www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Vrtalni stroj

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2019 2:28 am    Naslov sporočila:  Vrtalni stroj Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
sem nov na forumu in imam en problem.
Nadomestil sem staro vezavo (katera je bila nekje v stiku), z novo na vrtalnem stebernem stroju/vrtalniku. In sicer obrati so popolnoma mehanski (prestavlaš zobnike), tako da rabim samo levo, desno s kontaktorji. Na stroju imam 3 tipke (levo, desno in stop), ter seveda NOT AUS gobico.
Stroj mi deluje kot je potrebno, vendar imam problem z zasilnim izklopom (not aus), nikakor mi ne uspe zagotoviti, da bi se stroj izklopil v trenutku pritiska na NOT AUS; mi lahko pomagate kako ga naj pravilno priklopim, da bo mi stvar delovala kot je potrebno?
Tudi kakšna skica/načrt bi mi prišla prav.
Hvala!

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 55
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2019 6:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen;

Navadno bi to rešil z NC kontaktom pred krmilnimi signali. Sepravi, ko pritisneš stop, ti razklene dovod signalne napetosti, ki krmili (vklaplja) kontaktorje.

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 276
Aktiv.: 1.96
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 09, 2019 1:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kontaktor ti izklopi, stroj se pa še nekaj časa vrti?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Merlin je napisal/a:
Kontaktor ti izklopi, stroj se pa še nekaj časa vrti?


Točno tako, isto mi naredi kot da pritisnem tipko "stop", npr.med obračanjem smeri...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 1:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

polkic je napisal/a:
Pozdravljen;

Navadno bi to rešil z NC kontaktom pred krmilnimi signali. Sepravi, ko pritisneš stop, ti razklene dovod signalne napetosti, ki krmili (vklaplja) kontaktorje.

Lep pozdrav.


Če prav razumem bi naj NOT AUS tipko (NC kontakt tipke) vezal zaporedno pred špuli kontaktorja?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 55
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 3:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja samo to je bilo mišljeno za logično vezavo stopa. Kako pa naredit, da se zadeva fizično v trenutnkuu ustavi? Na prvo misel mi pade samo uporaba mehanske zavore...

Lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 276
Aktiv.: 1.96
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 8:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, elektromotor z zavoro, imajo jih žerjavi, pa tudi ta se ne vstavi tako hitro kot recimo veriga pri motorni žagi. Rabi nekaj sekund od odklopa kontaktorja motorja, do vklopa kontaktorja za zavoro.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da je motor brez zavore, bom pa šel k očetu domov pa preveril če jo ima. V primeru da je nima, ne morem rešiti nikakor drugače to, kot da pač še te 2s [slovenščina je zame španska vas]? Pač gre se mi zaradi loma svedra, ali zaradi kakšne druge varnosti. Kaj če bi dodal PILZ bi kaj rešil/pohitril zadevo?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1368
Aktiv.: 8.30
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do sedaj še nisem videl, da bi se kateri od teh vrtalnih strojev v trenutku ustavil. Res da imajo stop tipko, vendar se ustavijo ko pač se (vztrajnost motorja,...). Brez zavore boš težko rešil trenuto zaustavitev motorja. Lahko bi uporabil motor od kakšnega dvigala, kateri imajo mehansko zavoro že vgrajeno.
Da bi na obstoječi motor ugradil zavoro, je malo verjetno, ker motor ni narejen za njo (sama konstrukcija motorja).
S pilz - om, ne boš nič pohitril zadeve.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
polkic
Član
Član



Pridružen-a: Pon 04 Dec 2017 20:27
Prispevkov: 55
Aktiv.: 2.80

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 10, 2019 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vgradnja frekvenčnika pa najbrš tudi odpade zaradi cene???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Merlin
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Prispevkov: 276
Aktiv.: 1.96
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 11, 2019 8:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je vse tako kot mora biti, se sveder ne zlomi kar tako..
Verjetno rabiš navodila za varno delo s strojem?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2019 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

polkic je napisal/a:
Vgradnja frekvenčnika pa najbrš tudi odpade zaradi cene???


Glede nato, da se je stvar naredila na novo z kontaktorji (zaradi dodatne emulzije), in zaradi menjavanja hitrosti glede na uporovni drsni obroč nažalost res.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HONDAsek
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Tor 07 Maj 2019 2:02
Prispevkov: 6
Aktiv.: 2.54

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 13, 2019 9:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Merlin je napisal/a:
Če je vse tako kot mora biti, se sveder ne zlomi kar tako..
Verjetno rabiš navodila za varno delo s strojem?


Ne ne potrebujem, ampak pri velikih navojnih rezilih lahko gre kar hitro kaj narobe (primer navojno rezilo), in da se izogneš nepotrebnim lomom pri "avtomatskem" rezanju navoja, pač imaš "gobico" not aus. Ampak bom to rešil drugače...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 78 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group