|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2004 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš v bližini kako varčno žarnico. Direktna svetloba le teh pa tudi flurescentnih cevi zelo moti sam sprejemnik.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Jul 15, 2004 6:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Imaš v bližini kako varčno žarnico. Direktna svetloba le teh pa tudi flurescentnih cevi zelo moti sam sprejemnik. |
Ne. Imam samo neonko, pa navadne žarnice...
Domet sem povečal na 3.5m. Pri SFH-ju sem vezavl vzporedno 10uF in 100nF kondezatorja (na + in -) + 100ohm na napajalno vejo..
Očitno bom moral iti na RF
Silvo: lahko isti protokol uporabim tudi pri RF komunikaciji (433Mhz) ??
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Traflc Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.54 Kraj: Javornik Jesenice
|
Objavljeno: Pon Sep 06, 2004 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po moje boš moral spremeniti samo program ,ker ima SFH pri sprejetem signalu nizek nivo ,pri RF pa je le ta visok.Samo softwerska sprememba torej.
_________________ Lp. Traflc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Pet Nov 05, 2004 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Ta IR sprejemnik/oddajnik mi deluje že 3 mesece..
Problem je da na naključen interval utripnejo luči, izgleda kot da bi se PIC resetiral?
Kaj bi lahko bilo narobe?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14675 Aktiv.: 61.86 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Nov 05, 2004 4:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že pozabil imaš na izhodu triace ter optične sprežnike? Če, potem je lahko vzrok motnja z omrežja. Če nimaš daj paralelno k tracu RC člen.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2005 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo: to se zgodi če slabo prelistaš PDF dokumentacijo čipa ;( (priloga)
Sedaj me še nekaj zanima:
V daljincu sem zamenjal IR oddajno diodo, v želji da bo stvar delovala na večji razdalji in različnih kotih v katerih držim daljinca. Res je, da stvar sedaj deluje na daljše razdalje, vendar je še vedno problem kot pod katerim držim daljinca. Mislim, da je problem v sprejemniku, kajti to oddajno diodo sem vzel iz enega daljinca za video-rekorder, kjer je stvar delovala kot je morala (različni koti).
Kako stvar deluje pri tv-jih, kjer lahko daljinec obrnem v čisto nasprotno stran in bo stvar še vedno delovala?
Je mogoče TSOP113x kaj boljši od SFH5510-3x, oz. kakšen drugačen sprejemnik?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
41.33 KB |
Pogledana: |
66 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.65 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Mar 08, 2005 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
glavič je napisal/a: |
Mislim, da je problem v sprejemniku, kajti to oddajno diodo sem vzel iz enega daljinca za video-rekorder, kjer je stvar delovala kot je morala (različni koti).
Kako stvar deluje pri tv-jih, kjer lahko daljinec obrnem v čisto nasprotno stran in bo stvar še vedno delovala? |
Jaz imam dva sonyjeva MiniDisc playerja različnih tipov in enega daljinca. Če usmerim daljinca v stolp, se mi odzivata oba. Če pa daljinec obrnem v 5m oddaljeno steno, se odziva samo novejši player. Povsem očitno je razlika v sprejemnikih.
Ko sem ju odpiral žal nikoli nisem pogledal kateri sprejemniki so ugrajeni..
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Čet Avg 04, 2005 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že nekaj časa je minilo odkar sem si naredil IR sprejemnik/oddajnik.
Sedaj si izdelujem rx/tx na 433Mhz, ker me je IR razočaral
Trenutni problem je estetika, kajti IR oddajnik je bil "grd" in bi se pri temu rad bolj potrudil, kajti možno je da bom tudi par izdelkov prodal. Tako da me sedaj zanima kako bi vi naredili oddajnik (2-6 tipk, po možnosti antena) in sprejemnik (antena, 2-6 kablov OUT [preklapljanje], 1 kabel IN [napajanje]).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
b0j3 Član

Pridružen-a: Sre 07 Apr 2004 19:52 Prispevkov: 117 Aktiv.: 0.49
|
Objavljeno: Pet Avg 05, 2005 7:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Za rx/tx ICje bi jaz pogledal www.chipcon.com. Zadeva je zapakirana v SMD ohišje in potrebuje le nekaj dodatnih elementov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Pet Avg 05, 2005 12:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
b0j3 je napisal/a: |
Za rx/tx ICje bi jaz pogledal www.chipcon.com. Zadeva je zapakirana v SMD ohišje in potrebuje le nekaj dodatnih elementov. |
RX in TX imata preveč zunanjih elementov + cene nisem nikjer zasledil. RX in TX pri svet elektroniki nimajo nobenih zunanjih elementov. RX in TX od chipcon-a bi naročil in stestiral le če je možna razdalja >500m.
Ima kdo kakšno idejo kako narediti ohišje za RX in TX, ali kje ga kupiti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2005 12:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Glavič, si pomislil na kakšno starejše ohišje za mobitel, imaš že 10 tipk pripravljenih
Drugače pa če ostanem pri tej temi. Sem jo spremljal bolj pasivno, ker sem si tudi sam naredil IR sprejemnik in oddajnik. Zadeva deluje BP na približno 10m. Kodo pa sem priredil po Silvotovi. Hvala Silvu za osnovno idejo
Ker sem srečni lastnik SLR digitalnega fotoaparata in ker nisem bil zadovoljen z daljinskim srožilcem, ki se ga komercialno da kupit, sem si moral naredit svojega. Zadeva 100% deluje na Canon 350D, mislim pa da tudi na vseh drugih aparatih tega tipa, ki imajo 2,5mm konektor.
Podrobnosti so v priponki.
Opis: |
IR oddajnik in sprejemnik s PIC12F675. Koda d C-ju, HEX in shema ter predlog tiskanine. |
|
 Download |
Ime datoteke: |
IR.zip |
Velikost datoteke: |
527.39 KB |
Downloadano: |
59 krat |
Nazadnje urejal/a bungee Pon Avg 08, 2005 3:20 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.23 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Avg 08, 2005 12:35 am Naslov sporočila: Slikce |
|
|
Sem malček poslikal svoje stvaritve.....
Sprejemnika še nisem dal v ohišje....
Sem danes premišljeval o slikah tu gor in se spomnil na nekaj ljudi, ki imajo še vedno modem. In sem se odločil takole kdor želi videt slike si jih lahko ogleda TULE. Če pa ima kdo poleg ogleda še kakšen komentar .... nimam nč proti
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

|
Objavljeno: Ned Avg 21, 2005 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam en manjši problem.
Želel bi, da sprejemnik na izhodu daje signal toliko časa, kolikor dolgo bi jaz na oddajniku držal tipko.
Vsaka ideja je dobrodošla. Zdaj imam narejen sprejemnik in oddajnik po zgoraj obljavljenem principu, ki je zelo podoben tistemu, ki ga uporablja Silvo.
Razmišljal sem o interruptih samo mislim, da si bom s tem nakopal precej težav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Avg 22, 2005 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Variant je več, odvisno kako imaš napisano proceduro. Pin postaviš, ko je prisoten signal. V zanki preverjaš če je signal še prisoten ter istočasno odštevaš čas. Če ni več signala po pretečenem času izklopi pin. lahko uporabiš recimo TMR0 uporabiš preddelilnik, da bo čas daljši. Dokler je prisoten signal brišeš časovnik. V zanki preverjaš stanje zastavice INTCON,T0IF Ko bo postavljena števec ni bil obrisan. Takrat pin izključiš.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ikrosl Neznanec

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2009 10:28 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Pon Feb 09, 2009 10:34 am Naslov sporočila: IR Oddajnik/Sprejemnik z PIC16F84 |
|
|
Ker sem newbee me zanima če ima kdo načrt kako preko IR prožit 5V na vhodu PIC16F84 za aktiviranje logične 1.
Za seminarsko izdelujem števec obratov motorja in bi uporabil sistem stare kroglične miške.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 503 dni