www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Ojačevalnik

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
142536
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Apr 2019 16:14
Prispevkov: 16
Aktiv.: 2.13

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 12, 2019 8:24 pm    Naslov sporočila:  Ojačevalnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni, izdelujem 50W ojačevalec in sem naletel na en problem. Ko imam priklopljen napajalni del ojačevalca dobim ven 43V moral pa bi 35V. to je verjetno ker transformator ki mi moral dati 30V da 40V( zasledil sem da je to vrjetno zaradi glajenja?). problem pa nastane ko priključim ojačevalec na napajalni del. takoj ko to storim mi na transformatorju in na vse 4 diodah na napajalnem delu močno naraste temperatura in iz diod začne kadit. ko pa odklopim ojačevalec iz napajalnega dela pa spet napajalni del dela normalno ( 7V prevec). bi kdo vedel zakaj mi to naredi? hvala za odgovore.


50W-mosfet-amplifier.png
 Opis:
ojačevalec
 Velikost datoteke:  41.74 KB
 Pogledana:  81 krat

50W-mosfet-amplifier.png



napajanje.png
 Opis:
napajalni del

Download
 Ime datoteke:  napajanje.png
 Velikost datoteke:  15.79 KB
 Downloadano:  33 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RobiStrom
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Mar 2015 22:00
Prispevkov: 147
Aktiv.: 2.56
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 7:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaditi se začne, ker imaš nekaj v stiku oz. napako v ojačevalniku in preobremeniš napajalnik.
_________________
LP Robi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član



Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Prispevkov: 1172
Aktiv.: 8.88
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 9:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Očitno imaš precejšen tok v sam ojačevalec še brez vhodnega signala.
Razlogov je več, od napake pri sestavljanju do oscilacije ojačevalca.
Načeloma se zadevo rešuje tako da napajanje ojačevalca priklopiš zaporedno z uporoma (eden v + in drugi v -). S tem omejiš tok in si pridobiš čas za iskanje napake, oziroma lahko tudi kaj pomeriš z voltmetrom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sscott
Član
Član



Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11
Prispevkov: 1131
Aktiv.: 8.97
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z R6 nastavljaš mirovni tok ( nastavi na cca 100ma v mirovanju)

V + in - vejo dodaj upore cca 10e in na njem meri napetost. Z omovim zakonom izračunaš mirovni tok. I = U / R


V kolikor se ne da, verjetno oscilirajo mosfeti. Pomaga da v source mosfetov dodaš upore 0.22E /2W


Mase zveži vse v skupno točko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 510
Aktiv.: 3.37
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 13, 2019 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor drži vse okrog nastavitev mirovnega toka in drugih nasvetov, ki so ti jih dali člani pred mano. Vsekakor pa najprej zamenjaj diode v usmerniku kajti dioda serije 1N 400x je v osnovi v najboljšem primeru za 1A toka kar pa je za 50W ojačevalnik krepko premalo. Daj vsaj diode serije 1N540X, ki so v osnovi 3A. vsekakor pa je najbolje, da daš vsaj en 5A greatz mostiček privijačen na hladilno telo.

LP Brane

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 510
Aktiv.: 3.37
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 14, 2019 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa ja ne boš obupal če ti ojačevalnik ne dela takoj sprva ( ugotavljam -glede na to da že iščeš alternativo). Ali si preveril kar smo ti svetovali. Napiši vsaj od kod si - če ni predaleč lahko prideš naokol in bova skupaj usposobila ta ojačevalnik ( moj kraj je napisan).

LP Brane

_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom
Član
Član



Pridružen-a: Sob 11 Nov 2017 0:42
Prispevkov: 141
Aktiv.: 5.74
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 15, 2019 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Transformatorska napetost pade na Graetz mostu za 0,55V, nato jo glajenje na kondenzatorjih dvigne za 1,4X. Vzeti moraš recimo 25A graetz, ki stane 2€.
Izhodni IRF tranzistorji so trmasti in so PTC, torej pozitivni temp. koeficient, se pri segrevanju odpirajo in nazadnje jih odkuri. Torej mirovni tok je potrebno s temperaturo zmanjševati, BC546 (ki je v funkciji VBE multiplier) ki ima v bazi potenciometer za nastavljanje mirovnega toka, se mora spreminjati v kontaktu z IRF-ji, je pomanjkljivo narisan in bi moral biti v kontaktu z IRF-ji na skupnem hladilniku, temperaturna sprememba le za ubogih 0,1V, rabil bi mnogo večje gibanje za stabilnost. Pomaga, če bi dal namesto BC546 enostavno še en IRF530. Vklopna napetost IRF-ja je cca 2,7V.
Najdi boljše vezje s kakšnimi NTC lateralnimi MosFeti (SK1048/SJ162), je stabilno in obvladljivo.
Res je, da so IRF namenjeni za pogon elektromotorjev, iz neznanega razloga pa imajo zelo dober zvok.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
142536
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Apr 2019 16:14
Prispevkov: 16
Aktiv.: 2.13

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 16, 2019 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imel sem nekakšen stik. To sem odpravil. Diode sem že prej menjal na bolj močne. Dodal sem upore 0,22e zaradi oscilacije. Sedaj mi zvočnik samo nekaj brni, ter po nekaj časa mi kondenzator C7 prekuha. Menjal sem tudi mosfete, ker niso delali in sedaj ko priključim v 230V se mi irf9530 sploh ne segreje, medtem ko se irf530 začne segrevati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bbrane
Član
Član



Pridružen-a: Čet 14 Jun 2007 15:02
Prispevkov: 510
Aktiv.: 3.37
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2019 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti kondi C7 prekuha - je možno da je premalo volten (vsaj 50V še bolje 63V) ali bolj verjetno da ga imaš narobe obrnjenega. LP Brane
_________________
En poizkus je vreden več kot tisoč strokovnih mnenj
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
142536
Član
Član



Pridružen-a: Sob 06 Apr 2019 16:14
Prispevkov: 16
Aktiv.: 2.13

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2019 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kondebzator je 50V in obrnjen je pravilno
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1213
Aktiv.: 14.25
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2019 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripni nekaj ostrih slik zgornje in spodnje strani tvojega izdelka. Mogoče se vizuelno najde kaka napak(ic)a.
_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Prispevkov: 3162
Aktiv.: 20.29
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2019 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

142536 je napisal/a:
Kondebzator je 50V in obrnjen je pravilno

Če je kondenzator obrnjen prav in napetost prava, se ne more kuhat. Take so izkušnje in dejstvo.
In če se tebi kuha- ali ni obrnjen prav, ali je kaj drugega narobe z njim Wink

_________________
3 x 3 = 9
ena dalje
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 8.41
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 17, 2019 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako so izbrani Q1 in Q2 , enako tokovno ojačanje (hFE)?

lp.

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 202 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group