|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Pon Dec 07, 2009 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nadaljevanje ..
Ure 2 ima reset direktno na maso, namesto paralelno k Ure 1.
Če imaš za napajanje čiperaja trafo, priklopi optokopler (diodo) na sekundar trafota. Varneje. Če ga boš priklopil na primar, potrebuješ antiparalelno diodo.
Izhod- tranzistor optokoplerja veži takole: + direktno na kolektor, Emitor preko recimo 10kohm upora na maso. Takt odvzemaš na spoju med Emitorjem in uporom -pin 3.
Brezveze je izbira med 50/60Hz taktom. V Ameriko ure verjetno ne boš nesel. Pa trafo ziher ne bo 220-110/5V
Na prvi pogled nimam pojma, kaj v shemi počne 4013? Malce dopiši
Pa napovem ti naslednjo napako, ko boš odpravljal našteto: s tipko Nastavitev počasi boš pritiskal CO izhod čipa Takt 1Hz v kratek stik.
Ali nebi raje v Eagla prerisal katero od delujočih variant z neta
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pon Dec 14, 2009 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem pa že skoraj pri koncu. Program sem optimiral toliko, da gre ves v tiny-ja.
Torej ura kaže čas in datum (z upoštevanjem prestopnih let), prikaz pa se vklopi za dve minuti s hrupom okoli ure ali pa s pritiskom na katero od tipk.
Ostalo pa mi je še 158 bajtov spomina, kar pa bo najverjetneje premalo, da bi implementiral tudi termometer.
Tako da ostane še najtežji del - škatla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31 Prispevkov: 365 Aktiv.: 1.84 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Čet Dec 31, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Nixike sem uspešno vse preizkusil. Delujejo vse, razen 1 pri kateri se podnožje sumljivo "modrikasto" svetlika. Imel sem tudi velike težave pri odstranitvi originalnih krmilnih vezij. Poskušal sem z toplotno pištolo, a brez uspeha. Šele ko sem kontakte odspajkal z pumpico so se pustili premikati . Na shemi sem odstranil tisti 4013. Meni sicer ni jasno, kaj bi delal flip-flop v takšnem vezju. "Izbira frekvence" ostane, samo, da bom prekinil tisti signal za 60 Hz.
Tako bosta ostala bosta 2 pina, na katerih bo sikalo. Ko bom hotel ustaviti štetje bom stikalo sklenil in bom lahko v miru nastavil čas (brez hkratnega štetja ure in nastavljanja). Emitorski upor na optokoplerju sem dodal in sedaj jemljem signal za takt med pin.3 in uporom. Ura verjetno res ne bo šla v ameriko (razen v primeru serijske izdelave... ). Za preprečitev sklenitve "takt 1 Hz" v kratek stik, sem dodal diodo. Odstranil sem greatzov mostič, saj bom takt jemal na sekundarju transformatorja. Dodal sem še 5V regulator in 2 kodenzatorja v veji za napajanje čipov. Nixike bom napajal z step-upom iz lojzkovega načrta, ker menim, da je tako bolj varno. Na resetu "ure1" sem dodal še upor proti masi. Reset signal pride med reset pin čipa in upor (podobno kot pri optokoplerju). Zanima me še to, ali potrebujem emitorske upore na reset tranzistorjih?
Glede tega, zakaj ne prerišem delujoče sheme, je odgovor: Zadal sem si nalogo izdelati uro, katere avtor načrtov bom jaz, hkrati bi se pa rad še kaj naučil.
@ lojzek, ali lahko pripneš še kakšen video tvoje ure, samo da vidim kako izgleda med delovanjem (firbec pač )
Lep pozdrav in srečno novo leto 2010 vam želi,
Rok
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Nixie ura možgani-popravki.pdf |
Velikost datoteke: |
21.44 KB |
Downloadano: |
32 krat |
_________________ I live in a world where vacuum tube is king!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2010 8:08 am Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
Tako da ostane še najtežji del - škatla.  |
Dedek Mraz mi je na silvestra prinesel že narejene deščice iz mahagohija Tako da moram škatlo samo še sestaviti in vgraditi uro. Med prazniki ni bilo časa.
@Rok: Če je svetloba bolj modrikasta, verjetno nixie ne deluje dobro. Karkoli že dela, dela pri višji napetosti in porabi toka. Jaz sem v mojem paketu dvanajstih imel dve taki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Pon Jan 04, 2010 2:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
@ROK:
-reseta URE1 in 2 moraš vezati stupaj - pri 24:00 se morata oba resetirati
-reseta MINUTE2 in SEKUNDE2 ne smeta ostati v zraku. Veži na maso.
-dodana dioda pri optokoplerju: najbolje da jo vežeš antiparalelno tisti v optokoplerju in ne zaporedno z optokoplersko, ker tako nima haska.
-emitorski upori pri resetu kar naj bodo, ker zanesljiveje definirajo stanje reset vhodov
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 9:52 am Naslov sporočila: |
|
|
V temi Moja nixie ura
Objavljeno: Ned Maj 08, 2005 9:22 am
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=2194&highlight=
sem zapisal:
(Nekje med vso mojo kramo raznih elektronskih naprav je tudi ura "nixie ura" verjetno ruskega proizvajalca. Ura ima štiri (7 segm.) prikazovalnike (elektronke) in je napaka na enem od IC-jev. Zraven imam tudi el.shemo tako, da popravilo ni problem, problem pa je verjetno defekten IC, ki verjetno ni več dobavljiv. Nisem pa še razmišljal o popravilu ali v primeru potrebe po predelavi, ker mi glede na okoliščine prostega časa primanjkuje.
V kolikor ima kdo željo za samo gradnjo, mu za idejo lahko odstopim kopijo el. skheme in fotko ure. )
Po več letih sem le končno delal čistko z kramo in našel tudi to uro.
Moram pa še med množico raznih el. shem poiskati tudi shemo te ure (upam, da kmalu).
Izpolnjujem del želje tistim, ki so mi pisali na email in se opravičujem za zamudo.
Prilagam fotke ure, pri kateri zaradi manjkajočega IC-ja ne dela druga številka, ki beleži uro (vidno na fotki).
Lp! jp
|
257.43 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
238.29 KB |
2 krat |

|
|
346.22 KB |
9 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2010 10:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Pripenjam še eno fotko (tiskano vezje - spodnji pogled).
Lp! jp
|
472.76 KB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
....Sedaj je že skoraj cel teden na omari, in se otrok trudi biti tiho , da jo potem "zbudi". Dobra fora za druge igrače  |
Pa deluje podobno tudi na ženo?
Mogoče bom zato začel delati nekaj takega.
Upam da ne bo to prečitala!
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na ženo ne bo delovala nobena taka "poceni fora".
Njej raje plačaj en teden toplic (no lahko vzame tudi kako čvek prijateljico s seboj), pa bo tišina pri hiši.
Upam da ne bo nobena od najinih tega prebrala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

|
Objavljeno: Sre Jul 07, 2010 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
No, po skoraj pol leta, je še meni uspelo prižgati nixie-ke (zaenkrat le 2, ker mi je ravno na sredi zmanjkalo materiala...).
Osnovni takt se jemljem preko polvalno usmerjenega sekundarja (9V), preko optokoplerja, na 2 delilca frekvence ( :10 ter :5) in potem na same števce za nixike.
Vezje ima 2 tipki za nastavljanje ure (hitro,počasi) ter začasno ustavitev takta za lažjo nastavitev.Krmilno vezje vsebuje tranzistorje MPSA 42 ter 33 kohm bazne upore.
Krmilno vezje se poveže na drugo tiv preko moških pin-konektorjev, na način "sendviča". Tako je števec spodaj, krmilje zgoraj. Nixike so pritrjene z računalniškim flat kablom.
Ohišje bo najverjetneje iz bukovega ali kakšnega drugega masivnega lesa, a dokler nimam izdelanega step-up-a, bo ohišje še malo počakalo.
Vse deluje tipi-topi, le nekaj me muči: Ko sta nixiki prižgani preko krmilja in ura deluje, izgleda kot da je v nixiki zraven trenutke cifre prižgano tudi vse ostalo.
Sumim, da so za to krivi nekakšni "blodeči tokovi" med baznimi upori in maso tranzistorjev. Namreč, krmilni signal pripeljem na upor, ki je prispajkan nad GND linijo tranzistorjev.
Med spajkanjem je najverjetneje pod upori (smd 1206) ostal kak madež od flux-a v cinu. Odprtost tranzistorjev mora povzročiti tudi padec napetosti na GND liniji,
saj je dovod na skrajnem drugem koncu, vmes je pa kar nekaj zračnih povezav in dolgih linij. Mogoče kdo ve kako to težavo odpraviti?
Poskusil sem že spiranje z razredčilom (edina stvar ki odstrani madež) in takoj zatem spihovanje s stisnejnim zrakom (kompresor), a brez uspeha. Morda so za to krivi smd uporčki?
Kolikor sem gledal ostale nixie projekte, imajo bolj ali manj vsi običajne 1/4W in ne smd uporčke.
Za konec pa še par slikic, samo težavo bom pa slikal jutri, ker je že malo pozno klet pa malo predaleč...
Lep pozdrav,
Rok
|
223.75 KB |
1 krat |

|
Števci in delilca frekvence |
|
209.05 KB |
3 krat |

|
Izgled spodnje strani krmilja |
|
310.2 KB |
1 krat |

|
|
296.79 KB |
8 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Sre Jul 07, 2010 6:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Možno, da si namesto skupne anode/katode uporabil katero številko, ali pa kateri drugi napačen priključek.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rok Član

|
Objavljeno: Sre Jul 07, 2010 7:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Kontakti so pravilni, saj če preizkusim vsako izmed cifer izven vezja, mi sveti vse normalno in vsaka cifra posebej.
Lp,
Rok
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni