www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Linux argumenti za in proti. Prednosti in slabosti...
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
xfce
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Jul 2011 8:06
Prispevkov: 521
Aktiv.: 3.38

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 11:37 pm    Naslov sporočila:  Linux argumenti za in proti. Prednosti in slabosti... Odgovori s citatom

Pozdravljeni!


Zanimajo me vaše izkušnje z Linuxom na splošno, se vam zdi uporaben za strežnike, za desktop uporabo, hekanje ali kaj drugega?

Sam sem že pogledal Fedoro, Debian, sedaj Ubuntu. Tudi punca že dolgo časa uporablja Ubuntu.

Izkušnje so take: odlično se mi zdi, za delo s terminalom. Res vse lahko urediš, kot je naprimer spletni strežnik, domenski strežnik, lepo oddaljeno dostopaš z ssh, logi, vse lepo in prav.

Za desktop način se mi pa zdi dokaj neuporaben za povprečnega uporabnika. Za gledanje filmov moraš biti cel heker, da nastaviš video izhode, šumniki za podnapise ne delajo, meni včasih zmeša barve, wireless povezava prekinja, če je mreža zaščitena, openoffice zmeša velikost pisave ms .doc datotek. Ko nadgrajujem Ubontu, kar zgine kdaj kakšna orodna vrstica in se potem pojavi, bližnjice so izginile itd..

Ne vem zakaj so se spomnili spremeniti iz gnome v kamenodobni envy, ki je kot pribit (oziroma je pribit)

Sam sem na žalost prišel do misli, da Linux sploh ni uporaben za nekega povprečnega uporabnika. Ali ima sploh prihodnost? Mislim, da je problem da razvijalci nimajo jasnega cilja, ves čas nekaj spreminjajo, ne pa da bi se odločili za eno stvar in jo razvijali do konca. Polno je nekih nedokončanih programov.

Sam menim, da je nekako to izguba časa, da moraš vedno nekaj hekati in nastavljati.

Me zanima vaše mnenje, izkušnje za kaj je linux uporaben, kako ste sami zadovolni, koliko časa vam uzame hekanje, da stvari delujejo itd...

lp, Andrej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član



Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Prispevkov: 4969
Aktiv.: 25.86

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 14, 2011 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za gledanje filmov nastavim vlc in je mir

Ali pa

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

wireless driverji pa so [slovenščina je zame španska vas]
isto grafika

10.10 so izpilili kakor se da. 11 je zopet isti [slovenščina je zame španska vas] in bo tako še lep čas dokler zadev ne popravijo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Prispevkov: 729
Aktiv.: 3.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2011 12:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ubuntu je res bolj za začetnike. Nekaj časa sem ga uporabljal, potem sem se ga pa naveličal zaradi konstantnih sprememb, ki jih uvajajo z nadgradnjami. Za desktop sicer uporabljam Arch linux. Tule je potrebno že nekaj znanja, da zadevo skonfiguriraš, samo končni rezultat je pa lahko zelo raznolik... to je tudi poanta linuxa. Za strežnik ga pa ni čez debiana!
_________________
Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član



Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Prispevkov: 3403
Aktiv.: 20.44
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 15, 2011 7:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa vem. Sem že parkrat obupal nad desktop verzijami verjetno zato, ker je teško izbrati pravo distribucijo. Polek tega ima distribucija še KDE in gnome izbiri desktopa. Če je vse po sreči potem vso programje deluje na gnome(menda so počasi začeli integracijo za 3jko). Ja tako kot so že omenjali probleme z videom, wifi-jem, meni tudi gonilnikom za hp skener, ker jih ni bilo, sedaj za Canona nevem kako je. Trenutno imam kar na vseh računalih windowse.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lordkreps
Član
Član



Pridružen-a: Sre 17 Okt 2007 9:49
Prispevkov: 103
Aktiv.: 0.51
Kraj: Levi žep

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 10, 2011 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linuxom na splošno: Super vendar omejitve/nepodpora komercialnega programja, pa še ta ovira pri določenih pada.

Za strežnike: Uporabljal sem samo za LAN partije in online igralne serverje, moram reči da je bolj stabilen v primerjavi z ostalimi sistemi.

Za desktop: Kar vredu, ne ravno primeren za najnovejšo strojno opremo. Res je potrebno testirat in se naučit veliko novih reči, vendar ti naj ne bodo prepreka. Mogoče če povrtiš malo po svoji zgodovini, ali si se okna naučil uporabljati v parih urah? Niti ne. Kar nekaj časa si zorel ob njih preden si jih začel s pridoma izkoričati in prav tako je programje kar naprej novo, netestirano in hroščavo.

Za hekanje: Veliko št. distribucij, s katerimi lahko "testiraš" varnost sistemov .


Heh, težave pri gledanju filmov, jaz na mojem sistemu ubuntu nimam teh težav, ki si jih omenil, ok pred tremi leti ja, vendar sem našel rešitev in po navodilih opravil nekaj konfiguracija, pa je mir. Pred parimi leti je tako ali tako bil enak šmorn z okni. Pa tist kodek, pa oni kodek, pa ta tip podnapisov ne bere... si kar en čas brskal po mreži in iskal rešitve.

Glede Openoffice/ostali vs. MS word - vedno bodo težave pri pretvarjanju iz zaprtih v odprte formatov datotek. Piši samo v open office, klinc pa MS word - Al "seksaš" svojo ženo al "seksaš" sosedovo? Silenced

Linux distribucije se mi ne zdijo za neko vsesplošno uporabo. Bolje jih je uporabljati za specifične zadeve. Programja je dosti, kot tudi nedokončanega, za kar je razlog ponavadi denar, ne nejasni cilji programerjev. Pa mogoče investiraj tistih 100 €, ki bi jih dal za nakup oken ali mac OS X, programerjem, da izboljšajo ali dokončajo tisti program, katerega bi rad uporabljal na linuxu.

Če še nisi našel sistema pa še naprej išči, zagotovo boš našel nekaj kar bo tebi po meri. Sicer pa dobro veš da ti ni treba linux sistema nadgrajevati, dokler še ima stari podporo. Tako boš pridobil na nespremenjenem sistemu kakšno leto ali dve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
demag
Član
Član



Pridružen-a: Sob 24 Sep 2011 8:22
Prispevkov: 58
Aktiv.: 0.38
Kraj: Okolica Postojne

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Moje izkušnje so sledeče,da je najbolje pobrati najbolše in primerno kar potrebuješ...
Pomeni da moraš poznati oba OS-no pri meni je tako, da Linux uprabim ,ko ni neke dobre rešitve v WIn(tudi cenovno).
Postavitev omrežja,si skoraj ne predstavljam brez Linuxa(bolj natančno OpenBSD).
Firewall,Routing,Trafic Shaper(QOS)in še kaj, je izključno domena Linuxa.
Ko pa uprabljaš grafiko,glasbo ,špili pa so Okna tisto kar poganja mašino.
Velikokrat sem poskusil nastaviti 3D delovanje v Linuxu za novo "grafo",ko mi je to uspelo ,je bila grafična že malo zastarela.....Tudi izgled namizja v Gnome ali KDE ne impresionira-najbrž tudi ni namen,je pa konzola uporabna,da ni primerjave z Okni.
Namestitev programov ,je bilo včasih težaško opravilo ,se pa neprimerno izbolšuje z uporabo APT...
Na kratko- uporabljati oba pri meni je to 70-30 v prid Oknom!

_________________
Ni vse zlato,kar se zlato sveti!!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rvr
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 18 Dec 2008 14:20
Prispevkov: 2
Aktiv.: 0.01
Kraj: GO

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 30, 2011 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno uporabljam Ubuntu 10.04 in Win7 na mojem prenosniku.
Meni osebno so filmi že takoj po instalaciji Ubuntu delali (sem obklukaj med instalacijo, naj instalira še t.i. "third party software"), glasba, zvok, praktično vse. Tudi gonilniki so precej pestri, saj mi deluje vse razen čitalca prstnih odtisov, denimo, na win mi ne dela card reader, ker nikakor ne dobim gonilnika.

Če govorimo o uporabi računalnika za brskanje po internetu, mail, film - je ubuntu oz katera druga distribucija Linuxa dobra izbira. Sistem se precej hitreje naloži, še posebno, če imaš malce starješi PC, prav tako je tudi samo delovanje zelo hitro (če imaš izklopljene efekte). Ena od prednosti je tudi, da software ni pogojen, če je zastonjski, s tonami oglasov in internetnih registracij ter e-mailov. Linux je precej bolj v stilu "ve se kdo plača". Uporabnik je res glavni.
Težave linuxa so seveda manjk programske opreme. Recimo GIMP, ki se večkrat omenja kot dostojen tekmec Photoshopa je leta zadaj. To se pozna predvsem v uporabniškem umesniku, ki je napram PS nepraktičen in okoren. Se pa v osnovi da narediti isto kot v PS. Pri OpenOffice je težava ista, ni tako opazne razlike, čeprav so opazi bugi in muhavost. Ostali software pa je "tak kot pač je", se dobijo vredu stvari in porazne stravi, ni pa super stvari. Logično, na profi programih delajo vrhunski timi, na Linuxu pa so stvari bolj v domeni diplom, doktoratov itd.
Pri linuxu veliko "nedorečenega". Se znajdeš pred problemom, ki bi na Win ga denimo sploh ne bi bilo, rešuješ ga pa ure. Dobro je če si vsaj malo poznavalec računalništva, sicer imaš veliko težav.

