www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Doma narejena veterna elektrarna moči 500W
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da si še jaz sposodim kakšno temo. Twisted Evil

Tile vaši projekti veternih elektrarn so me zelo navdušili. Odločil sem se, da bom izdelal podobno elektrarno z manjšim motorjem na trajne magnete. Motor sem vzel iz tiskalnika z nazivno napetostjo 30V. Ko sem ga zavrtel s pomočjo vrvice mi je dal maksimalno 26V. Z njim mislim zgolj malo eksperimentirati. Naletel sem na težavo. Rad bi izdelal neke vrste stabilizator, ki bi ne glede na vhodno napetost na izhodu dal vedno enako izhodno napetost. Maksimalna vhodna napetost bi bila maksimalno 30V, čeprav verjetno manj. Izhodno bi, če bi šlo nastavljal tja do 12V. Kako bi bilo to najlažje izvedljivo?

Pa še eno vprašanje. Iz kje bi lahko vzel plastičen f približno 4cm, iz katerega bi nato izstružil jermenice?

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.78
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Merkurju imajo plastične palice želenih premerov.(PVC)
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Da si še jaz sposodim kakšno temo. Twisted Evil

Tile vaši projekti veternih elektrarn so me zelo navdušili. Odločil sem se, da bom izdelal podobno elektrarno z manjšim motorjem na trajne magnete. Motor sem vzel iz tiskalnika z nazivno napetostjo 30V. Ko sem ga zavrtel s pomočjo vrvice mi je dal maksimalno 26V. Z njim mislim zgolj malo eksperimentirati. Naletel sem na težavo. Rad bi izdelal neke vrste stabilizator, ki bi ne glede na vhodno napetost na izhodu dal vedno enako izhodno napetost. Maksimalna vhodna napetost bi bila maksimalno 30V, čeprav verjetno manj. Izhodno bi, če bi šlo nastavljal tja do 12V. Kako bi bilo to najlažje izvedljivo?

Pa še eno vprašanje. Iz kje bi lahko vzel plastičen f približno 4cm, iz katerega bi nato izstružil jermenice?

Lahko z lnearcem, če boš dovolj veliko napetost. Predlagam pa da raje pogledaš malo po Buck/boost regulatorjih.

PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.61
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem nekja gledal ata Google pa so bile že neke narejene zadeve pa neki konverterji pa sploh nevem za kaj gre. d'oh! A bi bilo to slučajno izvedljivo z lmji?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
žan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Feb 2009 8:39
Aktiv.: 0.25
Kraj: Tihaboj

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

iz česa si pa naredil turbino-vetrnico
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zažigalec
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19
Aktiv.: 0.87
Kraj: Vipavski Križ (blizu)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

živjo
gobi kaj to mašino si slučajno na tšc-ju zgradil?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.94
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jap. bo najbrš že res, ker je bila nekaj časa pred zbornico na elektro šoli Mr. Green

lp

sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Drži saj je bila narejena kot končni izdelek za maturo Very Happy
kuharandrej1
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 19:06
Aktiv.: 0.15
Kraj: mb

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp. malo se pozanimajte za subvencijo pri elektro podjetjih( v mislih imam elektro maribor, elektro celje... itd). Zadnje čase je zmeraj več govora o tem!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gobi
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 25 Apr 2008 20:44
Aktiv.: 0.04
Kraj: vrjemte al ne...tm kmr piha

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zažigalec je napisal/a:
živjo gobi kaj to mašino si slučajno na tšc-ju zgradil?

Ja je bila bolj ''sončne celice'' zdraven Whistle
V tovarni šolskih cvekov (TŠC) so bila samo navitja narejena, ostalo pa ne.
Aja pa še po EP 303 smo šli, a ne ''sončna celica'' Cool

avtomatik
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Maj 2009 13:27
Aktiv.: 0.03
Kraj: primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 04, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima če te elise izrezane iz PVC cevi zdržijo predvidene obremenitve ali se ob prvemu vetriču odlomijo?
Le te se mi zdijo sicer zelo slabe saj nimajo oblike krila (ne izkoriščajo vpliva vzgona)
kakšna bi morala biti idealna oblika elise za izkoristek vzgona in potiska vetra?

Mogoče kdo pozna kakšen drug podroben postopek izdelovanja čimlažjih elis (ne kovinskih oz. lesenih)?
Kupljene elise(npr. za na jadernice)imajo pri pestu tudi večji naklon za lažji zagon-zakaj tega pri domači izdelavi noben ne naredi?

Ali je mogoče, v forumu opisan 3 fazni generator z dvojnim diskom tudi zavirati (z kratkostičenjem)?
Ali pride kaj v poštev vezava zvezda trikot pri izkoristku različnih hitrosti vetra?

Je kdo mogoče nabavil večjo količino magnetkov pa jih ima zdaj odveč?kupim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
majlos
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Maj 2009 10:58
Aktiv.: 0.02
Kraj: moravče

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 11:05 am    Naslov sporočila:  pomoč pri začetku Odgovori s citatom

Zanima me, če se je kdo lotil izdelave lopatic vetrne elektrarne z CNC rezkarjem?

Imam na voljo v službi majhen rezkar in bi se lotil izdelave s pomočjo le tega.

Omejitev, ki jo imam je dimenzija 600mm.

Opcija je les ali pa izdelava kalupa za poliester/kevlar.

Ima mogoče kdo kakšen 3D model lopatice vetrne elektrarne in pripadajoč načrt za celoto?

Kako rešujete težave z prevelikimi vetri? FURL sistem?

LP!

Miloš

sončne celice
Član
Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20
Aktiv.: 0.48
Kraj: Velike Žablje

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljni,

če bi imel možnost CNC izdelave bi jih izdelal kar iz lesa. Omejitev 600mm ni toliko problematična saj, jo lahko izdelaš iz dveh delov in potem spojiš, bolj se mi zdi problem kje bi dobil 3D modelni načrt elise.

Če ima kdo kako idejo se priporočam Very Happy

majlos
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Maj 2009 10:58
Aktiv.: 0.02
Kraj: moravče

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem en IGES zbrskal na netu in ga bom za prvo probo uporabil.

Če je kdo vešč pri določanju profilov lahko jaz poskrbim za izdelavo 3D modela.....
Kar bi rabil je vsaj začetni in končni profil, še bolje pa je če je še kakšen vmesen.....

Kateri les bi pa bil najbolj primeren? Gledano iz strani uporabe ne iz strani izdelave/rezkanja.....

Ima kdo izkušnje z poliestrom? Namreč jaz imam eno idejo in sicer rezkanje stirodurja in potem ta kalup ojačati z vlakni in smolo..... sredico bi pa pustil kot polnilo in ojačitev.....

dyfan
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Aktiv.: 2.95

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam, da ima vetrna elisa podoben profil kot letalska.
V tem primeru bi se lahko uporabil 3D načrt elise, kakršne uporabljajo modelarji za letalske modele.
Načrt je treba samo proporcionalno povečati na želeno velikost.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12  Naslednja
Stran 9 od 12

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni