www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nixie ura - izdelava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nadaljevanje Neutral ..

Ure 2 ima reset direktno na maso, namesto paralelno k Ure 1. Shame on you

Če imaš za napajanje čiperaja trafo, priklopi optokopler (diodo) na sekundar trafota. Varneje. Če ga boš priklopil na primar, potrebuješ antiparalelno diodo.

Izhod- tranzistor optokoplerja veži takole: + direktno na kolektor, Emitor preko recimo 10kohm upora na maso. Takt odvzemaš na spoju med Emitorjem in uporom -pin 3.

Brezveze je izbira med 50/60Hz taktom. V Ameriko ure verjetno ne boš nesel. Pa trafo ziher ne bo 220-110/5V

Na prvi pogled nimam pojma, kaj v shemi počne 4013? Think Malce dopiši

Pa napovem ti naslednjo napako, ko boš odpravljal našteto: s tipko Nastavitev počasi boš pritiskal CO izhod čipa Takt 1Hz v kratek stik. Whistle

Think Ali nebi raje v Eagla prerisal katero od delujočih variant z neta Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 11, 2009 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem pa sedaj prišel do sem (slika). Dancing Kaže mi uro in datum, po 10 minutah se prikaz ugasne,...

Manjka implementacija mikrofona, da se prikaz sam prižge. Brez da pritisneš na tipko.
Prav tako manjka še prikaz temperature. Je proc 97% napolnjen Shame on you . Za to funkcijo bom moral še zelo optimirati program.

Me pa muči, zakaj mi naključno noče prišteti sekund (občasno se obnaša, kot bi za sekundo zamrznil) Think . Tako da se s točnostjo trenutno ne morem iti nekaj resnega Doubt

Nixie 001.jpg
 Opis:
Opravičilo za kvaliteto slike - slaba osvetlitev
 Velikost datoteke:  401.83 KB
 Pogledana:  23 krat

Nixie 001.jpg

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 14, 2009 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem pa že skoraj pri koncu. Program sem optimiral toliko, da gre ves v tiny-ja. Mr. Green
Torej ura kaže čas in datum (z upoštevanjem prestopnih let), prikaz pa se vklopi za dve minuti s hrupom okoli ure ali pa s pritiskom na katero od tipk.

Ostalo pa mi je še 158 bajtov spomina, kar pa bo najverjetneje premalo, da bi implementiral tudi termometer.

Tako da ostane še najtežji del - škatla. Whistle
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Mar 2009 16:31
Aktiv.: 1.84
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 31, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Nixike sem uspešno vse preizkusil. Delujejo vse, razen 1 pri kateri se podnožje sumljivo "modrikasto" svetlika. Imel sem tudi velike težave pri odstranitvi originalnih krmilnih vezij. Poskušal sem z toplotno pištolo, a brez uspeha. Šele ko sem kontakte odspajkal z pumpico so se pustili premikati Very Happy . Na shemi sem odstranil tisti 4013. Meni sicer ni jasno, kaj bi delal flip-flop v takšnem vezju. "Izbira frekvence" ostane, samo, da bom prekinil tisti signal za 60 Hz.
Tako bosta ostala bosta 2 pina, na katerih bo sikalo. Ko bom hotel ustaviti štetje bom stikalo sklenil in bom lahko v miru nastavil čas (brez hkratnega štetja ure in nastavljanja). Emitorski upor na optokoplerju sem dodal in sedaj jemljem signal za takt med pin.3 in uporom. Ura verjetno res ne bo šla v ameriko (razen v primeru serijske izdelave...Very Happy). Za preprečitev sklenitve "takt 1 Hz" v kratek stik, sem dodal diodo. Odstranil sem greatzov mostič, saj bom takt jemal na sekundarju transformatorja. Dodal sem še 5V regulator in 2 kodenzatorja v veji za napajanje čipov. Nixike bom napajal z step-upom iz lojzkovega načrta, ker menim, da je tako bolj varno. Na resetu "ure1" sem dodal še upor proti masi. Reset signal pride med reset pin čipa in upor (podobno kot pri optokoplerju). Zanima me še to, ali potrebujem emitorske upore na reset tranzistorjih?

Glede tega, zakaj ne prerišem delujoče sheme, je odgovor: Zadal sem si nalogo izdelati uro, katere avtor načrtov bom jaz, hkrati bi se pa rad še kaj naučil.
@ lojzek, ali lahko pripneš še kakšen video tvoje ure, samo da vidim kako izgleda med delovanjem (firbec pač Mr. Green )

Lep pozdrav in srečno novo leto 2010 vam želi,
Rok

Nixie ura možgani-popravki.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Nixie ura možgani-popravki.pdf
 Velikost datoteke:  21.44 KB
 Downloadano:  32 krat

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 8:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:

Tako da ostane še najtežji del - škatla. Whistle

Dedek Mraz mi je na silvestra prinesel že narejene deščice iz mahagohija Angel Tako da moram škatlo samo še sestaviti in vgraditi uro. Med prazniki ni bilo časa.

@Rok: Če je svetloba bolj modrikasta, verjetno nixie ne deluje dobro. Karkoli že dela, dela pri višji napetosti in porabi toka. Jaz sem v mojem paketu dvanajstih imel dve taki.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 04, 2010 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ROK:
-reseta URE1 in 2 moraš vezati stupaj - pri 24:00 se morata oba resetirati
-reseta MINUTE2 in SEKUNDE2 ne smeta ostati v zraku. Veži na maso.
-dodana dioda pri optokoplerju: najbolje da jo vežeš antiparalelno tisti v optokoplerju in ne zaporedno z optokoplersko, ker tako nima haska.
-emitorski upori pri resetu kar naj bodo, ker zanesljiveje definirajo stanje reset vhodov
Nazaj na vrh
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V temi Moja nixie ura
Objavljeno: Ned Maj 08, 2005 9:22 am 
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=2194&highlight=
sem zapisal:
(Nekje med vso mojo kramo raznih elektronskih naprav je tudi ura "nixie ura" verjetno ruskega proizvajalca. Ura ima štiri (7 segm.) prikazovalnike (elektronke) in je napaka na enem od IC-jev. Zraven imam tudi el.shemo tako, da popravilo ni problem, problem pa je verjetno defekten IC, ki verjetno ni več dobavljiv. Nisem pa še razmišljal o popravilu ali v primeru potrebe po predelavi, ker mi glede na okoliščine prostega časa primanjkuje.
V kolikor ima kdo željo za samo gradnjo, mu za idejo lahko odstopim kopijo el. skheme in fotko ure. )

Po več letih sem le končno delal čistko z kramo in našel tudi to uro.
Moram pa še med množico raznih el. shem poiskati tudi shemo te ure (upam, da kmalu).

Izpolnjujem del želje tistim, ki so mi pisali na email in se opravičujem za zamudo.
Prilagam fotke ure, pri kateri zaradi manjkajočega IC-ja ne dela druga številka, ki beleži uro (vidno na fotki).

Lp! jp

Nixie ura - 1.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  257.43 KB
 Pogledana:  5 krat

Nixie ura - 1.JPG

Nixie ura - 2.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  238.29 KB
 Pogledana:  2 krat

Nixie ura - 2.JPG

Nixie ura - 3.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  346.22 KB
 Pogledana:  9 krat

Nixie ura - 3.JPG

Nazaj na vrh
jp
Član
Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22
Aktiv.: 0.94

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 05, 2010 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripenjam še eno fotko (tiskano vezje - spodnji pogled).

Lp! jp

Nixie ura -4.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  472.76 KB
 Pogledana:  4 krat

Nixie ura -4.jpg

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 9:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pa moj zaključni izdelek.

Kaže uro in datum izmenično, ali pa po želji samo eno stvar. Datum upošteva tudi prestopna leta. Če ni nikogar v sobi, se po nekaj minutah ugasne prikaz. Sekunde prikazuje - šteje ena utripajoča pika, datum pa druga pika. Zmanjkalo pa mi je spomina v tinyju (ki jo krmili) za izvedbo prikaza temperature. Večino memorije pobere ravno koledar s prestopnim letom. Tukaj sem prvič sklenil, da ne bom več nabavljal tinyjev z minimalno spomina.
Danes sem tako kupil tri ali štiri tinyje z minimalno 4kB

Škatla je iz mahagonija, tipki pa sem postružil iz bukovih moznikov Whistle

Sedaj je že skoraj cel teden na omari, in se otrok trudi biti tiho Shhh , da jo potem "zbudi". Dobra fora za druge igrače Think

Ura 001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  66.4 KB
 Pogledana:  19 krat

Ura 001.jpg

Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
....Sedaj je že skoraj cel teden na omari, in se otrok trudi biti tiho Shhh , da jo potem "zbudi". Dobra fora za druge igrače Think
Pa deluje podobno tudi na ženo?

Think Mogoče bom zato začel delati nekaj takega. Rolling Eyes

Upam da ne bo to prečitala!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mr. Green Na ženo ne bo delovala nobena taka "poceni fora".
Njej raje plačaj en teden toplic (no lahko vzame tudi kako čvek prijateljico s seboj), pa bo tišina pri hiši.

Upam da ne bo nobena od najinih tega prebrala Shhh
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 07, 2010 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, po skoraj pol leta, je še meni uspelo prižgati nixie-ke (zaenkrat le 2, ker mi je ravno na sredi zmanjkalo materiala...). Confused
Osnovni takt se jemljem preko polvalno usmerjenega sekundarja (9V), preko optokoplerja, na 2 delilca frekvence ( :10 ter :5) in potem na same števce za nixike.
Vezje ima 2 tipki za nastavljanje ure (hitro,počasi) ter začasno ustavitev takta za lažjo nastavitev.Krmilno vezje vsebuje tranzistorje MPSA 42 ter 33 kohm bazne upore.
Krmilno vezje se poveže na drugo tiv preko moških pin-konektorjev, na način "sendviča". Tako je števec spodaj, krmilje zgoraj. Nixike so pritrjene z računalniškim flat kablom.
Ohišje bo najverjetneje iz bukovega ali kakšnega drugega masivnega lesa, a dokler nimam izdelanega step-up-a, bo ohišje še malo počakalo.Very Happy

Vse deluje tipi-topi, le nekaj me muči: Ko sta nixiki prižgani preko krmilja in ura deluje, izgleda kot da je v nixiki zraven trenutke cifre prižgano tudi vse ostalo.
Sumim, da so za to krivi nekakšni "blodeči tokovi" med baznimi upori in maso tranzistorjev. Namreč, krmilni signal pripeljem na upor, ki je prispajkan nad GND linijo tranzistorjev.
Med spajkanjem je najverjetneje pod upori (smd 1206) ostal kak madež od flux-a v cinu. Odprtost tranzistorjev mora povzročiti tudi padec napetosti na GND liniji,
saj je dovod na skrajnem drugem koncu, vmes je pa kar nekaj zračnih povezav in dolgih linij. Mogoče kdo ve kako to težavo odpraviti?
Poskusil sem že spiranje z razredčilom (edina stvar ki odstrani madež) in takoj zatem spihovanje s stisnejnim zrakom (kompresor), a brez uspeha. Morda so za to krivi smd uporčki?
Kolikor sem gledal ostale nixie projekte, imajo bolj ali manj vsi običajne 1/4W in ne smd uporčke.
Za konec pa še par slikic, samo težavo bom pa slikal jutri, ker je že malo pozno klet pa malo predaleč...

Lep pozdrav,
Rok

IMG_6789.JPG
 Opis:
"Sendvič"
 Velikost datoteke:  223.75 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_6789.JPG

IMG_6773.JPG
 Opis:
Števci in delilca frekvence
 Velikost datoteke:  209.05 KB
 Pogledana:  3 krat

IMG_6773.JPG

IMG_6784.JPG
 Opis:
Izgled spodnje strani krmilja
 Velikost datoteke:  310.2 KB
 Pogledana:  1 krat

IMG_6784.JPG

IMG_6787.JPG
 Opis:
še-ne dokončana ura
 Velikost datoteke:  296.79 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG_6787.JPG

lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 07, 2010 6:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno, da si namesto skupne anode/katode uporabil katero številko, ali pa kateri drugi napačen priključek.
Nazaj na vrh
rok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 07, 2010 7:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontakti so pravilni, saj če preizkusim vsako izmed cifer izven vezja, mi sveti vse normalno in vsaka cifra posebej.

Lp,
Rok

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 07, 2010 7:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rok je napisal/a:
...Morda so za to krivi smd uporčki?
Kolikor sem gledal ostale nixie projekte, imajo bolj ali manj vsi običajne 1/4W in ne smd uporčke.....
Applause Točno to je lahko vzrok. Probaj jih zamenjati kar spodaj, SMD dol, klasika gor.

Img_6784.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  391.37 KB
 Pogledana:  5 krat

Img_6784.jpg

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni