoljuje amaterske potrebe pa stane vsaj 4x manj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.72 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Mar 22, 2007 12:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lučke so načeloma res odveč. Regulacija in indikacija temperature pa je skoraj nujna. Ko človek obvlada spajkanje, po razlivanju lota vidi, kdaj je temperatura prava. Za začetnika je bolje da vidi za kaj gre. Za komponente pregrevanje ni koristno. Premrzel lot sicer drži, ampak ne vedno.
Vidim pa veliko spajkalnikov, ki so nastavljeni na prevroče.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 487 dni