www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Linux- težave s sliko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 9:22 pm    Naslov sporočila:  Linux- težave s sliko Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Pri nalaganju linuxa se mi pojavijo težave s sliko. Poizskusil sem več vrst kot so ubuntu, lubuntu, xubuntu vendar se pri vseh pojavi enak problem. Računalnik je starejše izvedbe in sem ga po dolgem času hotel naložit. Spodaj prilagam povezavo za mojo težavo s sliko:

http://hopsasa/f/2S/Bi/1uxkKV99/img06471.jpg

Vnaprej hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
LinuxFuter
Član
Član



Pridružen-a: Pon 18 Jun 2007 14:40
Prispevkov: 381
Aktiv.: 2.55
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2013 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grafična je SiS? Da ali ne, poizkusi spremeniti/ustvariti x server .conf datoteko, kjer boš imel za gonilnik izbran standardni vesa gonilnik in ne specifičnega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen LinuxFuter,

sem bolj ali manj laik na področju linuxa, vendar si ga želim namestiti zaradi aplikacije katera je na linuxu brezplačna.

Sedaj za grafično nevem kaj si mislil s tem ali je Sism vem samo da je grafična kartica zunanji-se pravi ni intergrirana. Prosil bi te če bi mi tole glede vesa gonilnika bolj podrobneje razložil saj nevem kako bi ustvaril oz. spremenil xserver.conf datoteko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Prispevkov: 326
Aktiv.: 3.56
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dejand...

Daj nekaj podatkov da ti sploh lahko pomagamo. Katero distribucijo in verzijo imaš zdaj gor, katera grafična je not nvidia/ati/sis/intel?

Tako na slepo lahko rečem, da poizkusi v boot option dopisat "vga=791". Ponavadi pri prikazu grub menija lahko dodaš opcije, ali izbereš kakšno failsafe opcijo.

_________________
INSTALLING DEMOCRACY.... ‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€ 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
a.vidmar
Član
Član



Pridružen-a: Ned 08 Jul 2007 11:03
Prispevkov: 1070
Aktiv.: 7.20
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko zaštartaš Ubuntu iz DVD-ja pri menuju, ko te vpraša če želiš preizkusiti Ubuntu stisni F6.

dobiti moraš nekako takšno vrstico:

file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz quiet splash --

na koncu odstrani quiet splash in dodaj xforcevesa izgldalo bo nekako takole:

file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.lz xforcevesa --

Ravno ko sem pisal si dobil že en odgovor.

Dobro je napisati kateri računalnik imaš, ker starejše grafične v novejših distribucijah niso več podprte. Ubuntu 10.10 naj bi delovala na SIS grafičnem čipsetu.

Lahko pa poizkusiš kakšen
PUPPY LINUX.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 1:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No grafične nisem uspel razbrat iz biosa katera bi naj bila, na njej piše diamond in zgleda nekako takole kot ta na povezavi:

http://www.shopping.com/Sonic-Blue-Diamond-SpeedStar-A90/info

Poslikal sem tudi nastavitve biosa ker nisem prepričan če je vse nastavljeno tako kot mora biti:

http://hopsasa/f/i/mI/3mnUvpcH/img06481.jpg

http://hopsasa/f/41/oj/2wR0VdhP/img06491.jpg

http://hopsasa/f/36/CM/zAqVAFj/img06501.jpg

http://hopsasa/f/J/11B/3C6hbws7/img06511.jpg

http://hopsasa/f/d/rT/4ghogfNC/img06521.jpg

http://hopsasa/f/1Q/2J/2fNsHggq/img06531.jpg

http://hopsasa/f/2U/Q/3wdcgOER/img06541.jpg

http://hopsasa/f/1d/2v/2G9qWlh4/img06551.jpg

http://hopsasa/f/1n/wc/OOF32nt/img06561.jpg

http://hopsasa/f/I/Qs/3vuf7tqX/img06571.jpg

http://hopsasa/f/3L/F8/3jkdntQo/img06581.jpg

Trenutno je bil nameščen Windows xp sp1 32 bit, ampak tudi tega ni več zagnalo. Bios pa te stvari so se naložile ampak ko bi se moral začeti nalagati windows je vse skupaj samo zaštekalo in obstalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 1:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a.vidmar nalagati mi začne linux in se na sredini ekrana napiše ubuntu, ko se pa naloži slika za ubuntu je ta razpacana in ni možno razbrati kaj izbrati za nadaljevanje. Povezava te slike je razvidna pri mojem prvem komentarju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Prispevkov: 326
Aktiv.: 3.56
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo postavimo stvari v red. Če grafična kartica ni fuč, bo zadeva delala.

Vzami xbuntu ali lubuntu, še bolje če preizkusiš z slackx live. Navaden ubuntu pusti pri miru.

Pri zagonu iz cd pojdi pod urejanje boot opcij in na koncu dodaj ta vga=771 (800x600 256barv) ali vga=788 (800x600 16bit). V novejših distribucijah večina teh kartic deluje preko vesa frame bufferja, ker je to legacy hardware in vmes so v večini distribucij zamenjali iz X11 serverja na X.org grafični servis.

Poročaj ko boš te kernel opcije preizkusil.

Drug namig če imaš možnost, vrži ven to S3 kartico in daj not geforce 3 ali 4 agp kartico. S3 mi je precej živcev požrl, sploh ker nima DRI - direct rendering vmesnika. Ta kartica nikoli ni bila kaj prida na linuxu.

_________________
INSTALLING DEMOCRACY.... ‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€ 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xubuntu imam zdaj še samo nevem kam naj vpišem to komando vga=771?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mobwap
Član
Član



Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42
Prispevkov: 326
Aktiv.: 3.56
Kraj: Doma

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komande na slepo

ko bootaš iz CD pritisni eno tipko - recimo space da se pojavi boot menu, potem pritisni Esc F6 Esc 3x smerno tipko levo vpiši vga=771 in presledek (lahko probaš tudi xforcevesa iz enega prejšnjih postov) in ENTER. Čiči pa čaki če bo kaj iz tega.

_________________
INSTALLING DEMOCRACY.... ‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€ 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.

FORMING GOVERNMENT.... ‡‡‡‡‡€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ 23% DONE.
Formation failed.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 05, 2013 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole stvar je videti veliko bolj jasna, ob vpisu komande xforcevesa se mi sedaj pojavi normalen menu, za katerega predvidevam da je kot poizskusna verzija linuxa saj je na namizju instal mapa za xubuntu katero je najverjetneje treba inštalirat. Mobwap zaenkrat ti hvala za pomoč, javim kako bo kaj potekala instalacija.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2013 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No spet ena težava, naložil sem xubuntu in ko sem naložil mi je delovalo ampak ko sem ugasnil in ponovno prižgal mi noče zagnati xubuntu-ja, pride samo do biosa dalje pa ne naloži in tudi tam ostane.First boot devije je nastavljen na hdd. Mogoče kdo ve kje bi bila težava?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dejand287
Član
Član



Pridružen-a: Sre 28 Sep 2011 14:56
Prispevkov: 59
Aktiv.: 0.61
Kraj: Duplek

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2013 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No po ponovnem poiskusu nalaganja xubuntu-a sem opazil tole napako:

http://hopsasa/f/5/vE/3dzshCSO/img06601.jpg

to se zgodi z vpisano komando xforcevesa, vendar ko se naloži to skozi lahko normalno nadaljujem z namestitvijo in slika je lepa, ampak ko se namestitev konča se napiše da naj poizskusim namestiti znova. Ko takrat vgasnem in na novo zaženem je kot je bilo prej, se pravi računalnik se zažene samo do biosa in ne naprej.

Z vpisano komando vga=771 oz. 788 se slika ne popravi in deluje enako kot da tega ne vpišem se pravi slika je popačena.

Mogoče ve kdo v čem je težava?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 147 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group