www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DDS generator 1Hz-120MHz sestavljen

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 1:17 pm    Naslov sporočila:  DDS generator 1Hz-120MHz sestavljen Odgovori s citatom

Elektroniki smo zares čudne sorte ljudje! Shocked
Namesto da bi zlagal sendviče s pršutom, sirom in ostalimi dobrotami, primernimi za obilno novoletno pojedino, sem se zadnje dni raje lotil sestavljanja čisto drugačnega sendviča.
Na delovno mizo sem prinesel kit komplet DDS generatorja 1Hz – 120 MHz, kupljen še leta 2006. Osnova je i.v. AD9951. Generator ima 2 izhoda, ki se aktivirata alternativno: eden za frekvence 1Hz – 100kHz in drugi 100kHz – 120MHz. Aktivni izhod je označen z ledico. Možno je sweepati določen frekvenčni pas ter seštevati in odštevati poljubno medfrekvenco.
Kit je narejen tako da je treba najprej sestaviti osnovno ploščico. Potem se z obeh strani počasi dodajajo ostali sestavni deli: LCD, tipkovnica in SMD modul. Moduli se med sabo povežejo s priloženimi konektorji. SMD modul pride že tovarniško sestavljen (ne tudi preizkušen Exclamation Anxious ). Ko je to povezano, se vse skupaj z vijaki pritrdi na zadnjo stran čelne plošče in - veliko užitkov, sendvič je narejen!
Potem se sestavi še drugo ploščico z napajalnikom 12V in 5V, ki bo pritrjena na sredo plastične škatlice DDS generatorja. Vse skupaj se poveže s kabli, priklopi se na omrežje in generator bi moral že delovati! Seveda, to je optimistična verzija dogodkov. Murhpy pa menda nikoli ne spi!
Najprej sem naletel na problem da je bila odprtina za LCD, na Al čelni plošči, za malenkost premajhnih dimenzij. Pri prilagajanju bi skoraj po neumnosti uničil LCD Shhh . No, tokrat sem ga uspešno rešil, naslednjič bo treba paziti! Twisted Evil
Ko je bilo vse sestavljeno, sem na izhod priklopil osciloskop in frekvencmeter. Prvi izhod za nizke frekvence 1Hz – 100kHz je deloval, drugi za 100kHz – 120MHz pa je bil mrtev! Question
Sedaj sem že začel izgubljati potrpljenje! Ali se samo meni lahko zgodi da tovarniško sestavljen SMD modul ne deluje? :angr: Pa ja nisem kaj zamešal? Think
Prvi signal pride iz i.v. AD9951, pin 20 in gre naprej na osnovno ploščo. Ločilni ojačevalnik je NE5532. To je OK.
Drugi signal pride iz pina 21 skozi trojni LC filter na ločilni ojačevalnik MAV11 (SMD). Nekako mi je uspelo spraviti sondo osciloskopa pod SMD modul. Signal se je izgubil pri MAV11. Napajanje 12V je OK. Pogled pod lupo in meritev s piskačem pokažeta da je slabo zacinjen izhodni priključek MAV11! Idea Popravil sem napako, sestavil nazaj sendvič in generator je bil končan. Mr. Green
Kit kompleti so namenjeni elektronikom ki imajo samo osnovno orodje in vsaj malo izkušenj pri sestavljanju vezij. Da bo sigurno vse v redu, pridejo SMD moduli že sestavljeni. Če bi slučajno moj komplet končal pri manj izkušenemu sestavljavcu, bi ta bolj "tenko piskal". Sestavljeni kit bi moral poslati v Bologno na pregled in popravilo na svoje stroške, v upanju da bo izdelek prišel nazaj v enem kosu in ne bo takšen kot da bi ga povozil valjar (tudi to se dogaja pri pošiljanju po pošti Sick ). Krivda je seveda bila pri izdelovalcu kit kompleta!
Izmeril sem popačenje pri različnih avdio frekvencah THD+N=0,075% pri 1.8dBu signala (950mV). Na uho bi rekel, da je instrument meril v glavnem šum.
Dobra stran tega generatorja je zelo široko frekvenčno območje in majhno popačenje. Če bi bil radioamater, bi edino zameril da ne doseže vsaj 146 MHz.
Slaba stran: amplituda signala je fiksna je ni možno spremeniti. Tudi sweep je po mojem mnenju neuporaben, saj ni predviden sinhronizirani izhod za X os osciloskopa. Morda bi se to dalo rešiti z dodatnim, dovolj hitrim PLL vezjem, ampak to je že nova zgodba za kakšen bodoči projekt.
Frekvencmeter na sliki je iz drugega kit kompleta istega proizvajalca. Sam sem ga sestavil že pred leti. Z njim sem zelo zadovoljen.
Sedaj se nameravam lotiti mojega prelepega radia RIZ 634 UKV. To bo naslednja domača naloga. Pomagal si bom tudi s pravkar sestavljenim generatorjem.

DDS komplet.jpg
 Opis:
f=3MHz
 Velikost datoteke:  1.16 MB
 Pogledana:  90 krat

DDS komplet.jpg

Sendvič.jpg
 Opis:
Srce in možgani generatorja
 Velikost datoteke:  1.36 MB
 Pogledana:  32 krat

Sendvič.jpg

ATOMIK HARMONIK.rar
 Opis:
Tudi stari analogni osciloskopi imajo svoje prednosti

Download
 Ime datoteke:  ATOMIK HARMONIK.rar
 Velikost datoteke:  4.47 MB
 Downloadano:  50 krat

borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tu je DDS do 160MHz, uporablja pa isti čip:

http://www.dl5mgd.de/index.htm
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prejšnji mesec sem naredil tole link
http://www.s5tech.net/s53mv/dds/theory.html
Tudi tista DL varianta lepo deluje.
Obstaja pa še več načrtov za dds generator. Čeprav se danes uporablja tudi druge čipe za generatorje.
HNY 2011

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
upor_nik
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00
Aktiv.: 2.25
Kraj: vipavska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 01, 2011 7:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav, ..

Tudi sam poznam tole revijo, vem da ima zelo dobre stvari, sicer če kaj ne deluje poglej v kakšno naslednjo številko izdaje, kjer so objavljeni popravki, oz. navodila za pravilno delovanje. Imam pa od št. 44 naprej do nekje 210! Če to ni v tvojem dosegu, lahko jaz pogledam za kakšnimi popravki!
Samo napiši če rabiš!

Lp, 5er

cerovac_i
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Apr 2010 10:34
Aktiv.: 3.03
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 02, 2011 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred leti sem vestno sledil tej (takrat) odlični reviji. Pri njih sem si priskrbel številne kvalitetne merilne instrumente in pripomočke v kitih, enostavno in poceni. Bojim se, da je zadnje čase revija padla na precej "nizke veje" Sad . Imam vse številke 119-245.
Ta projekt je objavljen v št. 226. Nisem zasledil nobenih popravkov v zvezi s tem. Problem se je pojavil zaradi napake pri mojem primerku modula ki so ga oni šlampasto sestavili. Drugače je v principu vse v redu.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni