www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Zamenjava starega analognega termostata z digitalnim
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zk_eu
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 09 Okt 2019 22:14
Prispevkov: 3
Aktiv.: 1.33
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2019 10:24 pm    Naslov sporočila:  Zamenjava starega analognega termostata z digitalnim Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

doma imamo peč na pelete, ki ima v sobi še star, analogni termostat:



ki ima sledečo shemo:



Želel bi ga zamenjati s termostatom Emos T13RF, ki čisto zadosti zadovoljuje naše potrebe.

Ta pa ima sledečo shemo:



Je to mogoče? Bi lahko mogoče dobil kak nasvet kako moram vezati, da ne kličem ravno mojstra za prevezavo 4 žic.

Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2019 12:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zvežeš po shemi B novega termostata, ker imaš očitno pri peči dodatno stikalo za vklop in to tako:

stari novi
1 -> NO
5 -> COM
7 -> L
8 -> N


To je to, glede modrovanja uporabnika qwertza, imaš pa odgovor v tukaj.

Pa še to, ne vem če si vešč tega dela, toda pazi, žice so pod napetostjo 220V!

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zk_eu
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Sre 09 Okt 2019 22:14
Prispevkov: 3
Aktiv.: 1.33
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2019 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odlično, najlepša hvala!

Pa torej odstranim še sponko med COM in L.

To vem. A ni ravno zaradi tega potrebno peč izklopiti iz električnega omrežja oziroma a ni to dovolj?

Če bi se slučajno odločil za model EMOS T15RF, ki ima shemo kot v priponki spodaj. Predvidevam, da je še vedno vezava enaka kot ste napisali zgoraj?



Zaslonska slika 2019-10-10 01-26-11.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  33.37 KB
 Pogledana:  4 krat

Zaslonska slika 2019-10-10 01-26-11.png


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2019 1:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjetno je dovolj, da izključiš peč. Preveri s preizkuševalcem napetosti (fazenbrifer, po domače).
Briko med COM in L odstraniš, ker dobi sponka COM fazo preko stikala na peči.
Ja, vezava pa je enaka.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M13
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 21 Nov 2019 20:17
Prispevkov: 5
Aktiv.: 6.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 21, 2019 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Tudi jaz imam problem z zamenjavo sobnega termostata. Star termostat ima tri priklope (no com nc) nov pa ima samo dva (L1 N1). Na starem termostatu je tud na com-u sedaj napetost,ki se ob delovanju oz. ne delovanju spreminja na NO ali NC.

Da bi lahko uporabil novi termostat z dvema priklopoma bi verjetno moral zdaj zadevo vezat preko releja? Se motim ali imam prav? Ali kako naj zadevo rešim oz. vežem,da bo delovala?

Spodaj se slike obeh termostatov.

Hvala vsem za pomoč!



IMG_0062.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.5 MB
 Pogledana:  8 krat

IMG_0062.jpeg



IMG_0159.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.63 MB
 Pogledana:  2 krat

IMG_0159.jpeg


Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 21, 2019 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je pa stari termostat preklapljal (ne vklapljal), da ima vezane 3 žice?
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
M13
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 21 Nov 2019 20:17
Prispevkov: 5
Aktiv.: 6.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2019 12:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Kaj je pa stari termostat preklapljal (ne vklapljal), da ima vezane 3 žice?


Bo verjetno to bol možno ja. Obstaja kaka opcija,da preko releja vežem zadevo? Ali kako naj rešim?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1626
Aktiv.: 9.57
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2019 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shemo vezave releja imaš že skoraj narisano na obeh termostatih Wink

Na staremu je narisano kam priključiti kateri kontakt.
"LOAD" na novemu je navitje releja, ki pa mora imeti navitje 230v.

Predvidevam, da je novi termostat namenjen za talno gretje

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član



Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Prispevkov: 1729
Aktiv.: 12.60
Kraj: Središče ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 22, 2019 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je stari termostat za mešalni ventil?
_________________
Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
Ali je stari termostat za mešalni ventil?

Zgleda, da ne bo odgovora, zakaj so tri žice.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Prispevkov: 7280
Aktiv.: 42.84
Kraj: Koprivnica (HR), Hoče (SLO)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 10:05 am    Naslov sporočila: icon_idea  Odgovori s citatom

Človek je našel rešitev, pa vas(nas) ne rabi več. Whistle

That's life!

_________________
The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
M13
Neznanec
Neznanec



Pridružen-a: Čet 21 Nov 2019 20:17
Prispevkov: 5
Aktiv.: 6.06
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 7:20 pm    Naslov sporočila: icon_idea  Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Človek je našel rešitev, pa vas(nas) ne rabi več. Whistle

That's life!


Tako je Wink Sem uredil sam Smile Hvala vseeno
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5159
Aktiv.: 30.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, važno, da si uredil, kako, pa, tako ali tako, nikogar ne zanima.
Ja tako je to, nekateri bi samo jemali.......... Shame on you

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dyfan
Član
Član



Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54
Prispevkov: 649
Aktiv.: 4.23
Kraj: Šentjur

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 9:57 pm    Naslov sporočila: icon_idea  Odgovori s citatom

M13 je napisal/a:

Tako je Wink Sem uredil sam Smile Hvala vseeno

No, "M13", ker vidim, da si nov na forumu, naj ti prišepnem, da se po forumskem bontonu na koncu običajno pojasni, kako smo prišli do rešitve problema (ne glede na to, kdo je rešitev odkril). Smile Hvala vseeno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član



Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Prispevkov: 3028
Aktiv.: 20.92
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 23, 2019 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Posti od 21.11 -> smeti Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 231 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group