|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
watts Član

Pridružen-a: Sob 06 Nov 2010 17:59 Prispevkov: 422 Aktiv.: 2.37 Kraj: Knežak
|
Objavljeno: Sob Jan 01, 2011 10:57 pm Naslov sporočila: Kaj počnem izven stroke - Januar 2011 |
|
|
"Evo", sem priskočil na pomoč mojemu dolgčasu.... Kaj počnete prvega meseca letos?
Trenutno praznim baterije fotkiča (a je pametno jih spraznit dokler dSLR reče "Ne"? ali naj pustim 5% ali nekaj okoli te vrednosti (LiIon)?), hkrati gledam slike ki sem jih naredil pred cca 4h... RAW je zakon!
PS: Zdi se mi, kot da je bilo včeraj 2010
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.33 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Sob Jan 01, 2011 11:23 pm Naslov sporočila: Re: Kaj počnem izven stroke - Januar 2011 |
|
|
watts je napisal/a: |
PS: Zdi se mi, kot da je bilo včeraj 2010  |
Ja, čas res hitro mine. Tudi jaz se leta 2010 spomnim, kot bi bilo včeraj...
Drugače pa zbriam podatke od fosforjevi, dušikovi in žveplovi kislini, za referat za kemijo... Jah, pa je že (skoraj) konec počitnic
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker moram ta mesec iz študenta iščem po internetu sobo, ki je do 15min peš oddaljena od faksa(FE) za do 170€ s stroški in ugotavljam, da ne bo lahko, Ko sem pa že naletel na eno, ki bi bila idealna - 6m2, 5min od faksa, 150€, je pa bila že oddana.
p.s. Če kdo ve za koga, ki oddaja se priporočam za kontakt.
_________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 1:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
watts,
Li-ion, Li-Po batreij NE praznit do konca. To jim škoduje. Najbolj vesele so, če so čim bolj polne. Se pravi na polnilec po skoraj vsaki uporabi.
Za dolgotrajnejše shranjevanje brez uporabe pa tako na palec 70 - 80% napolnjenost.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Se pravi na polnilec po skoraj vsaki uporabi. |
Kaj pa omejitev polnilnih ciklov?
Je že res, da se Li-Ion baterij ne prazni do konca, vendar bo vsak fotoaparat (ki ni totalno zanič) baterijo izpraznil do tam, do koder je dovoljeno (karakteristika se začne lomit pri 3.7V, pod to vrednost v splošnem ni dobro iti). Ko pa se aparat ugasne, pa baterije (čim prej) napolnit.
Zakaj pa bi sploh namerno praznil baterije?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.27 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
bump
_________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 3:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
watts,
Li-ion, Li-Po batreij NE praznit do konca. To jim škoduje. Najbolj vesele so, če so čim bolj polne. Se pravi na polnilec po skoraj vsaki uporabi.
Za dolgotrajnejše shranjevanje brez uporabe pa tako na palec 70 - 80% napolnjenost. |
Umnik je napisal/a: |
Se pravi na polnilec po skoraj vsaki uporabi. |
Kaj pa omejitev polnilnih ciklov?
Je že res, da se Li-Ion baterij ne prazni do konca, vendar bo vsak fotoaparat (ki ni totalno zanič) baterijo izpraznil do tam, do koder je dovoljeno (karakteristika se začne lomit pri 3.7V, pod to vrednost v splošnem ni dobro iti). Ko pa se aparat ugasne, pa baterije (čim prej) napolnit.
Zakaj pa bi sploh namerno praznil baterije?  |
No, nisem mislil dobesednega praznjenja "DO KONCA", ampak do koder dovoli fotoaparat, že res, da piše 0% ampak to verjetno ne pomeni 0v ampak verjetno (če sta 2 celici na 7v torej to pomeni na... 6v?) nekaj več,
a ni celica LiIon 3.5v?
DSLR fotoaparat se ne ugasne, dela samo majhen LCD displejček pri "šusni me" gumbu, veliki lcd ne dela, ne ostri, ne slikari... se pravi samo LCD ti kaže da je baterija prazna. torej ni totalno prazna
Prebral Gosp. Bovary in upa na boljše čase :S
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.05 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Jan 02, 2011 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Umnik je napisal/a: |
Kaj pa omejitev polnilnih ciklov? |
Pri litij akujih se za polnilni cikel šteje polnjenje-praznjenje. Torej dvakratno praznjenje na polovico in nato polnjenje nazaj je en cikel! Oz. še bolje za litijev akumulator, ki nikakor ne mara praznjenja do skrajnih robov. Idealno za npr. LiPo aku je polnjenje na 4,1 V in praznjenje do 3,3 V - v takem slučaju lahko pričakujemo cca. 85% kapaciteto glede na nazivno, a bo življenska doba približno dvakrat daljša!
Torej - Alyja poslušat Praznjenje, kot si ga opisal, akumulatorju samo škodi in nikakor ne koristi!
LP, Grega
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne aly-a poslušat. Baterija ima zaščito pred neumnostmi. Prazni kakor ti paše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Raptor Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20 Prispevkov: 533 Aktiv.: 2.54 Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.58 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 3:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Zgleda, da nisem ta prav "Slovenc" ker ti bi moral bit "fouš". Upam, da si užival! Big Ben pa to! Ko boš "k sebi prišel" opiši vtise pa kaka fotka zraven "saj ne bomo na tvojo drago planili če bo kje zraven ,". Je samo tvoja! Tako ali tako.!
_________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.04 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Ne aly-a poslušat. Baterija ima zaščito pred neumnostmi. Prazni kakor ti paše. |
To pa nikakor ni res!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.99
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 8:39 am Naslov sporočila: |
|
|
Ima;
Termično zaščito
Pretokovno zaščito
Podnapetostno zaščito
Prenapetostno zaščito
Zaščito v primeru poškodovane/nedelujoče celice
Meri kapaciteto celic
In praviš da tako baterijo lahko uporabnik uniči ?
Ne se hecat. Te zadeve so bile narejene z glupim uporabnikom v mislih in biti pameten pri glupih napravah povzroča škodo.
Uporabljajte zaščitene baterije kakor vam paše.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
watts Član

|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Da razčistimo pojme.
PRAZNJENJE, definirano z mojim prvim postom, NE POMENI PRAZNJENJE PREKO ŽARNICE ALI KARKOLI TAKEGA!
Praznjenje, kot ga definiram jaz, je "Uporaba fotoaparata za fokusiranje v 'tri krasne' in ne škljocat (da se privarčuje zaklop), dokler fotoaparat ne kaže 0%" (čeprav vem, da 0% na fotoaparatu ne pomeni 0v, saj je v tem primeru 80e v "kontejner"), torej do polnenja
MH-25 (kot se spominjam) nima funkcije praznjenja prej polnih baterij, in ker nekateri uporabniki (vsaj tako sem jih razumel) pravijo, da puščajo "20%" baterije pred polnenjem, sem se spraševal, kaj sedaj delati glede na to, da polnilnik po mojem mnenju ni "discharge before charge", torej sem se hotel tukaj pozanimati.
No, po mnenju nekaj več kot 15 uporabnikov IRCa je praznenje na "0%" (fotoaparatovih "0%" (torej dokler ne ostri in škljoca več, ampak kadar dela le še mini LCDjček)) pred polnenjem v redu stvar za baterijo.
Kar se praznenja tiče - obrnem na "remote control" mode in "stiskam do kraja" gumb za sproženje, saj sveti le AF assist lučka in fotoaparat ne škljoca (čaka na "komando" iz sprožilca)
sedaj pa, lepo vas prosim, da ne bomo povzročili MODu probleme ali kakršno delo nasploh, NAZAJ K TEMI ali pa odprite novo temo v kateri razpravljajte, ali je praznenje 7V (2 celična) LiIon baterije pametno, in do kolikšne meje (računam da 3.2v na celico je minimum, kar se lahko naredi, torej do 6.6, ampak baterija od fotoaparata je baterija od fotoaparata, zato se je v druge namene ne bo uporabljalo, vsaj z moje strani ne).
TOREJ
Ontopic:
Pri informatiki po pridobljeni 5ki čakam na kaj več dela... Fotomontaže, html, samo da je kaj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jan 03, 2011 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Pyr0Beast je napisal/a: |
Ima;
Termično zaščito
Pretokovno zaščito
Podnapetostno zaščito
Prenapetostno zaščito
Zaščito v primeru poškodovane/nedelujoče celice
Meri kapaciteto celic
In praviš da tako baterijo lahko uporabnik uniči ?
Ne se hecat. Te zadeve so bile narejene z glupim uporabnikom v mislih in biti pameten pri glupih napravah povzroča škodo.
Uporabljajte zaščitene baterije kakor vam paše. |
O kakih baterijah je govora? Za take baterije še nisem slišal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni