www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

DC - DC pretvornik step up
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1865
Aktiv.: 11.17
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 10, 2019 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S59RA je napisal/a:
Slučajno sem danes imel prižgan še radijski sprejemnik. Ob napajanju FT-857D in brez oddajanja se je sprejem lokalnega radija močno poslabšal, v sprejemu je bilo slišato brnenje. Ob napajanju KX3 brnenja ni...


Ena od naprav je China Export in ne Conformité Européenne. Tale DC-DC pretvornik izgleda, da je ta prvo. Pri pretvorniku navzgor mora nujno biti izhodni filter, sicer je nemogoče doseči EMC združljivost.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Prispevkov: 571
Aktiv.: 3.42

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 10, 2019 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Halon je napisal/a:
Če prav razumem govoriš o izhodni moči postaje in o izhodni moči pretvornika.
Če postaja oddaja z izhodom 10W moraš to pomnožiti x 2 ali x 3, da dobiš vhodno moč postaje.
Primer: za 100 W postajo rabiš usmernik 13,8 V in 22A kar je 303W. Nekaj je rezerve.
Verjetno imaš preslab pretvornik in zato počepne.

Kot je napisal Halon, problem je v preobremenitvi napajalnika. Poskusiti izmeriti s pomočjo ampermetra in solidnega močnejšega napajalnika (13 do 14V, vsaj 3A, bolje več), koliko toka postaja "potegne" iz napajalnika, kadar oddajaš z izhodno močjo 10 ali 15W. Za verodostojno meritev naj bo TX na antenskem izhodu obremenjen s slepim bremenom 50 Ohm.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
S59RA
Član
Član



Pridružen-a: Sre 01 Jan 2014 14:45
Prispevkov: 14
Aktiv.: 0.20
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 11, 2019 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tale modul ne bo v redu.
Za napajanje sem uporabil stabilni usmernik 13,8 V, 30 A, ki ga imam v stabilu za napajanje postaje. Postaji sem izmenoma priključil preko modula in pri 10 W izhoda na slepem bremenu 50 Ohm je vgrajeni analogni ampermeter pokazal 5 A toka pri FT-857 in 3 A pri KX3. Pri FT se ob oddaji takoj vključi ventilator (še nekaj odatne porabe zraven).
Pri 10 W se modul že močno segreva. Na čip sem dodal še hladilnik. Kljub temu se pri oddaji, daljši od cca 15 sekund modul močno segreje. S 15 W nisem niti poskušal, napetost je pri 10W padla iz 13,8 na 11,7 V.
Skratka, ne bo uporabno. Gre v škatlo na čakanje...
Bom še poskusil z drugo varianto, z LT1270A, ki zmore 10 A bremena. Pretvornik je v CQ ZRS izdelal in opisal Matjaž, S56ZVD.
Zaenkrat pa vsem hvala za nasvete in pomoč.
73, S59RA, Aleš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5126
Aktiv.: 30.68
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 12, 2019 8:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, ne vem kje ste našli maksimum otput power 20W.
Ko gledam podatke za ta modul, jasno piše, da je maksimum power 10W, torej je nemogoče, da bi futral 10W postajo s tem modulom!
En cel kup pisanja in ugibanja, popolnoma brez potrebe. Če bi že na začetku naredil to kar si opisal v gornjem postu, bi bilo takoj jasno, da ta modul ni ustrezen.
Verjetno bi bil takle povsem dovolj.
Glede na ceno, je veliko vprašanje, če ga ima smisel pacati v domači delavnici?



StepUp_DC-DC.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  91 KB
 Pogledana:  6 krat

StepUp_DC-DC.JPG



_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 146 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group