|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2004 12:16 am Naslov sporočila: Elektronika KAKO začeti KAJ potrebujemo ... |
|
|
Tole prijazno pisemce sem dobil od našega člana pod zasebno, a mislim, da sodi na sam forum. S skupnimi močmi lahko tisti z več izkušnami njemu, pa še kakemu začetniku pomagamo z nasveti.
Pozdravljen Silvo,
Upam, da mi lahko pomagaš, kot sem ti že omenil sem čisto nov v elektroniki in na začetku sem se srečal z kar nekaj problemi, ki predvsem izvirajo iz pomankanja orodja in opreme! Zato me zanima kaj moram imeti da sploh lahko začnem z delom?
Kokr sem do zdaj ugotovil bom rabil
Spajkalnik (brez tega res ne bo šlo), doma sicer imam neko nerodno pištolo ampak je preveč okorna, mi lahko svetuješ kaj primernega?
Usmernik, sem gledal v HTE in IC so cene najmanj 40kSIT, ampak spet verjetno neizogibna investicija? Tudi tu bi te prosil za predlog, saj ne vem nič o tem kaj je dobro in kaj ne!
Orodje (šraufncigri, klešče, pincete... ok to bom menda znal izbrat)
Za izdelavo tiskanine - sem si ogledal tvoj post je zelo poučen, zanima me v kateri trgovini se dobi vse te kemikalije in primerne posodice?
Osvetljevanje?
Drugo mi ne pade na pamet zato prosim povej kaj še rabim (no za elemente mi je jasno da jih bom prej ko slej potreboval)
Upam da te ne obremenjujem preveč, vprašanja nisem postavil na forumu ker se mi zdi vse preveč začetniški za vaše debate.
Hvala vnaprej!
_________________ lp
Silvo
Nazadnje urejal/a Silvo Pon Mar 28, 2005 6:04 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2004 12:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Torej nekaj mojih nasvetov:
Za začetek se mi ne zdi smiselno kupovati ne vem kako drage opreme.
Torej kaj boš nujno potreboval:
-spajkalnik (20-30W) cenovno ugoden je 25W iskrin spajkalnik, ki ti bo po moji presoji kar solidno služil (tudi sam ga med drugim uporabljam)
- rolica cina ne preveč debelega pod 0.5mm
- komplet mini klešč (ščipalke, ravne, okrogle, ...)
- kako pinceto
- merilni instrument (cenovnega razreda pod 10. 000 sit) Konkretnega modela ti ne bi znal sedaj iz "glave" svetovati - mogoče ti lahko svetuje kdo, ki ga je pred kratkim kupil
- usmernik ( ja tukaj se lahko začne običajno je le ta tudi prvi izdelek elektronika. Moj je star že več kot 20 let pa je še vedno v funkciji. Na Filemanager najdeš načrt. Še mogoče boljša varianta je tisti od našega člana Reberja. Ne vem a ima kit komplete. Vem, da je nekoč imel na razpolago tiskana vezja. Najbolje, da ga kontaktiraš. Mogoče bo prebral tudi ta post .
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2004 8:45 am Naslov sporočila: Potem bo potrebno prebrati tudi kakšno knjigo |
|
|
Pozdravljen in dobrodošel v klubu.
Elelktronika je seveda fascinantna stvar, če te uboga. Je pa potrebno tudi nekaj znanja, izkušnje si posredujemo morda tukaj, in potem je veselja delati nekaj, kar v trgovini ni naprodaj. Vsaj moje mnenje je, da nima smisla konkuritati z industrijo, temveč ima smisel izdelati stvarco, ki je industrija ne ponuja. Tako smo včasih izdelovali sami usmernike, sedaj ima smisel kupiti jih. Vendar dobiš usmernik v trgovini že za 15.000.- sit, za začetek bi moral biti dober,
potem je potreben univerzalni instrument, da se lahko kaj izmeri, spet od 3.ooo.- sit naprej, o spajkalniku je govoril že Silvo.
Potem je seveda potrebno vedeti, kakšno je tvoje sedanje poznavanje elektronike, ali je vsaj na nivoju znanja gimnaazijskega maturanta, od tam dalje se da lepo samoizobraziti s pomočjo knjig, ki so dandanes gotovo na razpolago v trgovinah, bolj kot včasih. No včasih smo imeli tečaje ljudske tehnike, kjer smo se dobivali, izmenjavali uvodno znanje, sedaj mislim, vsega tega ni več. No knjige verjetno so, tiste, ki so danes na razpolago, jih ne poznam.
Ko izbiraš knjigo, je seveda parameter tvoj interes, ali te bolj zanima digitalna ali bolj analogna tehnika, ali bi rad delal avtomate vodene z mikroprocesorji, ali raje audio sisteme različnih vrst, ali radijske postaje, ...
Vsekakor, kjer je volja, se najde tudi pot!
Meni je pot k mikroprocesorju 8051 odprl enodnevni tečaj, ki ga je pred časom organizirala ax elektronika, kjer smo praktično izdelali prve programe in jih tudi testirali na opremi, ki smo jo dobili na tečaju v uporabo. Posledica tega je bila, da sem kupil opremo, ki smo jo uporabljali na tečaju in jo še vedno z zadovoljstvom uzporabljam. To je bila BASCOM testna plošča, Bascom prevajalnik za programe za mikroprocesorje tipa 8051, programator, kabli za povezavo s PC-em in uvodno knjigo v BASCOM8051 .
Vendar to je bila pot v digitalni svet elektronike, ne pa v analognega, ki je tudi zanimiv svet, a vendarle svet popolnoma zase..
NO, Pa še drugi kaj napišite, kako ste zaačeli, in kje naj sramežljivi Silvov projatelj začne!
POzdrav
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51as Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.19 Kraj: Šmarje-Sap
|
Objavljeno: Sob Jul 17, 2004 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
Najprej naj se vama zahvalim za nasvete! Vsak nasvet mi še kako prav pride
Silvo: Kot si rekel za začetek ne nameravam kupovati zelo drage opreme, ampak naj cena pri nasvetih ne bo edino merilo! V okviru tistega kar amater-začetnik potrebuje, kvalitetno orodje. Moje dosedanje iskušnje so pokazale, da nisem dovol bogat da bi kupoval poceni
Ideja da bi sam naredil usmernik, mi je zelo všeč! Upam da bom kos nalogi! Na filemanagerju sem si sprintal PDF in ga bom danes pregledal. Bom pa tudi poskusil najdi Reberja in ga povprašal po kit kompletu ali vsaj tiskanini, verjetno moja prva tiskanina ne bo zdržala 20 let in več
Ko sem se spravil delati regulator za hitrost vrtljajev ventilatorjev, sem kupil tako ploščico, kot si jo pripel v post. Mislim, da sem nekaj delal narobe, saj sem po nekaj minutnem lotanju dobil na ploščici "brozgo" cina in nožic elementov (nekaj sem jih rešil, nekaj pa jih je še vedno ujetih na ploščici )
Vilko: Moja izobrazba žal ne pove veliko o mojem znanju elektronike vsaj kar se praktičnega dela tiče (beri prigodo z regulatorjem)! Hodil sem na srednjo šolo za telekomunikacije, kjer smo imeli predmete kot so osnove elektrotehnike in tudi nekaj prakse, vendar me takrat to ni tako zanimalo in tega znanja nisem obnavljal. Na faksu (študiram fiziko) se o elektriki in tudi elektroniki seveda veliko učimo, ampak to je vse teorija. Seveda pa poznam vse (no verjetno ne vse) zakone in lastnosti elektrike. V osnovi poznam tudi pasivne elemente in uporabo, ampak res samo kar se teoretiziranja tiče. Zanimajo me mikrokontrolerji, verjetno pa v elektroniki eno brez drugega ne gre, zato se bom najprej spopadel z analogno elektroniko.
Glede nakupa osnovne opreme, ni toliko problem cena, kot to, da ne znam oceniti, kaj rabim oz bom rabil (to je zame nov svet).
Še enkrat hvala za nasvete in vspodbude!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lagrange Član

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2003 10:07 Prispevkov: 164 Aktiv.: 0.69 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Jul 22, 2004 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj je potrebna radovednost, da te stvar ''povleče''. Potem vstrajnost, da te ne mine, ko nastopijo kakšne težave. Pa še kakšen znanec, ki obvlada stvar bolj od tebe, da priskoči na pomoč.
Literature je dovolj. Od enostavne naprej. V CTKju npr. Tam imajo tudi čitalnico z najrazličnejšimi časopisi iz področja elektronike.
Rabiš pa kakšen merilni instrument, saj si brez tega mrzel. Se nič ne vidi ( razen v posebnih primerih, ko se kaj bliska, smodi in smrdi) kot pri mehanskih stvareh.
Osnovno kar je, rabiš napajalnik. Poglej malo na : http://lea.hamradio.si/ pod prodam. Občasno kdo prodaja kakšen usmernik.
Omenjeni sta bili analogna in digitalna elektronika. No, za digitalna vezja niti ni potrebno nevem kakšno znanje elektronike. To so v glavnem logična vezja. In tu velja bolj znanje logike. Elektronski elementi so le najbolj pripraven način za izvedbo digitalnih elementov. Prav lahko bi bili narejeni iz mehanskih delov ( logična vrata itd.).
Je pa najboljše poznat obe tehniki, v modernem času eno brez drugega ne gre.
Lep pozdrav, Jože.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51as Član

|
Objavljeno: Ned Jul 25, 2004 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Navdušenje me še ni minilo (morem pa rečt da sem se grdo speku v prst s spajkalnikom - boli boli)
Prilagam slikico napajalnika ki sem ga naredil iz PC napajalnika po načrtu z rebrove strani! Našel sem tudi V-A-meter sicer je predpotopen ampak dokler dela ni potrebe po drugem, nabavil sem tudi nekaj orodja, (spajkalnik in klešče). Imam tudi že nekaj opreme za izdelavo tiskanine (žarnico, posodice in NaOH),
prav tako sem začel zbirati pokvarjeno elektroniko pa malo dele ven pobiram (motherbordi, monitorji etc...)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
76.12 KB |
Pogledana: |
204 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Ned Jul 25, 2004 5:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
(morem pa rečt da sem se grdo speku v prst s spajkalnikom - boli boli) |
He, he tole je itak standarno, le da se počasi prsti utrdijo tako, da le po "krompirčku" prismrdi peče pa ne več
Glede izdelave tiskanine. Previdno s kemikalijami. Zaščitne gumijaste rokavice pa mogoče očala niso odveč. Pri jedkanju daleč od odprtega ognja ter izogibaj se vdihovanju hlapov, ki pri tem nastajajo. Pri samem osvetljevanju pozor sploh, če bo uporabljena VTF žarnica z odbitim zaščitnim plaščem. Ne gledat v ploščico "kaj se dogaja" ali se drugače neposreno izpostavljat. Dalše izpostavljanje lahko na koži povzroči opekline podobne, kot na močnem soncu!
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s51as Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2004 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
seveda boš potreboval tudi precizen tajmer za nastavitev časa osvetlitve do nanosekunde natančen , Jaz recimo uporabljam tistega supernatančnega iz trgovine vse po 199 sit . Izbira žarnice se mi zdi odlična , Silvotov predlog , se mi zdi zate , vsaj na začetku malo preveč nevaren .(no jaz jo uporabljam -Silvotovo- že vsaj 8 let , pa jo še nisem uspel uničiti).
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
G-Lab Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Tor Jul 27, 2004 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srajčko je potrebno odbiti pri žarnicah za cestno razsvetljavo. Pod srajčko se skriva zaprta steklena cevka, v kateri se živosrebrne pare. Živosrebrne pare oddajajo tudi nekaj procentov UV svetlobe, ki pa jo fosforescentna prevleka na srajčki pretvori v vidno svetlobo.
Še to pri tej cestni žarnici potrebiješ tudi pripadajočo dušilko.
Toja izbira je res enostavnejša, kot je že iskra omenil.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.97 KB |
Pogledana: |
68 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2004 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
UV žarnica , ko ji razbiješ zunanjo bučo pretežno seva UV svetlobo. Zato je potrebno posebej pazit, da ne gledaš vanjo. Podobno kot pri elektro varjenju.
Omenjena je bila opeklina pri spajkanju . Takoj ko se spečeš, je potrebno temperaturo na opečenem mestu znižat. Sam naredim tako, da gor prislonim telo, ki hitro odvaja toploto. Kakšen železen masiven predmet. Klešče ali kaj drugega. Tudi potopitev v vodo bi bilo dobra.
Ta način pomaga, da bolečina hitreje izgine.
Lp, Jože.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Avg 10, 2004 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Takoj ko se spečeš, je potrebno temperaturo na opečenem mestu znižat |
Pomaga tudi sprej Ledol, ki je običano tudi pri roki v domači delavnici
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni