www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 
Sponsored by SiOL

Elektronika varilnega aparata Kemppi v okvari
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tonko
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Prispevkov: 536
Aktiv.: 3.17
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 19, 2013 6:06 pm    Naslov sporočila:  Elektronika varilnega aparata Kemppi v okvari Odgovori s citatom

Zanima me če ima kdo kaj izkušenj s popravilom elektronike za Kemppi varilne aparate.
Menda je bil nekje zunaj na močnostnih povezavah kratek stik in naj bi crknila elektronika.



Kemppi_rr.jpg
 Opis:
Elektronika varilnega aparata Kemppi
 Velikost datoteke:  337.15 KB
 Pogledana:  44 krat

Kemppi_rr.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Slowfly
Član
Član



Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Prispevkov: 4079
Aktiv.: 24.12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 2:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj popravljam tudi Kemppijeve aparate. Vendar tako na daljavo najbrž ne bova rešila kaj dosti. Imaš samo to ploščo pri sebi?

lp

_________________
Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tonko
Član
Član



Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45
Prispevkov: 536
Aktiv.: 3.17
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 20, 2013 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za informacijo.
Te kontaktiram pod ZS.
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.15
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 21, 2013 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri model varilnega aparata pa to imaš?
_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1300
Aktiv.: 9.02
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 10, 2019 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale tema bo kot nalašč... Very Happy

Za kolega popravljam eno Kemppi MIG/MAG enoto, ki je drugače del profi sestava na vozičku (vsebuje jeklenko, močnostni napajalnik, TIG enoto, kontrolno/hladilno enoto, ter tole MIG/MAG enoto). Model je ML SYNERGIC 500. Leto izdelave okoli 1994.

Ta MIG enota je po pričevanju izredno malo rabljena. Več časa je stala, odklopljena, tudi nekaj let, nato pa enostavno ni več delovala pri poskusnem vklopu.

Pri vklopu glavnega stikala na močnostnem napajalniku/inverterju, se pri vseh perifernih enotah vsaj za sekundo prižgejo vsi LED segmenti, a tu žal ne. Včasih se sicer naključno prižge kakšen, kot na sliki, a mislim da je to bolj zaradi kakšnega prehodnega pojava.

Elektronika se sicer napaja preko 50 V vodila, ki od kontrolne enote dobiva tudi komunikacijo. Zato sem jo priklopil preko svojega 33 V usmernika, zaporedno z 12 V akumulatorjem.
Na elektroniki se prižgeta 2 rdeči LED, in včasih tudi tretja zgoraj. Če se ne, jo je pa nekako možno prižgati z dotikanjem prstov po delu vezja v njeni okolici. Confused

Napetost 5 V je prisotna tako na procesorju, kot na napajalni veji za elektroniko uporabniškega vmesnika. Močnostni upori na vezju so razumljivo topli.

Reakcije na gumbe in stikala ni. Prav tako še nisem preveril če 16 MHz oscilator in komunikacija oddajata kaj od sebe.

Tu pa tam se na forumih najde kdo z enakim sestavom in enakim problemom, tako da sklepam da ne gre za osamljen primer... Je že kdo imel izkušnje s tem? Najbolj sumim ravno EEPROM in procesor.
Confused



IMG_20190423_194545.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  602.22 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG_20190423_194545.jpg



IMG_20190605_194506.jpg
 Opis:
naključno prižgani LED displeji, kar se zgodi včasih.
 Velikost datoteke:  943.1 KB
 Pogledana:  14 krat

IMG_20190605_194506.jpg



IMG_20190605_194519.jpg
 Opis:
prižgani 2 svetleči diodi na vezju.
 Velikost datoteke:  807.69 KB
 Pogledana:  10 krat

IMG_20190605_194519.jpg



IMG_20190605_194659.jpg
 Opis:
včasih se prižge še tretja LED zgoraj, a ne vem kaj pomeni
 Velikost datoteke:  764.77 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG_20190605_194659.jpg



IMG_20190605_194723.jpg
 Opis:
vsebuje procesor TN80C196KC
 Velikost datoteke:  744.07 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_20190605_194723.jpg


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1300
Aktiv.: 9.02
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2019 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot prvo naj še povem, da mi layout elektronike nikakor ni všeč. Noben IC nima ob sebi blok kondenzatorja na napajalnih pinih, linija za reset mikrokrmilnika je dolga vsaj 20 cm in med drugim speljana tudi pod transformatorjem, zunanji signali nimajo nekega pametnega ščitenja vsaj s clamping diodami... Confused Res ne vem kako je to prestalo EMC teste in kdo je to dizajniral...

Torej, pravkar sem opravil par meritev signalov in takole izgleda:



F0077TEK.TIF
 Opis:
signal na 16MHz oscilatorju oziroma mikrokrmilniku(rumena=XTAL1 , modra=XTAL2 , rdeča=CLKOUT)
 Velikost datoteke:  24.05 KB
 Pogledana:  12 krat

F0077TEK.TIF



F0078TEK.TIF
 Opis:
Včasih mi uspe zagnati MCU v nekakšnem režimu, ko CLKOUT ne da nič od sebe. Verjetno je to kakšen servisni/tovarniški način delovanja? Takrat izmerim tudi da je Reset linija na logični 1.
 Velikost datoteke:  23.76 KB
 Pogledana:  9 krat

F0078TEK.TIF



F0079TEK.TIF
 Opis:
rumena = pin 62 (ALE/ADV) na mikrokrmilniku
zelena = Reset pin na mikrokrmilniku
 Velikost datoteke:  23.09 KB
 Pogledana:  12 krat

F0079TEK.TIF



F0080TEK.TIF
 Opis:
rumena = pin 61 (RD) na mikrokrmilniku
zelena = Reset pin na mikrokrmilniku
 Velikost datoteke:  29.41 KB
 Pogledana:  8 krat

F0080TEK.TIF



F0081TEK.TIF
 Opis:
rumena = pin 18 (O7) na zunanjem UV-PROM čipu, na katerem je nalepka PROMIGB4)
zelena = Reset pin na mikrokrmilniku
 Velikost datoteke:  19.92 KB
 Pogledana:  7 krat

F0081TEK.TIF


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1300
Aktiv.: 9.02
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2019 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Reset linija gre na čip z oznako H 239 (komparator od Harris Semiconductors?), na njegov izhodni priključek. Vmes je še kondenzator proti masi.

Skratka - Pri tem sem fizično prekinil reset linijo ob čipu, a še vedno ta linija žvižga nekaj po svoje. Confused Posledično so tudi signali s periferijo (eprom čipi) povsem mimo.
Poskusil sem tudi z 1 Kohm pull-up uporom na reset liniji, toda vse kar dosežem je, da se poviša amplituda špice signala.

Sumim da zna biti nekaj narobe z mikrokrmilnikom, ali pač?
Ali je to po vsej verjetnosti mikrokrmilnik, ki ga je treba še programirati?Kljub temu da, po datasheetu sodeč, nima v sebi opcijskega ROM-a? Informacij na netu pa je precej malo...



F0082TEK.TIF
 Opis:
rumena = napajalna napetost Vcc na mikrokrminilu (AC-coupled), prikazuje valovanje napetosti
zelena = Reset linija na mikrokrmilniku
 Velikost datoteke:  21.01 KB
 Pogledana:  17 krat

F0082TEK.TIF


Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1300
Aktiv.: 9.02
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 08, 2019 3:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naročil in dobil sem nov kontroler po pošti Very Happy . Prispajkal noter podnožje, trikrat preveril vse stike, vstavil noter nov kontroler, spet trikrat preveril vse stike.... In tema. Liar Evil or Very Mad

Signali na linijah so enaki kot prej z originalnim kontrolerjem. Torej - Reset linija sama skače in 0 na 1 in nazaj. Recimo RD linija nekaj žvižga, ostale pa tudi. Ko gre Reset linija nad threshold nivo, so komunikacije oziroma ostali signali nekako smiselni in pravokotni; ko pa Reset pade pod spodnji threshold, pa se vsi ti isti signali zbrkajo...
Izgleda, kot da kontroler resetira samega sebe vsakih 30 us.
Če pa EPROM vzamem ven, pa ostane Reset linija fiksno na logični 1, linija RD pa vseeno nekaj komunicira od sebe - ampak seveda v prazno.

Izgleda da se je res vsebina EPROM čipa "PROMIGB4" zbrkala... Rolling Eyes Sedaj pa kje dobiti drugega... Question

Zatorej, bi se res priporočal, če ima kdo, ali pa če kdo pozna koga, ki pozna koga; da si lasti takšen aparat, takšen model (Synergic ML 500) - in bi dovolil da si skopiram vsebino EPROMa, ki mora imeti oznako PROMIGB4. Angel Pray
Seveda bom plačal vse kar bo potrebno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.15
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2019 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je že vse to tako dolgo stalo si sploh očistil VSE kontakte konektorjev?
Sploh pa podatkovne-flat?

_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
baresi
Član
Član



Pridružen-a: Tor 28 Jun 2005 19:14
Prispevkov: 354
Aktiv.: 2.09
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2019 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@laura, domnevam da @sebaveh ne ve, da je treba kontakte očistiti, posebej če so ti flat. Za rešitv problema, bi mu lahko predlagal kakšen flat čistilni servis v Murski Soboti, iz Slovenske Bistrice do Murske Sobote je maksimum ena ura vožnje. Dvomim da bi se @sebaveh temu servisu odrekel.
_________________
lp
baresi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1214
Aktiv.: 14.24
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 10, 2019 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
...Izgleda da se je res vsebina EPROM čipa "PROMIGB4" zbrkala... Rolling Eyes Sedaj pa kje dobiti drugega... Question ...

Ali to pomeni, da si eprom že prebral v programatorju in ali ni imel vsebine ali je imel ob vsakem branju drugačno?

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.15
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2019 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

baresi je napisal/a:
@laura, domnevam da @sebaveh ne ve, da je treba kontakte očistiti, posebej če so ti flat. Za rešitv problema, bi mu lahko predlagal kakšen flat čistilni servis v Murski Soboti, iz Slovenske Bistrice do Murske Sobote je maksimum ena ura vožnje. Dvomim da bi se @sebaveh temu servisu odrekel.

Če sem napisal VSE kontakte sem mislil VSE- v vseh enotah,tudi kontakte EPROM-a. Ne vem koliko varilnih aparatov si ti popravil, jaz sem jih kar nekaj od Froniusa naprej.
Pa brez je...ih žaljivk!!!

_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laura
Član
Član



Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Prispevkov: 1938
Aktiv.: 17.15
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 13, 2019 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:
sebaveh je napisal/a:
...Izgleda da se je res vsebina EPROM čipa "PROMIGB4" zbrkala... Rolling Eyes Sedaj pa kje dobiti drugega... Question ...

Ali to pomeni, da si eprom že prebral v programatorju in ali ni imel vsebine ali je imel ob vsakem branju drugačno?

Mogoče so pa res samo slabi kontakti na EPROM-u glede na navedeno-samo predvidevam.
Sem imel že kar nekaj primerov glede tega.

_________________
Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član



Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Prispevkov: 1300
Aktiv.: 9.02
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2019 4:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pjebi, ne se špitirat Very Happy Wink
Torej, kot na začetku, sem sedaj še enkrat sem pregledal kontakte. Displej/stikalna plošča je povezana z dvema flat kabloma s pozlačenimi pini. Očistil sem jih z izopropanolom in premeril z multimetrom na funkciji prevodnosti (FLUKE 289).
Kljub temu, to ne bi smel biti razlog, zakaj se MCU na vsakih 30 us sam sebe resetira; in to interno, tako da si fizično potegne Reset linijo na logično 0.

Z ostalimi enotami (napajalnik, hladilna enota, TIG enota) ta elektronika komunicira preko enožične linije (half duplex). Na njo gresta pina Rx in Tx, ki pa vedno ostaneta na logični 0 (Rx) oziroma 1 (Tx). Tudi to ne bi smel biti vzrok da bi MCU sam sebe resetiral - ne glede na to kaj so programerji pri snovanju pili in kadili... Povrh tega, da ostale enote po vklopu prižgejo vse LED segmente za sekundo ter nato izpišejo status (Err v primeru če ne bi bilo komunikacije z ostalimi enotami).

Nato sem zamenjal še podnožje EPROMA, dve letvici, ter pospajkal pade. Ter jih po spajkanju seveda očistil kolofonije. Nič bolje.

Med MCU in EPROM so le še tri vezja MM74HC573, katerih izhodi gredo na displej/stikalno ploščo

V bližini je še en EEPROM, oznake CAT28C64BN, fiksno prispajkan. Ostalo pa nekaj diskretne logike - 74HC166, -27D, -4051D, -14M, LM239 in NE555.

Ampak! Če se s prsti dotikam EPROMovih nogic, potem displej nekako oživi za trenutek Shocked Sicer prikaže le fiksne, nesmiselne vrednosti, včasih dele segmentov, včasih celo popolno številko.
Pa tudi - kar mi je najpomembneje - signal na Reset liniji spremeni (poveča) amplitudo, rahlo tudi frekvenco, včasih gre celo na logično 1 za več kot 200 us. Confused

Skratka - ali ima kdo za posodit bralnik/programator za EPROM ? Tip je NM27C512-120. Ker me res zanima kaj je notri...
Hvala!
Upam da so se mu samo timingi opešali zaradi starosti... Pray
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Prispevkov: 13598
Aktiv.: 80.41
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2019 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Kljub temu, to ne bi smel biti razlog, zakaj se MCU na vsakih 30 us sam sebe resetira; in to interno, tako da si fizično potegne Reset linijo na logično 0.


Tole je čudno. V 30uS ne more preverjat periferije, ki je na kakem vodilu. Tudi za WDT je to zelo kratek čas. Preverja lahko le direktno kak svoj vhod. Imam občutek, da ob inicializaciji na nek pin pričakuje neko stanje, ki v danem trenutku to ni pravo. Glede na to, da se to ciklično dogaja je to stanje pomembno za delovanje procesorja, sicer bi ga "pameten" programer "spustil" naprej in signaliziral napako. A je na vezju kak čip, ki je namenjen resetu procesorja? Teh čipov je kar nekaj Dallas se mi zdi da ima DS1232 ali nekaj takega. Čipi običajno nadzirajo napajalno napetost, lahko tudi temperaturo okolice itd.

_________________
lp
Silvo
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 206 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group