www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Natančna regulacija centralnega ogrevanja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
billy33
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 25 Jan 2018 11:59
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.01
Kraj: ČR

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 28, 2018 4:48 pm    Naslov sporočila:  Natančna regulacija centralnega ogrevanja Odgovori s citatom

Naredil sem sistem regulacije centralnega ogrevanja s pomočjo več Raspberry pi računalnikov. Tukaj gre za natančno reguliranje temperature, da je temperatura vedno v vseh prostorih znotraj 0.5 stopinjskega območja.
Najprej bom malo opisal sistem, ki že deluje (5 mesecev v uporabi) na koncu pa bodo še vprašanja za izboljšave.

1. Raspberry PI - Glavni pri oljnem kotlu (OPTIMA 2 + HERRMANN gorilec) v kurilnici
- baza temperatur (ostali sem tudi pošiljajo svoje izmerjene temperature)
- rele enota (trenutno je 2x 8 port samostojna priključena na RJ45 - kontrolira se preko http - to bo zamenjano z 16 portno rele enoto priključeno direktno na Pi, ker je trenutna enota preveč občutljiva na hkratne dostope in zamrzne )
- DS18S20 senzorji za temperature (kotel, dvižni pritličje, dvižni mansarda, povratni pritličje, povratni mansarda, zunanja temperatura, senzor v pritličju)
Senzor v pritličju je dodan zaradi zanesljivosti, če vse ostalo odpove, da še vedno za silo krmilim ogrevanje.

na releje je priključeno:
* 6 elektrotermičnih ventilov (Giacomini R478) za vsak prostor v pritličju (napeljano je tako da gre iz kleti posebej do vsakega radiatorja v pritličju)
* 2 črpalki (pritličje in mansarda)
* 2 pogona za mešalna ventila ( 2x2 releja - en rele za vklop pogona, drug rele za smer vrtenja ) - ni bilo še v uporabi
* gorilec (samo dodaten izklop, ko pride do max temperature na termostatu od peči se tudi izklopi )


2. Raspberry PI - temperature pritličje
- 6 seznorjev za vsak prostor v pritličju
- še en dodatni zunanji senzor na nasprotni strani hiše (če enega od zunanjih senzorjev obsije sonce imam še vedno drugega, ki bo kazal realno temperaturo)

3. Raspberry PI - temperatura mansarda + zapiranje ventilov (pri omarici kjer gredo cevi do posameznih prostorov)
- 5 senzorjev za vsak prostor v mansardi
- rele enota (Solid State Relay 8 port)
- na rele enoto priključenih 5 Elektrotermičnih pgonov TWA-K/NO
- tukaj web server, ki s pomočjo php-ja krmili GPIO porte in posledično releje in ventile (zahtevke pa pošilja glavna enota)


Pred tem sistemom sem imel tudi radiatorske elektronske termostatske ventile in črpalko nastavljeno na način, ki prilagajo moč glede na potrebe, vendar s tem nisem mogel niti približno zagotovit, da bi se temperature gibale v območju pol stopinje.
Sistem se konfigurira preko preprostega web vmesnika, kjer je seznam prostorov s trenutno temperaturo (povprečje za 3 minute nazaj), minimalna želena temperatura, maksimalna želena temperatura. Med minimum in maksimum je more bit najmanj 0.4 stopinje razlike.
V ozadju pa se zažene vsako minuto php skripta, ki preveri če je triminutno povprečje še v želenem območju. Če ni potem zažene ustrezno črpalko ali pa odpre ventil, če črpalka že dela. Pri vklopu črpalke seveda mora po potrebi zapret ostale ventile za prostore, ki so že dovolj ogreti. V primeru ko gre temperatura čez maksimum pa zapre ventil oz. ugasne črpalko v primeru, da so vsi nad maksimumom. 15 minut po tem ko ni nobenih potreb po ogrevanju se tudi goreilc izklopi. To v zimskem obdobju čisto v redu deluje, ker zunanji mraz hitro popravi morebitne prekoračitve temperature navzgor.
V vmesnem času pa hitro pride do odstopanj navzgor. Nekaj teh težav se bo rešilo ko bodo mešalni ventili implementirani. Do sedaj sem to reševal tako da sem zmanjšal temperaturo direktno na kotlu. To je potem pomenilo, da ko se je ohladilo, da se je gorilec prepogosto vklapljal oz. v skrajnem primeru, da sploh ni mogel prostora ogret. Druga možnost izboljšave je počakati z vklopom črpalke, da se ventili prostorov, ki so že nad maksimumom zaprejo in tudi ko pride nek prostor do maksimuma, začasno izklopit črpalko, da se ventil zapre potem pa spet vklopit. Ali pa vse te stvari predvidevat, glede na trend spreminjanja temperature v prostoru.

VPRAŠANJA:
Glede peči in gorilca: Nekaj nasvetov sem že dobil pa ne vem če so točni: naj se ne prižge več kot N-krat na uro, naj se temperatura ne spusti pod x stopinj, naj se prvič segreje čez y stopinj. Kdaj pa potem smiselno ohladiti peč? Ko recimo več kot k ur ne bo potrebe po ogrevanju? Kaj od tega drži in kakšne so vprednosti spemenljivk?

A je lahko težava prepogostim 'premikanjem' mešalnih ventilov? Idealno bi po moje bilo, da so prostori uravnoteženi in potem poskušam temperaturo v dvižnem vodu vzdrževat takšno, da temperatura res minimalno raste. Predstavljam si, da je zunanja temperatura neka opora, da približno veš kje iskat (standardne vremenske regulacije), potem pa glede na podatke,ki prihajajo z zamikom (nekaj časa rabiš, da ugotoviš da je voda prevroča, glede na segret zrak) še dodatno povečaš oz zmanjšaš. Mogoče pa je samo potrebno faktorje ugotovit z analizo logov. Pa verjetno se more za zunanjo temperaturo še neko upoštevat tudi dnevno povprečje, ker 10 °C v januarskem popoldnevu ni isto kot 10°C zgodaj zjutraj konec aprila (kar se tiče potreb po ogrevanju).

glede rele enot:
https://www.ebay.co.uk/itm/5V-8-ch-Solid-State-Relay-Genuine-Keyes-Module-240V-AC-2A-Arduino-Flux-Workshop/121957116913?epid=9005989210&hash=item1c6535ebf1:g:ZwwAAOSwKfVXEOsB
na desnih sponkah priključeno ločeno napajanje 5V
na levih sponkah GND + 3.3VGPIO pini iz raspberry pi
tako je bilo povezano teh 5 mesecev in ni bilo težav


https://www.ebay.de/itm/292393054800 (16 Channel 5V Relay Module) - samo v opozorilo: obstaja en zelo podoben 12V modul
ta rele bi vezal podobno
na sponki bi dal 5V ločeno napajanje
na tistih 16 pinov bi dal 3.3VGPIO in še GND iz raspberry-ja, dva 5V pina na levi bi pustil prazna

a so te vezave ok?
večkrat sem zaseldil vezavo z tranzistorji in upori za (GPIO pine)
https://docs.google.com/file/d/0B5-HND9HJkXWSTQtYlFTZ3VyODA/edit?pli=1

Ne vem a je problem 3.3V ali je problem tok ali kaj tretjega, ali pa sploh ni problemov?

Oprema:
RASPBERRY PI 3 MODEL B+ (glavni)
RASPBERRY PI 2 MODEL B+ (mansarda)
RJ45 TCP/IP Remote Control Board with Integrated 8-Ch Relay
Elektrotermični pogon Giacomini R478 - 230V, pod nap. zapre
Danfoss termični pogon TWA-K/NO za M30x1.5, 230V
5V 8 ch Solid State Relay Genuine Keyes Module 240V AC 2A Arduino
16 Channel 5V Relay Module
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 47 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group