www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Razsmernik
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zajec
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Dec 2006 19:03
Aktiv.: 0.15
Kraj: slovenske konjice

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 4:42 pm    Naslov sporočila:  Razsmernik Odgovori s citatom

Mene pa zanima ali je že kdo izmed vas delal razsmernik?
Da še povem potreboval bi ga za v avto ker nisem ljubitelj napravic ki delajo urco ali dve bi rad imel v avtu vedno 230V.

Če delaš marsikje je problem za elektriko.
lp zajec
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:06 pm    Naslov sporočila:  Re: Razsmernik Odgovori s citatom

zajec je napisal/a:
Če delaš marsikje je problem za elektriko.
lp zajec

Za takšne primere je verjetno bolj uporaben majhen agregat. Kaj resnega že ne boš mogel delati z 75Ah ali manjšim akumulatorjem. Oz. vsaj dolgo ne.
Drugače je pa bil eden razsmernik objavljen v eni št. svet elektronike.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že narejene dobiš v trgovinah. Na primer HTE (www,hte,si).

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Že narejene dobiš v trgovinah. Na primer HTE (www,hte,si).

Jur

Prilagam celoten pdf dokument razsmernika, ki sem ga najdel nekje na spletu. Moram povedati, da sem prvi del (stikalno vezje) naredil pred 14 dnevi in je v fazi testiranja. Delovati mi je začel iz prve, le da sedaj za napajanje uporabljam še usmernik 12V/5A, ker zaenkrat še nimam ustreznega akomulatorja.

Če boš na razsmerniku krmilil porabnike malih moči, se ti ga verjetno splača kupiti, kajti za 600W usmernik te že transformator pride zelo veliko Wink .

Razsmernik_12VDC-220Vac_600W.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Razsmernik_12VDC-220Vac_600W.pdf
 Velikost datoteke:  347.81 KB
 Downloadano:  306 krat

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 5:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večkrat preizkušen načrt je bil objavljen tudi na forumu Elektro-n, ki žal trenutno ne deluje, zato pripenjam dokumentacijo. (So)avtor reber sicer sodeluje tudi na tem forumu. Se pa strinjam, da domača izdelava najbrž nima ekonomske računice.

12-230 by DJbeatREBER pcbfilm-gifeps.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  12-230 by DJbeatREBER pcbfilm-gifeps.zip
 Velikost datoteke:  281.77 KB
 Downloadano:  190 krat

Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za kaj manjšega se splača kupit. Jaz sem kupil 150W razsmernik in ga občasno uporabim za delo na terenu, za napajanje spajkalnika 60W, kjer ni elektrike, oziroma bi moral vleči dolg podaljšek. Ja, vem, rešitev bi bila tudi plinski spajkalnik, vendar mi ne odgovarja, še posebej, ker to rabim zelo redko. Na ta razsmernik lahko priključim še marsikaj drugega, prav pride tudi kje na daljšem potovanju za polnjenje telefonov, če nimamo 12V polnilca.
Za bolj resne zadeve se tudi da kupit močan in dober razsmernik, vendar je tukaj cena taka, da se že splača to narediti doma. Za šibke razsmernike se pa komajda splača delat doma.

Priponke: tista prva je malo "zabluzena" s tistimi operacijskimi med SG3525 in fet-i Rolling Eyes PWM čip ima izhod prirejen za poganjanje fet-ov, izhodi operacijskih ojačevalnikov LM358 pa niti slučajno ne. Tukaj je velik kiks, to ni v redu, čeprav je možno, da zadeva deluje v redu, ampak to še ne pomeni, da je dobro.
Ja druga priponka, ta je pa stestirana ... nisem si ogledoval kaj je v zip-u, je mogoče noter zadnja verzija, pa vseeno, vse verzije delujejo OK.

trobida
Član
Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13
Aktiv.: 5.42
Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Priponke: tista prva je malo "zabluzena" s tistimi operacijskimi med SG3525 in fet-i Rolling Eyes PWM čip ima izhod prirejen za poganjanje fet-ov, izhodi operacijskih ojačevalnikov LM358 pa niti slučajno ne. Tukaj je velik kiks, to ni v redu, čeprav je možno, da zadeva deluje v redu, ampak to še ne pomeni, da je dobro.
Ja druga priponka, ta je pa stestirana ... nisem si ogledoval kaj je v zip-u, je mogoče noter zadnja verzija, pa vseeno, vse verzije delujejo OK.

@Reber, se čisto strinjam s tabo. Razsmernik iz prve priponke verjetno ni primeren za napajanje kakšnih zahtevnih naprav, kajti na izhodu je popačena napetost, morala bi biti pa sinusuidna.

Tomaž, S57KO
Nazaj na vrh
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ugotovil sem, da je v priponki samo TIV. Reber, imaš mogoče še shemo, če se bo kdo odločil za izdelavo? Sicer pa tudi ta razsmernik daje le pravokotno napetost, sinusni so dražji.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napačno. Tak pretvornik nikoli ne daje sinusne napetosti ampak pravokotno, no, prej popačeno, ker če so fet-i slabo krmiljeni, pride do popačenj, gretja fet-ov in seveda tudi odpovedi.
Če bi že rad na izhodu sinusno napetost jo je možno narediti tako, da stane obstoječi par fet-ov, krmilnik ne bo PWM ampak 50:50, sredinski odcep transformatorja pa bi bil napajan preko serijskega bipolarnega tranzistorja, ki bi bil krmiljen s sinusnim signalom ... seveda pa je to linearno proizvajanje sinusa in zato z velikimi izgubami.
Za sinusni izhod se uporablja drugačna tehnika in to je visokofrekvenčni sestavljeni sinus, tudi PWM, to pa je v redu. Tako delujejo boljši UPS.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 12, 2006 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz za delo na terenu v avtu uporabljam "Coca-Cola" razmernik moči 100/200w. Brez problemov deluje spajkalnik, tiskalnik, TV, polnilec GSMa in fotoaparata, laptop adapter ...

Za 10k sit se mi ga res ni splačalo delat doma.
Nazaj na vrh
zajec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 12:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz v bistvu ne gledam kaj koliko stane ker če je le možno jaz rad stvar sam naredim pa čeprav me potem stane dvakrat več.
Koliko se jaz spolnim je to bistvu hobija?????
Nazaj na vrh
zajec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako da hvala za pomoč in če še ima kdo kakšno različico vezja.

lp zajec
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 13, 2006 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zajec je napisal/a:
Jaz v bistvu ne gledam kaj koliko stane ker če je le možno jaz rad stvar sam naredim pa čeprav me potem stane dvakrat več.
Koliko se jaz spolnim je to bistvu hobija?????

Nekateri še imate čas za hobije ... Smile

Pa tudi hobiji se spreminjajo. Pred 20-imi leti sem si že izdelal en razsmernik, sedaj pa imam druge hobije pri katerih tudi rabim razsmernik ... ampak v malo manjšem ohišju kot je bil tisti prvi. Razz
Nazaj na vrh
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 14, 2006 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Naredil sem sinusni razsmernik, vendar mi oscilogram toka na izhodu ni všeč.
Obremenitev žarnice.
V prilogi slika oscilograma, zgoraj tok, spodaj napetost.
Kaj ni OK ?

LP

IMG_0499.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  555.63 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG_0499.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 14, 2006 1:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole je že kar super! Applause
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni