www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Locitev bremen na UPSu - mnenje ?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 7:19 pm    Naslov sporočila:  Locitev bremen na UPSu - mnenje ? Odgovori s citatom

UPS (= sistem za brezprekinitveno napajanje, da ne bom tipkal vsakic cele klobase Smile ) ima ponavadi vec izhodov, ne le enega. Moja laicna logika pravi, da ce so izhodi slucajno zavarovani z locenimi varovalkami (pac odvisno od kvalitete/proizvajalca), potem je bolj smiselno bremena porazdeliti med vse izhode in ne vseh prikljuciti skupaj na en sam izhod, saj bi v tem primeru ostala bremena se delovala tudi ce je recimo na enem izhodu kratek stik. Pri konkretnem UPSu ne vem ali so izhodi loceno varovani ali ne (navodila so za en drek).

Navodila proizvajalca pravijo, da naj bodo bremena porazdeljena, a za to ne navedejo nobenega razloga (rating vsakega posameznega izhoda v amperih krat izhodna napetost UPSa je v tem konkretnem primeru sicer tocno enako maksimalnemu VA ratingu za celoten UPS). V praksi bo med normalnim obratovanjem UPS najbrz obremenjen v povprecju kvecjemu do polovice maksimalnega ratinga, ne glede na to kako bodo stvari prikljucene (loceno ali skupaj).

Kaksno je vase mnenje o tem - ali bremena porazdeliti enakomerno med izhode (idealno bi bilo torej vsako breme na svoj izhod UPSa) ali vse prikljuciti le na en sam izhod in se ne zafrkavati z razvejano napeljavo, tisto opombo iz navodil pa ignorirati, saj je UPS rated (kako se to rece po slovensko ? ocenjen ?) za visjo obremenitev in je to se vedno v skladu z navodili ? Garancijski pogoji namrec omenjajo "uporabo v skladu z navodili", sicer garancija ne velja ... pa ze tako ni ravno kaksna bajna garancija (v primerjavi s tem, kar ponujajo firme v tujini).

Jaz nisem najbolj objektiven, ker se mi zdi vse porabnike priklopiti na en izhod iz povsem absurdno, ce ze UPS ima vec izhodov (dejstvo, da navodila pravijo isto ni vplivalo na mojo odlocitev). Elektricar, ki si je to zamislil tako, da naj bi bili vsi porabniki prikljuceni skupaj na en izhod po drugi strani pravi, da je "vseeno" ce je vse kar skupaj prikljuceno. Njemu je najbrz res vseeno, saj ne gre za njegovo opremo. Kaj je torej prav ? Confused

Se dodatno vprasanje: koliko je preklop UPSa na baterije (navodila pravijo da je preklopni cas 4 ms) podoben izklopu in ponovnemu vklopu s stalisca porabe (impulz, ki ga oprema potegne da ohrani normalno delovanje ko se premosti izpad) in za koliko ta impulz presega povprecno normalno obremenitev potem ko se stanje enkrat stabilizira ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6540
Aktiv.: 29.45
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Govoriva tukaj o trifazni napravi (kjer je enakomerna obremenitev po fazah pomembna) ali o kakem "obtežilniku za papir", ki si ga montiral zato, ker pravijo, da je to dobro (kjer so izhodi običajno lepo paralelno staknjeni skupaj)?

Off-line naprava s preklopnim časom xx ms vsaj po mojem mnenju ni vredna počenega groša (govorim seveda o napajanju PC mlinčkov in podobnega). Bo pa še kdo povedal svoje mnenje.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
.
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Prispevkov: 16777193
Aktiv.: 75547.13

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 7:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član



Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Prispevkov: 1251
Aktiv.: 5.63
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem odprl dva dražja UPS-a. En je bil moči okol 1,2KW, drugi 400W in sta oba imela izhode vezane vzporedno. Boljše je, da je porazdeljeno, saj to zmanjša izgube na kablih in vtičnici. Varovalke na sekundarni strani ni. Ups ima vezje, ki meri obremenitev, in ob preobremenitvi izključi pretvornik.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2005 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je line interactive, enofazni (230V), 2.2KVA - nekaj za manjse podjetje pac, nic velikega kot npr. v bankah, je pa cena za take stvari kljub temu kar lepo zasoljena za vse kar je nad potrebami gospodinjstev (torej 1 racunalnik + kaksen gizmo zraven).

Ker so navodila obupno (skopo) napisana, samo domnevam, da je tisih 4 ms res preklopni cas. V bistvu se niti ne slisi tako veliko - najbrz nekaj casa traja da ugotovis odklon od pricakovane vrednosti, pa nekaj casa da preklopis in da se ob tem pride inverter in ostalo okrog njega k sebi (pac ni online).

Podboj in tudi Frenki - ravno to me je v bistvu zanimalo brez da grem skatlo odpirat - torej ali so izhodi vezani vzporedno ali ne. Ce zanemarimo relativno nepomembne izgube ob priklopu vsega na en izhod (ker je pac elektricar tako napeljal kable) je torej res vseeno kako vse skupaj priklopim. Eh ... v zivljenju se nisem sestavil cesa podobnega UPSu pa se mi zdi, da bi moj design UPSa imel nekaj resitev, ki ocitno dolgoletnim "igralcem" v tej branzi kar ne padejo na pamet - a bi res bilo tako neverjetno drago pri UPSu za 1000+ evrov dodat se recimo 10 avtomatskih varovalk ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 770
Aktiv.: 3.47
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2005 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP
tudi sam sem odpiral in celo popravljal ze nekaj ups-ov od ofline do unline in nobeden ni imel na izhodu varovalke in vsak je imel izhode enostavno povezane skupaj glede online in ofline pa je tako ,ce te ne skrbi kaksen direkten udar strele potem je bolsi offline ker manj kuri elektrike imam namrec online ups 1000W ki ze sam brez kakrsnega koli porabnika kuri okoli 60 W potem pa se vsak porabnik okoli 10 procentov vec zaradi izgub v pretvorbah znotraj ups -a. sam bom verjetno menjal za offline in dal v pc bolsi napajalnik (mocnejsi)da bo brez problema prenesel manjse izpade med preklopi ups -a
sam sem testiral in ugotovil da do 50 ms sekundne izpade povprecen racunalnik prenese bp(izpad 4 ms pri 50 Hz mreže je popoln nesmisel Very Happy )
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2005 9:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, sem se dolzan odgovor: kot se je izkazalo je tudi v tem primeru izhod v bistvu en sam (vezani so paralelno), tako da je opomba v navodilih povsem odvec. Se vedno se mi zdi nenavadno, da pri UPSu za recimo tisoc evrov proizvajalec ne doda desetih varovalk za ... 10 evrov ?

Tisti del o izgubi zaradi dvojne pretvorbe je pricakovan, tako pac stvar deluje; ne mores dobiti enega brez drugega Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Highlag
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Prispevkov: 4034
Aktiv.: 18.16
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2005 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat:

Verjetno zato ker 10 varovalk ne stane 10$ ampak kar precej več.

_________________
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član



Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Prispevkov: 2279
Aktiv.: 10.26
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 04, 2005 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za domači "mlinček" je dovolj en poceni UPS. Sam imam za vsak računalnik svoj UPS in to tiste za 10-15 prešernov in lahko rečem, da dobro opravljajo svoje delo. Imam pa namen dodati še en doma narejen UPS ki bo namenjen za napajanje monitorjev, in ta doma narejen UPS bo moral zdržati degauss (razmagnetenje) ekrana pri vklopu munitorja. Navaden UPS takoj pade ven v tem primeru.
Manjši UPS napaja računalnik ki je bolj namenjen dolvleki muzike in filmov, za igranje in vse sorte, na njem pa se muči in izživlja moj 9 letni sin. Na UPS je priključen računalnik in monitor, v UPS je 4,5Ah 12V akumulator, ki drži vse skupaj pri življenju 2-3 minute, ker je UPS že 3 leta star in je akumulator že malce oslabel. Temu UPS sem montiral 4mm puše, na katere priključim dodaten akumulator 12V in zadeva potem dela poljubno dolgo odvisno od moči zunanjega akumulatorja. Seveda delovanje ne more biti za v nedogled, ker hlajenje fet-ov ni primerno dimenzionirano, oziroma je, vendar za 10 minut delovanja. Hlajenje bom modificiral z ventilatorčkom 40x40mm 12V ki bo aluminij blok hladil in bo UPS lahko deloval na 12V najbrž skoraj neomejeno dolgo. UPS je za obremenitev 195W max in je deklariran kot 300 ali 350VA Confused
Drugi UPS pa je 300W max in je deklariran kot 550VA Confused in ima v notranjosti 7,2Ah 12V akumulator, na UPS pa je priključen samo računalnik brez monitorja + adsl modem + router in zadeva deluje 15 - 20 minut brez problema.
Če za trenutek zmanjka elektrike ni nobenih problemov, tako da ... ni nobene potrebe za online UPS. Če bi slučajno bil preklopni čas UPS malce prevelik, ali pa bi bila samo bojazen prevelika, bi lahko modificiral napajalnik v PC-ju in dodal še kakšen 400V elektrolit in bi ta čas preklopa zanesljivo ne delal več težav. Seveda s pretiravanjem v kapaciteti in številu kondenzatorjev lahko škodljivo vplivamo na usmerniški mostiček + še kaj drugega na vhodu napajalnika in tudi sam UPS, saj tokovni sunki zaradi praznih kondenzatorjev niso ravno dobrodošli. Mirne duše pa lahko kapaciteto povečamo 2x ali celo 3x. V monitorju je zadeva enaka, vendar monitor ne bo trpel nobenih izgub podatkov, tako da ga pustimo pri miru, važno je le, da bo računalnik imel zanesljivo napajanje.
Glede razdelitve porabnikov na UPS ni smiselno razpravljati ker je vseeno ali priključimo 2 porabnika v eno vtičnico ali pa vsakega posebej v 2 vtičnici.
Smiselno pa bi bilo razmišljati o dveh UPS, eden naj bo samo za računalnik + mogoče še modem, drugi pa naj bo za monitor, mogoče še printer .... ali pa imeti en močan UPS ki bi ga vključili kar ročno, ker bi bili gor priključeni taki porabniki za katere je prav vseeno če jim malce zmanjka elektrike in zaradi tega ne bomo izgubili neshranjenega dela. Glede na to, da se UPS ki je soliden in povsem dovolj za domačo uporabo dobi za dobrih 10 jurjev, je vsak dan porabljen za tuhtanje o nakupu popolnoma odveč. Če za ta denar tankamo bencin in se ne sekiramo, hodimo en mesec malo peš in prišparajmo za tisti UPS Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 23.15
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 3:43 pm    Naslov sporočila:  Re: Locitev bremen na UPSu - mnenje ? Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
UPS (= sistem za brezprekinitveno napajanje, da ne bom tipkal vsakic cele klobase :) ) ima ponavadi vec izhodov, ne le enega. Moja laicna logika pravi, da ce so izhodi slucajno zavarovani z locenimi varovalkami (pac odvisno od kvalitete/proizvajalca), potem je bolj smiselno bremena porazdeliti med vse izhode in ne vseh prikljuciti skupaj na en sam izhod, saj bi v tem primeru ostala bremena se delovala tudi ce je recimo na enem izhodu kratek stik. Pri konkretnem UPSu ne vem ali so izhodi loceno varovani ali ne (navodila so za en drek).



Kvalitetni UPS imajo med različnimi izhodi (ali grupami izhodov) kratko zakasnitev (nekaj sekund). To pomeni, da se bodo bremena vključevala postopoma. Za UPS je to bolj ugodno, ker so zagonski tokovi manjši. Poceni UPS pa imajo izhode vezane paralelno, tako da je vseeno, katera vtičnica je obremenjena. Če UPS nima zunaj vidnih varovalk, potem jih zelo verjetno nima tudi v notranjosti za vsako vtičnico. Poceni UPS tudi ni narejen za tako velik tok (npr. 16, 25 A), da bi bila posamezna vtičnica preobremenjena.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član



Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Prispevkov: 5584
Aktiv.: 25.14

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2006 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur, jaz sem razmisljal enako, izkazalo pa se je, da UPS za 300+ jurjev nima locenih izhodov, ampak so le-ti znotraj vezani paralelno. Bistveno drazjih se niti ne da vec dobiti v taki velikosti (gre namrec za relativno majhen UPS). Ocitno proizvajalci doticne krame se niso prisli na idejo, da bi ponudili kaj boljsega kot konkurenca, se posebej ce to "boljse" stane manj kot 1% cene cele naprave - za ta 1% bit orej ponudili najboljsi izdelek na trgu, namesto samo se enega med enakimi, ampak to nekomu "ne potegne". Trzna nisa za sposobne elektrikarje Idea
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član



Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Prispevkov: 5142
Aktiv.: 23.15
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2006 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Jur, jaz sem razmisljal enako, izkazalo pa se je, da UPS za 300+ jurjev nima locenih izhodov, ...


MGE pulsar extreme UPS v 19" rack izvedbi za okoli 200-300 k SIT ima zakasnjene izhode. Stvar je prišla zelo prav, ker je bil po sili razmer močno obremenjen. Če je bilo vse na eni vtičnici ni štartal,, ko je bilo breme razdeljeno, ni bilo težav.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group