|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
 |
| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 9:48 Prispevkov: 520 Aktiv.: 20.30 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2010 11:29 am Naslov sporočila: Kako zvezati shift register 74hc165? |
|
|
Rad bi krmilil 8 LEDiod s shift registrom in sem posizkusil najprej sestaviti na protobardu ter CLK in SERial krmilit s tipkami, da vidim približno kako se obnaša preden ga priklopim na MCU. A mi ne uspe prižgati niti ene ledice. Napajanje in LED so pravilno priklopljeni. Tako da sklepam, da ne znam pravilno vezat določenih vhodov.
Izhoda in negiranega izhoda ne potrebujem. Tako da me samo zanima kam dat 1,2,10 in 15pin(+, -, tipka na +, tipka na -)
(možnost je tudi, da je ta ravno nasproten in iz paralelnega da na serijsko, v tem primeru me zanima kateri čip naj uporabim)
| Opis: |
|
 Download |
| Ime datoteke: |
74hc165 - shift register ST.pdf |
| Velikost datoteke: |
135.08 KB |
| Downloadano: |
12 krat |
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 11:32 Prispevkov: 1522 Aktiv.: 38.39 Kraj: Lendava
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2010 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole ima serijski izhod, torej boš lahko prižigal 1 LED...
Serijski vhod in paralelni izhod ima recimo 74164, ta bo bolj uporaben za tvoj primer. Vendar pri tem pazi na tokove, ker izhodi niso namenjeni za LED. Sicer zmore vsak izhod 25mA, kar je dovolj, vendar je omejitev 50mA na napajalnem pinu - to boš pa takoj prekoračil. Med izhod in LED daj še kak tranzistor (lahko tudi ULN)...
Druga varianta je omejitev toka čez LED, da ne boš presegel 50mA skupne porabe (recimo 5mA na LED bo ravno dovolj)
_________________ my brain hurts |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 23:10 Prispevkov: 609 Aktiv.: 10.93 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2010 12:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz "EXPANDED LOGIC DIAGRAM" na strani 8 lahko vidiš, da so pini z oznakami od A do H vhodi.
Mislim, da bi bil 74HC164 bolj primeren.
Potrebna stanja vhodov so opisana v funkcijiski tabeli.
Mehanski kontakti radi zavibrirajo. Rezultat je vlak impulzov ob preklopu.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
digital Član

Pridružen-a: Ned 08 Jun 2008 22:11 Prispevkov: 129 Aktiv.: 4.95 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2010 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš shift register serial to paralel - to je napr 74hc595. Ima serijski vhod, clock, latch clock - preneseš vsebino shift registra, ki si ga serijsko napolnil na izhodno lath vezje, pin G pa je output enable, z njim sem v podobnem vezju naredil PWM - torej so se ledice počasi prižigale ali ugašale, svetile na pol, ....., imaš še pin za brisanje latch stanja in pa serijski izhod, da lahko povežeš več registrov zaporedno. Spodaj imaš eno moje vezje za 40 izhodov kot primer. Programiral pa sem v Bascomu in uporabil SPI protokol, lahko pa uporabiš tudi ukaz shiftout.
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 402 dni