www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

RS232 - hardversko vprašanje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3010
Aktiv.: 21.07
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2019 1:58 pm    Naslov sporočila:  RS232 - hardversko vprašanje Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Predem naredim TIV, me zanima če bi hardversko delovala shema v prilogi...
Torej:
1- imam mikrokontroler, ki lepo oddaja ukaze GSM modulu SIM800L. Vse napetosti so TTL nivoja in stvar funkcionira.
2- v to povezavo bi rad vključil tudi tretjega, in sicer PC preko MAX232 (pretvorba nivojev). Ta ima dva ločena kanala za komunikacijo.
3- za priklop PCja bi uporabil dve DB9 vtičnici in sicer po shemi ALI leva za komunikacijo z krmilnikom, ALI desna za komunikacijo z GSM modulom. Torej ne obe naenkrat.

Zanima pa me, če lahko skupaj povežem dve TX liniji dveh naprav na podatkovnem vodilu, ali bi na ta način kaj uničil, npr. enega TX izhodov?

Združevanje dveh RX linij mislim da ne dela problema, prav tako seveda ne združevanje RX in TX skupaj.

To me zanima samo hardversko, višek klepeta po podatkovnem vodilu tokrat ni v vprašanju.



IMG_3320.JPG
 Opis:
Blok shema komunikacije
 Velikost datoteke:  363.57 KB
 Pogledana:  11 krat

IMG_3320.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Eisenhorn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Dec 2009 11:50
Prispevkov: 194
Aktiv.: 1.62
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 01, 2019 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo,
jaz sem ponavadi za tri ali več uporabnikov UART linij uporabljal način ki je na pripeti sliki. Torej če imaš na isti liniji dva TX izhoda ju "ločiš" z diodo in pull up uporom na liniji. Deluje brez problema.

Lp.



MV57T.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.65 KB
 Pogledana:  1030 krat

MV57T.gif


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3010
Aktiv.: 21.07
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2019 8:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O hvala lepa za idejo. Idea
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3010
Aktiv.: 21.07
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2019 2:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, prehitro veselje.

Pri mojih željah bi bila dva mastra in dva slavea. Torej no go. bom moral priklop računalnika v komunikacijo med uC in SIM modulom rešiti drugače. Ene hardverske ideje so že vzcvetele. Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Eisenhorn
Član
Član



Pridružen-a: Tor 08 Dec 2009 11:50
Prispevkov: 194
Aktiv.: 1.62
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 04, 2019 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S HW strani bi moralo isto delovati. Poskusi po pripeti shemi. Seveda pa je lahko v enem trenutku samo en oddajnik - TX signal.

Lp



IMG_3320.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  612.99 KB
 Pogledana:  2 krat

IMG_3320.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 173 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group