www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

MikroTik router

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 4:40 pm    Naslov sporočila:  MikroTik router Odgovori s citatom

Router RB2011UiAS 2HnD je bil med mojo odsotnostjo večkrat resetiran.
Da je z omrežjem nekaj narobe sem ugotovil pri tiskanju in še eno napravo imam v omrežju, ki tudi ni bila dostopna. Prav tako nisem imel dostopa do routerja oziroma ni bil viden v omrežju.
Sedaj sem dostop do routerja uredil.
Pred tem sem imel LAN nastavljen na 192.168.88.xxx. Sedaj mi en računalnik kaže 192.168.0.1 in nekatere na 192.168.1.xx ostale na 192.168.88.xx.
Želel bi vse naprave in računalnike na 192.168.88.xxx.
Čitam in čitam na spletu, gledam na YouTube ampak uspeha ni.

Je pripravljen kdo pomagat proti plačilu seveda?
Lahko router tudi dostavim ali pomoč tukaj na forumu?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
frenki
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Prispevkov: 5590
Aktiv.: 33.31
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 5:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni tole bolj kot po napaki na mikrotiku smrdi po tem, da je nekje v omrežju še kak dhcp server Think . Imaš kako možnost naredit popis naprav v omrežju? Zakaj je bil resetiran? Kako si ponovno uredil dostop?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Resetiran" je bil "verjetno" z izklopom in ponovnim vklopom. Kolikokrat in kako na hitro ne vem. Router je star 5 let. Omrežje pa izgleda tako: Modem telekom povezan na Switch za TVje in na MikroTik. Na Mikrotiku so računalniki in tiskalnik ter router TP link. Na tem TP linku je še en računalnik, naprava s katero spremljam temperature peči ter WiFi. TP link je nastavljen kot AP in v omrežju ni viden.
Je možno, da bi bil vzrok posodabljanje telekom modema?
Dostop do MikroTika sem uredil z reset tipko nato vklop napajanja in po 10sec sem spustil reset tipko.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.56

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi export in objavi tu, da vidimo kje je tažava.
_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucky77
Član
Član



Pridružen-a: Čet 22 Avg 2013 21:49
Prispevkov: 41
Aktiv.: 0.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Resetiran ali ponovno zagnan? To je kar velika razlika. Smile
Vse kaže, da sta se v tvojem omrežju pojavila dva DHCP strežnika, vsaj po sodeč po IP-jih, ki si jih navedel.
Dobro bi bilo narisati shemo z vsemi glavnimi napravami, poleg napisati IP naslove in tako bi lahko ugotavljali naprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mosqito
Član
Član



Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Prispevkov: 795
Aktiv.: 18.56

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 02, 2019 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naslov iz 192.168.88.1/24 je default, tako da lahko da je bil dejansko resetiran, pa default konfiguracija.


Poveži se na ruter, odpri terminal in vpiši
Koda:
export hide-sensitive


potem skopiraj in prilepi tukaj.

_________________
Bzzzzzz
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 03, 2019 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
[admin@MikroTik] > export hide-sensitive
# oct/03/2019 09:40:36 by RouterOS 6.45.6
# software id = V39C-EQEQ
#
# model = 2011UiAS-2HnD
# serial number = 444A046098E6
/interface bridge
add admin-mac=4C:5E:0C:44:EE:D9 auto-mac=no comment=defconf name=bridge
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] antenna-gain=4 band=2ghz-b/g/n channel-width=\
    20/40mhz-XX country=slovenia disabled=no distance=indoors frequency=auto \
    frequency-mode=regulatory-domain installation=indoor mode=ap-bridge ssid=\
    Opekarniska1 wireless-protocol=802.11
/interface list
add comment=defconf name=WAN
add comment=defconf name=LAN
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk group-ciphers=tkip mode=\
    dynamic-keys supplicant-identity=MikroTik unicast-ciphers=tkip
/ip pool
add name=dhcp ranges=192.168.88.10-192.168.88.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp disabled=no interface=bridge name=defconf
/interface bridge port
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether2
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether3
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether4
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether5
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether6
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether7
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether8
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether9
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether10
add bridge=bridge comment=defconf interface=sfp1
add bridge=bridge comment=defconf interface=wlan1
/ip neighbor discovery-settings
set discover-interface-list=LAN
/interface list member
add comment=defconf interface=bridge list=LAN
add comment=defconf interface=ether1 list=WAN
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf interface=ether2 network=\
    192.168.88.0
/ip dhcp-client
add comment=defconf dhcp-options=hostname,clientid disabled=no interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.88.0/24 comment=defconf gateway=192.168.88.1
/ip dns
set allow-remote-requests=yes
/ip dns static
add address=192.168.88.1 comment=defconf name=router.lan
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment=\
    "defconf: accept established,related,untracked" connection-state=\
    established,related,untracked
add action=drop chain=input comment="defconf: drop invalid" connection-state=\
    invalid
add action=accept chain=input comment="defconf: accept ICMP" protocol=icmp
add action=accept chain=input comment=\
    "defconf: accept to local loopback (for CAPsMAN)" dst-address=127.0.0.1
add action=drop chain=input comment="defconf: drop all not coming from LAN" \
    in-interface-list=!LAN
add action=accept chain=forward comment="defconf: accept in ipsec policy" \
    ipsec-policy=in,ipsec
add action=accept chain=forward comment="defconf: accept out ipsec policy" \
    ipsec-policy=out,ipsec
add action=fasttrack-connection chain=forward comment="defconf: fasttrack" \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=forward comment=\
    "defconf: accept established,related, untracked" connection-state=\
    established,related,untracked
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop invalid" connection-state=\
    invalid
add action=drop chain=forward comment="defconf: drop all from WAN not DSTNATed" \
    connection-nat-state=!dstnat connection-state=new in-interface-list=WAN
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" ipsec-policy=\
    out,none out-interface-list=WAN
/lcd interface pages
set 0 interfaces=wlan1
/system clock
set time-zone-name=Europe/Ljubljana
/tool mac-server
set allowed-interface-list=LAN
/tool mac-server mac-winbox
set allowed-interface-list=LAN
/tool traffic-monitor
add interface=wlan1 name=tmon1 threshold=0 traffic=received
[admin@MikroTik] >
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
stane
Član
Član



Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19
Prispevkov: 1160
Aktiv.: 7.63
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 08, 2019 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Router deluje, vendar mi je IP-je spremenil.
Povezave, ki jih uporabljam sem spremenil.
IP Scanner mi prikaže nedejavne IP-je in mislim, da se router še vedno nanaša na te IP-je.
Lahko to kako osvežim, pobrišem stare nedejavne IP-je?



IP_Scanner.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  231.43 KB
 Pogledana:  10 krat

IP_Scanner.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 168 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group