|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da si še jaz sposodim kakšno temo.
Tile vaši projekti veternih elektrarn so me zelo navdušili. Odločil sem se, da bom izdelal podobno elektrarno z manjšim motorjem na trajne magnete. Motor sem vzel iz tiskalnika z nazivno napetostjo 30V. Ko sem ga zavrtel s pomočjo vrvice mi je dal maksimalno 26V. Z njim mislim zgolj malo eksperimentirati. Naletel sem na težavo. Rad bi izdelal neke vrste stabilizator, ki bi ne glede na vhodno napetost na izhodu dal vedno enako izhodno napetost. Maksimalna vhodna napetost bi bila maksimalno 30V, čeprav verjetno manj. Izhodno bi, če bi šlo nastavljal tja do 12V. Kako bi bilo to najlažje izvedljivo?
Pa še eno vprašanje. Iz kje bi lahko vzel plastičen f približno 4cm, iz katerega bi nato izstružil jermenice? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.78 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Merkurju imajo plastične palice želenih premerov.(PVC) _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DrRogla Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00 Prispevkov: 336 Aktiv.: 1.42 Kraj: Hrastnik, Maribor
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Da si še jaz sposodim kakšno temo.
Tile vaši projekti veternih elektrarn so me zelo navdušili. Odločil sem se, da bom izdelal podobno elektrarno z manjšim motorjem na trajne magnete. Motor sem vzel iz tiskalnika z nazivno napetostjo 30V. Ko sem ga zavrtel s pomočjo vrvice mi je dal maksimalno 26V. Z njim mislim zgolj malo eksperimentirati. Naletel sem na težavo. Rad bi izdelal neke vrste stabilizator, ki bi ne glede na vhodno napetost na izhodu dal vedno enako izhodno napetost. Maksimalna vhodna napetost bi bila maksimalno 30V, čeprav verjetno manj. Izhodno bi, če bi šlo nastavljal tja do 12V. Kako bi bilo to najlažje izvedljivo?
Pa še eno vprašanje. Iz kje bi lahko vzel plastičen f približno 4cm, iz katerega bi nato izstružil jermenice? |
Lahko z lnearcem, če boš dovolj veliko napetost. Predlagam pa da raje pogledaš malo po Buck/boost regulatorjih. _________________ LP, Božo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.61 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Ned Mar 01, 2009 11:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem nekja gledal ata Google pa so bile že neke narejene zadeve pa neki konverterji pa sploh nevem za kaj gre. A bi bilo to slučajno izvedljivo z lmji? _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žan Član

Pridružen-a: Tor 03 Feb 2009 8:39 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.25 Kraj: Tihaboj
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 2:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
iz česa si pa naredil turbino-vetrnico |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zažigalec Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.87 Kraj: Vipavski Križ (blizu)
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
živjo
gobi kaj to mašino si slučajno na tšc-ju zgradil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 5:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
jap. bo najbrš že res, ker je bila nekaj časa pred zbornico na elektro šoli
lp _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Sre Mar 11, 2009 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Drži saj je bila narejena kot končni izdelek za maturo  _________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kuharandrej1 Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 19:06 Prispevkov: 31 Aktiv.: 0.15 Kraj: mb
|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
lp. malo se pozanimajte za subvencijo pri elektro podjetjih( v mislih imam elektro maribor, elektro celje... itd). Zadnje čase je zmeraj več govora o tem! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gobi Neznanec

Pridružen-a: Pet 25 Apr 2008 20:44 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04 Kraj: vrjemte al ne...tm kmr piha
|
Objavljeno: Tor Mar 24, 2009 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
zažigalec je napisal/a: |
živjo gobi kaj to mašino si slučajno na tšc-ju zgradil? |
Ja je bila bolj ''sončne celice'' zdraven
V tovarni šolskih cvekov (TŠC) so bila samo navitja narejena, ostalo pa ne.
Aja pa še po EP 303 smo šli, a ne ''sončna celica''  _________________ LP, do 100 A nejma kej bet... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
avtomatik Neznanec

Pridružen-a: Pon 04 Maj 2009 13:27 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: primorska
|
Objavljeno: Pon Maj 04, 2009 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima če te elise izrezane iz PVC cevi zdržijo predvidene obremenitve ali se ob prvemu vetriču odlomijo?
Le te se mi zdijo sicer zelo slabe saj nimajo oblike krila (ne izkoriščajo vpliva vzgona)
kakšna bi morala biti idealna oblika elise za izkoristek vzgona in potiska vetra?
Mogoče kdo pozna kakšen drug podroben postopek izdelovanja čimlažjih elis (ne kovinskih oz. lesenih)?
Kupljene elise(npr. za na jadernice)imajo pri pestu tudi večji naklon za lažji zagon-zakaj tega pri domači izdelavi noben ne naredi?
Ali je mogoče, v forumu opisan 3 fazni generator z dvojnim diskom tudi zavirati (z kratkostičenjem)?
Ali pride kaj v poštev vezava zvezda trikot pri izkoristku različnih hitrosti vetra?
Je kdo mogoče nabavil večjo količino magnetkov pa jih ima zdaj odveč?kupim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majlos Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Maj 2009 10:58 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: moravče
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2009 11:05 am Naslov sporočila: pomoč pri začetku |
|
|
Zanima me, če se je kdo lotil izdelave lopatic vetrne elektrarne z CNC rezkarjem?
Imam na voljo v službi majhen rezkar in bi se lotil izdelave s pomočjo le tega.
Omejitev, ki jo imam je dimenzija 600mm.
Opcija je les ali pa izdelava kalupa za poliester/kevlar.
Ima mogoče kdo kakšen 3D model lopatice vetrne elektrarne in pripadajoč načrt za celoto?
Kako rešujete težave z prevelikimi vetri? FURL sistem?
LP!
Miloš _________________ dejmo se zmigat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2009 1:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljni,
če bi imel možnost CNC izdelave bi jih izdelal kar iz lesa. Omejitev 600mm ni toliko problematična saj, jo lahko izdelaš iz dveh delov in potem spojiš, bolj se mi zdi problem kje bi dobil 3D modelni načrt elise.
Če ima kdo kako idejo se priporočam  _________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
majlos Neznanec

Pridružen-a: Tor 26 Maj 2009 10:58 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: moravče
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2009 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem en IGES zbrskal na netu in ga bom za prvo probo uporabil.
Če je kdo vešč pri določanju profilov lahko jaz poskrbim za izdelavo 3D modela.....
Kar bi rabil je vsaj začetni in končni profil, še bolje pa je če je še kakšen vmesen.....
Kateri les bi pa bil najbolj primeren? Gledano iz strani uporabe ne iz strani izdelave/rezkanja.....
Ima kdo izkušnje z poliestrom? Namreč jaz imam eno idejo in sicer rezkanje stirodurja in potem ta kalup ojačati z vlakni in smolo..... sredico bi pa pustil kot polnilo in ojačitev..... _________________ dejmo se zmigat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2009 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predvidevam, da ima vetrna elisa podoben profil kot letalska.
V tem primeru bi se lahko uporabil 3D načrt elise, kakršne uporabljajo modelarji za letalske modele.
Načrt je treba samo proporcionalno povečati na želeno velikost.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni