|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
karlek Član
Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 21:48 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.40 Kraj: čakovec
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 10:36 am Naslov sporočila: grelec za segrevanje medu |
|
|
Ima kdo idejo kako segreti med v plastični posodi. Kakšen grelec in termostat naj uporabim. Vem, da obstaja original grelec, vendar bi rad nekaj cenejšega.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nace Član
Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.72 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
V lonec z vodo pogreto na 60stopinj Celzija. _________________ LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kose19 Član
Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.51 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Raje manj. Med začne že zgubljati na vrednosti pri 60 stopinjah. Pa tudi tekoč je že kot olje. _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
|
karlek Član
Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 21:48 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.40 Kraj: čakovec
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
hvala, mogoče še ima kdo idejo kako z grelcem |
|
Nazaj na vrh |
|
|
robert Član
Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1871 Aktiv.: 8.40 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.Čisto navaden kuhalnik (lahko indukcija, steklokeramika ali litoželezna plošča).
2.Lonec vode
3.Termometer
Vodo segreješ na primerno temperaturo in noter potopiš tvojo plastično posodo z medom.
Če pa rabiš za večje količine se poigraš z termostatsko nastavitvijo
Grelca jaz ne bi direktno potapljal v med, ker se na površini močneje segreje (lahko celo smodi) in s tem uničuje "dobrote" medu. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
s59ma Član
Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 626 Aktiv.: 3.18 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Že pred časom sem si naredil komoro za dekristalizacijo medu. Uporabil sem 5 stiropornih plošč (dimenzije cca 50x100x4cm).
- Štiri od njih sem s poliuretanskim lepilom (Mitopur E20) po širokih robovih zlepil skupaj, da sem dobil pravokotnik brez dna in pokrova,
- iz pete plošče sem naredil pokrov, s katerim zgoraj pokrijem pravokotnik (spodaj ni pokrova - komoro postavim direktno na tla, ampak: topel zrak se dviguje, zato ni potrebe po izolaciji tal!),
- v tako narejeno "izolacijsko škatlo" na dno postavim okrov za standardno žarnico E27, pritrjen na nosilec (ki je sicer mišljen za stensko montažo), vendar brez zaščitne steklene bučke,
- čez žarnico postavim trinožno stojalo višine cca 20cm (sem ga dobil pri inox posodi za 50kg medu),
- na stojalo položim inox (ali plastično) posodo za med. Lahko daš tudi desko, na katero zložiš kozarce z medom.
Žarnica je predvsem grelec (vsaj 95% energije gre v toploto), v svetlobo gre samo nekaj %. Je pa komora zato lepo osvetljena in tudi vizualno indicira, da poteka dekristalizacija, HI!
Temperaturo določim z izbiro ustrezne žarnice (okvirno 40-60W). Med NE SME biti na previsoki temperaturi, zaželjena temperatura v komori je 40C, zato začni najprej z manjšo močjo žarnice! Temperaturo bosta diktirala velikost komore in kvaliteta izolacije. Termostata ne potrebuješ, je pa potrebno na začetku (po cca 12h gretja, pa tudi kasneje) kontrolirati temperaturo notranjosti, vsaj dokler ne ugotoviš potrebne moči žarnice! Lahko pa na začetku dekristalizacije uporabiš malce močnejšo žarnico (ker je na začetku potrebno segreti veliko količino medu), katero po cca 24 urah zamenjaš s šibkejšo. Temperaturo merim z brezkontaktnim IR termometrom (odkrijem pokrov, pomerim v 5s in takoj zaprem nazaj).
Dekristalizacija traja nekaj (okvirno 2-3) dni in nikakor NI (in tudi NE SME biti) hitra!
Omenjena komora je več kot poceni za izdelavo (sam sem uporabil material, ki je bil "na zalogi"), deluje pa odlično! _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lojzek Član
Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3353 Aktiv.: 16.97
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moj kolega čebelar ima v termično izolirani komori (stara skrinja ali kaj podobnega) kot grelec navadno žarnico oz. dve žarnici. Omogoča "bolj nežno" segrevanje, seveda tudi malce bolj počasno. Morebiti dodaš še manjši ventilator za bolj enakomerno porazdelitev temperature. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
v.j. Član
Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1336 Aktiv.: 11.96 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 2:55 pm Naslov sporočila: Re: grelec za segrevanje medu |
|
|
karlek je napisal/a: |
Ima kdo idejo kako segreti med v plastični posodi. |
Imamo. Nekaj najboljšega je napisal s59ma, nekaj podobnega bi jaz predlagal...
karlek je napisal/a: |
Kakšen grelec in termostat naj uporabim. |
Grelec je lahko žarnica v komori, ki jo lahko narediš sam po nasvetu s59ma ali kaj podobnega, zelo dobro bi se obnesel tudi odslužen hladilnik, ki je v bistvu že komora z dobro izolacijo.
karlek je napisal/a: |
Vem, da obstaja original grelec, vendar bi rad nekaj cenejšega. |
Aja, cenejšega, da boš uničil med, dobro da vemo, ker če bo tako, od tebe ne bomo kupovali medu.
Kakšen pa je "originalni grelec" ? Ali ustreza pravilnemu počasnemu segrevanju? Če je potopni, potem je vprašanje, če je ustrezen.
Ideja s komoro je v bistvu stara, točno taki pogoji so v panju, zato ne vidim razloga, da bi naredil kaj drugače. Če imaš komoro, vanjo lahko daš tudi kozarce, ne samo sodček.
Grelec je res lahko žarnica, ni pa nujno, vsekakor pa je treba nadzirati temperaturo s termostatom.
Čas segrevanja je odvisen od velikosti posode, saj se mora segreti celotna vsebina na homogeno temperaturo, zato ne bo nič škodilo, če je v komori tudi ventilator. Izvedba mešanja zraka naj bo s cevjo ali kanalom, ki bo zgoraj zajet zrak brez vmesnega mešanja transportiral s pomočjo ventilatorja na dno komore.
Pred leti sem za znanega čebelarja naredil komoro iz hladilnika, kasneje smo naredili novo leseno. Nova lesena komora je bila na zunaj kot lepa stilna masivna omara, notri izolirana in čez izolacijo obložena s tankimi deščicami. Zadeva je res lepa za pogledat, notri se lahko doda nekaj polic za kozarce ali manjše posode.
V stari komori narejeni iz hladilnika je bila žarnica za segrevanje, v novi smo pustili popolno temo, uporabil sem palične grelce s premerom 10mm, ki sem jih vstavil v luknje v kvadru iz aluminija. Uporabil sem še alu hladilna rebra na katere sem pritrdil alu kvadre z grelci. Skupna moč grelcev je 200W, temperatura aluminija je kontrolirana s svojim termostatom, da nikoli ni preveč vroč. Ventilator zrak zajema na vrhu komore in ga po kanalu potiska navzdol, da piha na aluminij... Temperatura komore je kontrolirana z drugim termostatom. Oba termostata imata prikaz dejanske temperature in sta vgrajena v omaro spredaj nad vrati kjer je še glavno stikalo in signalizacija. Kasneje je bil dodan še tretji termometer s katerim se po želji meri in prikazuje temperatura jedra večje posode. Obe temperaturi se nastavita po želji ampak po pameti in je stvar čebelarja, ki uporablja komoro. Temperatura aluminija je le nekoliko toplejša od željene temperature okolice. Ko je temperatura v komori dosežena, se gretje izklopi, ventilator pa deluje neprekinjeno. Ventilatorja sta dva 80x80mm, povsem dovolj.
Med v večji posodi se segreva tudi več kot 3 dni in je, kot sem že napisal, čas odvisen od velikosti.
Komplicirano? Niti ne.
Drago? Kakor za koga, v tem primeru je bilo kar, ja, omara ni bila ravno poceni, no, saj ko kupujemo stilno pohištvo tudi ne gremo v diskont ampak k sposobnemu mizarju.
Kvaliteta? Vrhunska, noben tako imenovani "originalni" grelec tej komori ne sega do gležnjev. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
|
karlek Član
Pridružen-a: Pet 01 Okt 2010 21:48 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.40 Kraj: čakovec
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
vsem skupaj hvala za obsežne odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
|
qwertz Član
Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2541 Aktiv.: 13.14 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 5:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čim večja površina in čim nižja temperatura mora biti. Princip talnega gretja, namesto gretja z radiatorji.
Potem pa čaraj, kakor želiš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spajky Član
Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 6.51 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Dec 04, 2018 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na sobni radiator od centralne postaviš plitvi krožnik in nanj plastično posodo z medom ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 68 dni
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|