www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

"Lasten" arduino

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 12:29 am    Naslov sporočila:  "Lasten" arduino Odgovori s citatom

Imam ATmega16. Obstaja "arduino" shema za ta mikrokontroler? Neumno se mi zdi risat ploščico, ki se ji reče "shield, pa gor lotat konektorje, da bom to priklopil na mikrokontroler. A ni bolj enostavno samo AVR nalotat na tak "shiled" ? Pa še bolj zanesljivo je, ker ni dodatnih vmesnih konektorjev.

Imam atmelov vmesnik USB/debugWIRE. Si s tem lahko kakorkoli pomagam pri nalaganju kode v AVR iz arduino okolja? A to sploh naredi binarni image, ali se samo pogovarja samo preko uart bootloaderja?

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 2:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj sheme so si podobne. Potrebuješ kontroler, kristal in nekaj pasive in tole, kjer imaš vse razloženo.
Tega vmesnika ne poznam imaš pa tukaj nekaj napisanega o tem.
Za programiranje Arduina potrebuješ zgolj USB->serial (TTL) pretvornik s pini RX,TX in DTR.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 58
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko tudi navadni USBtoTTL (samo RX in TX) in tipko reset.
Jaz imam za "razvoj" nano ali uno, nato pa uporabim PRO MINI.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 7:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opazil sem, da je problem kadar rabis usart v aplikaciji in je gor ze npr. GPS.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
Opazil sem, da je problem kadar rabis usart v aplikaciji in je gor ze npr. GPS.
Problem je lahko samo pri programiranju, takrat pač izključiš GPS,
Če boš delal svojo ploščo, kjer ne bo modulov (shieldov), daš gor se dva mikrostikala in za potrebe programiranja izključiš povezavo na GPS.
Ne vem sicer, zakaj to ploščo imenuješ "Arduino"?
Na drugem forumu sem malo bral tole isto temo in kljub temu, da smo napisali kaj Arduino je, jim še vedno ni jasno.
Za tvojo ploščo lahko komot napišeš (prepišeš) program v Atmel studiu in ne potrebuješ Arduino IDE okolja, če pa pišeš v Arduino IDE okolju,
potem lahko tudi uporabiš standardni način pisanja, pač zaobideš void setup() in void loop(),
Kajti, ko Arduino IDE prevaja ima že vključeno funkcijo void main() in le ta pokliče funkciji setup in loop.
Tukaj je nekaj na to vižo.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
blay44
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Prispevkov: 553
Aktiv.: 5.14

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž misliš na programiranje?
V Arduinu pod orodja izbereš tvoj programator, pol pa direkt na isp in ne rabiš več dodatne usb/rs232 krame.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 23, 2018 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

blay44 je napisal/a:
....... in ne rabiš več dodatne usb/rs232 krame.
Ravno toliko krame je, če ne več, če programiraš preko ISPja.
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2018 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
mosqito je napisal/a:
Opazil sem, da je problem kadar rabis usart v aplikaciji in je gor ze npr. GPS.
Problem je lahko samo pri programiranju, takrat pač izključiš GPS,
Če boš delal svojo ploščo, kjer ne bo modulov (shieldov), daš gor se dva mikrostikala in za potrebe programiranja izključiš povezavo na GPS.
Ne vem sicer, zakaj to ploščo imenuješ "Arduino"?
Na drugem forumu sem malo bral tole isto temo in kljub temu, da smo napisali kaj Arduino je, jim še vedno ni jasno.
Za tvojo ploščo lahko komot napišeš (prepišeš) program v Atmel studiu in ne potrebuješ Arduino IDE okolja, če pa pišeš v Arduino IDE okolju,
potem lahko tudi uporabiš standardni način pisanja, pač zaobideš void setup() in void loop(),
Kajti, ko Arduino IDE prevaja ima že vključeno funkcijo void main() in le ta pokliče funkciji setup in loop.
Tukaj je nekaj na to vižo.


O, hvala za tole. Pred časom sem delal v CvAVR in nekaj malega v atmel studio. Malo me muči, kewr se pri arduino okolju vse zgodi skrito v ozadju, tako da sploh ne veš, kaj je vse v projektu. Saj če dela je OK, ampak ravno debugirat se pa ne da preveč elegantno, čeprav AVR to podpira.

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2018 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mosqito je napisal/a:
......Malo me muči, kewr se pri arduino okolju vse zgodi skrito v ozadju, tako da sploh ne veš, kaj je vse v projektu. Saj če dela je OK, ampak ravno debugirat se pa ne da preveč elegantno, čeprav AVR to podpira.
Ja drži, toda Arduino platforma naj ne bi bila namenjena "znanstvenikom", zato pa je tako kot je, to se pravi, za nekoga, ki niti ne pozna samega hardwarea, naj bi bilo vse skupaj čim enostavnejše.
In a priori odklanjanje vsega kar je povezano z Arduinom s strani super truper programerjev, mi enostavno ne potegne, ker ta platforma ni namenjena njim.
Po drugi strani pa, če pogledaš, kaj vse teče na Arduino ploščah narejeno v Arduino okolju, s tem, da so programi prosto dostopni, ne vidim nikakršnega razloga za zaničevanje.
Gre samo zato, da imam neko črno škatlo, ki ima nekaj vhodov na izhodu pa dobim kar sem si zastavil.
Tudi čedalje več 32bitnikov je podprtih v Arduino IDE in ne potrebuješ cel kup razno raznih Kielov ipd. z njihovimi HALi, da zadeva deluje.
Ja se pa sliši fancy, ko rečeš, da si napisal program v recimo Kielu in zelo slabo, če rečeš, da je program napisan v Arduino IDE,
pa čeprav ploščica za katero je program napisan dela tisto kar si ji zadal, ne glede v katerem okolju je program napisan.

To je popolnoma enak odnos, kot trolanje C programerjev o recimo Bascomaših. Enostavno ne znese!

Če pa pogledaš Marlina za Mego2560 lahko vidiš, da sploh ne uporablja funkcij void setup() in void loop() v sketchu Marlin.ino in je ta Marlin.ino samo zato, da lahko ljudje sami prevedejo program, v okolju Arduino IDE, čeprav se jim o MCUjih sanja le na približno Wink .

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2018 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam in nikakor se ne mislim iti "sektaštva". Me samo moti, da so stvari (kot posledica univerzalnosti) narejene štorasto. Saj je lepo, da imaš npr. softverski uart, ampak da zanj porabiš edini timer, ki je še ostal zato, ker je za debugiranje uporabljen hardverski uart je pa malo hecno. So pa stvari, ki so napisane nad tem kar dobre (vsaj nekatere), tako da vsaj za preizkušanje je zadeva čisto uporabna. Žal je pa AVR precej podhranjen in cenovno neugoden za to, kar vsebuje.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mato1111
Član
Član



Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Prispevkov: 462
Aktiv.: 5.57
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2018 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kupil par "Arduino mini" kitajskih ploščic iz ebaya za okoli 1.5€ za komad ki imajo gor čisto osnovno priferijo, tipko za reset, 1 ledico ter Atmega328P (SMD) z naloženim arduino bootloaderjem. Res da nima USB konektorja lahko pa kupiš USB-TTL pretvornik in je praktično isto.
Meni je pa ravno to da lahko tako ploščico odstraniš in zamenjaš neka prednost (za hobi uporabo) če se slučajno zgodi da gre kaj narobe in mikrokontroler spusti dim Mr. Green pa še če uporabiš tiste "grabljice" pride ploščica višje od tvojega tiskanega vezja in imaš spodaj lahko kakšen nizek element.
Če pa imaš raje direktno zalotano pa ga pač direktno zalotaš na tvoje vezje.
Pa še dimenzijsko je približno enaka kot Atmega16 v DIL izvedbi in ima 2x večji pomnilnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 58
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 24, 2018 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je to. Pri nas je čip dražji kot pri kitajcu cel pro mini, ki ima gor samo osnovne pomembne komponente.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2018 2:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa, če že ima več MCUjev mega16 naj jih stran vrže?
In zadevo, ki jo želi narediti (mega16 + GPS) mu mega16 popolnoma zadostuje.
Tudi ni rečeno, da ima DIL 40, kaj pa, če ima TQFP/QFN/MLF ohišje, potem pa ni več tako velik, kanede?
Ne vem, zakaj taki nasveti, če sprašuje za mego16, saj so mu tozadevne zadeve zelo znane in ne bi spraševal tja v tri dni.
mosqito je napisal/a:
.......Žal je pa AVR precej podhranjen in cenovno neugoden za to, kar vsebuje.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.47

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 25, 2018 9:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Kaj pa, če že ima več MCUjev mega16 naj jih stran vrže?
In zadevo, ki jo želi narediti (mega16 + GPS) mu mega16 popolnoma zadostuje.
Tudi ni rečeno, da ima DIL 40, kaj pa, če ima TQFP/QFN/MLF ohišje, potem pa ni več tako velik, kanede?
Ne vem, zakaj taki nasveti, če sprašuje za mego16, saj so mu tozadevne zadeve zelo znane in ne bi spraševal tja v tri dni.
mosqito je napisal/a:
.......Žal je pa AVR precej podhranjen in cenovno neugoden za to, kar vsebuje.


Res je. Včasih je dobro vzet nekaj, kar preverjeno deluje. Glede na 30+ let izkušenj pa lahko povem, da je največ težav s kontaktiranjem (spajkanje, bondiranje, lepljenje, konektorji, ...). Šele daleč zadaj so potem druge odpovedi. Ker nameravam modul dati v okolje, kjer gredo temperature do -40°C, prisotna je kondenzacija, pa veliki mehanski šoki in tudi nekaj več sevanja, je dobro imeti malo bolj "po vesoljsko" vse narejeno. Dodatne letvice za priklop modula pa to vsekakor niso. Pri sedanjih cenah dvostranskih vezij postaja opcija "namenske" tiskanine povsem sprejemljiva opcija, sploh ko vzameš v računico celoten sistem: kaj ti "nuca" tri evre cenejši modul, če ti ob pristanku balona odpove in postane 300 eur opreme kos elektronskega odpada nekje na 400km² pogozdenem področju.

Morda sem na začetku premalo pojasnil, zakaj sploh sprašujem: določena koda iz arduino skupnosti je preizkušena in preverjeno deluje v določenih aplikacijah. Škoda bi bilo te izkušnje zavreči. Je pa res, da je samo okolje in tudi boardi milo rečeno nerodno, takoj ko želiš nekaj "po svoje". Za "lego kocke" skupaj zmetat na hitro je pa čisto OK. Primer s krožka SciDrom: pogovarjali smo se o podvodnem sonarju in prinesel sem pest ultrazvočnih senzorjev razdalje. Po petih minutah je že deloval izpis razdalje v serijskem terminalu... Res pa se je potem ustavilo, ko je debata zašla na področje "DSP". Tu pa žal AVR "zmanjka sape" v primerjavi s kakim cortex M4 z MPU enoto.

Hvala vsem za dodatne informacije na področju, kjer imam malo izkušenj (ker do sedaj nisem imel potrebe). Sicer pa sem AVR-je programiral še pred pojavom Wiring-a za čisto resne industrijske aplikacije (regulator moči) v količinah po nekaj 10 tisoč vsak mesec....

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group