www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

W10 posodobitev različica 1803
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Colette55
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 13 Jun 2019 10:57
Prispevkov: 1
Aktiv.: 0.02
Kraj: France

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2019 11:00 am    Naslov sporočila:  Re: W10 posodobitev različica 1803 Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Prejle se mi je na prenosniku izvedla gornja posodobitev. Sedaj mi je začel jokcat, da na particiji G primanjkuje prostora. Shocked Te particije prej ni bilo. Očitno jo je naredila posodobitev Confused . Na sami particiji tudi ni vidne kake vsebine. (niti sistemskih niti skritih datotek) Kaj je to za eno s*anje? Je imel kdo podobne težave?


Pozdravljeni, imam isti problem, kdo nam lahko pomaga?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2019 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preberi tretji prispevek od @Silva.

p.s.
Očitno je zgornji post bolj prikrito oglaševanje kredita kot iskanje pomoči... Rolling Eyes

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 6540
Aktiv.: 29.45
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 13, 2019 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
p.s.
Očitno je zgornji post bolj prikrito oglaševanje kredita kot iskanje pomoči... Rolling Eyes

Na takšno reklamiranje sem naletel prvič Think ... zanimivo, ampak ... rešeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 11:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovoril bom v dveh delih, ”Skrita sistemska particija” in ”Rezerviran prostor”, moderatorja pa prosim, če prestavi iz te teme zgornje 3 prispevke (prikrito oglaševanje), ki nekako ne sodijo v rdečo nit te teme, vključno s tem prispevkom.
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osterklin je napisal/a:
DusanK je napisal/a:
Če boš hotel zadovoljiv odgovor boš moral sodelovati.

V priponki slike diska iz dveh računalnikov


Zakaj si izbrisal obe sliki disk managementa?

Skrita sistemska particija
Kolikor se spomnim slik sta oba primera v redu.

1.
Prvi disk SSD 240GB je od prve inštalacije razparceliran tako kot je zdaj, ne glede ali jo je ustvaril Win7/8 ali 10. Ko si nadgrajeval posamezne Win verzije so velikosti particij ostajale nedotaknjene, menjal oz. nadgrajeval se je samo sistem/datoteke.

2.
Da nimaš skrite sistemske particije (System reserved) na 1TB disku je samo ena varianta in ta je, da si 1TB disk prej v celoti particioniral kot eno particijo in jo sformatiral na nekem drugem pc-ju ali na istem pcju kot dodaten/drugi/zunanji disk, ki ni bil sistemski!

Namreč, katerakoli verzija Win10 od 1511 do 1903 (če si seveda ISO dolpovlekel preko programa MediaCreationToolxxxx.exe z uradne Microsoft strani), vedno ob novi namestitvi ustvari rezervirano sistemsko skrito particijo cca. 500MB (slika 1), če ne zazna diska v celoti že particioniranega in sformatiranega.

Lahko sicer med svežo inštalacijo pri particioniranju telovadiš s Diskpartom preko Shift+F10 vendar ni to to kar običajno počne uporabnik z Naprej/Naprej/Naprej/OK...

Tudi, če izbrišeš predvideno sistemsko skrito particijo in ustvariš ter formatiraš samo eno particijo (slika 2), se bo nadaljevanje sveže inštalacije Win10 vedno končalo s kreiranjem dodatne particije velikosti cca. 500MB, bodisi prazne (slika 3) ali pa sistemske (slika 4), odvisno od prejšnje telovadbe v fazi particioniranja prostora.
Tudi ni odvisno od tega, če je disk popolnoma nov (raw-brez formata) ali že nek rabljen in brez particij (slika 5).

Torej, če želiš, da se Win10 inštalacija izvede brez kreiranja 500MB sistemske oarticije je edina varianta ta, da disk prej v celoti particioniraš in sformatiraš v nekem drugem pcju, nato ga prestaviš v pc v katerem bo zdaj edini disk in začneš z svežo inštalacijo Win10. Inštalacija bo v koraku particioniranja zaznala disk, ki že ima ime, particijo in format (slika 6), zato ne bo ustvarila 500MB sistemske particije.

Drugače ta rezervirana sistemska particija (od Win7 naprej) ni tako nepomembna, ker je namenjena morebitni aktivaciji Bitlocker šifriranja, shranjuje obnovitvene podatke, boot/zagonske datoteke...), vendar lahko živiš tudi brez nje... do prve napake, ko boš potreboval kako obnovitev.

Če imaš Win ISO iz kateregakoli drugega vira potem si odvisen od neznanca, ki je to ISO inštalacijo sklanfal skup. Lahko je kaj dodal/odvzel ali spremenil. Zato je nudenje prave podpore, pomoči in rešitve verzijam, ki niso iz MS strani, včasih podobno iskanju igle v senu.



Particije_w10_primeri_sistemska.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.65 MB
 Pogledana:  5 krat

Particije_w10_primeri_sistemska.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1735
Aktiv.: 12.55
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 11:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osterklin je napisal/a:
... govora v marcu pa je bilo da bo win10 ustvaril dodatno mesto cca 7 Gigabitov
https://www.racunalniske-novice.com/novice/dogodki-in-obvestila/za-namestitev-nove-posodobitve-za-windows-10-bomo-potrebovali-prostornejse-diske.html
...

Rezerviran prostor

Predvsem je ta informacija namenjena sestavljalcem računalnikov, da bodo že v štartu dali večji SSD/HDD disk, ker Win10 1903 zahteva več prostora. Pa tudi tistim, ki imajo že zdaj malce manjši sistemski disk/particijo ali pa na sistemski disk nalagajo daljše datoteke (filme, iso ...) in ne skrbijo, da je sistemski disk dovolj prazen.

Potreba po dodatnem rezerviranem prostoru na disku od verzije Win10 1903 naprej je zgolj potreba zaradi varnosti in zanesljivosti, da ne bi ob naslednji nadgradnji prišlo do pomanjkanja prostora na sistemskem disku in s tem nepredvidenega in nazanesljivega delovanja sistema ob namestitvi nadgradnje.

Namreč ”nadgradnja” iz npr. verzije 1809 na 1903 ni zgolj nadgradnja nekaj MB dolgih popravkov ampak je menjava celotnega sistema Win10, torej prenese in inštalira se nova verzija Win10, in nadgradi obstoječo v smislu, da se ohranijo vsi inštalirani programi, podatki, nastavitve, gesla, menja pa se v celoti jedro.

Ta rezervni prostor se avtomatsko rezervira samo ob vnaprej inštalirani verziji Win10 1903 (OEM proizvajalci računalnikov) ali ob čisti inštalaciji Win10 1903 (slika 1). Ob nadgradnji iz prejšnje verzije (npr. iz 1809 na 1903) pa ne.
Lahko pa se ga aktivira s posegom v register (slika 2). Win10 bo nadzoroval stanje praznega prostora in bo ta rezervni prostor spreminjal in prilagajal po potrebi (odvisno koliko se medtem ustvari .tmp in ostalih začasnih datotek).

Primer rezervacije prostora po posegu v register, kjer se je po restartu rezerviral 2,5GB prostor (slika 3).
Tisti moder tekst/link kjer piše: ”Preberi več o delovanju senzorja prostora” je zgolj po(ne)srečen prevod angleškega teksta: ”Learn about how Storage Reserve works”. Smile

Kako deluje rezervacija prostora

Da bo bolj razumljivo zakaj je v verziji 1903 avtomatsko rezerviran prostor do 7 GB je tukaj opis zakulisnega dogajanja ob menjavi Win10 PRO verzije 1809 (17763.529) na verzijo 1903 (18362.145) na mojem HP računalniku cpu C2D E8400-3Ghz, 8GB ram, SSD 940GB:

Po kliku, da želim posodobitev na 1903 se je med prenosom podatkov ustvarila mapa $Windows.~BT in začel se je prenos cca. 6GB podatkov, ki so filali datoteko pagefile.sys. Po cca. pol ure je sicer sistem napisal,
da je prenašanje 100% vendar je SSD mlel naprej še cca. 45 minut, medtem se je povečeval pagefile.sys iz začetnih 8GB na 22GB. Vseskozi je bil aktiven proces svchost.exe (-k netsvcs -p -s wuauserv), ki je bremenil CPU (dva jedra) na cca. 50%.
Wuauserv je značilen za windowsupdate proceduro.

Začelo se je nameščanje, ki je trajalo cca. 1 uro !
Mapa $Windows.~BT se je povečevala iz začetnih 128MB na 8GB in vseskozi so se menjavali programi Dimhost.exe, Setuphost.exe in Mighost.exe.

Ko je bilo nameščanje končano je sledil restart z značilnim povečevanjem % in obvestilom, da bo potrebno več restartov. Pri 27% se je spremenila ločljivost ekrana iz slabše na optimalno in pri 54% je sledil drugi restart.
Nato je sledilo nadaljevanje posodobitve od 54% do 100%, značilen moder ekran z belim opozorilom, da postopek lahko traja nekaj minut, kmalu se je pokazalo namizje, ki sem ga nestrpno pričakoval.
Od končanja nameščanja do ugleda namizja je preteklo cca. 8 minut.

Vse je bilo nedotaknjeno, od velikosti ikon, pisave, razporeditev, dodatnimi programi, ki štartajo ob zagonu.... skratka pohvalno.
Takoj mi je v oči padel velik prazen pravokotnik (Iskalnik) poleg Start ikone. Smile

Rezerviran prostor sem vklopil s posegom v register saj se le ta ob nadgradnji iz prejšnje 1xxx na 1903 ne aktivira avtomatsko ampak je avtomatsko vklopljena samo ob novi ali predinštalirani namestitvi Win10 1903.



Rezerviran_prostor_Fotor_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.26 MB
 Pogledana:  9 krat

Rezerviran_prostor_Fotor_1.jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 47 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group