www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Kako zvezati shift register 74hc165?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 9:48
Aktiv.: 20.30
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 11:29 am    Naslov sporočila:  Kako zvezati shift register 74hc165? Odgovori s citatom

Rad bi krmilil 8 LEDiod s shift registrom in sem posizkusil najprej sestaviti na protobardu ter CLK in SERial krmilit s tipkami, da vidim približno kako se obnaša preden ga priklopim na MCU. A mi ne uspe prižgati niti ene ledice. Napajanje in LED so pravilno priklopljeni. Tako da sklepam, da ne znam pravilno vezat določenih vhodov.

Izhoda in negiranega izhoda ne potrebujem. Tako da me samo zanima kam dat 1,2,10 in 15pin(+, -, tipka na +, tipka na -)

(možnost je tudi, da je ta ravno nasproten in iz paralelnega da na serijsko, v tem primeru me zanima kateri čip naj uporabim)

74hc165 - shift register ST.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  74hc165 - shift register ST.pdf
 Velikost datoteke:  135.08 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32
Aktiv.: 38.39
Kraj: Lendava

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 11:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole ima serijski izhod, torej boš lahko prižigal 1 LED...
Serijski vhod in paralelni izhod ima recimo 74164, ta bo bolj uporaben za tvoj primer. Vendar pri tem pazi na tokove, ker izhodi niso namenjeni za LED. Sicer zmore vsak izhod 25mA, kar je dovolj, vendar je omejitev 50mA na napajalnem pinu - to boš pa takoj prekoračil. Med izhod in LED daj še kak tranzistor (lahko tudi ULN)...
Druga varianta je omejitev toka čez LED, da ne boš presegel 50mA skupne porabe (recimo 5mA na LED bo ravno dovolj)

int47
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 23:10
Aktiv.: 10.93
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz "EXPANDED LOGIC DIAGRAM" na strani 8 lahko vidiš, da so pini z oznakami od A do H vhodi.

Mislim, da bi bil 74HC164 bolj primeren.
Potrebna stanja vhodov so opisana v funkcijiski tabeli.

Mehanski kontakti radi zavibrirajo. Rezultat je vlak impulzov ob preklopu.
Nazaj na vrh
digital
Član
Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 22:11
Aktiv.: 4.95
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2010 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš shift register serial to paralel - to je napr 74hc595. Ima serijski vhod, clock, latch clock - preneseš vsebino shift registra, ki si ga serijsko napolnil na izhodno lath vezje, pin G pa je output enable, z njim sem v podobnem vezju naredil PWM - torej so se ledice počasi prižigale ali ugašale, svetile na pol, ....., imaš še pin za brisanje latch stanja in pa serijski izhod, da lahko povežeš več registrov zaporedno. Spodaj imaš eno moje vezje za 40 izhodov kot primer. Programiral pa sem v Bascomu in uporabil SPI protokol, lahko pa uporabiš tudi ukaz shiftout.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 402 dni