www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnete februar 2010
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 24, 25, 26  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Applause
Lep izdelek! Kje pa je balun ali pa trimer za uglasiti? Wink

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.27
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 12:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to antenco ne rabiš nobenega baluna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
The balanced 50 ohm impedance of a dipole should really be matched to the unbalanced impedance of the co-ax using a balun but this is not as important for receiving only as it would be for transmitting. The mismatch will degrade the performance a little as it will reduce the overall sensitivity and possibly allow the co-ax feeder to act as an antenna and pick up some noise generated from within the building (eg. computers).

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51zg je napisal/a:
Danes je nastalo tole - Yagica za 2.45 Ghz.

Zelo posrečeno !!!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
4AllDemolition
Član
Član

Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Aktiv.: 0.74

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 4:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno dokončal ojačevalec, do zdaj ni bilo velik časa faks-izpiti, pust Whistle .
Dela zelo uredu.

MarE69-TDAojacevalec.jpg
 Opis:
TDA
 Velikost datoteke:  332.91 KB
 Pogledana:  95 krat

MarE69-TDAojacevalec.jpg

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 9:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno dokončal program. Termostat z možnostjo nastavitve zgornje ter spodnje temperature z dvema izhodoma (normal ter invert) Na vezju je Tiny26. Senzor LM35. Stvar se bo uporabljaja za vklop obtočne črpalke sistema ogrevanja.

BILD0093.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  258.84 KB
 Pogledana:  1 krat

BILD0093.JPG

BILD0095.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  279.18 KB
 Pogledana:  17 krat

BILD0095.JPG

BILD0096.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  290.17 KB
 Pogledana:  4 krat

BILD0096.JPG

sonyx
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Okt 2007 10:27
Aktiv.: 2.10
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz H*f*e*r* -ja sem prinesel predalnike vska po 7,99€. Sedaj se pa lotevam soltiranja in označevanja predalčkov.

IMG_0002.JPG
 Opis:
Predalniki
 Velikost datoteke:  83.81 KB
 Pogledana:  14 krat

IMG_0002.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Na vezju je Tiny26

Točno takega pa jaz že nekaj časa mučim meriti frekvenco. Sem mu pokazal že vse izračune na papirju, vmes sem naglas razmišljal, ampak še vedno ne zna. Zgleda bo šlo "hard way". Mu bom vso pamet vbil v glavo.

Sem namreč dobil idejo, kako vse skupaj rešiti. Če bo seveda izvedljivo. Eh?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
Na vezju je Tiny26

Točno takega pa jaz že nekaj časa mučim meriti frekvenco. Sem mu pokazal že vse izračune na papirju, vmes sem naglas razmišljal, ampak še vedno ne zna. Zgleda bo šlo "hard way". Mu bom vso pamet vbil v glavo.

Sem namreč dobil idejo, kako vse skupaj rešiti. Če bo seveda izvedljivo. Eh?

Koliko mestni prikaz? Kako frekvenčno območje?

Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Končno spravil k življenju vse UHU krmilnike. Dancing

Raptor je napisal/a:
Razbijam si glavo z UHU krmilniki. Od šestih popolnoma enakih krmilnikov samo dva delata brez problema. Dva vrtita/držita motor samo v eno smer, dva pa v eno smer delujeta vredo v drugo pa po parih obratih javita napako (pri maksimalni hitrosti). Brick wall

Verjetno mi nikoli ne bo jasno zakaj je bil vzrok delovanja v "narobe" obrnjenih diodah, ki nimajo polaritete(!!!). Z osciloskopom se je videlo, da nekateri MOSFETi ne dobijo dovolj visoke napetosti, da bi jih odprlo. Ko sem obrnil diode pri tistih tranzistorjih je zadeva delovala. No dve sem moral pa zamenjati, sta bili zanič. Najbolj smešno je pa, da zdaj vsi krmilniki delujejo, diode so pa različno obrnjene od krmilnika do krmilnika. Še dobro, da se elektronski del CNCja končuje in bom lahko šel na mehaniko, kjer ni takšnih problemov. Smile

IMG_0210-.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  592.31 KB
 Pogledana:  95 krat

IMG_0210-.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še moja jagica za wireles...pred leti sem imel internet preko soseda in je bil slab signal, zato sem z nekim programom izračunal razdalje in jo scinil...delovalo je bistveno bolje kot z originalno....zdaj jo imam za okras...

20022010313.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  489.31 KB
 Pogledana:  10 krat

20022010313.jpg

Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred 1 uro zaključil z navijanjem transformatorja, je bilo cca. 600 ovojev 0,3 žice kar dovolj, za danes.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Silvo:
UU madona si hitro odgovoril Shocked

Prikaz bom imel na 1×8 LCDju (sem ga enkrat pomotoma nabavil, pa ga nimam kam drugam porabit).
Problem je frekvenčno območje. Gre se za frekvence od 1Hz do 1Mhz (no, max sem na osciloskopu izmeril 715kHz). Razdeljene na 6 pasov.
Ali merim dobro nizke frekvence do 100Hz (no teh še nisem začel, ampak imam v glavi izdelan princip) , ali srednje (100Hz - 100kHz) ali pa visoke (nad 100kHz). Vse skupaj mi pa še dela težave.
Da ne bo tako lahko, bo moral sam ugotoviti, v katerem frekvenčnem območju je.

Pa ko bo vse to znal, bo moral znati pomeriti še duty cycle PWM signala. No, tega najverjetneje samo v ožjem frekvenčnem območju.

Še dolgo šolanje naju čaka.
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raptor je napisal/a:
Končno spravil k življenju vse UHU krmilnike. Dancing

Verjetno mi nikoli ne bo jasno zakaj je bil vzrok delovanja v "narobe" obrnjenih diodah, ki nimajo polaritete(!!!). Z osciloskopom se je videlo, da nekateri MOSFETi ne dobijo dovolj visoke napetosti, da bi jih odprlo. Ko sem obrnil diode pri tistih tranzistorjih je zadeva delovala. No dve sem moral pa zamenjati, sta bili zanič. Najbolj smešno je pa, da zdaj vsi krmilniki delujejo, diode so pa različno obrnjene od krmilnika do krmilnika. Še dobro, da se elektronski del CNCja končuje in bom lahko šel na mehaniko, kjer ni takšnih problemov. Smile

Zdravo!

Kakšen je pribljižen strošek po komadu? (za material mislim)
Nazaj na vrh
Raptor
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Mar 2008 14:20
Aktiv.: 2.53
Kraj: Ravne na Koroškem/Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 20, 2010 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za en krmilnik me je prišel material okoli 60EUR. Komponente sem naročil pri reichelt.de (je veeeeeliko ceneje kot pri Farnellu, če naročiš za več krmilnikov), tiskanino in UHU čip pa tukaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 18, 19, 20 ... 24, 25, 26  Naslednja
Stran 19 od 26

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni