www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

ELEKTRIČNI PASTIR 230V - moč padla

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vrado
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 28 Jul 2019 0:34
Prispevkov: 4
Aktiv.: 1.47
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 30, 2019 11:54 pm    Naslov sporočila:  ELEKTRIČNI PASTIR 230V - moč padla Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Električni pastir nima več prvotne moči. Zvočni klik je tišji, preskok iskre, ki je bil pred tem približno 1 cm, je sedaj samo z direktnim dotikom izhodne žice na kontakt zemlje.

Pred leti sem imel podobno težavo. Vidno je bilo, da sta skurjena keramična upora in po zamenjavi je bil pastir popravljen.

Tokrat sem zamenjal kondenzator 3,3 mF, ker je bil napihnjen. Keramična upora sta vizuelno dobra in tudi ko pomerim upornost je ta 195,7 oma. Se pa oba tako segrejeta po petnajstih sekundah priklopa na 230V, da se skoraj opečeš. Daljši čas ne preskušam, ker bi jih verjetno skuril.

Ker nisem strokovnjak za elektroniko, sprašujem, kateri element bi bil lahko v okvari, ali kako le tega najti. Imam pa le digitalni multimeter.
Se tudi opravičujem , ker je shema narisana bolj po domače.



PASTIR-SHEMA.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  540.02 KB
 Pogledana:  17 krat

PASTIR-SHEMA.jpg



PASTIR -LOT.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  241.33 KB
 Pogledana:  4 krat

PASTIR -LOT.jpg



PASTIR-VEZJE.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  308.42 KB
 Pogledana:  11 krat

PASTIR-VEZJE.jpg



PASTIR-SESTAV.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  476.2 KB
 Pogledana:  27 krat

PASTIR-SESTAV.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član



Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Prispevkov: 2055
Aktiv.: 13.38
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 31, 2019 7:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem enak problem. Problem je v kondezatorjih. Preveri tisti velik 30uF.
_________________
Denis
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.31
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 01, 2019 7:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej preveri tisti taveliki 30uF kondenzator, ker če je oslabel je lahko vzrok slabega delovanja v tem. Izmeri na koliko voltov se kondenzator nabije. Po mojih izkušnjah se nabije tam do 600V DC. Verjetno je pastir "moči" 5,4 Joula.?
Bo pa malo problem izmeriti, ker multimetri niso ravno hitri. No, za približno orientacijo bo. Drugače se take hitre spremembe napetosti lahko pomeri tudi z osciloskopom in sondo X10.

Če je 30uF kondenzator v redu, potem je velika verjetnost tudi v tem, da je prebil izhodni visokonapetostni transformator.
To se tudi rado zgodi in ga je potrebno zamenjati ali previti na novo.....

Ja, tista dva upora se kar konkretno grejeta. Vezana sta vzporedno, torej je skupna upornost 195ohm in sta malo podhranjena pri moči. Jaz sem jih zamenjal z 2X po 10W upori in je mnogo boljše kar se tiče segrevanja.
Tudi kondenzator 3.3uF je mogoče malo "predimenzioniran". Dovolj bi bil menda že 2,2uF.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vrado
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 28 Jul 2019 0:34
Prispevkov: 4
Aktiv.: 1.47
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 03, 2019 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala dkoneju in arksiju za odgovore.

Imam samo stari Iskrin DIGIMRER, ki nima možnosti meritve kondenzatorjev.

Pastir je deklariran za 2J pri 1/2 moči in 8J pri polni moči.

Izmeril sem napetost, ki jo daje vezje pri priklopu na 230V (v prilogi)
in napetost na izhodu transformatorja pastirja pri priključitvi
na omrežni trafo z izhodom 6V , ki pri obremenitvi in 1,5 m dolgem
kablu, da na primernem navitju 2V.

Razmerje indukcije 1 : 10 in 1 : 12 kaže, da je transformator verjetno dober,
in da je verjetno polnitev 30 mikro kondenzatorja prenizka. Bom pa naslednji
teden odnesel ta kondenzator na meritev v RTV servis.

Ni mi najbolj jasno deklarirano razmerje 2J - 1500 V in 8J - 5000V ob primerjavi 19,8V in 24V. Da ni mogoče v stiku del sekundarnega navitja VF transformatorja ?.



PASTIR 230V_20190803_0001.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.1 MB
 Pogledana:  31 krat

PASTIR 230V_20190803_0001.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pirpy
Član
Član



Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Prispevkov: 670
Aktiv.: 3.99
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 04, 2019 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V mojemu pastirju je umrla dioda v napetostnemu množilniku .
Takšna debela dioda, in pastir je bil 4 x slabši.

_________________
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.31
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 05, 2019 7:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrado, zdaj kaj si ti to meril, mi ni čisto jasno.? Če si odlotal visokonpetosni trafo od kje potem napetost na njem?

A si z voltmetrom pmeril na koliko voltov se nabije 30uF kondenzator? Če iz tega el. pastirja želimo dobiti deklarirano moč 8J, z 30uF kondenzatorjem, potem se mora 30uF kondezator nabiti na cca 730V.

Če je kondenzator slab, ali pa prebita kakšna dioda (tisti dve tadebeli) potem se kondenzator ne bo napolno nabil in ne bo od sebe dal veliko energije pri sprožitvi tiristorja.

V primeru, da se 30uF kondenzator "normalno" polni, potem je lahko še samo krivda na visokonapetostnem transformatorju, ki je lahko prebije.

Še na hitro kako deluje el. psatir, ker si mi zdi, da ti ni najbolj jasno.
Ko pastir priključimo na omeržno izmenično napetost 230V se preko kondenzatorja in dveh 3x390ohm uporov preko usmerniških diod polni (tadebeli) 30uF kondenzator. Hkrati se preko uporov R3, R4 in RX poni tudi (beli 0.68uF) kondenzator. Ko napetost na belem kodenzatorju narašča in pride do neke meje (meja proženja je določena z upori R5 in R6) se o odpre tranzistor 2N6027. Le ta odpre tiristor, ki kondenzator poveže s visokonapetostnim trafotom in se vsa energija iz 30UF trafota prenese v VN trafo. Kondenzator se izprazni in cikel se ponovi. Ta cikel se pnavlja na cca 1,5 sekude in na izhodu VN trafota dobimo impulz reda 7000V, oz odvisno od prestavnega razmerja VN trafota.

Toliko na hitro. Upam, da nisem kje kaj kiksnil pri razlagi. Če da, me popravite, da ne bom učil "krive vere".....

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vrado
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 28 Jul 2019 0:34
Prispevkov: 4
Aktiv.: 1.47
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 05, 2019 11:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala pirpy in arksi za komentarje in napotke.
Arksi, hvala za dobro razlago, sedaj bolje razumem.

VN transformator sem meril po postopku, ki sem ga zasledil tu na forumu.
Odspajkal sem vezje in kondenzator 30 mikro, nato pa priključil na primarno
navitje VN transformatorja izmenično napetost iz omrežnega transformatorja z
deklariranem razmerjem 230V - 6V. Po priključitvi je bila napetost na primarju
VN transformatorja le 2V (zaradi padca napetosti v 1,6 m dolgem kablu in
bremena).
Na sekundarju VF transformatorja sem izmeril 20V in 24V. Razmerje torej
1 proti 10 in 1 proti 12, kar je nekje normalno, kot sem zasledi v podobnih
primerih tu na forumu.

Hvala gospodu iz RTV servisa Faraday, ki je izmeril , da je kondenzator 30 mikro
dober, dobri sta tudi (tadebeli) diodi in še z nekaj meritvami z multimetrom
in vizualno ni našel napake na vezju.

Pred leti sem imel isti problem in takrat se je videlo, da sta bila skurjena
keramična upora in po menjavi le teh je pastir zopet dobil polno moč.
Tokrat pa je bil napihnjen kondenzator 3,3 mikro, ki sem ga že zamenjal,
upora pa sta vizualno in izmerjeno dobra.
Moči pastir nima (brez preskoka iskre). Tudi brez priključenega kondenzatorja in
VN transformatorja se keramična upora grejeta, da se lahko po pol minute priklopa
opečeš.
Prispajkal kondenzator 30 mikro na vezje, in po kratkem priklopu se nabije na 132V DC .
Je možno, da sta ta dva upora pri meritvi dobra, po priklopu pa se njuna
upornost spremeni in se zato pretirano segrevata, ali pa je na vezju
v okvari nek drug element, da se kondenzator ne nabije na 730V kot je izračunal arksi.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Prispevkov: 1373
Aktiv.: 8.18
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 06, 2019 6:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi vseeno menjal tisti dve diodi. Sem imel podoben primer na verjtno enakem pastirju. Inštrumet je kazal da so diode OK, vendar niso bile. Imajo pa tiste diode funkcijo množilnika napetosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
arksi
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19
Prispevkov: 583
Aktiv.: 4.31
Kraj: Dolenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 06, 2019 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi tako, kot pravi Ule. Diodi služita za množenje (zvišanje) napetosti. Lahko, da sta po meritvah v redu, pa pri delovanju lahko ne delujeta prav. Jaz bi menjal obe.

Kondenzator 35uF se mora nabiti na vsaj 500VDC ali več v vsaj dveh sekundaj, ali prej. Ko se bo kondenzator nabil na 500V ali več, pa še vedno ne bo "moči", potem je po vsej verjetnosti prebil izhodni VN trafo.

Možno bi bilo, da je tudi kaj z upori narobe, ko se "enormno" segrejeta. Sicer sta narejena da sta kos segrevanju, ampak pretiravati pa tudi e gre.Če imaš pri roki upora jih zamenjaj z 10W.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vrado
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Ned 28 Jul 2019 0:34
Prispevkov: 4
Aktiv.: 1.47
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 09, 2019 11:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala ule in arksi za napotke.

Odspajkal obe debeli diodi. Ena ni prevajala. Zamenjal obe z novimi, ki sta nekoliko tanjši, čeprav imata isto oznako (1N 5408 DC). Aparat ponovno močno klika in daje iskro pri maksimalni moči na razdalji 7 do 8mm. Keramična upora se manj grejeta, a še vedno nekje na 70 do 80 stopinj . Lahko bi jima montiral hladilna rebra. Ko sem ju pred leti menjal, sem jih pustil na 20mm dolgih nogah in tako pretirano ne grejeta tiskanega vezja. Je pa pri obešenem aparatu nad njima kondenzator 3,3 mikro, ki je bil po okvari diode zato tudi napihnjen. Sem ga najprej zamenjal.

Mogoče bi moral napraviti še zunanje iskrišče, da se izprazni naboj. Pri visoki podrasti to verjetno ni potrebno, ker preskakuje iskra na rastline. Sem imel pred leti dve žici napeljani po betonski robnikih okrog zelenjavnega vrta in ko je preskočila iskra na polža, je bilo tako iskrišče kar slišno in poleti pri odprtem oknu spalnice kar moteče. Je pa bila to zelo uspešna zaščita proti polžem. Se jih je čez noč ujelo tudi do 40.

Ko sem hotel preveriti na koliko se polni kondezator, je crknil Iskrin Digimer 30, ker je bila presežena mejna vrednost 500v DC, oziroma sunek pri vklopu Če bo še kdo to meril, naj najprej preveri mejno vrednost svojega multimetra. No, bom vsaj nabavil nov multimeter, ki bo omogočal tudi meritev kapacitete in mogoče še temperature. Gledam :
https://www.mimovrste.com/multimetri/emos-multimeter-em420b?src=sug&s=multimeter
https://www.lotos.si/sl-SI/shop/item/5998312730997
https://www.gearbest.com/multimeters-fitting/pp_009176810622.html?wid=1433363
Ima mogoče kdo še kakšen preverjen predlog do 40 EUR ?. Mogoče je zame kot amaterja še to predobra izbira.
Lep pozdrav !
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5133
Aktiv.: 30.57
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 11, 2019 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trolanje in pametovanje o nakupu inštrumenta pa se nahaja tukaj.
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 171 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group