www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Li-Ion baterije za LED svetilko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Prispevkov: 729
Aktiv.: 3.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 7:24 pm    Naslov sporočila:  Li-Ion baterije za LED svetilko Odgovori s citatom

Živjo,

Izdelujem si neko malce močnejšo LED svetilko, ker mi je pač v veselje. Prišel sem na idejo, da bi namesto navadnih baterij raje uporabil kakšne polnilne. Gledam po spletu in vidim, da so dosti v rabi baterija Li-Ion tipa 18650. Izdelal sem že vezje, kjer imam 3 LED vezane zaporedno na napajalnik (switcher) s konstantnim tokom. Pri testu na 12VDC ta zadeva žre 520 mA toka, pri 24 VDC pa 270 mA.

Če bom uporabljal Li-Ion baterije (3,7V), jih bom moral očitno kar nekaj vezati zaporedno, da bom dosegel vsaj minimalno napetost cca 10V. Zanima me pa kako je s temi baterijami, ko se spraznejo. Slišal sem npr, da se jih ne sme preveč sprazniti, sicer se lahko uničijo. V svetilki imam torej switcher, ki bo skrbel, da se ledike napajajo s konstantnim tokom, zato pa verjetno ne bom videl kdaj so se baterije popolnoma spraznile dokler ne bo prepozno.

Zanima me kako se te baterije praviloma uporabljajo. Slišal sem, da nekatere baterije vsebujejo tudi zaščitni PCB, ki prepreči pre-praznjenje oz. pre-polnjenje. Mar bi se lahko zanesel kar na ta PCB, da bo prekinil tok, ko bo baterija prazna ali bi bilo bolje dodati še lastno zaščitno vezje npr. če skupna napetost pade pod 12V, potem se svetilka izklopi?

lp

_________________
Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
shmandi
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Prispevkov: 634
Aktiv.: 4.78
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne glede na to, koliko LiIon celic boš dal, uporabi namensko zaščitno vezje (BMS). Ti poskrbi, da se celice ne prenapolnejo, prespraznijo in ima pretokovno zaščito.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ElGrigon
Član
Član



Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Prispevkov: 3880
Aktiv.: 18.03
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 9:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protected 18650 so vredu. Polnil pa jih boš itak posebej in jih lahko kar paralelno kot eno celico.
_________________
lp, ElGrigon
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 74
Aktiv.: 0.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 3:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem nek strokovnjak, ampak za hobi tudi sam sestavljam ali bolje rečeno popravljam poceni svetilke.
Ponavadi CREE diode uporabljajo en 18650 akumulator. Zaporedno jih ni priporočljivo vezati, je pa možno. Najti dobre 18650 akumulatorje na kitajskem je težko. Če že, so pa preko 10 eur/kom in ne pošiljajo z letali. Poceni xxxFIRE akumulatorji so večinoma na novo oblečene odslužene celice iz prenosnikov. Niso vredne niti tistih par eur po kosu. Po mojih izkušnjah imajo akumulatorji iz doma razdrtih odsluženih akumulatorjev iz prenosnikov še vsaj 1Ah in prenesejo 2A praznenja. Niso pa zaščitene, tako da jih jaz ne bi uporabljal v zaporedni vezavi. Ni toliko težava v tem da uničiš akumulatorje. Če jih zapreš v svetilko iz alu cevi si lahko narediš malo bombo, ki ti odnese prste.

Če se ti gre da za hobi sestaviš nekaj iz kosov, ki ti ležijo doma bi ti svetoval, da raje uporabiš eno vezje na celico/diodo in odslužene akumulatorje.

Glede na napredek led emiterjev v zadnjih letih je pa velika možnost, da manj kot 15 eur sestaviš žepno svetilko, ki bo z enim starim 18650 akumulatorjem svetila močneje od tega kar sestavljaš. Ob tem pa lahko za hobi "potopiš" v tako svetilko kolikor časa hočeš.

Ne glede na zaščitno vezje še vedno potrebuješ namenski polnilec. Prav tako moraš imeti zaščito vsake celice posebej. Te akumulatorji ne glede na splošno Li-Ion ime niso vsi enaki. Tehnologij je veliko, vsaka s svojimi karakteristikami, pri poceni na novo oblečenih celicah lahko dobiš 4 totalno različne. Na ta način ti bo ena zaradi zaščitnega vezja prehitro izklopila celoten sistem. Brez varovanja pa lahko ena zagori, medtem ko imajo ostale tri skupaj še vedno 12V.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Saran
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Prispevkov: 729
Aktiv.: 3.96
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Kupil bi set enakih Li-Ion baterij npr. pri trgovini Delko in zraven še polnilec. Baterije bodo verjetno kar take z vgrajenim zaščitnim PCB. Kako imajo pa tole zaščito urejeno komercialne svetilke, ki uporabljajo Li-Ion baterije? Ali imajo poleg baterij še kakšno dodatno zaščito ali so obstoječe zaščite v baterijah dovolj? Nekje sem prebral, da se Li-Ion baterij praviloma ne sme prazniti pod napetost 3 V (ker se začne raztapljati Cu katoda), zaščitni PCB-ji pa baje odklopijo napetost šele pri 2,4 V ali nekaj takega.

lp

_________________
Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mitja320
Član
Član



Pridružen-a: Pet 19 Mar 2010 21:24
Prispevkov: 74
Aktiv.: 0.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Komercijalne svetilke nimajo zaščit, razen teh v akumulatorju. V bistvu sem hotel povedati, da je dobro uporabljati kvalitetne in predvsem enake akumulatorje, kar pa kitajski 4 kom za 10usd niso. Malo sem gledal na strani od delkota. Imajo samo en zaščiten akumulator, pa še ta je meni neznane znamke. Verjetno ima samo dodano zaščitno vezje in novo preobleko. Kaj dobiš notri je pa spet neznano. Tudi ne vem koliko je smiselno kupiti 4x akumulator in polnilec, ki pri njih stane 60-120 eur. Sploh če se gre za nek hobi projekt. Vsaj jaz bi težko upravičil toliko denarja, če bi uporabljal te akumulatorje in polnilec samo za to.

Mogoče bi bilo bolje uporabiti kaj takega: LINK
To je v bistvu sestavljen akumulator z zaščitnim vezjem. Kvaliteta verjetno ni ne vem kaj, ampak če je pol napisanega resnično je za tvojo porabo toka dovolj.



Drugače se dobi na kitajskih straneh 3A Cree led emiterje za ca 5 usd, ustrezno krmilno vezje za 1 litijev akumulator, ki ima integrirano zaščito pred preizpraznenjem stane ca 3 usd. Dokaj kvalitetni modelarski polnilci so nekje 15 eur.


Glede praznjenja je pa težko napisati. Bližje kot je min in max napetosti, bolj mu škodiš in več izvlečeš iz njega. Kaj je tu prav je težko definirati. Modelarji ne grejo pod 3,3V pod obremenitvijo. Najlažje je kupiti nekaj takega, kot sem dal v zgornji link, nič paziti in po parih letih zavrečti. Sam v svetilkah uporabljam tudi 15 let stare nezaščitene Sony akumulatorje iz baterij prenosnikov. Vsi imajo še vsaj 1Ah pa jih ne pazim niti malo. Seveda nikoli zaporedno. Vsi kitajski 4000+mAh super, ultra, extreme power so šli ze davno v reciklažo, nekateri še novi.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group