www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Samogradnja hišne elektroinštalacije
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
igor_k
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Prispevkov: 992
Aktiv.: 4.45
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Seveda, vsak, ki ima malo žilice, lahko tudi vrta v zobe, lahko napelje plinovod in naredi vse, kar ti srce poželi.


Vrtanje zob bi ti enačil z elektro inštalacijami? Res je, lahko jih vrtaš tudi z navadno Makito, samo po navadi rabiš za takšen poseg opremo v vrednoti par 10k€.

Citiram:
Časi, ko se je pri zadevah, kjer je nevarnost delalo kar nekaj na hojlardi so mimo. Če delaš hišo za 100 k€, najbrž ne bo problem dati 5 % tega zneska za kvalitetno inštalacijo.


Če daš delat mojstru še ne pomeni, da bo zadeva kvalitetno opravljena, kar sem sam že prevečkrat doživel na lastni koži in kar dokazuje tudi post od Iztok_Š.

Eno je, če greš kot domač mojster delat nekomu tujemu, kot pa da delaš za sebe.
Verjamem pa, da bi vsi elektro mojstri še kako radi videli, da bi država preprosto prepovedala izvajanje vseh inštalacij v lastni režiji.

Citiram:
Pri izvajanju meritev v etažnem stanovanju sem naletel na primer, ko je nek takšen domač mojster v elektro omarici odklopil čisto vse zaščitne vodnike (ozemljitve, po domače). Stanovalci so imeli čisto srečo, da se ni iz tega naredila "cela drama".


Aha, ko pa (pravi) mojster pozabi priviti dovodno nulo in pocrkajo praktično vsi aparati, potem pa to ni nič hudega?

Za hišno inštalacijo rabiš dva izvijača, en jokari nož in ščipalke. Pa nekaj znanja o presekih vodnikov, vezavi FID in varovalk, ter ozemljitev. Pa enkrat na malico z mojstrom, če se ti res ne sanja za kaj gre, kar pa malo dvomim, ker to je le elektro forum.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 1020
Aktiv.: 5.33
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor K, sicer bom verjetno edini ki ti bom tole napisal, ampak prosim vzemi dobronamerno.

Za novo gradnje je poleg ostalih načrtov potreben tudi načrt elektro inštalacije. Sicer ni super zahtevna stvar vendar v izogib večjim stroškom na koncu ti svetujem, da če še niti videl nisi nikoli kako se to dela, da se tega ne lotiš.

Če ti kaj pomaga, sem sam tudi izvedel kompletno inštalacijo v hiši sam, vendar za razliko od tebe, sem prej zvezal precej hiš kot "vajenec" in opazoval mojstre kako delajo.

Tukaj ni samo, da potegneš par žic skupaj skoz cevi pa par "lusterklem" gor pa je, pa dela. Dobro izvedena elektro inštalacija je lahko razlika ali boš užival svojo hiško dokler boš pač hotel, ali pa kaj kmalu klical na 112, ker bo nekaj gorelo ali bog ne daj, koga ubilo ker boš zaščito vezal narobe... Stvari niso tako samoumevne kot se zdi...

Če že želiš privarčevat, poišči privatnika pa se z njim dogovori, da mu boš pomagal (če ti služba to dopušča). Ali pa recimo, na neki hiši je imel lastnik podobno željo da bi pomagal. Na vsako cev smo napisali katere kable more potegnit pa je lepo naredil sam in s tem privarčeval 3 dni dela nam, s tem pa tudi dobil pač nižji račun. Mi smo potem zvezali doze, vtičnice, stikala in elektro omarice pa je bil volk sit in koza cela.

Sicer se strinjam s tabo, da če se človek nekaj loti in da ni ravno "krtek" se da naredit marsikaj. Vendar pa določena področja zahtevajo strokovnost. In zakaj si nekateri želimo, da samogradnje nebi bile dovoljene? Sam podpiram samogradnje in precej je bilo že ljudi, ki so prišli k meni z "propadlimi" projekti katere smo kasneje reševali za ceno, ki je bila na koncu višja, kot serijsko izdelan produkt.

Če


Nazadnje urejal/a sebastjan.kamensek Čet Avg 25, 2016 10:08 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 13.15
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 10:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno ima vsak domači mojster tudi instrument, da lahko po vsakem posegu in spremembi inštalacije ponovno opravi meritve.


Vse prevečkrat videno, kaj znajo narediti domači "mojstri", tako, da ne mi govorit, da lahko vsak kmet nekaj popravlja, ker ima slučajno 3 minute časa.

Ja, se zgodi, da mnogi štromarji delajo slabo. Vendar, dobri štromarji vedno dajo pregledat inštalacijo zunanjemu. Jaz zase ne morem trditi, da ne naredim nobene napake. Če pa gre kolega za menoj in pregleda, izmeri ter reče, da je nekje slab stik, je to to. Kvalitetno opravljeno delo, ki se tudi plača. Slabi štromarji so posledično tudi zato, ker ni ustreznega plačila. Ne bodo ti ljudje delali za 3 eur na uro, z malico in prevozom vred.

Ravno imamo probleme na nekem projektu, ker je štromar... oziroma ni štromar, naredil je 3 letno lesarsko... Pa nimam nič slabega za povedat čez poklice, jaz tudi na primer ne znam tako dobro zamesit kruha, kot pek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 4049
Aktiv.: 18.17
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok_Š je napisal/a:
Na morju smo imeli žur in ker nas je bilo več smo grgado kuhali v velikem loncu na dveh rinkah. No naslednji dan je ven metalo fid stikalo in stopljen je bil podalšek od TV sistema. Lastnik apartmajev je zgodaj zjutraj poklical elektro podjetje. "Otišao FID ali nemam drugi. Doči ču sutra." mojster je enostavno prebrikal FID in šel. S kolegom prideva okoli 9h do Rina (Lastnik apartmajev) na jutranjo "kavico (beri mirto, rogač, travarico) in nama pove kaj se je pripetilo po včerajšnjem žuru. Pove, da je otišao FID in da ga je majstor prebrikal ter da je nato skurilo podaljšek od TV sistema. Malo premislim in povem, da je verjetno nekaj narobe z nulo (N vodnikom). In res, v napajalniku za TV razdelilni sistem je namreč prebilo na zemljo in vsi ostali porabniki na instalaciji so nulo potegnili preko ozemljitve podaljška, zato se je le ta tudi stopil, fid pa ni odklopil ker je bil prebrikan.
Odprem razdelilno omarico in s preiskuševalcem faze preverim nule (N, modre žice). In voila! Ničelna zbiralka je bila pod fazo !??! Preverim dovod in ugotovim le slab kontakt zategnem dovodno nulo in vse je kot mora biti. "odbrikam" FID in zadeve delujejo kot morajo. V nadaljevanju popraviva z raznih delov starih pcjev in ostale šare še usmernik za TV sistem in še enega za internetni dostop. Ko je vse končano in deluje BP je Rino vesel, da se nikomur ni nič zgodilo ter, da vse deluje BP, objavi povabilo na še en piknik. Tokrat Kozliča izpod peke in pokliče majstora, da je sredjeno.

Ne strašite fanta z raznimi predpisi in kaznimi ampak mu raje pomagajte, kajti tudi mojstrom ne rata vedno. Za meritve pa kot vidim lahko pokliče tebe Energetik-m. Very Happy
LP Iztok


se popolnoma strinjam , priporočam še nakup

http://www.tzs.si/e-knjigarna/strokovna-literatura-prirocniki/elektrotehniski-prirocnik

ga , preberi in upoštevaj pa bo

v tastovi hiši v Kočevju so delali elektriko neki ''najboljši'' štromarji (okoli 1990)

ko pogledaš omarico od zadaj bi si od žalosti šel najraje žile rezat

dodatno je pol omarice napumpanes varovalkami ki sploh niso priklopljene , kaj

šele označene , ima pa načrt .....

me je parkrat imelo da bi šel do načrtovalca in mu dal tako okoli kepe Silenced

_________________
Moments before detonation ,....... TT


Nazadnje urejal/a lucca brassi Čet Avg 25, 2016 3:21 pm; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igor_k
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Prispevkov: 992
Aktiv.: 4.45
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@sebastian.kamensek, zdi se mi, da odgovarjaš meni in ne Andraz23, ker on bi rad delal inštalacije sam.

Moja hiša ima že dolgo končane inštalacije, pa ne samo elektro, tudi vodovod in centralno ogrevanje (talno+radiatorji). Mogoče ne boš verjel, ampak vse sem sam naredil, čeprav o vodovodu in ogrevanju nisem imel pojma. Na koncu sem prijel še za spajkalnik (malo večji, kot sem ga bil vajen) in naredil še komplet kurilnico z bakrenimi cevmi. Že vrsto let uživamo na toplem, stroški ogrevanja pa so neprimerno manjši, kot če bi mi vse skupaj delal mojster.

