www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Rezanje stiropora z 1,5 m žice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Mboy
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Nov 2008 21:33
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 4:20 am    Naslov sporočila:  Rezanje stiropora z 1,5 m žice Odgovori s citatom

Zdravo,

zanima me kako pravilno izračunati potrebno moč, da dovolj segrejem uporovno žico dolžine 1,5m:

- Isachrom (0,5mm) 5.65 Ohm/m iz conrada

za rezanje stiropora.


Klasičen računalniški napajalnik (350W) je premalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 609
Aktiv.: 10.69
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 5:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

350W nikakor ni premalo, le napetost, ki jo uporabljaš, je prenizka. Verjetno si uporabil 12V, pri upornosti cca 8,5ohm (1,5m žice) bo pri tej napetosti tekel tok cca 1,4A, kar znese slabih 17W. Tako moč se uporablja tam nekje do 10cm dolžine žice, odvisno od materiala, ki ga režeš in kako hitro ga želiš rezat.

Mogoče bi šlo z napetostjo 24V (npr 24V transformator, ki je nekaj standardnega), pri danih podatkih bi dobil cca 68W moči. Lahko uporabiš tudi nekoliko debelejšo žico, ki bo imela nižjo upornost, da bo stekel večji tok, kar pomeni več moči.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3159
Aktiv.: 20.39
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 17, 2019 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brat za cca 1m dolžine, uporablja inox 1,2mm žico za varjenje. Priklopi direkt na akumulator in gre lepo rezat.
_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mboy
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Nov 2008 21:33
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 18, 2019 4:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem nabavil uporovno žico (konstantan), 2,5Ohm / m. Namesto rač. napajalnika, sem uporabil trafo 300VA (2 * 22V) + gretz + kondenzator...

Pri 25V in 7A in žici dolžine 125 cm, lepo reže.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član



Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Prispevkov: 2291
Aktiv.: 13.64
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 18, 2019 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Grec + kondenzator za ta namen ne rabiš. Kondenzator ti sicer nekaj dvigne napetost na izhodu vendar na grecu izgubiš 2 Volta.

LP

_________________
Wasting time online since 1999
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 222
Aktiv.: 1.55
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 18, 2019 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kakšno debelino žice uporabljaš?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MOND
Član
Član



Pridružen-a: Sre 12 Okt 2005 20:05
Prispevkov: 434
Aktiv.: 2.58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 18, 2019 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki je napisal/a:
kakšno debelino žice uporabljaš?


Mboy je napisal/a:
- Isachrom (0,5mm) 5.65 Ohm/m iz conrada
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clownfish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Prispevkov: 761
Aktiv.: 4.53
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 7:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mboy je napisal/a:
- Isachrom (0,5mm) 5.65 Ohm/m iz conrada

Kje razen v Conradu pa se še dobi tako rezalno žico?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 222
Aktiv.: 1.55
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za ročno rezanje sem uporabljal žico od te firme kupljeno pri nas debelini sta dve 0,3 in 0,5. Za lep rez potrebuje od 3,2-3,8A na 24V.
Žico sem napel na sistem mizarske žage, ki jo napneš z vrvico ko obračaš leseno prečko.
Žica zdrži izredno dolgo, predvsem pa se ne rasteza ob gretju, tudi IPS gre super čeprav je temperatura dvkrat višja.
Poznam ljudi ki so uporabljali kitarske strune za ta namen in baje gre prav tako dobro.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

clownfish je napisal/a:
Kje razen v Conradu pa se še dobi tako rezalno žico?

To je uporovna žica. Kanthal, ki se uporablja za visokotemperaturne grelce, v različnih debelinah dobiš v TME, kjer sem ga že kupoval, za ostale (Farnell.....) pa ne vem.
No v Conradu jih pa zagotovo dobiš, pozlačene Very Happy .

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 222
Aktiv.: 1.55
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
clownfish je napisal/a:
Kje razen v Conradu pa se še dobi tako rezalno žico?

To je uporovna žica. Kanthal, ki se uporablja za visokotemperaturne grelce, v različnih debelinah dobiš v TME, kjer sem ga že kupoval, za ostale (Farnell.....) pa ne vem.
No v Conradu jih pa zagotovo dobiš, pozlačene Very Happy .


jo imam doma, neuporabno, se rasteza na temperaturi kot elastika, ne moreš jo napeti in obenem segreti. Obnaša se enako kot cekas, vsakič ko ga segreješ je daljši, ponoviš 2x in nato se strga...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 8:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

maki je napisal/a:
jo imam doma, neuporabno, se rasteza na temperaturi kot elastika, ne moreš jo napeti in obenem segreti. Obnaša se enako kot cekas, vsakič ko ga segreješ je daljši, ponoviš 2x in nato se strga...
Čisto mogoče. Moja je 1mm in jo imam za navijanje grelcev peči 1100C in jo za nekaj takega nisem probal.
Imam pa narejeno grelno žico za krivljenje pleksija in podobnih plastik. Ta je iz 1.5mm konstantana vendar se tudi ta razteza, vendar tu ni problema, ker na žico ne deluje nobena dodatna sila, tako kot pri rezanju.
Zanima me pa, katera je ta žica, ki si jo kupil v Grapnerju in se ne razteza?

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maki
Član
Član



Pridružen-a: Čet 17 Jan 2008 8:02
Prispevkov: 222
Aktiv.: 1.55
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2019 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

žal ne poznam sestave-materiala iz katerega je narejena, je svetla kot recimo nerjavno jeklo vendar se praktično nič ne razregne. Predvidevam da je neka mešanica z wolframom. Žal ni oznake na pakiranju.
Za cnc že cca 20 let uporabljam 0,15 debelo žico vendar je ta temna kot bi bila oksidirana in je na las podobna tisti nitki v žarnici. Tudi precej vzmetno deluje.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mboy
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Nov 2008 21:33
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 22, 2019 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nabavil sem drugo žico - z manj upornosti:

2.5 Ohm/m

Uporovna žica Conrad


Dolžino sem nastavil na 130 cm, tako da lahko odrežem še stirodur...

Priklopljeno direkt (trafo, gretzk kondenzator), obratovalna napetost: 25V
tok: 7A

Se pa kr malo segreje gretz in trafo, če maš nekaj časa skoz priklopljeno (cca. 20min)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mboy
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Nov 2008 21:33
Prispevkov: 36
Aktiv.: 0.27

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 22, 2019 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno je vse od žice, debelina, dolžina...upornost žice.

Trafo, ki ga imam je 300VA, 2 x 22V DC na sekundarju...Lahko bi vezal na mostično vezavo (zaporedno), dobim 44V, pa imet na izhodu regulacijo toka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 173 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group