|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:03 am Naslov sporočila: slow turn on/off |
|
|
Pozdravljeni
Kako naj naredim vezje, da se bo tranzistor ob vklopu počasi odprl in ob izklopu počasi zaprl. Za počasno zapiranje sem uporabil kondenzator na bazo. Kako pa izvedem počasni vklop? Sem iskal na netu pa ni nikjer nobenega simpl vezja npr. brez kakšnega čipa ali obilice periferije okrog tranzistoja.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Navedel si premalo podatkov. Kaj želiš z zadevo krmilit? Prav tako kot za zapiranje uporablaš praznjenje kondezatorja lahko za odpiranje uporabiš polnjnenje kondezatorja ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.02 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Enkat sem se nekaj igral z LED diodami pa mi je ostalo tole. Deluje tako kot zahtevaš - počasi se odpira in zapira (v tem primeru prižiga in ugaša LED).
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Počasna LED.gif |
Velikost datoteke: |
2.68 KB |
Downloadano: |
119 krat |
_________________ It's electric!
Nazadnje urejal/a Domenius Tor Jan 09, 2007 12:40 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm.. zanimivo - imaš čudne upore...
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
333E? Tiskarski škrat . Prej sem naredil napako -> ko je tipka pritisnjena se LED počasi prižge, ko pa tipko spustiš se pa počasi ugasne.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na enak način sem zadevo naredil jaz, le da mi tranzistor odpira signal iz čipa.
Saj zadeva je delovala deloma, vendar je bil čas polnenja kondenzatorja kratek, praznenje pa počasno. Časa pa bi morala biti enaka.
Bom poskusil pred kondenzator, ki je direkt na napajanje vezan na bazo preko upora, vezati še predupor kondenzatorja.
Tranzistor mi krmili močni npn kateri bo vklapljal ventile (2×250mA) za vodo. Malo experimentiram, da vidim, če bo ventil res počasi odprlo in počasi zaprlo. Pri normalnem vklopu ventila voda steče s polnim pretokom, jaz pa bi rad, da začne počasi odpirati ventil in nato počasi zapirati, da ni takega začetnega pritiska.
Zanima me tudi, če kdo ve za kakšno enačbo za izračun praznenja in polnenja kondenzatorja glede na napetost, tok in kapacitivnost kondenzatorja. Ali pa kako napetost narašča s časom polnenja (npr. pri 500ms bo na kondenzatorju 5V).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem si dal napačne upore. Na tem vezju se LED enako hitro prižiga in ugaša. No, skoraj -> 4,7k + 4,7k ni ravno 10k.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Zanima me tudi, če kdo ve za kakšno enačbo za izračun praznenja in polnenja kondenzatorja glede na napetost, tok in kapacitivnost kondenzatorja. Ali pa kako napetost narašča s časom polnenja (npr. pri 500ms bo na kondenzatorju 5V). |
Osnove elektrotehnike, prehodni pojavi.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za membranski servo ventil, ti napetost na tuljavici ne pomaga. Ko bo razlika tlakov zadostna, bo servo odprl ventil na polno.
Direktni ventil (za nižje tlake in pretoke) ima tudi zelo nelinearno karakteristiko sile (tudi ta je zelo nelinearno sorazmerna s tokom skozi tuljavico), ki jo potrebuje bat za odpiranje ventila - v elektrotehniki ima podobno diak.
Razmišljaj v smeri dušilk in blažilcev udarnih valov. Ali o motoriziranem krogličnem ventilu.
LP,
Igor
Uc=Umax*(1-e^(-t/R*C))
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Domenius je napisal/a: |
Osnove elektrotehnike, prehodni pojavi. |
Neugodna rec je da nas (z gimnaziji, kjer je potekala moja srednjesolska izobrazba) takuih reci niso naucili - se je kar hitro nehalo po U=RI.
Z drugimi besedami: marsikdo ni nikoli studiral osnov elektrotehnike, ceprav bi bilo to zelo zdravo
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Z drugimi besedami: marsikdo ni nikoli studiral osnov elektrotehnike, ceprav bi bilo to zelo zdravo  |
Nikoli ni prepozno!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
servisant Član

Pridružen-a: Čet 13 Okt 2005 16:05 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.13 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi če imaš klasične elektromagnetne ventile ti zadeva ne bo delovala, saj bo tuljava pri neki mejni vrednosti pač premagala in ventil se bo odprl. To je tako kot bi hotel počasi prožiti rele.
LP J.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Domenius je napisal/a: |
Osnove elektrotehnike, prehodni pojavi. |
Neugodna rec je da nas (z gimnaziji, kjer je potekala moja srednjesolska izobrazba) takuih reci niso naucili - se je kar hitro nehalo po U=RI.