Ok, o elektriki sem vedel pač toliko, kolikor so me naučili v šoli, ampak za hišne inštalacije ne rabiš 4 leta šole in dve leti prakse, to hočem povedat. Tako, kot jih ne rabiš za vodovod in centralno.

Citiram:
Vse prevečkrat videno, kaj znajo narediti domači "mojstri", tako, da ne mi govorit, da lahko vsak kmet nekaj popravlja, ker ima slučajno 3 minute časa.


Se strinjam, žal je pa tako, da včasih to velja tudi za mojstre. Zato si raje naredim sam, če pa ne znam pa se naučim.

Andraz23, kot sem napisal, če govorima o hiši, nobene inštalacije niso zahtevne, vse lahko postoriš sam, če le imaš voljo, logiko in dostop do interneta.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član



Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Prispevkov: 1020
Aktiv.: 5.33
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igor K... prav imaš...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Youtup
Član
Član



Pridružen-a: Pon 22 Avg 2016 23:55
Prispevkov: 28
Aktiv.: 0.30
Kraj: Zagradec

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 25, 2016 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro preletel vse poste. Skratka že vsaj 10 krat smo dognal če si mal zagret in imaš kaj v glavi logičnega razmišljanja in ti po žilah teče kri DIY (Do it YOURSELF, ali če si tako škrt kot moj sodelavec Majkl da ne da drugmu 1 € zaslužit) boš tud elektro inštalacije naredil sam.

Kar se tiče samega projekta hiše ob pridobivanju gradbenega dovoljenja dosedaj niso potrebni načrti inštačlacij. Se lahko naknadno naredi. Seveda prav pridejo in ob izvedbi gradbenega načrta ne doprinese bistveno k ceni če vključiš vodovodne, elektro in kanalizacijske načrte ob pretpostavki, da jih bo izdelal ne nek projektatn, ki v praksi doze ni zvezal ampak nekgdo z izkušnjami. Naknadno izdelavo načrta za inštalacije katere imaš namen opraviti sam je malo dražja zadeva za moje pojme. (Rešeno kar se tiče načrtovanja)

Če hiška še ne stoji in imaš načrt hiše se je dobro pogovorit z mojstrom zidarjem ali bojo vse stene tako kot na načrtu ali se bojo stene kaj premikale ker je trenutno dovoljena toleranca mislim da 0.5 m vse tri koordinate (X,Y,Z). Ali bojo vse sobe na mestu. Ko to veš se lahko lotiš zasnove svojega načrta s svinčnikom ali kemikom na A4 list. Pri sami kradnji hiše iz siporeksa ali modularca, kvadra je pomembna za moje pojme pravilno položena oziroma pripravljena inštalacija (govorim o ceveh v platah) dobro pozankana, da v primeru betoniranja plate in postavitvijo mrež kako cev ne zapreš imaš alternativo po drugi poti in se izogneš štemanju po domače v živ beton.
Če je gradnja hiše betonirana se prav šolnga pa vse stene stropi zaliti je treba mal prej orng vse premislt.
V primeru monti plate je tolk tanš da verjetno ne bo majstr šou štemat notr ampk recimo povrh napelu inštalacijo na plati in jo kasneje pofrajhal ali izpustil strope (ala KNAUF)....
Na kratko če stene so iz kvadra modularca siporeksa se da lepo štemat rezat itd... lahko se tud sam gorkable položi pa zafrajha.

Uglavnm to skropocalo spisano samo da premisliš kako daleč moraš načrtovati inštalacijo kajti svojo hišo v večini primerov delaš samo 1x in veliko dovodov cevi itd... prišpara marsikatero štemanje v nadalnjem.

Skratka kaj več o avtih pa kaznih itd. ne bom razglabljal ker ne iščemo tega odgovora se mi zdi.

Kot namig Wink
Glede priročnika če niste prirpavljeni dat 90€ naenkrat si ga lahko sposodite v bolje založenih knjižnicah ali CTK Ljubljana. Notri pa so avtorji nekatere jih poznam osebno, ki predavajo na fakulteti za elektrotehniko. Teme, katere slednji opisujejo najdete tudi v njihovi literaturi, katero opravljajo pri izklicnem predmetu, ki ga izvajajo. Ta literatura je če malo poguglate po štromarskih forumih stromar če se ne motim v veliki večini dostopna tudi v sletni izdaji, oziroma so dostopni zapiski teh predavanj, nekatei se najdejo res odlični in tam lahko za 0€ prebereš isto mnenje oziroma teorijo kot za 90€ (seveda za pobaline z skromnejšim žepom).

Odgovor na prvotna vprašanja.

"zanima me, ali je dovoljena samoizgradnja hišne električne inštalacije?"
Dovoljena
"Gradim hišo in bi probal inštalacijo naredil sam."
Super imaš priložnost da se naučiš nekaj novega
"Kako je s priklopom samoizvedene električne inštalacije na distribucijsko omrežje? Potrebujem pred tem kakšen papir/tečaj kar koli, da to lahko storim?"
Pooblašče izvajalec bo opravil meritve neprekinjenosti zaščitnih vodnikov, vodnikov za glavno in dodatno izanačevanje potencialov ter ozemljitvenih vodnikov.
Če slednje zadostujejo kriterijem dobiš potrdilo oziroma izda dovoljenje da so onštalacije izvedene po evropskih normativih in slednje zadostuje distributerju da ti priklopi pancerke in števec v omarico.

Če imaš kako vprašanje glede samih inštalacij pa le na plano Wink

_________________
Lp, Jure
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko01
Član
Član



Pridružen-a: Čet 27 Dec 2012 16:32
Prispevkov: 22
Aktiv.: 0.16
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2017 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim da je kar aktivna tema.
Da ne bom ovinkaril, sem v fazi projektiranja enostanovanjske hiše. Pa se nameravam lotiti idejnega razpeljevanja električnih vodov. Lokacija dovoda je znana, prav tako omarica v obeh etažah.

So kake smernice oz praksa, kako se tega lotiti, da ni preveč zaguljeno že v samem začetku? Odmiki in višine so predpisane, to vem. Ostalo se pa ne morem pohvalit.

Hvala za vse informacije

_________________
....never give up....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 13.15
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2017 4:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zakonodaja/graditev_objektov/tsg_N_002_2013_nizkonapetosne_el_instalacije.pdf

http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/zakonodaja/graditev_objektov/TSG_N_003_2013_delovanje_strele.pdf
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 17
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 4:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme si bom kar to sposodil.

Čez leto in pol se bom lotil rekonstrukcije 1. nadstropja v naši hiši in sem že začel s projektiranjem. Na novo bom naredil tudi ločeno elektro inštalacijo za 1. nadstropje z svojo ločeno elektro omarico. Torej od glavne zunanje elektro omare bo šel en vod do obstoječe el. omare za pritličje in vzporedno vezano(od glavne zunanje el. omare) do nove el. omarice za 1. nadstropje. Kopal bom tudi okoli hiše zaradi hidroizolacije in odvodnjavanja, pa bom zraven položil še valjanec za novo ozemljitev(sedaj imamo sondo -> rebrast želez v zemljo...). Do hiše imamo pripeljano trifazno elektriko moči 3x25A in to bomo tudi naprej obdržali. V el. omarici za 1. nadtropje bi vključil sledeče komponente: odklopnik, FID, odštevalnik el. energije, prenapetostne odvodnike, varovalke in KZS. Sedaj pa sledijo vprašanja Smile .

1. Valjanec za ozemljitev bom položil 0,5-1m stran od temeljev hiše v zemljo in nekje 1m globoko. V hišo ga bom pripeljal z 2-3 strani hiše(mogoče pretiravam, sem ziheraš Razz ). Kakšne dimenzije vodnikov pripeljem do el. omaric? Pripeljem valjanec v hišo ali ga zaključim zunaj in skozi steno notri po cevi napeljem vodnik? Ne bi rad imel spojitvenih doz na steni/fasadi.

2. V el. omarici za 1. nad. naj namestim 3 ali 4 polni odklopnik? Nevem ali je potrebno N tudi odklapljat ali N vežem direkt na FID za odklopnikom?

3. Kako in kam vežem prenapetostne zaščite? Vzporedno z odklopnikom?

4. Kam vezati odštevalnik el. energije? Za odklopnikom in pred FID? Kater odštevalnik mi priporočate?

5. Vezavo hladilnika/skrinje mi priporočajo sodelavci mimo FID-a ali namenim ločen KZS, ki bo vzporedno vezan s FID-om za stanovanje? To predvsem zaradi razloga, ko nas dlje časa ni doma, pa FID ven vrže in gre vse kar je v hladilniku/skrinji hudiču.

6. Je KZS za kopalnico še smiselen, če bom imel 30mA FID za celotno stanovanje?

7. Kolikšne nazivnega toka naj vzamem FID in odklopnik za dano napeljavo(3x25A)?

8. Varovalke za luči. Ena varovalka na prostor ali razdelim dve varovalki za celo stanovanje za luči? Malo veliko mi je varovalka na prostor?

9. Vodniki. 1,5mm2 za luči in 2,5mm2 za vtičnice, porabnike? Moram biti pri vodnikih/žicah na kaj pozoren, kakšen tip ali vsaka el. trgovina prodaja ustrezne žice?

Toliko zaenkrat. Drugo leto imam pa namen kupiti Elektrotehniški priročnik, da si dodobra naštudiram in razjasnim stvari.

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1345
Aktiv.: 7.69
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A imaš TN ali TT sistem?
_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Xaker
Član
Član



Pridružen-a: Pet 01 Sep 2017 18:12
Prispevkov: 17
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Energetik-m je napisal/a:
A imaš TN ali TT sistem?


Na žalost nisem 100%. Imamo svojo ozemljitev, več nevem.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Prispevkov: 2542
Aktiv.: 13.15
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 10, 2017 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. valjanec mora biti tako oddaljen, da bo "na dežju", s tem bo zemlja namočena in prevodnost boljša. Vse je odvisno od tal in meritev v času suše. Lahko, da bo potrebno narediti več krakov ali zabiti sondo.

2. Kakšen odklopnik bi ti montiral? Načeloma zadostuje FID.

3. Prenapetostno zaščito montiraš po navodilu proizvajalca, še vedno pa ne vemo, kakšen sistem imaš. Pozanimaj se.

4. Števec montiraj tako, kakor ti paše. Načeloma je dober katerikoli, če ne kompliciraš.

5. Mimo FIDa ne smeš delat. To so pač svetovali nekateri, ki želijo biti pametni, pa niso.

6. KZS je vedno smiselno vgradit.

7. Glede na karakteristiko glavnih varovalk, mora biti FID 40 A ali več. Razlike v ceni je par eur.

8. Varovalke oz. inst. odklopniki so tako poceni, ne vem zakaj neko varčevanje.

9. Načeloma je to to. Dobiš vse potrebno v katerikoli trgovini. B10 1,5 mm^2, B16 2,5 mm^2. Karakteristike C niti ne rabiš.

Priročnike si lahko izposodiš tudi v knjižnjici. V tem in pol, boš lahko že vse predelal, če boš želel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član



Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Prispevkov: 1826
Aktiv.: 9.61

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo v razmislek

Ko sem prenavljal instalacijo v stari hiši sem vgradil veliko omarico (4X20 mest)
V celi hiši ni nobene razvodne doze.
Vsi kabli so po ceveh speljani direktno v omarico (vsako stikalo, vsaka luč, vsaka vtičnica, vsako direktno priklopno mesto)
Vse vezave so v omarici.
Stropi so spuščeni za nekaj centimetrov, tako da je vsa napeljava med stropi.

Brat je gradil novo hišo, kjer so vse instalacije narejene na isti način, edina razlika je, da ima tri etaže (klet, pritličje in mansardo). V vsaki etaži je omarica in zbiralke skozi vse tri omarice. Dovod je v kleti preko FID stikala, v vsaki etaži je pa še selektivni FID za etažo.
V omarice so vgrajeni Logo! krmilniki, ki tudi skrbijo za vso pamet po hiši.
Kadar koli je možno zadevo zvezati klasično.

Pri gradnji so etaže višje za eno vrsto opeke, tako da ima prav tako spuščene strope in vse instalacije med stropi.

_________________
Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Energetik-m
Član
Član



Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Prispevkov: 1345
Aktiv.: 7.69
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 11, 2017 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še točka 5. FID naj bo zakasnjen, 300mA, (selektriven). Tako ti ne bo izklopil na vsako motnjo. ETI ga prodaja pod šifro 2064753. Tudi če imaš TT sistem in bo torej tok napake stekel v tvojo ozemljitev, bo to dovolj. Primer: Imaš TT siatem. Tvoja ozemljitev ima 20 ohm. Na napravi ti prebije na ohišje, ki je vezano na tvojo ozemljitev. Stekel bo tok cca 10A, kar je dosti več od 300mA, pri čemer FID izklopi. Drugi primer: Naprava ima slabo izolacijo, tako da teče skozi njo na ohišje 300mA, pri čemer FID še ne izklopi. Ta tok pusti na ozemljitvi 20 ohm padec napetosti 6V, kar je popolnoma nenevarno (dovoljeno je 50VAC).
Tam, kjer bi rad še posebej ščitil ljudi pred neposrednim dotikom, ali pa kjer je to obvezno (kopalnice), pa dodaš kombinirano zaščitno stikalo (KZS) z diferenčnim tokom 30mA. Ta ti bo izklopil takoj, medtem bo oni FID zgoraj še čakal, saj je zakasnjen.

_________________
lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 70 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group