www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem - julij 2014
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jnz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Mar 2009 22:11
Aktiv.: 0.57
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 7:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
Citiram:
Mislim, da gre za "glavnikast" spekter svetlobe, ob katerem razlike v filtru pridejo bolj do izraza.

Saj to mi je jasno, da ima "bela" LED svetloba, ki jo iz modre v belo pretvori florescentni sloj v diodi, bolj reven oz. glavnikast" spekter. Ne razumem pa zakaj filter, ki je preje iz bele svetlobe žarnice prepuščal oz. izsejal le oranžno sedaj ne deluje. Ker če svetloba bele LED ne vsebuje komponent, ki sestavljajo oranžno barvo, potem skozi oranžni filter ne bi smelo priti nič in se napisi sploh ne bi videli. Čisto možno pa je, da mi je filter (neka folija) izpadel in tega sploh nisem opazil.

Za ilustracijo: nekoč sem se igral z zelenimi led displayi in ko sem jih pokril z rdečim pleksi steklom. se številka skoraj ni več videla (najbrž odvisno od filtrske karakteristike stekla).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Waldo
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50
Aktiv.: 1.47
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V starejših avtoradijih so običajno žarnice napajane z nižjo napetostjo, da ne svetijo s polno močjo, kar daje oranžno svetlobo. Malo pomagajo še difuzorji in včasih še filtri.
Nazaj na vrh
vpeter
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jun 2012 16:05
Aktiv.: 2.33
Kraj: Maribor okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes zjutraj sem moral na hitro popraviti električni pastir. Občasno je znotraj prišlo do preboja visoke napetosti. Po pregledu vidim eno malo živalico, kako jo je scvrlo med priključnima sponkama za priključitev ograje. Verjetno je bila "štrigla", saj sem eno opazil še živo Anxious
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že nekaj dni zvečer s Hoferjovo web kamero opazujem ježa, ki pride pojest hrano od mačka.

Slika je čedalje bolj meglena. Leča je na oko čista. Mogoče UV svetloba? Šele sedaj sem se spomnil, da verjetno par ur dopoldne sije sonce direkt v njo...

EDIT: ugotovil, da se fokus regulira... Brick wall

Nazadnje urejal/a damo Sob Jul 12, 2014 11:26 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.04

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi je uspelo zložit omaro skupaj. Čiliji bodo od slej rastli celo leto Very Happy

Diode: 2x 3S XT-E R4 4500K CRI85
2x 3S XPE R4 6500K (3S2P)
1x 3S XP-G2 R5 6500K

LED tokovni vir: Meanwell LPC-60-1400
9-42V
1400mA

Hladilniki: Led-Tech.de 145mm eloksirani

V planu še: 2x Bridgelux BXRA-27G2000, 25W, 2700K, CRI 90+
1x Meanwell LPC-60-1400
4x ventilator 140mm 12V
2x procesorski hladilnik z ventilatorjem za BXRA

Trenutno cca 55W LED moči, na koncu skupaj cca 110W

WP_20140624_002.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.26 MB
 Pogledana:  16 krat

WP_20140624_002.jpg

WP_20140624_003.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.16 MB
 Pogledana:  8 krat

WP_20140624_003.jpg

WP_20140625_001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.09 MB
 Pogledana:  7 krat

WP_20140625_001.jpg

Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Matej79
Pozoren bodi na odvajanje toplote.

V spodnji prostor lahko stene oblepiš tudi z alu folijo tako da se svetloba kar najbolj odbije od sten.

Usmernike in vso ostalo kramo bi raje namontiral izven omare tako ti ni treba skrbeti za hlajenje le te.

V omari si čim bolj spodaj naredi luknjo za vstop hladnega zraka. Če si mnenja da te bo motila svetloba iz omare skozi luknjo predvidi npr. 2 90st kolena za vodovod (prebarvana na črno).

In še.: če bo omara prislonjena na zunanjo steno potem na zadnjo stran nalepi še stiropor, v nasprotnem primeru znaš zelo hitro dobiti za omaro plesen.

Nič nisi omenil kakšen medij boš uporabil (hidroponiko, kokos, glina,... ali mogoče zemjlo)?

Tale ventilator zna biti premalo za hlajenje tistih hladilnikov od led.

Za čili zna biti tole prenizko? No odvisno katera vrsta.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Medij je zemlja CompoSana za mediteranske lončnice, gnojil bom s peleti kravjega gnoja. Hladilniki so sedaj na 45*C brez ventilatorjev, tako, da bodo ventilatorji zadovoljivo opravljali svojo vlogo, dva bosta obrnjena navzdol, dva navzgor za optimalno cirkulacijo zraka. Temperatura je konstantnih 25*C, relativna vlažnost 60% pri prižganih lučeh ter 23/70 pri ugasnjenih. Omara je cca 5cm od stene, stena pa meji na sosednje stanovanje. Višina ni problem, saj lahko polico poljubno prestavljam, med vrati pa je zadostna reža za vstop/izstop zraka.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem misli da s temi zadevami (temperatura...) ne bom imel problemov, a se je kasneje izkazalo problematično.
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 8:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaenkrat funkcionira perfektno, kako bo pa vnaprej, oa se bom pustil presenetit. Ampak hvala za uporabne nasvete. Kot že rečeno, v preteklih dveh tednih zadeva ni nakazovala na kakšne probleme s temperaturamu, niti z relativno vlažnostjo.
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 10:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozabil napisati.
Temperaturo nujno meri v višini rastline.
So kar precejšne razlike po višini in naprimer po kotih omare.

Pa še ena stvar, obvezno potrebuješ kroženje zraka med rastlinami.
Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj ko imam koliko toliko spodobno spajkalno tehniko (kupljeno) sem se lotil izdelave lastne spajkalne postaje.

Za kaj. Na vikendu sem zadnjič pogrešal spodoben spajkalnik (ker je deževalo).

Trenutni testi so več kot sem pričakoval. Ročke sem kupil zelo poceni "HQ", elektronika je enostavna, MEGA8 in MAX6675 (ni kupljen pri Farnelu ker je tam predrag - 16€ + davek :za ta denar na Eb..u se dobi 6 kosov)

Ročka je 48W, trenutni trafo za testiranje je malo preslab, moram nabaviti vsaj 80VA če slučajno kdaj dam močnejšo ročko.

(cena takšne spajkalne postaje je res "sindikalna" )

Sledi izdelava ohišja.

DSCN0735.JPG
 Opis:
Spajkalna postaja
 Velikost datoteke:  536.21 KB
 Pogledana:  30 krat

DSCN0735.JPG

DSCN0739.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  513.26 KB
 Pogledana:  32 krat

DSCN0739.JPG

DSCN0740.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  592.8 KB
 Pogledana:  28 krat

DSCN0740.JPG

Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj me je pa posebej presenetilo pri tej spajkalni postaji je možnost kalibracije.
Kaj to pomeni?

Ko nastavim določeno temperaturo grelca, in se izenači na displeju nastavljena temperatura z temperaturo grelca je potrebno izmeriti dejansko temperaturo na vrhu ročke, da bi se ugotovilo morebitno odstopanje.
Sam program ima možnost kalibracije ročke, tako da je dejansko temperatura na displeju identična z temperaturo na konici ročke.

Vsaka ročka ima nekakšno toleranco, dve niso popolnoma identične, posebej če je drugega proizvajalca.

Moj Well** odstopa celih 20 stopinj, v minus, a kitajček ZD912 28 stopinj v plus (ročka - displej).
In tu ni pomoči - pač tako je, tako so proizvajalci kalibrirali, se je treba "navaditi".

Ja, prej sem pozabil podati link od kod ideja:

http://paja-trb.cz/konstrukce/mikropajka_2011.html

in starejša verzija:

http://paja-trb.cz/konstrukce/mikropajka.html

Je tudi link na tej strani z kratkim filmčkom o tej spajkalni postaji na Youtube.

Ima pa še kupček uporabnih menijev v samem programu.

Ročki.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  119.29 KB
 Pogledana:  5 krat

Ročki.jpg

Ročka.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  95.88 KB
 Pogledana:  4 krat

Ročka.jpg

Ročka cela.jpg
 Opis:
Nič slabša od znanih dragih znamk.
Pa kabel je zelo "obvladljiv" - ni trd.
 Velikost datoteke:  47.86 KB
 Pogledana:  9 krat

Ročka cela.jpg

Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi se tega jaz tega lotil delat bi raje hotel dobiti ročko v stilu Ersi-nih, se pravi zelo kratka izstopna dolžina grelca iz ročke.
Nazaj na vrh
s54jp
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Če bi se tega jaz tega lotil delat bi raje hotel dobiti ročko v stilu Ersi-nih, se pravi zelo kratka izstopna dolžina grelca iz ročke.

So že na poti (podobne dragim znamkam).

Te ročke so bile poceni in za test elektronike. (podobne starim Well***)
Bodo pa tudi uporabne za kaj pospajkati.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 4:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kalibracijo glede na konico imajo tudi Conradove postaje, ampak se s tem ob menjavni konice na ubadam, ker po mojem mnenju ni takih silnih razlik. Menjava ročke je pa druga reč.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni