www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Termometer DS1820

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3311
Aktiv.: 19.58
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 8:40 am    Naslov sporočila:  Termometer DS1820 Odgovori s citatom

Pozdrav,

DS1820 termometri dajejo temperaturo v paketu 8-ih bajtov, kjer je zadnji CRC8 bajt za preverjanje pravilnosti.

Zanima me, ali je kdo od vas vodil evidenco, koliko takih paketov je CRC8 negativnih.

Naredil sem sistem za vodenje centralne kurjave z 9 takimi termometri. Temperature se merijo vsako minuto. Naprava vodi dnevnik in beleži tudi telegrame z napako v CRC8 bajtu. Dnevno dobim morda 2 morda 8 takih telegramov. Tako meritev seveda ignoriram in upravljam sistem z eno minuto staro informacijo o temperaturi.

Zanima me, ali je tako obnašanje normalno in moramo v programih imeti toleranco do napačnih telegramov, ali moram termometre, ki mi dajejo take telegrame menjati. Ali bo potem bolje ali bom na istem, če je to normalno za te termometre.

Za enkrat sem v program vgradil števce napačnih telegramov za vsak termometer. Števec resetiram kadarkoli dobim telegram brez napake. Programiral sem tako, da se sistem ustavi, ko dobi zaporedoma od nekega termometra 10 napačnih telegramov.
Se še ni zgodilo.

Pozdrav
VS
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Prispevkov: 4066
Aktiv.: 26.57

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Statistike ravno nimam, je pa kar nekaj takih paketov, če procesor počne še kaj drugega, razen branja senzorja (prekinitve). V bistvu ne gre za napako v samem paketu, ampak za napako pri branju, ker so timingi dokaj kritični in jih prekinitev zna povozit.
Zaradi par napačnih paketov jaz tudi ne zganjam panike, se pa vklopi alarm, če po nekem času ne dobim pravilnega paketa od senzorja (interval za branje je nekje ena sekunda, torej se precej hitro najde napaka).

_________________
Tule nisem več aktiven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Prispevkov: 3311
Aktiv.: 19.58
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 9:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gumby je napisal/a:
Statistike ravno nimam, je pa kar nekaj takih paketov, če procesor počne še kaj drugega, razen branja senzorja (prekinitve). V bistvu ne gre za napako v samem paketu, ampak za napako pri branju, ker so timingi dokaj kritični in jih prekinitev zna povozit.
Zaradi par napačnih paketov jaz tudi ne zganjam panike, se pa vklopi alarm, če po nekem času ne dobim pravilnega paketa od senzorja (interval za branje je nekje ena sekunda, torej se precej hitro najde napaka).


Pri 1wire ukazih imam prekinitve onemogočene - Disable Interrupts.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član



Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Prispevkov: 4066
Aktiv.: 26.57

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, če si lahko privoščiš, je to najbolj enostavna rešitev.
_________________
Tule nisem več aktiven.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član



Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Prispevkov: 1346
Aktiv.: 8.40
Kraj: Rogaška

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2013 10:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Napake se pojavijo v primerih motenj, ki jih povzročajo vklopi-izklopi porabnikov med branjem temperature s senzorja... motnja prileti tudi od zunaj po omrežju.

Dobro filtrirano napajanje in oklopljeni signalni kabli so osnova.

Lp.

Darko

_________________
--
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain)
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
tiger
Član
Član



Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Prispevkov: 1123
Aktiv.: 6.64
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 07, 2019 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

DS1820 pošlje 8 bytov podatkov prejemniku. Prva dva sta temperatura, zabnji je crc byt. Sem temu posvetil nekaj pozornosti, temperatura je bila prikazano pomoje pravilno CRC byt pa napačno. Najbrž ker je zadnnji byte in lahko pride do napake v komunikaciji.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 207 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group