Z drugimi besedami: marsikdo ni nikoli studiral osnov elektrotehnike, ceprav bi bilo to zelo zdravo  |
Dvomim da tudi tisti, ki so imeli osnove elektrotehnike poznajo formulo na pamet. Tisto je bilo bolj mišljeno za orientacijo pri iskanju.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Tor Jan 09, 2007 11:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, upore sem imel narobe. Sedaj se lepo odpira in zapira. Kar se tiče magnetnih ventilov je res, da bo pri določeni vrednosti odprlo ventil, lahko se zgodi, da bo ventil rahlo poskakoval. Pa tudi če bi naredil filter z dušilkami bi delovalo samo takrat ko bi bil ventil še nov, potem pa bi že zaradi vodnega kamna in same obrabe bile karakteristike vklopa/izklopa drugačne in več prvotne nastavitve ne bi ustrezale.
Mogoče bi bilo dobro razmišljati o drugih ventilih, ki pa jih ni takšnih (vsaj jaz ne vem za njih), da bi jih lahko tokovno oz. napetostno reguliral.
Kroglični ventili pa imajo verjetno premali odziv (so prepočasni). Jaz bi rabil takšne, da bi se ventil odprl v cca. 3s.
Kolikor sem našel na netu imajo vsi prehoden čas iz ene pozicije v drugo minimalno 30s. Nekje sem zasledil, da je za manjše odzivne čase treba naročiti po naročilu, se pravi bi taki ventil bil potem tudi drag. Zaradi motorčkov so ventili tudi zelo veliki.
En možakar iz HTE-ja mi je enkrat odpisal, da ima kataloge ventilov za industrijsko uporabo (mogoče bi se tam kaj našlo), vendar ko sem mu napisal naj mi jih pošlje, ni bilo več odgovora.
Osnove elektrotehnike sem se učil, vendar sem že vseskupaj pozabil, ker nisem nikjer tistega znanja uporabljal...zdaj je ostal le še spomin na prehodne pojave. Bom poiskal knjige, da vidim, če niso izračuni preveč komplicirani. Vendar dvomim, da bi pri OET našel kaj podrobnega o samih elektronskih prehodnih pojavov, saj kolikor se spomnim smo obravnavali samo prehodne pojave pri elektromotorjih oziroma tuljavah. Pri kondenzatorju in tranzistorju pa so enačbe verjetno drugačne, saj se parametri spreminjajo glede na moč in vrsto bremena, še tranzistor ima neko kapacitivnost. Če pomislim se mi niti ne splača v to drezat. Praksa običajno več pove...bo treba malo experimentirat.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Sre Jan 10, 2007 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Da, upore sem imel narobe. Sedaj se lepo odpira in zapira. Kar se tiče magnetnih ventilov je res, da bo pri določeni vrednosti odprlo ventil, lahko se zgodi, da bo ventil rahlo poskakoval. |
Zdi se mi, da tole počneš "na suho", brez vode. Vzmet skrbi za povezavo med tokom in potrebno silo. Vodni pritisk pa bo poskrbel, da boš iskal formule v strojniškem priročniku. Za dušenje vodnih udarov.
Citiram: |
Pa tudi če bi naredil filter z dušilkami bi delovalo samo takrat ko bi bil ventil še nov, potem pa bi že zaradi vodnega kamna in same obrabe bile karakteristike vklopa/izklopa drugačne in več prvotne nastavitve ne bi ustrezale. |
Za ublažitev vodnega udara je dovolj že priprt kroglični ventil. Ni treba neke ekstra natančnosti.
Mogoče bi bilo dobro razmišljati o drugih ventilih, ki pa jih ni takšnih (vsaj jaz ne vem za njih), da bi jih lahko tokovno oz. napetostno reguliral. |
Reče se jim Proporcionalni ventili. Za pnevmatiko se dobijo: tukaj, za tekočine povprašaj.
Potrebujejo tudi pripadajoče krmilje. Cena je na žalost tudi Proporcionalna zahtevnosti.
Kroglični ventili pa imajo verjetno premali odziv (so prepočasni). Jaz bi rabil takšne, da bi se ventil odprl v cca. 3s.
Kolikor sem našel na netu imajo vsi prehoden čas iz ene pozicije v drugo minimalno 30s. Nekje sem zasledil, da je za manjše odzivne čase treba naročiti po naročilu, se pravi bi taki ventil bil potem tudi drag. Zaradi motorčkov so ventili tudi zelo veliki. |
S kakšnimi cevmi pa imaš opravka? Premer? Pričakovan pretok? Kakšen je sedanji ventil? ...
Ker če vzameš velik ventil, bo v 3 sekundah že dovolj odprt.
Morda pa imajo v Termotehnika Novo mesto kaj uporabnega.
LP,
Igor
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni