www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Bascom Printbin ali kako drugače

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 682
Aktiv.: 4.08
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2019 8:29 pm    Naslov sporočila:  Bascom Printbin ali kako drugače Odgovori s citatom

Hi

Imam radijska modula HM-TRP868. Rad bi prenašal nekaj temperaturnih podatkov iz enega modula do drugega. Pa se je pojavil problem, ker ne znam napisati prave kode. Za en podatek ni problem.

Kako napisati kodo, da bom vedel na sprejemni strani katero spremenljivko je sprejel.

Koda za oddajnik:

Koda:

$baud 9600
Dim T1 As byte
Dim T2 As byte
Dim T3 As byte

T1=13
T2=54
T3=86

Do

Printbin T1
Wait 1
Printbin T2
wait 1
Printbin T3
Wait 1

Loop


Sprejemni del:
Koda:


x=Inkey()
 
If x>0 Then
Locate 1,1 : LCD "T1: "; x
waitms 100
End If



Ta koda deluje tako, da vsako sekundo izpiše eno temperaturo na LCD.

Kako pa sedaj napisati, da bom izpisal T1,T2,T3 na različna mesta na LCD.

Mogoče nisem preveč dobro opisal problema, upam da veste kaj bi rad.
LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rudiP
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Prispevkov: 1226
Aktiv.: 8.30
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 31, 2019 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opisal SI kaj želiš, vendar tako enostavno pa spet ne gre. (pa tudi težko ne bo).

jutri ali v nedeljo ti pošljem vzorec kode.

_________________
Lep pozdrav iz Kopra Rudi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3566
Aktiv.: 22.62
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2019 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikšno je območje temperatur?
Najlažje je temperaturam pred pošiljanjem prišteti konstanto in jo po sprejemu spet odšteti.

Ampak podatek mora biti po novem Unsigned 16-biten (ne poznam tipov spremenljivk v Bascomu).

Na oddajni strani:
T1 = 1100 + IzmerjenaT1
T2 = 2200 + IzmerjenaT2
T3 = 3300 + IzmerjenaT3

Na sprejemni strani:
NapakaTemp=0

If (Tsprejeta - 3300) > 0
T3 = Tsprejeta - 3300
Else if (Tsprejeta - 2200) > 0
T2 = Tsprejeta - 2200
ElseIf (Tsprejeta - 1100) > 0
T1 = Tsprejeta - 1100
Else
NapakaTemp = 1 (sprejeto je nekaj čudnega, potrebno je ignorirati)

Če so možne tudi negativne T, pač na sprejemni strani preveriš z za 100 manjšo številko
If (Tsprejeta - 3200) > 0
T3 = Tsprejeta - 3300
...

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rudiP
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Prispevkov: 1226
Aktiv.: 8.30
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 01, 2019 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spodnji primer dela v interuptih, je osnova za tvoje nadaljne delo.
Če ti kaj ni jasno vprašaj.

Koda:


$regfile = "m168pdef.dat"
$crystal = 8000000                                          '
$baud = 9600
$hwstack = 100
$swstack = 100
$framesize = 100

Dim Temp_arr(50) As Byte
Dim Temp_arr_s As String * 50
Dim St_rx As Byte
Dim Rs_rx_f As Bit
Dim D As Byte
Dim S1_1ms As Word
Dim Zacasni_str As String * 20
Dim Sek_f As Bit

Dim T1 As Single
Dim T2 As Single
Dim T3 As Single

St_rx = 1

Const Oddajnik = 0
'-------------------------------------------------------------------------------
Const Timer0reload = 125
Config Timer0 = Timer , Prescale = 64
Load Timer0 , Timer0reload
On Ovf0 Timer0_isr
Enable Ovf0
Start Timer0
'-------------------------------------------------------------------------------
Enable Urxc                                                 'RxD interrupt flag
On Urxc Rec_isr                                             'define serial receive ISR
St_rx = 1
'-------------------------------------------------------------------------------

Enable Interrupts
'-------------------------------------------------------------------------------
   Do

      If Sek_f = 1 Then
         Reset Sek_f
         Zacasni_str = Fusing(t1 , "#.##")
         Print "T1 = " ; Zacasni_str

         Zacasni_str = Zacasni_str + Fusing(t2 , "#.##")
         Print "T2 = " ; Zacasni_str

         Zacasni_str = Zacasni_str + Fusing(t3 , "#.##")
         Print "T3 = " ; Zacasni_str
      End If

      If Rs_rx_f = 1 Then
         Reset Rs_rx_f
         If Left(temp_arr_s , 2) = "T1" Then
            Locate 1 , 1
            Lcd Temp_arr_s
         End If
         If Left(temp_arr_s , 2) = "T2" Then
            Locate 1 , 8
            Lcd Temp_arr_s
         End If
         If Left(temp_arr_s , 2) = "T3" Then
            Locate 1 , 14
            Lcd Temp_arr_s
         End If
      End If
   Loop

'-------------------------------------------------------------------------------
Rec_isr:
   D = Inkey()
   Temp_arr(st_rx) = D
   Incr St_rx
   If D = 13 Then
      Set Rs_rx_f
      St_rx = 1
   End If
   If St_rx > 10 Then St_rx = 1
Return
'-------------------------------------------------------------------------------
'
'-------------------------------------------------------------------------------
Timer0_isr:
  Load Timer0 , Timer0reload
  Incr S1_1ms

  If S1_1ms = 1000 Then
     S1_1ms = 0
     Set Sek_f
  End If
Return

_________________
Lep pozdrav iz Kopra Rudi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 682
Aktiv.: 4.08
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2019 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Kolikšno je območje temperatur?
Najlažje je temperaturam pred pošiljanjem prišteti konstanto in jo po sprejemu spet odšteti.

Ampak podatek mora biti po novem Unsigned 16-biten (ne poznam tipov spremenljivk v Bascomu).

Na oddajni strani:
T1 = 1100 + IzmerjenaT1
T2 = 2200 + IzmerjenaT2
T3 = 3300 + IzmerjenaT3

Na sprejemni strani:
NapakaTemp=0

If (Tsprejeta - 3300) > 0
T3 = Tsprejeta - 3300
Else if (Tsprejeta - 2200) > 0
T2 = Tsprejeta - 2200
ElseIf (Tsprejeta - 1100) > 0
T1 = Tsprejeta - 1100
Else
NapakaTemp = 1 (sprejeto je nekaj čudnega, potrebno je ignorirati)

Če so možne tudi negativne T, pač na sprejemni strani preveriš z za 100 manjšo številko
If (Tsprejeta - 3200) > 0
T3 = Tsprejeta - 3300
...


Območje temperatur bo: T1 bo tudi v minus
T2 in T3 pa samo v plus od 10 do 100 stopinj C

Igor sem se ukvarjal s tvojim primerom, ki se mi je zdel preprost.
Je pa problem, Bascom ali pa jaz ne znam, ker z ukazom Printbin lahko oddajam samo vrednosti od 0-255. Če je spremenljivka integer dobim na drugi strani dve različni števili.

Problem pa je tudi na sprejemni strani in to je oblika If stavka.
V tej obliki If (Tsprejeta - 3300) > 0, javi napako, mora biti brez oklepaja recimo takole If Tsprejeta > 0.

iz Kopra Rudi tvoj primer, pa mi je zelo kompliciran, ne vem kaj je v oddajnemu delu, kaj pa je v sprejemnemu delu.

Prosim za res kakšno preprosto rešitev, naprimer kot je od Igorja, samo da bo Bascom AVR prebavil. Hvala.

LP,marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rudiP
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Prispevkov: 1226
Aktiv.: 8.30
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2019 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Boš moral še malo naštudirat deklariranje spremenljivk ali v C-ju ali Bascom

Ker želiš pošiljati temperature v plusu ali pod ničlo rabiš signed tip podatkov.

Ko boš tip definiral boš videl, da je teh podatkov(bytov lahko več) kot le eden, razen v tipu Byte. Zato sem definiral Dim T1 as single. Single ima 4 byte.

Igo piše v C-ju ti pa v Bascomu zato Igo-tov primer Bascom prevajalnik ne prežveči. V obeh jezikih je potrebno imeti več začetnega znanja.

V mojem primeru se za oddajnik uporabi prvi if stavek, za sprejem pa drugi IF stavek.

Tistega ki ne rabiš pobrišeš.

_________________
Lep pozdrav iz Kopra Rudi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3566
Aktiv.: 22.62
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2019 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podrobnosti Bascoma ne poznam.
Teoretično znam predelati delujoč program, ki vsebuje vse tipe spremenljivk in vse oblike vsega možnega, da lahko vidim primere strukture programa, potem pa vstavim svoje spremenljivke, kopiram kose podprogramov in nekako sestavim delujoč program.

Ampak s telefonom tega ne počnem ...

Oddajna stran:
T1 = IzmerjenaT1 + konstantaT1
T2 = IzmerjenaT2
T3 = IzmerjenaT3
Oddajno zaporedje:
Pribtbin 251
Printbin T1
Printbin 252
Printbin T2
Printbin 253
Printbin T3
in to lepo kroži


Na sprejemni strani pa veš, da sprejetemu številu
(251) sledi (T1)
T1 = T1 - konstantaT1
za številom
(252) sledi (T2)
za številom
(253) pa sledi (T3)

Program od @rudiP je v bistvu preveč enostaven, saj ne vsebuje vseh razpoložljivih ukazov, struktur, podatkovnih tipov, ..., da bi lahko vzel posamezne dele ter jih predelal po svoje.

Koda:

  sprejeto = Inkey()    (8-bitni podatek 0 ... 255)
;========== Preverjanje sprejetega podatka
  If sprejeto = 251 Then
    Naslov = 251
  End If
  If sprejeto = 252 Then
    Naslov = 252
  End If
  If sprejeto = 253 Then
    Naslov = 253
  End If

  If sprejeto < 250 Then
    If Naslov = 251 Then
      T1 = sprejeto - konstantaT1
    End If
    If Naslov = 252 Then
      T2 = sprejeto
    End If
    If Naslov = 253 Then
      T3 = sprejeto
    End If
  End If
;==========
Sedaj je možno izpisati T1, T2 in T3 na LCD

S tem ko ima vsaka Tx svoj naslov, lahko pošlješ T1, T2 in T3 v poljubnem zaporedju in poljubno pogosto.
Lahko pošlješ Naslov 251 in potem 10-krat zapored samo T1, nato Naslov 252 in T2, nato spet Naslov 251 in 10-krat zapored T1, nato pa še Naslov 253 in T3. In spet Naslov 251, ...
Osnovni pogoj je samo, da je sprejeto < 250 za podatek in sprejeto > 249 za Naslov 6-ih možnih spremenljivk (250, 251, 252, 253, 254, 255).

Daj poleg svoje kode piši komentarje !!! (da jih bom lahko tudi jaz).
Sedaj namreč ne vem s katerim znakom jih ločim od kode
// komentar
; komentar
/* komentar
...

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
rudiP
Član
Član



Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Prispevkov: 1226
Aktiv.: 8.30
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 02, 2019 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Igo, moj program je enostaven vendar delujoč. Za Marka11 pa preveč zahteven !

Da ga ne bom preveč mešal odstopam od nadaljne debate.

_________________
Lep pozdrav iz Kopra Rudi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 682
Aktiv.: 4.08
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 04, 2019 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi

Igor in ostali, sedaj sem rešil ta problem, toda z manjšimi popravki v programu.

Ne vem zakaj je tako, da s tem radijskim modulom HM-TRP868, lahko pošiljam samo Byte spremenljivke (0-255). Vse se mora odvijati v temu razponu, ali pa jaz neznam.

Ne vem kako poslati večje število (integer), ali pa negativno število preko radijskega modula, prosim za nasvet.

Popravljena koda:

Koda:


                                 ;Oddajna stran:
T1 = Tb + 121           ; IzmerjenaT1 + konstantaT1
T2 = Tp + 122
T3 = Tz + 123
                          ;Oddajno zaporedje:
Pribtbin 121
Printbin T1
Printbin 122
Printbin T2
Printbin 123
Printbin T3
                             ;in to lepo kroži
;-------------------------------------------------------------

  sprejeto = Inkey()    (8-bitni podatek 0 ... 255)
;========== Preverjanje sprejetega podatka
  If sprejeto = 121 Then
    Naslov = 121
  End If
  If sprejeto = 122 Then
    Naslov = 122
  End If
  If sprejeto = 123 Then
    Naslov = 123
  End If


    If Naslov = 121 Then
      T1 = sprejeto - konstantaT1
    End If
    If Naslov = 122 Then
      T2 = sprejeto
    End If
    If Naslov = 123 Then
      T3 = sprejeto
    End If
  End If
;==========
Sedaj je možno izpisati T1, T2 in T3 na LCD



Pa šeto:

Kako napisati kodo, da bi se pošiljali podatki temp. samo takrat ko se vrednost spremeni, sedaj pošiljam vsako minuto.

lp, marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dkone
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Prispevkov: 2055
Aktiv.: 13.45
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 04, 2019 8:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ti dam samo idejo;

Shraniš zadnjo prebrano vrednost in jo vsako minuto primerjaš z novo vrednostjo in pod pogojem, da se je spremenila za XX vrednost pošlješ podatek in shraniš vrednost na isto mesto kot prejšnjo. To vse skupaj ponavljaš. To velja na oddajni strani.

_________________
Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3566
Aktiv.: 22.62
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 04, 2019 8:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Od kod 121, 122 in 123?
Zakaj si izpustil If sprejeto < 250 ?
Potem daj tam kvečjemu If sprejeto < 120 , da ločiš temperature in naslove.
Seveda je po tem največji dovoljen razpon od T1 manjši od 120°C.
In zakaj na oddajni strani prišteješ 121, 122 in 123, na sprejemni strani jih pa ne odšteješ?

If (T1stara različna od T1izmerjena) Then
Printbin 121
Malo počakaj, da sprejemnik sprejme Naslov
T1 = T1izmerjena + konstantaT
Printbin T1
T1stara = T1izmerjena
End If


If (T2stara različna od T2izmerjena) Then
Printbin 122
Malo počakaj, da sprejemnik sprejme Naslov
T2 = T2izmerjena
Printbin T2
T2stara = T2izmerjena
End If

If (T3stara različna od T3izmerjena) Then
Printbin 123
Malo počakaj, da sprejemnik sprejme Naslov
T3 = T3izmerjena
Printbin T3
T3stara = T3izmerjena
End If


KonstantaT1 mora biti večja od abslutne vrednosti najbolj negativne T1izmerjena.
Če je T1izmerjena lahko -30°C, mora biti konstantaT1 vsaj 35, da bo vsota vedno pozitivna.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marko11
Član
Član



Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 17:47
Prispevkov: 682
Aktiv.: 4.08
Kraj: Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 24, 2019 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igo je napisal/a:
Od kod 121, 122 in 123?
Zakaj si izpustil If sprejeto < 250 ?
Potem daj tam kvečjemu If sprejeto < 120 , da ločiš temperature in naslove.
Seveda je po tem največji dovoljen razpon od T1 manjši od 120°C.
In zakaj na oddajni strani prišteješ 121, 122 in 123, na sprejemni strani jih pa ne odšteješ?



KonstantaT1 mora biti večja od abslutne vrednosti najbolj negativne T1izmerjena.
Če je T1izmerjena lahko -30°C, mora biti konstantaT1 vsaj 35, da bo vsota vedno pozitivna.


Od kje, kar spomnil sem se, saj temperatura vode ne presega 120 stopinj.
Tu spodaj je koda, ki sem jo napisal za odd. in spr. Zaenkrat dela pravilno.

Koda za oddajnik:

Koda:

If Stevec_odd => 60 Then

  T1 = Tb + 121
  T2 = Tz1 + 122
  T3 = Tp + 123

 Printbin 121
 Waitms 100
 Printbin T1
 Waitms 100
 Printbin 122
 Waitms 100
 Printbin T2
 Waitms 100
 Printbin 123
 Waitms 100
 Printbin T3
 Waitms 100

 Stevec_odd = 0

End If

Koda sprejemnika:
Koda:

   Sprejeto = Inkey()

    Waitms 100

   If Sprejeto = 121 Then
         Naslov = 121
   End If

   If Sprejeto = 122 Then
         Naslov = 122
   End If

   If Sprejeto = 123 Then
         Naslov = 123
   End If

   If Sprejeto > 120 Then
      If Naslov = 121 Then
        T1 = Sprejeto - 121

      End If

      If Naslov = 122 Then
        T2 = Sprejeto - 122

      End If

      If Naslov = 123 Then
        T3 = Sprejeto - 123

      End If

   End If
   Locate 1 , 1 : Lcd "Tb: "
   Locate 1 , 5 : Lcd T1 ; Spc(2)
   Locate 1 , 8 : Lcd "Tz1: "
   Locate 1 , 13 : Lcd T2 ; Spc(2)
   Locate 2 , 1 : Lcd "Tp: "
   Locate 2 , 5 : Lcd T3 ; Spc(2)


Zdaj pa ne razumem kako naj izračunam na oddajni strani, da pošlje negativno vrednost.

Lp,
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član



Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Prispevkov: 3566
Aktiv.: 22.62
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 24, 2019 6:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nedelja, 2. Junij ob 14:32

Tam lepo piše, da izmerjeni temperaturi T1izmerjena prišteješ konstantoT1, da postane pozitivna.
Če je najnižja T1izmerjena -40°C, naj bo konstantaT1 enaka 45, da bo vsota vedno pozitivna.

Ko na sprejemni strani sprejmeš vrednost, ki spada na naslov 251 , od nje odšteješ konstantaT1 in spet dobiš T1izmerjena.

Ko je T1izmerjena najvišja možna, mora biti vsota T1izmerjena + konstantaT1 manjša od naslova T1. V vsakem primeru morajo biti poslane vrednosti temperatur manjše od njihovih naslovov, zato je tam dodaten pogoj
If sprejeto < 250 Then
... so to temperature, sicer so pa naslovi.

Preberi program po slovensko.
If (Če je)
... je pogoj, ki mora biti izpolnjen
Then (Potem se zgodi)
... kar se mora
End If (konec If stavka)

Znotraj If pogoja:
Naslov = 251 (naslov enak 251)
sprejeto < 250 (manjše od 250)

V navadni vrstici:
Naslov = 251 (naslov postane enak 251)
sprejeto = Inkey() (sprejeto postane enako tistemu, kar je vrnila funkcija Inkey()) .


Obstaja pa še možnost, da po 5 sekundah brez komunikacije na sprejemni strani Naslov sam postane enak 0. V tem primeru je prva sprejeta vrednost vedno Naslov od 0 do 255, druga pa vedno vrednost od 0 do 255. Če naslednja vrednost sledi prej kot čez 5 sekund, se shrani na Naslov+1, naslednja na Naslov+2, ... dokler ne nastane 5 sekund prekinitve pošiljanja.

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 147 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group