|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zajec Član

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 19:03 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.15 Kraj: slovenske konjice
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 4:42 pm Naslov sporočila: Razsmernik |
|
|
Mene pa zanima ali je že kdo izmed vas delal razsmernik?
Da še povem potreboval bi ga za v avto ker nisem ljubitelj napravic ki delajo urco ali dve bi rad imel v avtu vedno 230V.
Če delaš marsikje je problem za elektriko.
lp zajec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:06 pm Naslov sporočila: Re: Razsmernik |
|
|
zajec je napisal/a: |
Če delaš marsikje je problem za elektriko.
lp zajec |
Za takšne primere je verjetno bolj uporaben majhen agregat. Kaj resnega že ne boš mogel delati z 75Ah ali manjšim akumulatorjem. Oz. vsaj dolgo ne.
Drugače je pa bil eden razsmernik objavljen v eni št. svet elektronike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že narejene dobiš v trgovinah. Na primer HTE (www,hte,si).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Že narejene dobiš v trgovinah. Na primer HTE (www,hte,si).
Jur |
Prilagam celoten pdf dokument razsmernika, ki sem ga najdel nekje na spletu. Moram povedati, da sem prvi del (stikalno vezje) naredil pred 14 dnevi in je v fazi testiranja. Delovati mi je začel iz prve, le da sedaj za napajanje uporabljam še usmernik 12V/5A, ker zaenkrat še nimam ustreznega akomulatorja.
Če boš na razsmerniku krmilil porabnike malih moči, se ti ga verjetno splača kupiti, kajti za 600W usmernik te že transformator pride zelo veliko .
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Razsmernik_12VDC-220Vac_600W.pdf |
Velikost datoteke: |
347.81 KB |
Downloadano: |
306 krat |
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Večkrat preizkušen načrt je bil objavljen tudi na forumu Elektro-n, ki žal trenutno ne deluje, zato pripenjam dokumentacijo. (So)avtor reber sicer sodeluje tudi na tem forumu. Se pa strinjam, da domača izdelava najbrž nima ekonomske računice.
|
 Download |
Ime datoteke: |
12-230 by DJbeatREBER pcbfilm-gifeps.zip |
281.77 KB |
Downloadano: |
190 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za kaj manjšega se splača kupit. Jaz sem kupil 150W razsmernik in ga občasno uporabim za delo na terenu, za napajanje spajkalnika 60W, kjer ni elektrike, oziroma bi moral vleči dolg podaljšek. Ja, vem, rešitev bi bila tudi plinski spajkalnik, vendar mi ne odgovarja, še posebej, ker to rabim zelo redko. Na ta razsmernik lahko priključim še marsikaj drugega, prav pride tudi kje na daljšem potovanju za polnjenje telefonov, če nimamo 12V polnilca.
Za bolj resne zadeve se tudi da kupit močan in dober razsmernik, vendar je tukaj cena taka, da se že splača to narediti doma. Za šibke razsmernike se pa komajda splača delat doma.
Priponke: tista prva je malo "zabluzena" s tistimi operacijskimi med SG3525 in fet-i PWM čip ima izhod prirejen za poganjanje fet-ov, izhodi operacijskih ojačevalnikov LM358 pa niti slučajno ne. Tukaj je velik kiks, to ni v redu, čeprav je možno, da zadeva deluje v redu, ampak to še ne pomeni, da je dobro.
Ja druga priponka, ta je pa stestirana ... nisem si ogledoval kaj je v zip-u, je mogoče noter zadnja verzija, pa vseeno, vse verzije delujejo OK.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Priponke: tista prva je malo "zabluzena" s tistimi operacijskimi med SG3525 in fet-i PWM čip ima izhod prirejen za poganjanje fet-ov, izhodi operacijskih ojačevalnikov LM358 pa niti slučajno ne. Tukaj je velik kiks, to ni v redu, čeprav je možno, da zadeva deluje v redu, ampak to še ne pomeni, da je dobro.
Ja druga priponka, ta je pa stestirana ... nisem si ogledoval kaj je v zip-u, je mogoče noter zadnja verzija, pa vseeno, vse verzije delujejo OK. |
@Reber, se čisto strinjam s tabo. Razsmernik iz prve priponke verjetno ni primeren za napajanje kakšnih zahtevnih naprav, kajti na izhodu je popačena napetost, morala bi biti pa sinusuidna.
_________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugotovil sem, da je v priponki samo TIV. Reber, imaš mogoče še shemo, če se bo kdo odločil za izdelavo? Sicer pa tudi ta razsmernik daje le pravokotno napetost, sinusni so dražji.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napačno. Tak pretvornik nikoli ne daje sinusne napetosti ampak pravokotno, no, prej popačeno, ker če so fet-i slabo krmiljeni, pride do popačenj, gretja fet-ov in seveda tudi odpovedi.
Če bi že rad na izhodu sinusno napetost jo je možno narediti tako, da stane obstoječi par fet-ov, krmilnik ne bo PWM ampak 50:50, sredinski odcep transformatorja pa bi bil napajan preko serijskega bipolarnega tranzistorja, ki bi bil krmiljen s sinusnim signalom ... seveda pa je to linearno proizvajanje sinusa in zato z velikimi izgubami.
Za sinusni izhod se uporablja drugačna tehnika in to je visokofrekvenčni sestavljeni sinus, tudi PWM, to pa je v redu. Tako delujejo boljši UPS.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz za delo na terenu v avtu uporabljam "Coca-Cola" razmernik moči 100/200w. Brez problemov deluje spajkalnik, tiskalnik, TV, polnilec GSMa in fotoaparata, laptop adapter ...
Za 10k sit se mi ga res ni splačalo delat doma.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zajec Član

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 19:03 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.15 Kraj: slovenske konjice
|
Objavljeno: Sre Dec 13, 2006 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz v bistvu ne gledam kaj koliko stane ker če je le možno jaz rad stvar sam naredim pa čeprav me potem stane dvakrat več.
Koliko se jaz spolnim je to bistvu hobija?????
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zajec Član

|
Objavljeno: Sre Dec 13, 2006 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako da hvala za pomoč in če še ima kdo kakšno različico vezja.
lp zajec
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Dec 13, 2006 6:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
zajec je napisal/a: |
Jaz v bistvu ne gledam kaj koliko stane ker če je le možno jaz rad stvar sam naredim pa čeprav me potem stane dvakrat več.
Koliko se jaz spolnim je to bistvu hobija????? |
Nekateri še imate čas za hobije ...
Pa tudi hobiji se spreminjajo. Pred 20-imi leti sem si že izdelal en razsmernik, sedaj pa imam druge hobije pri katerih tudi rabim razsmernik ... ampak v malo manjšem ohišju kot je bil tisti prvi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 1:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Naredil sem sinusni razsmernik, vendar mi oscilogram toka na izhodu ni všeč.
Obremenitev žarnice.
V prilogi slika oscilograma, zgoraj tok, spodaj napetost.
Kaj ni OK ?
LP
|
555.63 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 14, 2006 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole je že kar super!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni