www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Sprejem POCSAG signala
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
arksi
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Aktiv.: 3.66
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa imate to beleženje pozivov izvedeno . Uporabljate kakšen adapter med pozivnikom in računalnikom? Lahko to delovanje malo podrobneje opišeš.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56vha
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Mar 2006 14:33
Aktiv.: 0.79
Kraj: Kamnik, Preserje pri Radomljah

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žal detajlov ne vem, ker je bila zadeva postavljena s strani ponudnika, mislim da gre kamel iz pozivnika preko nekega adapterja (predvidevam da zaradi prilagoditve nivojev) v PC.
Bom si enkrat vzel čas in malo raziskal.

lp, aleš
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 06 Feb 2009 16:59
Aktiv.: 0.28
Kraj: Volavlje

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo.

Glede sprejemnika daviscomms TMR1P bom jaz znal povedati kaj več. Smo ga že naročili pri uvozniku. Čakamo dobavo.

Sam sem pa tudi izdelal napravo, ki mi prenese sporočila, ki prispejo na Swissphone DE506, na GSM telefone. Je pa res, da imam težavo s sprejemom na omenjen pozivnik. Včasih prejme sporočilo, drugič ne. Malo bedno je, da zaradi pozivnika pade zanesljivost sistema. To nameravam rešiti z TMR1P sprejemnikom.

V splošnem nimam nevem kakšnih zadržkov glede delitve svojih ugotovitev. Ampak na pravi način. S kolegi gasilci na kavi, to bi bil način. Za kakšne komercialne namene pa pač ne.

LP
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 7:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@FireMan: Komercialni sistemi so že izdelani in se tržijo - jaz poznam dva ponudnika (SMS pošiljanje) je pa verjetno še kakšen. Marsikomu se bo postavilo vprašanje zakaj potem lastna izdelava dopolnilnega sistema obveščanja. Moj odgovor je: samo zaradi veselja do elektronike in prihranka denarja. Sistem pošiljanja SMS sporočil stane pri Mihaliču iz Škofje Loke nekaj čez 2000 evrov, zato sprašujem po forumu za kakršne koli informacije okoli lastne izdelave takega sistema, seveda, za uporabo v društvene namene in ne za komercialno uporabo.

Sam imam v uporabi DE506 vendar nikjer ne najdem kakršnekoli sheme za priključitev pozivnika oz., da bi iz njega dobil prejeto sporočilo. Kot sem že napisal v enem od prejšnjih postov je problem pri pozivniku "loterijsko" sprejemanje sporočil (niso zanesljivi pri sprejemu). Zato sem za izdelavo tega sistema šel najprej v iskanje bolj občutljivega in cenovno ugodnega POCSAG sprejemnika. Vse skupaj se je ustavilo že pri pridobivanju informacij. Žal mi tudi Slovenski distributer sprejemnika TMR1P ni znal o sprejemanju frekvence ZA-RE povedati, ali je ta sprejemnik primeren za sprejem POCSAG sporočil vsistemu ZA-RE, ali ne.

Bi bil vesel, če bi vsaj na kratko predstavil, ko si to z pozivnikom DE506 izdelal.....si za nadaljneje krmiljenje sporočil uporabil kakšen procesor ali si SMS sporočila posredoval z programljivim GSM modemom?
Kar se tiče TMR1P pa še zdaj ne vem ali je možno sprejemati PCSAG sporočila v sistemu ZA-RE ali ne? Če je to možno, me še zanima razpored priključkov oz. kakšne napetostne nivoje ima in na kaj ga imaš namen priklopiti, da se bodo sprejeta POCSAG sporočila pošiljala naprej?

Če tvoj projekt ni kakšna "vojna tajna" bi z zanimanjem želel kakšno konkretno predstavitev, mogoče še s kakšno sliko vezja.

LP
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 9:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O sprejemniku Daviscomms TMR1P zaenkrat vem le toliko, kot sem prebral v datoteki http://www.daviscomms.com.sg/images/downloads/User_Guides/500088R03_TMR1P.pdf in tudi to, da ni večjih razlik med TMR1P in navadnim pozivnikom. Torej potrebuješ napravo oziroma nekoga, da ti ga sprogramira na ustrezne rice. V kakšni obliki prihajajo sporočila, je tudi opisano v navodilih.

Opisati, kako sem naredil preusmernik ZA-RE na GSM, pa ne gre v parih stavkih. Tega je v mojem primeru za diplomsko nalogo.
Ko pozivnik sprejme sporočilo, ga ob določenih pogojih na svojih pinih, pošlje ravno preko teh svojih pinov v RS232 protokolu, vendar pa v TTL nivojih. Za logiko sem uporabil Philipsov LPC2138 (ARM7). Ta logika skrbi za branje sporočil s pozivnika, potem pa pošlje ustrezne AT ukaze na modul GSM.

To je to...Smile

LP
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za obrazložitev. Se mi je zdelo, da si realiziral v tej smeri pozivnik - mikrokrmilnik - GSM modul.
Baje, da se da tudi brez mikrokrmilnika realizirati to zadevi in sicer z GSM modulom, ki se ga lahko sprogramira in nanj priključi POCSAG sprejemnik.

Zanima me še ali si sam programiral RIC-e in TMR1P, ali ti ga bo že prodajalec sprogramiral, si mogoče naročal tukaj http://splavar.com/pozivniki/ ?
Ne bom spraševal v podrobnosti, ki jih verjetno ne boš izdal Wink, bi te pa poprosil, če je možno dobiti vsaj shemo (prilagodilnik nivojev) za priklop pozivnika na PC. Bi rad sam malo poekspirementiral v tej smeri....Lahko na ZS.

LP
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
Zanima me še ali si sam programiral RIC-e in TMR1P, ali ti ga bo že prodajalec sprogramiral, si mogoče naročal tukaj http://splavar.com/pozivniki/ ? LP

TMR1P sprejemnika še nisem dobil. Je dobava cca 30 dni. Naročen je pri Kron-telekom. Mi je obljubljeno, da bodo oni vnesli ric-e. Namen imam narediti klon svojega pozivnika.

arksi je napisal/a:
Ne bom spraševal v podrobnosti, ki jih verjetno ne boš izdal Wink, bi te pa poprosil, če je možno dobiti vsaj shemo (prilagodilnik nivojev) za priklop pozivnika na PC.

Adapter iz TTL nivojev v RS232 nivoje ni neka skrivnost Very Happy Malo je potrebno poguglat. Če v Google vpišem "ttl to rs232" mi že pod prvi rezultat iskanja vrže ven: http://www.scienceprog.com/simple-ttl-to-rs232-adapter/ Na shemi je vidno kaj potrebuješ. MAX232 leve shifter, nekaj kondenzatorjev in prave napajalne napetosti. To je vsa znanost.

Glede podrobnosti pa, saj pravim, na pravi način se da vse deliti.

LP
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FirMan, hvala lepa za te informacije. Ja, sem spregledal, da še čakaš sprejemnik. Ko sem jaz spraševal pri "splavar.com" je bila cena tega pozivnika 90 evrov +DDV + stroški pošiljanaja (25 evrov), a je pri "Kronu" cena podobna?
A potem ni potreben nikakšen poseben "pretvornik" za pozivnik, sem mislil, da si izdelal kakšen poseben adapter za povezavo.

Si bom dovolil postaviti še nekaj vprašanj potem pa, upam, da neham težit Wink.
A je možno potem s tem pretvornikom tudi programirati pozivnik? Imam program za programiranje pozivnika DE506, lahko ti ga pošljem, če hočeš ekspirementirati.
A bi lahko s Hayperterminalom, ki je v Windowsih bral sporočila iz pozivnika?
Če imam prave podatke o priključkih, ki so na spodnji strani je razpored tak (prilagam sliko).
Si v sistem dodal še kakšen Led displej za prikaz, oziroma kako boš spreminjal
tel. številke v GSM modulu?
Kako to, ta si uporabil rvni ta mikrokontrolel in ne kakega AVR ali PIC-a?

Še to: si mogoče razmišljal v tej smeri, da bi pošiljal prejeta POCSAG sporočila preko interneta, kjer bi operativci dobili vse SMS-e istočasno in ne z zamikom preko GSM modula Wink???

Pozivnik.jpg
 Opis:
Pozivnik_DE506_razpored_priključkov.
 Velikost datoteke:  73.91 KB
 Pogledana:  113 krat

Pozivnik.jpg

Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 10:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovor imaš pod zasebno.

LP
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 8:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

arksi je napisal/a:
Zdravo!

Sem kar nekaj časa brskal po svetovnem spletu in mogoče našel nekaj primernega, vendar nisem prepričan, če bo to pravo. Mi lahko kdo potrdi, ali je mogoče s tem modulom http://www.daviscomms.com.sg/images/dow ... /TMR1P.pdf sprejemati pocsag signal sistema ZA-RE.

Hvala že vnaprej!

Jaz lahko potrdim.

Če koga zanima kaj več, pa lahko povem tudi kaj več. Laughing

LP
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen FireMan, a si se vrnil iz počitnic Wink? Moram reči, da se tudi sam med poletjem nisem kaj dosti ukvarjal s tem projektom, mi je pa še vedno zanimiv in je še vedno nekaj volje, da bi ga izdelal za naše gas. društvo.
Kakor vidim, si dobil omenjeni POCSAG sprejemnik, a si ga tudi že priključil in preizkusil, sprejema signal bolše kakor pozivnik, a je v mejah pričakovanj?
Kot veš, se razveselim vsake nove informacije, kar se tiče sistema ZA-RE in POCSAG sprejema sporočil, zato se že vnaprej priporočam, da bova še kakšno rekla na to temo seveda, ča boš za to Wink.
Je pa zanimivo, da kar nekaj tisoč gasilcev in drugih reševacev nosi pozivnik in kakor zgleda, se nihče kaj dosti poglobljeno ne ukvarja s tem sistemom obveščanja oz. alarmiranja. Ko sem odprl to temo sem mislil, da vseeno več zanimanja ampak, ga očitno ni Think .

LP
Nazaj na vrh
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prisilne počitnice so bile. Bolniška. Confused
Res pa je, da je bila dobava sprejemnika sorazmeroma dolga.

POCSAG sprejemnik sem priključil in preizkusil. Bila je potrebna malenkostna sprememba progranske opreme mojega vmesnika.

Koliko je pa boljši sprejem bom pa vedel šele čez čas. Sigurno bo boljši kot na pozivniku Swissphone DE506. Na DE506 so se težave začele pojavljati šele pred kratkim. Vzrok bo tičal najbrž v obračanju antene repetitorja na Jančah bolj proti Litijski strani. Bo potrebno ukrepati. Dočim novejši Swissphone DE900 ni imel težav pri sprejemu. Vsaj na moji lokaciji ne. Vemo pa za sive lise, kjer zataji tudi ta pozivnik. Vzrok omenjen zgoraj.

Pozivniki Daviscomms naj bi imeli tako in tako boljši sprejem kot Swissphonovi. Pravim:" naj bi imeli", ker tega v praksi nisem imel priložnost preizkusiti. Sprejemnik TMR1P je pa v bistvu samo prirejen pozivnik. Sprejemni del je enak, vendar s konektorjem za priklop antene. Logična posledica naj bi bila boljši sprejem. Kar ima manj je, da nima uporabniškega vmesnika (tipk, zaslona, zvočnika..) Kar ima več je nekaj izhodov za krmiljenje. Najpomembnejše pa je, da ima asinhroni serijski vmesnik (v obeh nivojih, TTL in RS232).

Kako se bo cel sistem obnašal, pa bom tako in tako še poročal. Ko bo najšibkejši člen v verigi zasedenost mobilnega omrežja, potem bo to zame dovolj dober sistem.

Sicer zaenkrat nimam namena, da bi poizkušal (v kolikor bi bilo zanimanje) tržiti ta sistem. Me pa prime, da bi nekako to rešitev spravili v promet. Razlog v tej odločitvi pa je nategovanje gasilcev z dragimi sistemi obveščanja, ki imajo šibek člen, človeški faktor. Z raznimi sistemi seznanjen bralec bo vedel o katerem sistemu govorim. Zadnje čase je na veliko oglaševan. Me kar prime jeza. Kako naj bo obveščanje zanesljivo, če mora nad njem bdeti človek. Poleg tega je pa še preklemano drag. Bi bilo že bolje kupiti več pozivnikov.

Toliko zaenkrat.

LP

PS: Za pravega operativca je nošenje delujočega pozivnika še vedno samoumnevno.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FireMan je napisal/a:
Za pravega operativca je nošenje delujočega pozivnika še vedno samoumnevno.

Se podpišem pod tole in te samo dopolnim, da je za pravega operativca delujoč pozivnik in telefon v žepu tisto tapravo, ker kot vemo kako je s temi pozivanji tako da vsaj na telefon dobiš, če že na pozivnik slučajno ne. Je pa res, da ima ta sistem pri nas zamika kar debeli 2 min (odvisno kje na seznamu si, če si bolj na začetku je manj zamika, če si bolj na koncu ga je več). Tako da tudi jaz iščem alternativo in jo vidim samo v spletnem pošiljanju, kar pa zadnje čase nebi bila več taka nočna moram, saj so ponudniki interneta postali kar "stabilni" kar se linij tiče.

l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
FireMan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 02, 2010 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebastjan.kamensek je napisal/a:

Tako da tudi jaz iščem alternativo in jo vidim samo v spletnem pošiljanju, kar pa zadnje čase nebi bila več taka nočna moram, saj so ponudniki interneta postali kar "stabilni" kar se linij tiče.

No ja, ne da sem pozabil, ampak pač nisem imel predstavljati mojega načina pošiljanja sporočil. Moj sistem najprej pošlje sporočilo preko WEB poštara. To je aplikacija Mobitela d.d. O WEB poštarju si lahko več prebereš na netu. Kasneje pa klasično pošilja SMS-e.

1. Pošiljanje preko aplikacije WEB poštar: Poslati moraš na št. 1919 dva SMS-a. Prvi z ukazno besedo, geslom uporabnika in pa imenom skupine kateri bi rad poslal sporočilo. V drugem SMS-u pa pošlješ še sporočilo, ki ga želiš, da ga prejmejo prejemniki.
2. Potem pa pošiljam sporočilo še vsakemu posamezno. Pač klacično pošiljanje SMS-a na številke. Eni za drugo in tako naprej.

V prvem primeru, torej pošiljanju preko aplikacije WEB poštar, 90 odstotkov uporabnikov, ki so v skupini dobi sporočilo v roku 10 sekund. V drugem primeru pa prvi dobi takoj, zadnji pa v primerni zakasnitvi. S prakse ugotovljeno je da je 30. sms poslan po 2 minutah.

LP

PS: Za pravega operativca je nošenje delujočega pozivnika še vedno samoumnevno.
Nazaj na vrh
arksi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 03, 2010 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam z vama, pozivnik je še vedno prioriteta in kakršen koli drug sistem naj bo samo kot dopolnilo!
Pa se vrnimo k SMS pošiljanju. FireMan, lepo, da ti je uspelo priklopiti in zagnati ta sprejemnik TRM1P, zdaj vsaj vem kateri sprejmnik nabaviti, če bom kdaj prišel do te faze razvoja. Točno tako, kot si opisal delovanje tvojega sistema, sem imel sam v mislih, da bom nekoč, mogoče, ga tudi sam izdelal Pray Wink .

FireMan se te bom dovolil poprositi, če boš pripravljen ustreči, da bi pripel na forum kakšno sliko tvojega sistem, da vidim kako zgleda ali še bolje, če bi se dalo dobit shemo priključitve pozivnika DE 506 na PC (lahko tudi na ZS). Sam bi rad malo poekspirementiral s prenosom sporočil iz pozivnika na PC. Ko mi bo to uspelo, se lahko lotim potem nadaljnega razvoja z kakšnim mikroprocesorjem ali pa mogoče kar z GSM modemom - recimo z TC 65.
Če na hitro preračunam tak sistem obveščanja, izdelan v lastni režiji, nekako ne bi presegal cca. 300 - 400 evrov kar je, v primerjavi z komercialnimi sistemi še vedno dovolj ugodno. Se pa stinjam, da v nekaterih stvareh gasilce dobesedno finančno "oderejo". Tak drag sistem obveščanja je prav gotovo ASK sistem, ki se ga na veliko oglašuje in hvali. Zame osebno ni vreden svojega denarja in se mi ne zdi nič revolucionarnega......

Samo za informacijo naj omenim, da so tudi pozivnike v tem času že kar dobro razvili in so postali že zelo zmogljivi. Dobi se ga tudi v Sloveniji http://telefoniraj.com/agfeo//catalog/product_info.php?products_id=102&language=sl&osCsid=edfc5ac67e2b8f93d50d72dc96c2277f.

Lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 2 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni