www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Radio Triglav
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mitchW
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Prispevkov: 344
Aktiv.: 5.05
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 23, 2019 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če rabiš EF89, mi napiši... jih imam kar nekaj viška.

Mogoče, če napišeš iz kod si, tudi ne bi škodilo Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2019 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj sem dobil vse elektronke.Ko sem radio vklopil,se sliši rahel brum.No čez čas,se je le slišal zvok, slo1.ampak zelo potiho.Sliši se samo eno postajo na ukv.Na drugih valovnih postajah ne lovi nič.Imam shemo na katerih so napisane napetosti na elektronkah samo sem nameril manjše .Saj se meri proti masi?Kaj predlagate?
Elektrolite sem pomeri,upori zgledajo vredu kondenzatorji tudi,elektronke svetijo.
Za odgovor zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5215
Aktiv.: 30.27
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2019 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojze59, ko sem obnavljal svoj Triglav, sem zamenjal vse kondenzatorje, razen stirofleksnih, to se pravi, vse papirne in keramične (4n7).
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 28, 2019 7:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za namig,ampak, da bi zamenjal vse kondenzator .Prejšne sporočilo sem spregledal za elektronko ef89 se oproščam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Prispevkov: 344
Aktiv.: 5.05
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 7:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar je rozastih in zelenih kondenzatorjev, je potrebno vse zamenjati. Gor je oznaka Iskra KPMU, ti so papirni in prebijajo - z leti so postali upori in ne več kondenzatorji. Če jih ne boš zamenjal, boš imel raznorazne probleme, lahko ti celo skuri kakšen MF transformator oz. kakšno zadevo, ki jo nemogoče dobiti. Skoraj zagotovo so vzrok tvojih nizkih napetosti na elektronkah.

Elektroliti so pogosto tudi slabi, najpogosteje 50uF na katodi EL84 (vzporedno s 150 ohm uporom) in 5uF v ratio detektorju. Če sta kondenzatorja posušena, neke velike razlike pri delovanju ne bo, bolj je problem, če prebijata. Glavni 2x50uF redko odpove, lahko pa zaradi neuporabe začne vleči prevelik tok, pogosto se ga da reformirati.

Keramičnih jaz ne bi diral, razen, če je dejansko kateri slab, glede na meritve oz. napako. Npr. pred kratkim sem imel stirofleks kondenzator, ki je prebil proti masi, krivec je bila žica, ki se ga je dotikala in je izolacija kemično reagirala s stirofleksom in ga požrla. Ampak napaka se je pokazala šele po meritvi napetosti - kondenzator je bil zakopan globoko v notranjosti šasije.


Jaka57 Kako to, da si pomenjal tudi keramične? So bili prebiti ali kako?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 8:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za odgovor,se bom lotil menjave kondenzatorjev,potem sporočim rezultat
lp.lojze kamnik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5215
Aktiv.: 30.27
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2019 12:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mitchW je napisal/a:
Jaka57 Kako to, da si pomenjal tudi keramične? So bili prebiti ali kako?
Sem naletel na enega, se ne spominjam točno kje in ker jih imam kar nekaj, mi je bilo enostavneje kar vse pomenjat, je hitreje kot pa ugotavljat napako zaradi njega.

In ja točno to, kar si napisal, glede roza in zelenkastih kondenzatorjev in seveda elektrolitov. Tako poceni so, da nima smisla kvačkat Wink .

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 27, 2019 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp
Po dolgem času se spet oglašam in pričakujem kakšen nasvet. Sedaj sem zamenjal vse elektrolitske in papirnate kondenzatorje. Ko sem radio vklopil, sem pomeril napetost na elektronkah, ter izmeril skoraj 30v višje napetosti glede na načrt. Dela mi samo vhod za gramofon. Radjiskih valov ne lovi na nobenem področju, kakor da je radijski del mrtev. Sumim na elektronko ECH1, se morda motim? Kako začeti.
Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Prispevkov: 344
Aktiv.: 5.05
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2019 2:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je delalo prej vsaj malo, pa zdaj ne deluje več, lahko da si naredil kje napako pri menjavi kondenzatorjev. Se zgodi tudi najboljšim Smile Najbolje je zamenjevati kondenzatorje enega po enega in po menjavi vsakega preveriti, če radio deluje.
Vrednosti kondenzatorjev si dal identične?

Za delovanje radijskega dela na SV, KV in DV morajo "delovati" ECH81, EF89 in EABC80. Pri UKV pa mora delovati še ECC85.
Ter seveda EZ80 in EL84, ampak če imaš zvok preko gramofonskega vhoda, potem lahko tidve izločiš.

So vse lampe videti zdrave? Je kakšna morda bela znotraj?


30V višje napetosti so lahko zaradi višje mrežne napetosti kot takrat, ko je bil radio izdelan (220V, zdaj je 230V - ponekod celo bližje 240V). Lahko je tudi kakšen odprt upor ali kakšna zelo izrabljena lampa.


Jaz bi na tvojem mestu preveril vse upore, če ni kakšen skurjen oz. odprt. Hkrati pa bi preveril še podnožja in pine na lampah, da ni kje kakšen oksidiral. In seveda vezavo kondenzatorjev ter njihove vrednosti. Včasih se zgodi, da se zmotiš za eno decimalko in je tudi to vzrok nedelovanja (npr. namesto 27nF daš notri 270nF).

So vse napetosti na elektronkah prisotne?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 28, 2019 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

napetosti na elektronkah so prisotne, elektronke na izgled zgledajo dobre.Kondenzatorji so polipropilenski 1000v dc.Je to vredu?.Odmontirane kondenzatorje sem pomeril z multimetrom pa so številke letale gor in dol tako da so sigurno fuč.Novi so kazali pričakovano kapaciteto.Bom pa še upore in stike preveru.Imam pa načrt, ki se ne ujema popolnoma, moj modelj je triglav62a tip ra88.
Na spletu nisem zasledu pravega.lp hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mitchW
Član
Član



Pridružen-a: Ned 20 Jul 2014 20:58
Prispevkov: 344
Aktiv.: 5.05
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 29, 2019 6:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetosti na elektronkah morajo biti prave, ni dovolj, da so le prisotne Smile

Pomagaj si s to shemo: https://static.elitesecurity.org/uploads/3/4/3425435/RA88.jpg
Po mojem bo še najbližje tvojemu. Moraš pa vzeti v obzir, da se je dizajn ves čas pomalem izboljševal in lahko pride zato do kakšnih razlik med shemo in dejanskim aparatom. Verjetno bo še največja razlika v usmerniku, saj je na tej shemi še uporabljena prastara AZ1, kasneje pa so vsi imel EZ80, nekatere redke izvedbe pa celo selenski usmernik.

Hkrati imaš na zgornjem delu te sheme označene napetosti na podnožju elektronk, ki morajo biti prisotne. Preveri, če se vse bolj ali manj ujema.


Glede kondenzatorjev, 1000V polypropilenski so več kot preveč, jaz po navadi dajem notri 400V ali 630V metal film oz. polipropilen, občasno tudi kar keramične.
Upam le, da si dal vse prave vrednosti, torej tam kjer je 22000pF daš 22nF oz. pri novejših je gor kar oznaka 223 (22 + 3 ničle - v pF), itd.

Če stare kondenzatorje pomeriš z LCR metrom oz. izmeriš kapaciteto, bo v 99% primerih kazalo večjo kot je v resnici, saj kondenzator prebija. Najbolje jih je pomeriti s testerjem izolacije, ki jih stestira pri višjih napetosti (npr. 500V)... tam zagotovo vidiš, če prebijajo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 04, 2019 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp
Sem med prazniki popravlja radijo ,ter preverjal ,če sem morda napravil napako pri menjavi kondenzatorjev,samo nisem našel nobene napake.Je pa res da imam sedaj 2 načrta pa se noben ne ujema popolnoma.Sem pa pomeril napetosti na elektronkah pa če lahko malo pokomentirate
ECC85 načrt pin1 ,135,186v izmerjeno 189v
pin6,130,150v izmerjeno 157v
ECH81 pin1, 60,80v izmerjeno 75v
pin6, 235,225 izmerjeno 195v
pin8 60,87 izmerjeno 112v samo s k d valovih.stikalo ukv- 0 voltov
EF89 pin7 220 ,210 izmerjeno 215-240v glede na ukv ali s d k val
največja razlika pin8 60,80 izmerjeno 214 -239v glede na ukv ali s d k val
EABC80 pin9 50,72 izmejeno 60-72v.
EZ80 pin3 278v izmerjeno 242v.zamenjan kon.50mf
Pri pinih sta napisani 2 napatosti z dveh načrtov.
Upam ,da se da kaj izbrati iz teh podatkov.Je pa radijski ,visokofrekvenčni del čist mrtev ,če se dotaknem z izvijačem kjerkol se nič ne sliši prasketanja v zvočniku.
hvala lepa za odgovor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5215
Aktiv.: 30.27
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 04, 2019 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je aparat tiho, se ga ponavadi lotim od zadaj naprej, t.j. najprej NF, šele potem radijski del (najprej DV, SV, KV in nazadnje UKV).

Kar se pa napetosti tiče, ja na p8 EF89 je previsoka, ostale se mi zdijo v mejah.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojze59
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Sep 2019 15:11
Prispevkov: 12
Aktiv.: 2.04
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 05, 2019 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Gramofonski vhod dela.zanima me preko katere elektronke pride radijsk isignal do niskofrekvenčnega dela radija.lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7321
Aktiv.: 42.50
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 05, 2019 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preko triodnega dela EABC80 in pentode EL84.

Demodulator za AM je dioda v EABC80, demudolator za FM pa sta diodi v EABC80 (Ratio detector).

Ti je že
mitchW je napisal/a:
...
Mogoče, če napišeš iz kod si, tudi ne bi škodilo Smile



RA88-NF.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  439.67 KB
 Pogledana:  9 krat

RA88-NF.jpg



_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 2 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group