www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ebay-kako poteka nakup
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
shmandi
Član
Član



Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20
Prispevkov: 634
Aktiv.: 4.78
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2019 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je odposlano, počakaj predvideni rok dobave. Če roba ne pride, odpri "case" na eBay ali "dispute" na PayPal.
Načeloma moraš dobiti ali robo ali vrnjen denar.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pinkobalinko
Član
Član



Pridružen-a: Ned 12 Feb 2017 0:07
Prispevkov: 95
Aktiv.: 1.10

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2019 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tak denar seveda ne bo original Makita. Ebay je to zaznal in sporočil, da gre za sum na prevaro ter predlagal da kupec uredi vračilo preko paypala. Na to kako in kdaj prodajalec odpošlje blago ebay nima vpliva. Kaj je pisalo pod lokacijo predmeta? Večkrat napišejo lokacijo nekje v Evropi, nato pa pošljejo iz Kitajske na ta evropski naslov, od tam pa do kupca. V tem primeru traja kar nekaj časa od nakupa do trenutka, ko prodajalec označi pošiljko kot poslano.
Seveda je ta roba neocarinjena (ponaredek tako ali tako ne bi šel skozi carino) in se potem carini pri kupcu, je pa možnost, da bo stvar šla skozi brez posredovanja carine večja, če je pošiljka poslana preko evropskega "skladišča".
Časa za odpret dispute preko ebaya je dva meseca, preko paypala pa še precej več časa. Zamujenega ni še nič.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
someoneON
trgovec



Pridružen-a: Sob 26 Mar 2011 5:01
Prispevkov: 49
Aktiv.: 0.31
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2019 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče stvari z "evropsko" lokacijo iz kitajske, iz prve roke povem, da gre case v dobro kupcu, če pride do carinjenja, ker izdelek ni prišel iz EU. Tak slučaj sem imel samo enkrat, ponavadi pa iz tam kjer piše da je skladiščeno v EU, tudi je.

Veliko kupujem na ebayu, pa nisem nikoli "izvisel", roba vedno pride taka kot je opisana, približno v tak čas, kot piše ocena, zadnje čase pa tudi veliko veliko prej, tako da sem se že kar navadil, da iz kitajske dobim majhne pakete v času 7-14 dni od nakupa.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 1325
Aktiv.: 11.93
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2019 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvsem je važno, da se plačuje s Paypal, tako si zaščiten 2x. Prva zaščita je ebay, ki ima ebay buyer protection in druga zaščita je še paypal. Kupcu se ni treba kaj posebno truditi za dokazat, bolj se mora pomatrat prodajalec, če hoče dokazati nasprotno.

Na ebayu, če gre karkoli narobe, poslikaš pošiljko, predmet in se pritožiš prodajalcu. Večinoma gre vse brez težav, nakup brez posebnosti, prejete stvari v redu in brezhibne. Če karkoli ne ustreza zahtevam vračilo v celoti ali delno, o tem presodim sam, ker če predmet vseeno lahko porabim ali je nepomembno poškodovan, zahtevam delno vračilo, kar se mi zdi tudi najbolj pošteno, prodajalci pa tudi ne komplicirajo. Vedno dam pozitivno oceno, tudi če je bilo kaj narobe, seveda če sem gladko dobil refund. Če je moral posredovati ebay zaradi ignorance prodajalca, dam negativno oceno, doživel sem le nekaj primerov.

Na ebayu imam preko 1200 nakupov, tako da gre vse več ali manj rutinsko, ugotovil sem tudi, da začetniki pošljejo hitreje, kot tisti s prodanimi preko 100K artiklov in feedback ni nujno da je preko 99%, itak je vseeno, kot kupec sem zaščiten bolje kot zaščitena vrsta divjadi Wink

Pred nekaj tedni sem kupil en stružni nož na Banggood, zadeva ni prišla taka kot na fotografiji, pritožil sem se, oni pa malce odlašajo in odlašajo... napisal sem, da kot refund nočem njihovih BG točk ampak hočem denar, zahteval sem delno vračilo, ker predmet mehansko sicer ustreza, žal pa na njem ni lasersko graviranega merila kot je to na fotografijah oglasa. Ker ignorance ni bilo konec, sem zagrozil, da bom posredoval na paypal in tam odprl dispute, šele po tem je bil odziv in odobren delen refund, opravičili so se vnaprej, da bo trajalo nekaj dni ker morajo šefi odobrit, ampak da bo. Enak predmet bi lahko na ebayu dobil ceneje ampak sem hotel tisto merilo gor zato sem naročil na BG in zato sem tudi zahteval povračilo razlike v ceni (banda goljufiva).

Povzetek: plačujte s Paypal in držite prodajalce za jajca, to je vsa umetnost in seveda, bodite natančni, dosledni in predvsem pošteni.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore'
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 48 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group