Preizkusite oba, pri linuxu ne obupati prehitro, jaz sem ga nekako vzljubil Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 6.08
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saran je napisal/a:
Ubuntu je res bolj za začetnike. Nekaj časa sem ga uporabljal, potem sem se ga pa naveličal zaradi konstantnih sprememb, ki jih uvajajo z nadgradnjami. Za desktop sicer uporabljam Arch linux. Tule je potrebno že nekaj znanja, da zadevo skonfiguriraš, samo končni rezultat je pa lahko zelo raznolik... to je tudi poanta linuxa. Za strežnik ga pa ni čez debiana!


Mi lahko poveš, ali ti je uspelo namestiti in tudi zagnati gnome na Arch linux. Zdaj ga preizkušam na virtualbox, pa sem namestil vse, kar je potrebno (gdm, gnome, xserver, xorg......), pa mi nikakor ne uspe zagnati grafičnega okolja.

_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član



Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Prispevkov: 1184
Aktiv.: 6.08
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič, sem že poštimal. Malo drugače se to naredi na virtualni mašini, kot v resnici. Poleg tega si prvo nisem nastavil X-a. Nič, zanimiv je tale archlinux, ampak za mene nepoznavalca mi vse isto deluje, kot ubuntu, če le ima isto namizje. Kaj drugega za enkrat ne opazim, ker se še ne spoznam toliko. Razen mogoče pacman in še kakšne drobnarije bi se našle.
_________________
return;
brake;
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
a.vidmar
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Prispevkov: 1137
Aktiv.: 5.58
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najzanimivejši so za začetnike distribucije, ki bazirajo na Debian-u.
Za te dobiš tudi največ programov, pri Ubuntu pa je največ rešitev na internetu.

Ima pa večina distribucij Live CD-je in preprosto stestiraš sistem, tako da pred namestitvijo vidiš kaj ti ne dela.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
xsyt
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 6.98
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kdorkoli testiral tegale; http://linuxmint.com/ ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
miko 555
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Okt 2010 7:17
Prispevkov: 86
Aktiv.: 0.53
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Linux UBUNTU uporabljam že 4 leta. Z njim sem zelo zdovoljen. Največ ga uporaljam za brskanje po internetu, gledanje filmov, open office, itd. Vse probleme sem uspel rešiti s pomočo terminala in rešitvani z interneta.(past-copy).
Trenutno uporabljam ver. 10.04 na računalniku z dual core 2,5GHz in mi deluje v redu.Imam povezavo preko wifi modema brez problema. Grafiko 3d ne uporabljam in je ne pogrešam.(ne igram igric)
Skratka za splošno uporabo je zelo dober (veliko brezplačnih uporabnih programov), za komercialne programe ,igrice in novejše računalnike pa so windowsi vsekakor boljša rešitev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
miko 555
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Okt 2010 7:17
Prispevkov: 86
Aktiv.: 0.53
Kraj: Sevnica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot primer uporabe linuxa : Na prenosniku EEPc 701 imam nameščen linux LEEENUX (http://www.leeenux-linux.com/). Operacijski sistem je odličen deluje brez problemov, delujejo vse naprave (wifi, kamera, itd), slovenski jezik.Ta star računalnik spet deluje in na novo zaživi. Zelo priporočam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
walchunus
Član
Član



Pridružen-a: Čet 23 Dec 2010 17:32
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.14
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 07, 2011 12:13 pm    Naslov sporočila:  Re: Linux argumenti za in proti. Prednosti in slabosti... Odgovori s citatom

xfce je napisal/a:

Sam sem na žalost prišel do misli, da Linux sploh ni uporaben za nekega povprečnega uporabnika.


Brez zamere, ampak ob vseh teh debatah "Linux gor, Linux dol, je to, je ono", se mi vsakič zdi, kot da bi kdo govoril, da mu kot avto "dizel" ni o.k., ker ga stol preveč žuli. "Linux" ni operacijski sistem nič bolj kot je "dizel motor" avto. Koliko stol žuli in koliko ne, pa je odvisno od proizvajalca in modela avta. Se pravi, od operacijskega sistema, torej distribucije in same verzije.

Do nedavnega sem uporabljal Ubuntu, tako za službo, programiranje, kot za vsakodnevno delo. In ja, so bili majhni trikci tu in tam, ampak se pač naučiš živeti in preživeti. In živiš. Ko sem zamenjal službo in prišel na Okna, sem gledal kot tele v čudna vrata. In sem se navadil živeti in preživeti ter sproti reševati trikce, tokrat na Okenski način. Tako pač je.

Na vprašanje, ali bi vmesnik namiznih distribucij lahko bil bolj dodelan in izpiljen? Ja, absolutno.

_________________
Tomaž
-------------------------------------
http://serverway.wordpress.com/
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mesko
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 23 Feb 2009 12:16
Prispevkov: 5
Aktiv.: 0.03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2011 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprva sem začel na Windowsih. Vse super in fajn. Klik install in program je že naložen. Za normalno delo nisem potreboval nikakršnega posebnega znanja, uporaba cmd-ja je bila prej izjema, kot potreba. Nastavitve mreže opraviš z parimi kliki itd...Za igre super zadeva (install in že lahko igraš). Vsake toliko časa sem slišal neke "čudne" besede kot so Linux, opensource, liveboot...Iz radovednosti sem malce pogledal za kaj se gre. KATASTROFA! Neka črna okna v katera moraš vpisovati razne ukaze...večina igric ni delovala. Vsako drugo okno je vsebovalo neka opozorila o pravicah, nikjer nisem bil administrator (vsaj tako je izgledalo)...mislim slabše kot nič, tako, da sem ves vesel ponovno prižgal "moje" Windowse in veselo igral igrice naprej. Z časom sem se dodobra spoznal z Windowsi, nalagal operacijske sisteme vsem sosedom in prijateljem, menjaval komponente itd...če me je kdo vprašal za Linuxe, sem ravnodušno odgovoril, da je to za "čudake" (vsaj tako sem prebral na Windows forumih Smile ). Ker sem imel vse več dela z okuženimi računalniki, sem se začel spraševati o varnosti. No tukaj pa nastopi hudič sam v obliki opensourca! Večina orodij je bazirala na nekih FreeBDS-jih, Debianih, Ubuntujih...Pa ne že spet ta Linux! Hočeš, nočeš sem moral začeti nadgrajevati moje vsaj po lastnem mnenju "široko" računalniško znanje. Naložim Debiana in ugotovim, da preko namizja ne morem nastaviti statičnega IP-ja. Fuj no! Odprem konzolo in gledam to "čudo". Porabim celo popoldne, da nastavim statiko in hkrati ugotovim, da nimam pojma o protokolih, delovanju interneta, požarni zid naenkrat postane luknjast, pravice na mapah niso samoumnevne (Windowsi). Za vse sosede sem bil "strokovnjak" za računalnike, sam pa ugotovim, da sem samo še en sosedov mulc, ki misli, da ve kaj je računalništvo. Z časom sem ugotovil, da Linux ni tako "zloben" sistem, kot zgleda na začetku in da so čudaki (ljudi, ki začuda vedo kaj počnejo in jih kratice, kot so HTTP,SSH,bash,ifconfig...ne spravijo na rob histerije) čisto normalni ljudje. Potem sem začel mojo poklicno pot v informatiki. Tu se šele pokaže prava "MOČ" Linuxa.
Požarni zidovi,zaščite pred vdori, web serverji, proxy...vse teče na opensourcu. Stabilnost sistemov ni bila primerljiva, da o varnosti sploh ne govorim! Cena postavitve neprimerno manjša (potrebno le veliko znanja in časa). Tukaj pa nastopijo tudi končni uporabniki. Večina klasičnih uporabnikov niti ne ve kaj je Linux, še Windowse mešajo z Offici. Prehod na drug sistem je praktično nemogoč. Menim, da ima Windows XP, 7 kljub vsem varnostnim napakam, prekomerne porabe resorsov vseeno uporabniško bolj prijazen vmesnik, ki ne zahteva naprednega znanja. Ima boljšo podporo (gonilniki, programi...). Je namenjen ljudem, ki računalnik uporabljajo za igranje iger, branje pošte, brskanje po internetu in klasično pisarniško delo. Najbližji odprtokodni sistem (prijazen uporabniku) je po moje Ubuntu, kjer lahko večino stvari nastavite z kliki in se na nek način poskuša odmakniti od konzolnega okna. Tudi podpora za gonilnike in programsko opremo postaja boljša. Ima pa isto napako kot Windows in to je nenormalno veliko število posodobitev, prehitrih izdaj novih verzij sistema, kar se odraža v sami varnosti, ki pa v današnjih časih postaja vse bolj pereč problem. Za delo v internetu, tako veliko raje priporočam Debiana (serverji) ali FreeBSD (požarni zidovi). Obstaja veliko verzij odprtokodnih sistemov, izberete pa si jih glede na zahteve oz. naravo dela. Za varnostna testiranja imate na voljo BackTrack, Security Onion...za IP telefonijo Asterisk..itd. Z odprtokodnimi sistemi lahko učinkovito zmanjšate porabo svojega ali firminega proračuna! Žal pa vam bo vzelo več časa, kot plačljive verzije, ki vam za denar nudijo tudi podporo.

Odločitev je vaša Wink


LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 47 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group