www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Š-ARM Učni razvojni sistem na ARM7 arhitekturi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dumr666
Član
Član



Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30
Prispevkov: 398
Aktiv.: 5.17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 12, 2013 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sori kristalna kugla na servisu.

napiši kaj ti vrne
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
fruc
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 03 Apr 2008 19:55
Prispevkov: 7
Aktiv.: 0.06
Kraj: Vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 26, 2013 12:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kupi kdo Š-ARM-a?
odgovori na ZS...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vmalhar
Član
Član



Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Prispevkov: 168
Aktiv.: 1.27
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2014 2:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prvič sem bolj podrobno pogledal kodo za inicializacijo, izpis,... za LCD od profesor Puhana, ki smo jo uporabljali na vajah in bi jo uporabil na enem projektu, pa imam nekaj vprašanj. LCD je 2x16 znakov se mi zdi.
Koda:
void lcd_init()
{
   int match[4] = {0, 0, 0, 0};
   timer1_init(0, match, mr0s, timer);
   set_pin_direction(0, RS | RW | E | DB7 | DB6 | DB5 | DB4);
   IO0CLR = E;                             
   wait(40000);                                      // počaka toliko ciklov timerja 1MHz
   lcd_write_half_comm(SET | BITS_8);   // nastavi 8-bitni priklop
   wait(4100);
   lcd_write_half_comm(SET | BITS_8);
   wait(100);
   lcd_write_half_comm(SET | BITS_8);
   busy();
   lcd_write_half_comm(SET | BITS_4);   // nastavi 4-bitni priklop
   busy();                            // počaka da mine "busy" LCD stanje
   lcd_write_comm(SET | BITS_4 | LINES_2 | DOTS_5_8);
   lcd_write_comm(CONTROL | DISPLAY_OFF | CURSOR_OFF | BLINK_OFF);
   lcd_write_comm(CLEAR_DISPLAY);
   lcd_write_comm(MODE | CURSOR_DIRECTION_RIGHT | DISPLAY_SHIFT_OFF);
   lcd_write_comm(CONTROL | DISPLAY_ON | CURSOR_OFF | BLINK_OFF);
}
Podatkovni port za LCD na Š-armu je 4-bitni (DB4, 5, 6, 7). Zakaj najprej 3x nastavi 8-bitno naslavljanje, šele potem 4-bitno in zakaj tisti wait-i vmes in kako je definiral dolžino čakanja?

Koda:
void busy()
{
   int busy_flag;
   IO0DIR = IO0DIR & ~(DB7 | DB6 | DB5 | DB4);
   IO0CLR = RS;
   IO0SET = RW;
   do
   {
      wait(1);
      IO0SET = E;
      wait(1);
      busy_flag = IO0PIN & DB7;
      IO0CLR = E;
      wait(1);
      IO0SET = E;
      wait(1);
      IO0CLR = E;
   } while(busy_flag);
   IO0DIR = IO0DIR | DB7 | DB6 | DB5 | DB4;
}
Zakaj dvakrat postavi in pobriše "enable" pin? In zakaj vmes čaka in kako je dobil koliko časa čakat?

Evo še koda čakanja:
Koda:
// Wait function
// delay ... wait time in us
void wait(int delay)
{
   int div = 4;
   if(VPBDIV) div = VPBDIV;
   T1TCR = counter_reset;
   T1MR0 = 12 * delay * ((PLLSTAT & msel) + 1) / div;
   T1TCR = counter_enable;
   while(T1TC < T1MR0);
}
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vmalhar
Član
Član



Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Prispevkov: 168
Aktiv.: 1.27
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 04, 2014 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem še malo raziskoval in našel v datasheet-u od LCD-ja, da je pri prenašanju podatkov na LCD po 4-bitnem portu potrebno podatke prenesti 2x (stran 13 pod Function set).

Ali preprosto pošlješ najprej zgornje 4 bite in takoj zatem še spodnje (če se ne motim, je treba počakati tiste 38 mi s), pa krmilnik od LCD-ja to sam pravilno razporedi, ali je treba kako drugače?

Ali zato v zgornji kodi dvakrat ponavlja prenos na LCD? Ampak obakrat pošlje isti ukaz, ne najprej zgornje in potem spodnje bite.

Upam, da bo kdo znal razvozlati tole. Ali imate kake čisto drugačne inicializacijske rutine za tak LCD? Najbrž ste jih sami napisali...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vmalhar
Član
Član



Pridružen-a: Pet 06 Jul 2007 11:23
Prispevkov: 168
Aktiv.: 1.27
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 31, 2014 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovarjam sam sebi, mogoče pride kdaj komu prav.
Inicializacijska rutina je lepo opisana v datasheet-u. Tam se lepo vidi, kakšni ukazi se pošljejo, zaporedje, pavze vmes,...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pyrocard
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 17 Jul 2014 17:17
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrvljeni, osebno sem bolj novinec kar se tiče Šarma, zanime me pa naslednje, na raznih shemah ploščice sem videl, da je možno od nje dobiti 2.5, 3 oziroma 5 V. Za 3 V napajanje vem kje je, ne najdem pa drugih dveh nivojev. Trenutno bi najbolj rabil nek 5V izhod, saj naprava katero krmilim na 3V signalu ne naredi nič.

hvala za kakršen koli odgovor,
Jan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
S53DZ
Član
Član



Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Prispevkov: 907
Aktiv.: 10.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 29, 2014 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker opažam, da je kar precej Š-ARM-ov nekje na policah, sem se lotil in ga uporabil na zame bolj običajen način.
To je, zaradi avtonomnosti delovanja, brez WinIdea na PC.

Torej, priklopil sem zunanje napajanje +3V3 in +5V ter programiral z bootloaderjem preko UART0.
Za povezavo sem uporabil USB/UART vmesnik, ki ga je uporabil VolkD pri napajalniku 5.
Z obveznim dodatkom manjkajoče povezave VccIO na 3V3out!

Tako sem za test naredil utripanje LED in prikaz besedila na LCD. Poleg tega zapiše besedilo tudi na UART1.
In s tem pridobil dodatni ARM7 LPC2138 proto-board za lab.
Uporabljam Eclipse/CDT, gnuarm, gcc, make in flashmagic.
Mimogrede, taka plošča, čeprav je velika, bi bila uporabna tudi za moj RF generator, saj ima vse pine zunaj na "header-jih".

Morda bi ga rad na ta način uporabil še kdo drug?

Dodano: slika priključitve



sarm2.jpg
 Opis:
Uporaba Š-ARM-a kot laboratorijske demo plošče.
 Velikost datoteke:  74.62 KB
 Pogledana:  6 krat

sarm2.jpg



FFTSA-96dB-75kHz.jpg
 Opis:
Uporaba Š-ARM-a za prikaz spektra FFT SA 0-75kHz, 96dB dinamike na LCD DEM128064
 Velikost datoteke:  55.47 KB
 Pogledana:  0 krat

FFTSA-96dB-75kHz.jpg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
4AllDemolition
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Prispevkov: 162
Aktiv.: 1.20
Kraj: Orlek pri Sežani

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 17, 2015 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Pod roke sem dobil omenjeno plato, zna kdo tole usposobit ?
Imam verzijo winIDEA Build 9.12.241 (49583) 10.6.2015

--------------- Standard ERROR from linking. ---------------
c:\isystem\winidea9\gcc\bin\..\lib\gcc\arm-elf\4.0.1\..\..\..\..\arm-elf\bin\ld.exe: cannot find -lnosys

Linking ... with parameters "C:\iSYSTEM\winIDEA9\gcc\bin\arm-elf-gcc.exe -nostartfiles -mlittle-endian -mcpu=arm7tdmi -Xlinker --output=output.elf -Xlinker -Map=sample.map -Xlinker --script=C:\Users\yxz\Documents\Winidea\My_ARM_LPC2138\vaja_empty_mini_board\___Lnk.ind -Xlinker -lc -lnosys -mthumb -mthumb-interwork -Xlinker -n"
c:\isystem\winidea9\gcc\bin\..\lib\gcc\arm-elf\4.0.1\..\..\..\..\arm-elf\bin\ld.exe: W: cannot find -lnosys

Ve kdo rešitev?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
4AllDemolition
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Maj 2007 15:35
Prispevkov: 162
Aktiv.: 1.20
Kraj: Orlek pri Sežani

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 21, 2015 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgleda, da je šarm že šel v pozabo Smile .

Zdaj je že drugi dan, ki poskušam led diodo prižgat samo to noče in noče delat. Stari primeri iz šole jih ne prebavi več.



winidea.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  333.93 KB
 Pogledana:  18 krat

winidea.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zaz
Član
Član



Pridružen-a: Pon 06 Apr 2015 14:23
Prispevkov: 67
Aktiv.: 1.75
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 02, 2016 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

zanima me kako se pravilno namesti gonilnike za plato na Windows7. Ko hočem driverje ročno naložit v device manager-ju, mi javlja, da jih v mapi ni.

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MatZ91
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Pon 02 Apr 2018 19:14
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.55

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 02, 2018 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
pred kratkim sem se odločil oživeti modul z mikrokrmilnikom LPC2138 (Š-ARM). Prenesel sem si programsko orodje winIDEA Open 9.12.288 in z njim naložil program za utripanje led diode. Vse je šlo brez problema. Nato sem naredil spremembo v programu (zakomentiral vrstico v kateri se dioda ugasne) in ga prevedel (Project->Make). Tu se mi je pojavila naslednja napaka.

//-------------------------------------------------
Compiling ...
main.c ... with parameters "X:\GCC\4_2_2\arm\bin\arm-elf-gcc.exe -mcpu=arm7tdmi -mthumb -mthumb-interwork -g -o D:\Test\Debug\main.o -c D:\Test\main.c"
Error [PM17]: Output file "D:\Test\Debug\main.o" was not generated.
0 Error(s) 0 Warning(s)
Process terminated.
//-------------------------------------------------

Bi mogoče kdo vedel v čem je problem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> ARM arhitektura Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 25, 26, 27
Stran 27 od 27

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2153 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group