|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
a13misko Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.36 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 2:28 pm Naslov sporočila: Varjenje |
|
|
Zanima me če mi lahko kdo razloži kako variti z elektrodami, ker bi si rad naredil mizo pa ne vem variti!  _________________ __________________
Lp
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 2:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole mislim, da preko foruma ne bo šlo. To bo treba početi v živo. Najbolje, da greš k enemu "majstru", ki zadevo obvalda. S sabo vzameš svoj ščit, tako da boš lahko gledal kako je potrebno "vleči" elektrodo. Pri tem je zelo pomembno tudi pravilno nstavljena amperaža. Skrata, če še nikoli nisi varil boš potreboval kar precej treninga. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a13misko Član

Pridružen-a: Tor 18 Okt 2005 9:12 Prispevkov: 86 Aktiv.: 0.36 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala silvo vendar se tu pojavi problem da ne poznam nikor takšnega ki bi to zadevo obvladal stric ki je bil strojnik je preminil zdaj pa ne poznam nikar takšnega! vejetno bom nabavil kako knjigo (če bom našel) in veliko vadil na kakšnem kosu železa! Bi me pa zanimale vaše izkušne z elektrodnim varjenjem!  _________________ __________________
Lp
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 2:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Variti z elektrodo ni tako težko.Najprej poskušiš variti na kos železa in postopoma povečaš amperaža in boš opazil razliko.Z več amperov skoraj raztali globoko v železo .Ne vem,če imnam podatke.Bom poiskal.Nekaj tudi piše v reviji Sam,ki pa nimam.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam da imaš varilni transformator, in masko, poišči še nekaj podobnega ožjemu delu zidarskega kladiva za odstranjevanje žlindre z zvara in eno žično krtačo z jekelnimi (ne mesing) ščetinami. Potem vbližnji železnini kupi kos ploščatega železa približne velikosti 20x10x1 cm (lahko več, lahko tudi kak konkreten kos z odpada - le pazi da ni litina), na katerem boš treniral.Obenem kupi še malo pakiranje oplaščenih elektrod "Jadran" debeline 2,5 mm, ali če ti moč aparata dovoljuje tudi 3,25 mm. Za elektrode deb. 2,5 mm rabiš tok približno 80-95 Amperov, za 3,25 mm pa 110-130A. Pazi na interminenco varil. transformatorja. Če piše da je 20% to pomeni pri polni moči eno minuto varjenja in 4 minute čakanja da se trafo hladi. Preveri okolico, da nimaš v krogu nekaj metrov vnetljivih snovi in ničesar kar bi žareči drobci ki odletavajo lahko poškodovali. Ne delaj ne-oblečen, ker ti bo opeklo golo kožo - drobci in UV sevanje.
Ko imaš vse, priključek mase priključiš na tvoj kos železa, v čeljust elektrodo, vključiš tok, v levo roko in pred obraz masko (če je še nimaš je morda zanimiva varianta naglavna maska, ki je ni treba držati in imaš prosto roko).
Z desno roko držiš držalo tako, da je elektroda približno pod kotom 60° glede na plato železa.
Previdno jo približaš plati in jo vlečeš za seboj, da se začne iskriti. Če se samo dotakneš se bo elektroda zapikala!, obvezno vleci in počasi boš dobil občutek.
Ko ti uspe narediti oblok in s tem var na ravni masivni plošči malo potreniraj. Videl boš, da je najtežji del vzpostaviti oblok, lahko poskusiš zvariti dva kosa železa in tako naprej. S kladivom razbiješ/ odstraniš žlindro, s krtačo skrtačiš ostanke. Ko je zvar še vroč udarci po zvaru zmanjšajo notranje napetosti, ki se pojavijo pri hlajenju zvara.
Lažje je začeti z debelejšo elektrodo. Ko obvladaš vzpostavitev obloka lahko delaš z manjšim tokom, toliko da še ne "pika". Za tanek material tanka elektroda in manjši tok, sicer se vse skupaj raztali.
Težko je brez da bi zadevo videl, zato vseeno poskusi kot svetuje Silvo videti, kako se to dela in potem poskusiti sam. Tvoja prva miza bo morala malo počakati. Vso srečo!
L.p.; janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
a13misko Član

|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za obširno razlago!
Varilni transformator imam in sicer varstroj ali nekaj sličnega ki pri 220v zmore od 40-135A in pri 380 od 50-145A tako da mislim da bo dober! Masko že imam, kladivo za žnidro tudi pa žično krtačo tudi! Podatka za interminenco pa nisem nikjer našel!
Upam da bi bo šlo in da bom letos naredil mizo!
Še nekaj občutil sem med menjavo elektrode teče skozi telo tok pa me zanima če je potrebno stroj ugasniti (se mi zdi nesmiselno ker se pomoje mora ogreti!) ali kako drugače (npr. uporaba rokavic!) _________________ __________________
Lp
Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ah, od teh par V ne bos umrl
Kot so ti ze napisali. Tok nastavis z poiskusanjem. Elektrodo drzis par mm nad komadom ter pocasi vleces (raven var) ali pocasi vleces cik-cak (sirsi var). Skratka treba bo poiskusati, poiskusati in poiskusati. Veliko lazje pa bi bilo, ce bi sel v eno delavnico, kjer bi ti zagotovo pokazali. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je varilni stroj pravilno narejen nebi smel čutiti nobene napetosti proti zemlji, ker ima ločilni transformator. V nasprotnem primeru je izolacija slaba delo pa lahko smrtno nevarno.
Sam sem tudi samouk v varjenju z elektrodami. Imam en varilni aparat težak cca 60Kg, ki ga je mojster naredil mojemu staremu očetu. Nobenega kazalca nima samo eno okroglo ročico (kot na kakšnem ventilu) s katerim razmikaš ali približuješ polovici jedra. (rekulacija toka). Priključen na 380V
Za začetek se loti kakšne stvari, ki ne rabi biti preveč lična
Potem pa se boš navadil pa gre.
Sam varim tako, da elektrodo vlečem počasi k sebi, hkrati pa obračam ročaj levo desno, da konica potuje cik-cak. Vleči moraš tako počasi, da je zvar, ki se dela lepo enakomerne širine.
Če imaš amperažo preveliko material odskakuje z varjencev, če je tok premajhen pa se konica lepi na varjenca. Najtežji je začetek, ko se konica ogreje je lažje.
Paziti moraš tudi, da je elektroda lepo oblečena z plaščem, ker se v nasprotnem primeru lepi na varjenca. Ko elektrodo odmakneš se lepo vidi da sredice manjka. S takšno elektrodo je veliko lažje začeti.
Za začetek je lažje variti debelejše materiale, ker se tanki zelo hitro stalijo.
Če var popravljaš najprej odstrani žlindro. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš že vse, samo še malo preglej kakšno literaturo - lahko tudi kaj šolskega za varilce. Pri varjenju je pomembno, da obdelovanec najprej pripraviš (npr. če variš dva ravna komada, ki bosta ostala v ravnini je dobro prej obrusit robove kar bo naredilo kanal, ki ga boš z varjenjem zalival).
Iz moje sicer skromne prakse je var najlepši, če vlečeš zanke (v majhnih krogih, ki se prekrivajo). Pravo amperažo pa vidiš po tem, da se pri premajhni elektroda "lepi - pripika" pri preveliki pa odletava nanešeni materijal. Preden začneš vleči var je najbolje z elektrodo popraskat nekje po masi, da se konica elektrode očisti in ogreje.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.32 Kraj: SG
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 4:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en praktičen nasvet. Upoštevaj vse, kar so ti svetovali, poleg tega pa si pripravi kakšen liter mleka. Tega boš nekaj spil in tako malo "pozdravil" grlo zaradi vdihavanja plinov ki se sproščajo pri varjenju, nekaj pa za obkladke za oči. Ga ni, ki se pri varjenju ni "nabliskal" in to povzroča velike bolečine v očeh (kot bi imel polne oči peska) in mlečni obkladki kar pomagajo.
Želim ti čim manj teh "izkušenj" in veliko uspeha pri varjenju. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 6:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ Highlag
Če je "obdelovanec" na kovinskih stolicah, oz čemerkoli prevodnem, kar ima hkrati dokaj dober stik s podlago, je ob menjavi elektrode z golo roko, čutiti rahlo "tresenje". Ni pa to za večino ljudi prav nič nevarnega, le za nekatere rahlo neprijetno.
Še nekaj, kar se tiče elektrod. Te naj bi bile popolnoma suhe (plašč), pred uporabo jih je dobro segreti v pečici, pol ure na 80°. Če niso suhe, se dogaja to , kar so ti napisali predhodniki, elektroda se tudi pri pravilno nastavljenem toku "lepi" na varjenca, var "podliva". Običajno takrat povečamo tok, stanje je nekaj časa bolje, nato pa začne elektroda zažigati, nemalokrat v tanjši material naredimo luknjo.
Za začetnika priporočam elektrode "Jadran" ali "Sava", z njimi je dokaj enostavno variti.
lp
Nazadnje urejal/a Slowfly Pet Mar 17, 2006 6:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm. Moj nič ne trese. Ali sem pa že tako sinhroniziran z omrežjem, da tega ne čutim  _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi eno 60kg ali več težko homemade izvedbo varilnega aparata, staro kakšnih 40 let. Ko sem ga odprl sem se zgrozil s kakšnim strojem sem delal, še dobro da nisem dobil faze na ohišje. Enkrat sem moral ta aparat nesti po daljših stopnicah. Nepopisni užitki . Sem že večkrat razmišljal, da bi šel nabavit tistega majhnega iz Bauhausa za 10.000SIT. Zanima me v čem je razlika, razen v teži. Sklepam, da se veliko prej pregreje. Tok ima, če se prav spomnim 135A, kar se mi zdi čisto dovolj
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janez03 Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.60 Kraj: tržič
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 8:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se dotikaš varjenca s priključeno maso in menjaš elektrodo malo trese nič nevarno, se pa tistih ca 50 V napetosti kar čuti. Misko tvoj trafo ima interminenco ca 20%, če ima vgrajen ventilator morda malo več. Tudi tistile low-cost iz OBI-Merkur-bau*-Neckermanna in še kje so tudi z interminenco ok. 20%. Zadeva dela, niso pa niti deklarirani za elektrode 3,25 mm, čeprav jih lahko poganjajo. Je pa zadeva na spodnji meji po dimenzioniranju vgrajenega materiala.
Jaz imam ca. 25 let starega do 145 A iz Varstroja. Takrat so še delali solidno, vendar mi je že požgalo 2 x napajalni kabel 220V (priključki) in 2 x spoj med polovicama primarnega navitja. Ga pa, kadar se lotim dela kar krepko nateram.
Prijetno lahki so inverterski, ne vem pa koliko so trpežni in pa cena je precej drugačna.
L.p.; Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pet Mar 17, 2006 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam varilni aparat,je robusten.Se da dolgo variti,ne da bi pregrel,To je izdelal privatnik na Viču v Ljubljani.Če je še tam,ne vem.To mi je priporočal mojster v službi,ker on je imel manjši varilni aparat.Kupljen v Italiji,ko vari čez nekaj časa se ustavi.Tako mora počakati,da se ohladi.Kako imajo sedaj,ne vem točno.Moj je star več kot 35 let.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
www.elektronik.si Seznam forumov
-> Energetika |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 1 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni