www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tilnov CNC

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 4:21 pm    Naslov sporočila:  Tilnov CNC Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

ze nekaj casa sledim CNC strojcom na vasem forumu. In prisel je cas, da tudi sam naredim svojega.

Bi pa bil vesel nekaj informacij.

Za x in y os bom uporabil odsluženo žično erozijo. Njeno uležajenje je garant na tri stotinke mm natančno. Stroj bo tri osni. Ležaji tretje osi so še vedno uganka.

Del za katerega tudi še ne vm kako in kaj pa je elektronika. Od servo motorjev do napajalnikov in softwara.

Na ebayju sem opzil nekaj ugodnih kompletov. Upam, da bo pravilno linkalo.
[url]http://cgi.ebay.com/Cnc-Mill-3-axis-Control-Kit-NEMA23-step-motor-22kg-cm_W0QQitemZ320395322084QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item4a990ca2e4&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1205|293%3A1|294%3A50[/url]


[url]http://cgi.ebay.com/3-Axis-Stepper-Motors-Controller-System-CNC-driver-kit_W0QQitemZ110384190864QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item19b3691590&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A2|39%3A1|72%3A1205|293%3A1|294%3A50[/url]

Motorji sami imajo dovolj navora. Natančnost na prvi pogled izgleda dobra. Me zanima ali imate kaj izkušenj s podobnimi izdelki?

Rovarim pa tudi malo po kitajskem. Vendar s poštnino vred praviloma ni razlike med njimi in američani.

Vesel bom vsakega komentarja.

Ko pa bom začel z delom, pa bom za zadovoljitev morebitne radovednosti postavil kak enostaven blog.

LP

Tilen
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
drVrh
Član
Član



Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Prispevkov: 918
Aktiv.: 4.66
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:  Re: Tilnov CNC Odgovori s citatom

thetilko je napisal/a:
Del za katerega tudi še ne vm kako in kaj pa je elektronika. Od servo motorjev do napajalnikov in softwara.


Glede motorjev ti vsekakor priporočam koračne motorje, se veliko bolj uporablja kot servo motorje, glede elektronike, ti priporočam izdelavo PICStep driver, in pa še driverji v zvezi z analogno elektroniko, priporočam pa na spletni strani PMiNMo, 4 - axis driver, ter driver za Bipolarne koračne motorje (Bi-polar driver) in usmernik z njihove spletne strani.

Če pa se boš odločil za izdelavo PICStep krmiljenje koračnih motorjev potem pa si za vmesnik med COMP in DRIVER izberi Krokotov PICStep USB Axis

O koračni motorjih si lahko največ prebereš na tej spletni strani: .::Klik::.

Glede krmiljenja servo motorjev z raznimi mikrokrmilniki imaš naprimer PICServo motion control za PIC mikrokrmilnike, lahko pa tudi za Atmel vrste našel sem v neki knjigi. Glede Atmel vrste je še
tu nekaj.

Glede programa na računalniku pa priporočam Mach 3, in seveda malo starejši računalnik ter povezava z LPT portom bo delovalo odlično.

Obstajajo še tudi drugi programi ki so namenjeni za krmiljenje CNC rezkalnika - stroja, več pa lahko jih najdeš na spletu.

_________________
Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
hardveras
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Prispevkov: 126
Aktiv.: 0.70
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:04 pm    Naslov sporočila:  cnc Odgovori s citatom

Če hočeš kolikor toliko dober cnc morajo biti sarvomotori in ne koračni. Koračne simuliramo z regulacijo in servomotorjem. Naprimer jaz imam razdelan regulator za servomotor in inkrementalni dajalnik v dveh izvedbah. eden sledi do 70000 pulzov na sekundo hitri pa kar do 8000000 pulzov oziroma korakov na sekundo, seveda s koračnimi motori tega ne moreš niti sanjati!!!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1713
Aktiv.: 7.68
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koračni motorji so dokaj enostavni za krmiljenje, za delovanje ne potrebujejo povratne vezave (enkoder), imajo dokaj dobere držalni moment, za njih je izdelanih že ogromno preverjenih ter delujočih driverjev, tudi cena krmilnika za koračne motorje ni problematična. Imajo pa slabosti, kot so hitrost (koračni so precej počasni), so brez povratne vezave (v primeru trše mehanike lahko preskoči za par korakov, pa tega nihče ne opazi razen tebe, ko boš imel stopnico na obdelovancu), so precej glasni pa še grejejo se. Kar se DC servo motorjev tiče, so dobra zamenjava za koračne, vendar postane krmiljenje precej bolj kompleksno. Imajo pa prav tako svoje prednosti in slabosti. Sicer so hitrejši, tišji, se ne grejejo toliko, imajo povratno vezavo, tako da stroj vedno ve, kaj se z njim dogaja, je pa krmilje dražje, tudi sami motorji so dražji, pa še ščetke je treba občasno menjavati.

Tako da razmisli kaj potrebuješ. Če ti enostavnost in počasnost strojčka nista kritična, in bi rad imel strojček za izdelavo kakih prototipnih tiskanih vezij, ali pa za modelarske namene, potem izberi lažjo pot in izvedbo s koračnimi, če bi pa rad nekaj hitrejšega in robustnejšega, potem so servo motorji prava stvar, vendar te bo ti prišlo malce dražje. Lahko pa narediš hibrid in uporabiš za X-Y servo za Z pa izvedbo s koračnim motorjem. Mislim, da bi moral MACH3 to brez problema rokovati.

LP G

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
promehanik
Član
Član



Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Prispevkov: 611
Aktiv.: 2.74

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Naprimer jaz imam razdelan regulator za servomotor in inkrementalni dajalnik v dveh izvedbah.


A bi de dalo videt to zadevo? Kajti tudi mene zanima, da bi izdelal regulator za DC servo motor.

lp, prom
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
hardveras
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Prispevkov: 126
Aktiv.: 0.70
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:48 pm    Naslov sporočila:  promehaniku Odgovori s citatom

Ja če te ful zanima, me lahko obiščeš, pa boš videl v praksi na obdelovalnem centru predelamem iz ruskega borverga, gnan z mach2.
Tudi tak regulator je lahko s8ila preprost. naprimer jaz imam taenostavno verzijo narjeno z TI microcontrolerjem serije 430f xxx . in štirimi hladnimi mosfeti ter optocupler driweri. pa zmore dobrih 30, pa tud do 50A in 50V hitrosti max 70000.
Sama shema in blok di8agram je sila preprost, najvažneje je da tako preprosto narediš tudi program, saj se mora izvrešit v največ 12 mikrosekundah.
Ves štos je v preprostosti algoritma, seštevaš inpulze dajalnika na motorju in inpulze, ki so lahko v enkoderski obliki iz računalnika. ker enemu obrneš predznak, seštevek, kateremu je dobro prišteti še mal diferenciala v pvm obliki serviraš driverčkom, ti pa vklaplajo mosfete. V resnici skoraj enak obseg kot krmiljenje steperjev, le da je razlika kot rit in nebeško kraljestvo!
Za hitrejše varjante, pa sem se jaz poslužil cevnega principa hardverske obdelave. To pomeni, da med samim hardverskim obdelovanjem signalov vse podatke večkrat sempliraš, da jih sinhroniziraš za nadalno obdelavo. seveda vhodni signali se lahko spreminjajo z hitrostjo sempliranja. pri mojem vezju je to od 10 pa dso 50 mega Hz. Če primerjaš koračne motorje, ki zataijo, če prekoračiš kake 400Hz. Seveda če ne obladaš nič drucga kot priklopit štiri mosfete na printerski kabel, pol moraš uporabit step motorje. Je pa princip, da pozicisko zanko drži regulator in ne več računalnik kot včasih danes tudi pri priznanih znamkah vse bolj v uporabi, ker računalnik v vsakem primeru pomeni preveč veliko zakasnitev, in slabi stabilnost sistema. Torej računalnik poskrbi za ažurno željewno pozicijo, regulator pa poskrbi, da željena postane čimprej in tem bolj stabilno dejanskqa. Po mojih iskušnjah tisto kar učujo po šolah zaostaja za 30 let.
Regulator ni nujno kot nek PID. Ker dosti bolje funkcionira nek približek temu, na račun tega, da so zajeti podatki čim bolj sveži in čim točneje v zadnjem trenutku diferencirani! Najbolše je, če ti je glavni intergrator v zaključeni zanki samo vztrajnost motorja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore do sedaj. Me pa zanima, če je kdo pogledal tiste komplete. Če ni možno direktno linkati napišite na ebay "steppermotor kit".

Nekako se mi zdijo ugodna rešitev. Vsak dan zasledim kakšen komplet več iz kitajske ali amerike. Ali mislite, da je lahko na njih kaj spornega glede specifikacij ali kvalitete? Praktično vsi uporabljajo tiste nema 23 motorje. Ali ima kdo s temi stvarmi kaj izkušenj? Gledal sem komplete tja do 400usd. Že bistveno cenejši so dajali vtis, da so dovolj dobri.

Trenutno še ne vidim potrebe po tem, da bi naročeval dele od različnih dobaviteljev.

Ma pa resno zanima, kako ugodne so te rešitve iz ebaya.

Zanima me še, koliko ste vi odšteli za ta "pogonski del (motorji, čipovje, napajalnik)" stroja.

Moja erozija naj bi počasi prišla. Z prihodom bom verjetno začel se blog o izdelavi.

Še enkrat hvala.

LP

Tilen
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član



Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Prispevkov: 2707
Aktiv.: 12.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa si prištel tistim cenam še DDV in carino?

Sam sem dal za tri 1 Nm motorje (Japanservo) 100€ (naročeno iz ebay.de), driverje sem naredil sam z A3982 (za tri driverje me je koštalo kakih 50€ + 6 sivih las, da sem pogruntal, da me za..bava računalnik in ne driver). Napajalnik 24V 13A je bil 35€ + 12€ stroškov za DDV+našo oderuško pošto (naročen s kitajske pri sureelectronics.com).

_________________
One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 18, 2009 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In si zadovoljen s komponentami?

Kako kaj deluje, kaj težav?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 18, 2009 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem pa našel še eno zanimivo ponudbo. In sicer na www.probotix.com. Poglejte pod 3-axis kits. Cena kita je 300usd. To je 208€. Poštnina pa naj bi bila okoli 60usd, kar pomeni da kupaj cel komplet za slabih 250€. Motorji imajo dobrih 1.8Nm navora. To so najcenejši. Za 30 usd več pa imajo slaba 2 Nm navora. Se mi zdi zelo poštena ponudba. Glede carin in davkov pa še nisem kalkuliral. Če ima kdo kaj izkupenj da lahko iz rokava strese približen procent bi bilo super. Ce ne bom pac brskal po taricu.

Pa naj omenim, da na maile hitro odgovorjajo in da dajejo utis neke profesionalnosti.

Sem pa nekaj malega pobrskal po taricu in mislim da je carina 2.7%. To pa pomeni da 25% k ceni, ko dodam še ddv. Se pravi skupna cena pride na 300€.

Kar pa se mi še vedno zdi dokaj ugodno.


Nazadnje urejal/a thetilko Sob Jul 18, 2009 1:25 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.04

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 18, 2009 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

thetilko je napisal/a:
Glede carin in davkov pa še nisem kalkuliral. Če ima kdo kaj izkupenj da lahko iz rokava strese približen procent bi bilo super. Ce ne bom pac brskal po taricu.


20% + ~5 EUR.

_________________
Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertzui
Član
Član



Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.38
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2009 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se počasnosti koračnih motorjev tiče.....
Toliko hitro kot letijo že zelo težko kaj delaš, če nimaš ene zverine za glavni motor.

Kolegu leti mašina po x osi 12m/min. To pa je zelo velikooo. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 23, 2009 10:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa je prišla čuvana erozija. Danes jo grem do konca razstavit in polovit njene dele. Naj bi bila nad stotinko milimetra natančna.

Pripenjam fotografijo.

Me pa zanima če kdo priporoča kje narediti blog.

L.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
thetilko
Član
Član



Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 16:03
Prispevkov: 175
Aktiv.: 0.97
Kraj: Celovec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2009 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če koga zanima potek je blog na: http://tilnovcnc.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pobesneli
Član
Član



Pridružen-a: Sre 02 Jan 2008 1:24
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 5.39
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 24, 2009 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da bi tudi jaz imel kdaj tako srečo Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 75 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group