www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj menite o sledeči el. napeljavi v stanovanju?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 5337
Aktiv.: 24.72
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2017 7:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

BTW, tisti "mojster" je verjetno naredil tako kot je, ker se mu je verjetno reklo, da mora narediti najbolj poceni, kot je.mogoce. Kaj bo potem 10 tokokrogov dajal? Je takrat sploh vedel, da bodo to stanovanja?
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bizgec65
Član
Član



Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Prispevkov: 2057
Aktiv.: 11.96
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2017 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elglow je napisal/a:
Našel sem pravilnik o nizkonapetostnih inštalacijah iz Uradnega lista republike Slovenije. Točka II, 6. člen...

.....

Kaže, da v 21. stoletju le obstajajo zakoni in s tem odgovornost posegajočega v inštalacije. Tukaj se v nekih delih omenja lastnike stavb, za lastnike dela stavb ne najdem zakonov, ker verjetno veljajo enaki kot v primeru lastnika celotne stavbe. Vem, da je lastnik garsonjere imel pooblaščenca, zato sklepam o veljavnosti omenjenih zakonov tudi v tem primeru.
Verjetno "kompliciram", vendar sem zadnjega posegajočega v inštalacijo pravilno obvestil o težavi, ter ga strpno prosil naj pove kaj storiti v takšnem primeru, ker najbolje ve kje so vodniki in kakšna je vezava na omarico. Javi se seveda ne, na nekaj klicev in sms-ev enako ne. Tudi prejšnji pooblaščenec je bil seznanjen, vsaj srečo mi je zaželel, ki pa sem jo že imel Smile

Link na Uradni list, besedilo je prečiščeno in jasno:
https://www.uradni-list.si/1/content?id=92439


Saj so ti sicer že marsikaj pametnega svetovali drugi.
Kakor razumem situacijo, si dobil v uporabo stanovanje, ampak ti ni všeč. Na jugu bi rekli "neko bi, da se =be, al' da mu ne uđe"...
Preprosto (verjamem, da ni ravno tako), se izseliš in si najameš drugo stanovanje in fotru rečeš KTJ.
Ali drugače, če želiš živeti notri, naredi kaj, ne samo razmišljati, kako si ubogi in pameten, in kako bi nekoga tožil, keri je nekoč nekaj naredil, kot je naredil. Nekateri nimajo te sreče, da bi dobili stanovanje, pa četudi v samo uporabo.

_________________
Če bi nekateri padli z višine svojega ega na višino svoje inteligence, bi se ubili. (Je pa res, da se meni ne smilijo!) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
int47
Član
Član



Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Prispevkov: 2066
Aktiv.: 9.27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2017 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ste našli mesto napake?
Je prišlo do napake na 12 let starem delu instalacije, ali 2 leti starem delu?
So vrednosti varovalk, oz. odklopnikov po projektu, oz. takšne, kot jih je vgradil izvajalec?
Lahko lastnik dokaže, da izvajalec ni naredil, kar je bilo dogovorjeno in zaračunano (projekt, načrti, račun, meritve) ?
Izvajalec še posluje?

_________________
Kdor ni skregan, ni Slovenc !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Prispevkov: 811
Aktiv.: 3.98
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2017 4:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po tvojem sicer bolj nebistvenem opisu bi bilo težko reči, da je zadeva narejena neskladno s predpisi ampak zgolj nepraktično, oziroma da se uporablja za višji namen, kot je bila predvidena. Avtomatske varovalke varujejo vodnike in če so ti primernega preseka in vezave je s tega dela zakonodaje to to.

Pralni stroj in mini štedilnik sta po tvoje majhna porabnika? Malo preveri njuni porabi, boš hitro naračunal več kot kakih 16 A in je čisto pravilno, da je zmanjkalo elektrike, če je to vezano na eno varovalko. Nikjer ne piše, da ne sme biti več vtičnic in še kaj na eni varovalki. Kaj ti priklopiš na njih je pa tvoj problem.

Logično je, da se je "majstru" naročilo, naj zadevo preuredi na čim enostavnejši način, ker če bi se želelo iz prejšnje napeljave narediti popolnoma praktično za dano stanovanje, bi bilo potrebno razkopati večino sten, kar pa bi zadevo veliko podražilo, sama smislenost posega pa bi bila vprašljiva. In verjetno nekdo, ki ti je prijazno podaril zadevo v uporabo ne bo še plačal za to. Nenazdanje vprašanje, če je sploh dovod elektrike sposoben prebaviti še več porabnikov. Če želiš imeti napeljavo torej bolj praktično urejeno, te v to nihče ne sili, lahko pa veselo investiraš v njo, če ti lastnik pusti. Ampak očitno si že sam ugotovil (in to so ti verjetno tudi želeli ostali "majstri" dopovedat), da se namesto dane investicije bolj splača potrpeti z "nepraktično" izvedbo.

Da malo pretiravamo; če bi ti rad žagal drva na 3 fazni žagi, nimaš pa trofaznega priklopa, ti za to ni kriv niti lastnik, niti električar, niti ti zakonodaja ne pomaga, ker infrastruktira pač ni primerna za to... lahko si vesel, da živiš v državi, kjer te nihče ne sili ostati kjer si in lahko greš drugam ali pa doplačaš za posodobitev.

Pa nič skrbet, da tisti, ki je nazadnje kaj ustvarjal ve kje so vodniki, je že sam prav tako pozabil in bo kot vsak morebitni prišlek preprosto pregledal zadevo spotoma, tako da lahko mirne duše pokličeš tudi katerega koli drugega bolj "profi" električarja in ga seveda primerno plačaš.

Pa ne vem kje si našel srečo v zakonu. Če se misliš sklicevati na (se prepreči prekomerno segrevanje njihovih elementov), ne vem kaj se ti segreva brez preprečitve? Po drugi strani pa ti 8. člen podanega pravilnika razumevajoče dopušča dano situacijo ((1) Pri projektiranju, izvedbi in vzdrževanju električnih inštalacij se smejo namesto ukrepov, navedenih v tehnični smernici, uporabiti rešitve iz zadnjega stanja gradbene tehnike, ki zagotavljajo vsaj enako stopnjo varnosti, kot projekt pripravljen z uporabo tehnične smernice.) Zadeva ni nič manj varno izvedena kot prej, to je to. Pač štedilnik ne bo delal isti čas kot pralni stroj, če ne boš plačal za to.

_________________
Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Elglow
Član
Član



Pridružen-a: Ned 09 Avg 2015 17:06
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 27, 2017 1:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težavo smo našli in pred časom naredili ločeni priključek. Do izpada dela napeljave je prišlo zaradi posega nekoga, , torej ne naključno, zato je bila takšna rešitev najbolj smiselna. Zdaj imam trofazni tok, eno fazo trenutno uporabljam za merilne naprave ter tonsko tehniko. Stane več kot prej, vendar so nižji drugi stroški. Vem kaj, kako, ter kje imam. Konec dober, vse dobro.
Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 75 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group