www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Shema za ojačevalnik - pomoč
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 68
Aktiv.: 39.53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 8:36 am    Naslov sporočila:  Shema za ojačevalnik - pomoč Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Tukaj podajam shemo za ojačevalnik (predojačevalnik + končna stopnja), ki sem jo sestavil na podlagi vaše pomoči v eni prejšnji temi v tem forumu. Prosil bi, da jo pokomentirate: če je vse vredu oziroma kaj je treba popravit. Shemo bom sproti popravljal in jo objavljal tukaj dokler nebo vse vredu.

V prilogi je slika:

Spletna stran od predojačevalnika:
http://www.circuitstoday.com/stereo-preamplifier-with-tone-control

Spletna stran od končne stopnje:
http://www.circuitstoday.com/tda7294-100w-audiio-amplifier

Imam pa še nekaj vprašanj:
1. Kakšne morajo biti vrednosti elementov pri polnovalnih usmernikih?
2. Kaj pomeni številka 3 pri potenciometrih na predojačevalniku?
3. Ali lahko pri končni stopnji odstranim S2 (standby switch)? Čemu je sploh namenjen?



shema001a[1].jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  28.56 KB
 Pogledana:  0 krat

shema001a[1].jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kastaneda
Član
Član



Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18
Prispevkov: 435
Aktiv.: 3.73

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi tole temo-celo!
Pri napajanju si zamenjal + in -.
Napajalniki so brez glajenja napetosti.
Močnostni napajalnik brez dobrega mehkega zagona ti bo scvrl čipe.
...

_________________
LP
Srečko
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1365
Aktiv.: 8.38
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi in upoštevaj nasvete.

Na shemi sem ti popravil kako naj bi bilo zvezano. Manjkajo gladilni kondenzatorji na napajalnem delu.



shema001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  473.34 KB
 Pogledana:  28 krat

shema001.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 68
Aktiv.: 39.53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 10:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ule, nekaj me zanima: na shemi si popravil priključke pri toroidnem trafotu za končno stopnjo. Oba si nekako združil v enega. Ampak ta transformator naj bi imel 2 x 28 V napajanje. Torej ima 4 izhodne kable ? A ni bilo na moji shemi prav prikazano? Vem pa, da sem zamenjal minus in plus...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Prispevkov: 1043
Aktiv.: 10.28
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 10:59 am    Naslov sporočila:  Re: Shema za ojačevalnik - pomoč Odgovori s citatom

Citiram:
Prosil bi, da jo pokomentirate...
Si predvidel kakšno stabilizacijo napajalne napetosti* predojačevalnika? Nekaj v stilu, recimo, 7812 ali kaj podobnega?

*Po podatkih proizvajalca transformatorja (na sliki) je napetost neobremenjenega transformatorja (sekundar) 15,2V. Kar da za graetzom, na elektrolitskem gladilnem kondenzatorju (neobremenjeno, brez upoštevanja padcev napetosti) dobrih 21 V. Recimo, da je to "odločno preveč" za TDA1524. Sicer drži, da bo napajalna napetost padla, ko napajalnik obremeniš - problem je, ker ne veš, koliko bo padla. No, to lahko potestiraš - a ne s čipom; izhod napajalnika obremeniš z uporom primerne upornosti in moči in meriš, koliko se zaradi bremena "sesede" napetost napajalnika.

Citiram:
2. Kaj pomeni številka 3 pri potenciometrih na predojačevalniku?
Ignoriraj. Tako je program za risanje oštevilčil priključek drsnika potenciometra.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 68
Aktiv.: 39.53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 11:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A je kaj takega primerno za stabilizacijo napetosti predojačevalnika:

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1365
Aktiv.: 8.38
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Ule, nekaj me zanima: na shemi si popravil priključke pri toroidnem trafotu za končno stopnjo. Oba si nekako združil v enega. Ampak ta transformator naj bi imel 2 x 28 V napajanje. Torej ima 4 izhodne kable ? A ni bilo na moji shemi prav prikazano? Vem pa, da sem zamenjal minus in plus...


Ja, saj tako se zveže, ker imaš "+" , "GND", "-". Na shemi poglej napajanje končnih stopenj. +Vs je plus, -VS je minus, masa (GND) je pa označena z narobe obrnjeno "smrekico".
Manjkajo samo še gladilni kondenzatorji na napajalnem delu, kateri so vezani med plus in maso, ter minus in maso. Če meriš napetost na takem sistemu imaš med + in - okoli 80V, med + in maso (ali med - in maso), pa polovično vrednost (okoli 40V).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 68
Aktiv.: 39.53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj mi ni jasno: kako si prišel na 80V, če pa ima trafo 2x28V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
6dan8
Član
Član



Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Prispevkov: 1043
Aktiv.: 10.28
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
A je kaj takega primerno za stabilizacijo napetosti predojačevalnika:
Načeloma da (stabilizator je tokovno zagotovo predimenzioniran - za porabo predojačevalca); vseeno priporočam, da pogledaš datasheet proizvajalca stabilizatorja (glede priporočenih elementov pred in za stabilizatorjem).

Offtopic: v prvem postu imaš označeno, da bo transformator za predojačevalec 230/12V; pri tej shemi pa imaš 230/15V. Namerno?

Ontopic: link (ki si ga dal v prvem postu) na shemo ojačevalca: si pogledal priporočeno sekundarno napetost transformatorja?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član



Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Prispevkov: 728
Aktiv.: 4.84
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej si ta link....
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo
Član
Član



Pridružen-a: Sob 30 Mar 2019 22:01
Prispevkov: 68
Aktiv.: 39.53
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[quote="6dan8"]
Citiram:
Offtopic: v prvem postu imaš označeno, da bo transformator za predojačevalec 230/12V; pri tej shemi pa imaš 230/15V. Namerno?


Ne, to sem samo prilepil en primer iz neta..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 118
Aktiv.: 6.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Primer z neta je OK. V napajalnikih se gladi napetost za graetzom s cca 3300uF na amper odjema.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Serđ
Član
Član



Pridružen-a: Tor 26 Mar 2019 15:54
Prispevkov: 18
Aktiv.: 9.67

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem ti omenil v eni izmed prejšnjih tem, napetost po glajenju naraste za koren iz 2, torej na 40V. Med "+" in "GND" imaš +40V, med "-" in "GND" pa -40V. Med vrhnjim "+" in spodnjim "-" imaš 80V. Pazi na polariteto elektrolitov, da ne dobiš kakšnega v glavo Pray. Skico sem dodal v priponki, da si boš lažje predstavljal.

Lp.



Glajenje.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.24 KB
 Pogledana:  2 krat

Glajenje.jpg



_________________
Nisem vseved, vem pa, da nekaj vem...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NaMi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 02 Jan 2012 15:21
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.69
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na dosedaj zapisana vprašanja, bi ti pred začetkom "gradnje" HiFi ojačevalnika, svetoval, da osvojiš nekaj osnov elektrotehnike (elektronike). Težko je svetovati nekomu, ki so mu tuje osnove kot so napetost, tok, upornost, +, -, masa...
Tudi sestava "lego" kompleta elektronskih koponent, (napajalnik, predojačevalec, končna stopnja in nenazadnje ohišje, ki jih kupiš na "otoku", je kar izziv dokler nimaš potrebnih osnov.
Pred dolgimi dolgimi leti pride sošolec zjutraj v šolo (II letnik srednje šole smer šibki tok) in pravi, "včeraj sem končno sestavil ojačevalnik". Takoj ga vprašamo "kako velik sinusni signal si pa dobil na izhodu?". On odgovori "ne vem, je bil le dimni signal".

Prvi koraki so vedno najtežji, (moras prvo puzati, da bi znao hodati - Parni Valjak)
Me še sedaj včasih zasrbijo prsti da bi kaj sestavil, bolj za dušo, kot pa kaj drugega. Tole mi je ležalo v kleti v pozabljeni škatli (od začetka 80-ih). Privil na iverko povezal in priklopil na stare Ei zvočnike, za izvor pa uporabil poceni tablico (WiFi radio). Ima prijeten zvok je pa daleč od Visoke Vernosti.



IMG_2019.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  186.26 KB
 Pogledana:  13 krat

IMG_2019.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NaMi
Član
Član



Pridružen-a: Pon 02 Jan 2012 15:21
Prispevkov: 62
Aktiv.: 0.69
Kraj: celje

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 10, 2019 6:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bom popolnoma OT še slika načrta. Je trajalo, da sem našel Smile

ŠE OPIS:
-Toroida sta 220V718V tam nekje letnik 83 (Tovornik)
-gladilni kondenzatorji 6800uF/40v Iskra
-mostič 5A/80V
Le zakasnitev za vklop zvočnikov je "lanska" iz Ebay-a

Ob ponovni oživitvi (cca35 let) sem prekontroliral Offset (4 in 6 mV) zato tudi nisem menjal nobenefa elektrolitskega kondenzatorja, ja so še "originalni" Iskra.
Realna moč pri tej napetosti napajanja, pri 8 Ohmih(upor), je nekje 34W pri 1kHz.



DSC02539.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.82 MB
 Pogledana:  5 krat

DSC02539.JPG


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 22 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group