www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

ATmega328 - arduino bootloader
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gustinmi je napisal/a:
.....Nato s programatorjem naložiš nove zastavice na čip (zamenjaš kristal) in voila - lahko nastaviš delovanje v 8 MHZ načinu. Jaz sem sledil temu: https://www.instructables.com/id/Arduino-UNO-as-AtMega328P-Programmer/.......
Drži, toda bootloader, ki je naložen, je preveden za delovanje na 16MHz in če želiš uporabljati mego328 /8MHz v Arduino okolju, brez ekstra programatorja, je potrebno ponovno sprogramirati bootloader za to frekvenco.

Arduino čipov ni, so samo take ali drugačne Arduino plošče, na katerih so, pač, določeni MCUji!

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7263
Aktiv.: 43.22
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
...
Arduino čipov ni, so samo take ali drugačne Arduino plošče, na katerih so, pač, določeni MCUji...
...in kvarci z določeno frekvenco.
_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gustinmi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Feb 2019 13:41
Prispevkov: 14
Aktiv.: 1.78

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo.

Avtor je spraševal, kako zamenjat, da vse teče z uro 8MHZ. Najlažji način, je sestavit svoj Arduino, saj je kristale dol odspajkat precej težko in nepredvidljivo opravilo, v primeru, da je PCB iz več kot 2 plasti pa tudi skoraj sigurno obsojeno na neuspeh.

Z "arduino čipom" sem mislil karkoli, ki ima AVR mikroprocesorsko arhitekturo:

ATMEGA328PU npr.. Ali pa tudi ATTINY85.

"Arduino" je pa razvojna ploščica s takim čipom, hvala za popravek.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gustinmi je napisal/a:
...... saj je kristale dol odspajkat precej težko in nepredvidljivo opravilo, v primeru, da je PCB iz več kot 2 plasti pa tudi skoraj sigurno obsojeno na neuspeh.........
Tole pa definitivno ne pije vode, pa lahko ima plošča žnj plasti!
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gustinmi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Feb 2019 13:41
Prispevkov: 14
Aktiv.: 1.78

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda imaš spet prav, ne drži..

Odgovoril sem glede na lastne izkušnje, kako je najlažje zmanjšati frekvenco čipa, ki poganja Arduino razvojno ploščico. Ugotovil sem, da je zelo poučno, če si sam sestaviš svojo arduino ploščico, tako da si kupiš nek AVR čip, kristal, dva kondenzatorja in prototipni breadboard + neko že delujočo arduino prototipo ploščico, ki jo uporabiš kot "Arduino ISP programmer." Točno to imam na mizi pred sabo, in zadeva deluje uspešno. Lahko zamenjam frekvenco, naložim svoj bootloader, berem FUSE nastavitve, menjam način delovanja EEPROMA ipd.

Imel sem v mislih, da je ta poučni proces boljši, kakor pa odspajkavat SMD kristale na 5$ vrednih kitajskih ploščicah XX_ino. (verjetno je več možnosti za uspeh, na originalnih arduino ploščah, kjer se držijo designa)

Glede problema več plasti plasti sem imel v mislih tole: če ima kristal nožice lotane na PADE na notranjem sloju, potem je verjetnost hladnega lota velika. Pri kristalu ki niha s frekvenco 16 MHZ, lahko to pomeni nestabilno delovanje.

Vse se da odspajkat in zamenjat, to je tudi moje področje kjer zelo uživam, želel sem podeliti mojo izkušnjo, ki je tudi uspela.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je lotanje tvoje področje, potem bi moral vedeti, da pri pravilnem lotanju ne bo prišlo do hladnega lota, pri nepravilnem pa ni važno ali je to THT element ali pa SMD.
Sestavljanje Arduino plošče v lastni režiji vzame bistveno več časa, kot pa samo lotanje kristala.

In še nekaj, ISP programmer uporabljam samo za nalaganje botloaderja in eventuelno spreminjanje FUSE bitov, drugače pa samo USB->TTLserial (FTDI) ploščico.
In pri spreminjanju frekvence kristala je potrebno tudi bootloader prevesti za to frekvenco, če želiš programirati direktno iz Arduino IDE preko Tx, RX portov.

Arduino plošča kot programator pa tako ali tako ni smiselna, saj je pri , kjer večinoma kupujemo tozadevne zadeve, USBAsp programator cenejši od samega Arduina.

Sicer pa sto ljudi sto čudi, enemu paše tako drugemu drugače, eni vidijo v nečem smisel, drugi ga pač ne in to je to.

Recimo, jaz pri vseh Arduino ploščah , ki nimajo Opti bootloaderja, naložim le tega.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gustinmi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Feb 2019 13:41
Prispevkov: 14
Aktiv.: 1.78

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 26, 2019 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse drži, kot praviš, toda jaz kot začetnik sem naredil sledečo napako :

Pri USB->TTLserial (FTDI) je treba ful pazit, da na začetku spusti t.i. reset signal na RST pin arduino čipa, da se čip resetira, ker šele to trigne bootloader. Jaz sem kupil 2 konektorja, obadva brez te opcije. Imela sta sicer pravi čip CH340, vendar je reset pin bil floating, ni bil zvezan na kabel. Tako sem moral na roke stisnit RST gumb, da se je sketch naložil.

Za bootloader je treba sploh konceptualno dobro spoznat arduino IDE, arduino, arduino ISP. Tukaj sem odkril, da arduino nano ploščica stane manj kot 2$. To je manj kot katerikoli USBAsp programator.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 27, 2019 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zopet si hiter.
En cel kup jih je pod 2$, recimo 1.6$ je tudi manj kot 2$ USBASP.

Ja, USB->TTL mora imeti proti Arduinu aktiven DTR pin.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RGorazd
Član
Član



Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Prispevkov: 1684
Aktiv.: 10.02
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 8:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Elektropionirčki...

vsak Arduino je lahko tuidi ISP programator.

https://www.arduino.cc/en/tutorial/arduinoISP

_________________
.
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gustinmi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Feb 2019 13:41
Prispevkov: 14
Aktiv.: 1.78

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
vsak Arduino je lahko tuidi ISP programator.


Točno tako. Zato sem predlagal, da se uporabi kot osnovno orodje pri nalaganju bootloaderja. Kupiš en Arduino board in imaš ISP programator za katerikoli AVR čip. Da se ne komplicira z USBASP kablom itd ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.55
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 28, 2019 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
......vsak Arduino je lahko tuidi ISP programator....
Seveda, saj o tem smo elektropionirčki malo više pisali....
Toda recimo, Arduino nano je dražji od USBAsp programatorja, samo za to gre.
No pri gustinmiju pa gre še za učenje samo, s čimer se tudi strinjam, saj sem napisal "Vsako tele.....".

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Arduino sekcija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 174 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group