www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

13.000kWh poračuna elektrike
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 201
Aktiv.: 3.83
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 7:05 pm    Naslov sporočila:  13.000kWh poračuna elektrike Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Pred par dnevi se je pri meni oglasil gospod iz Energetike Ljubljana in preveril števec. Razbral je, da smo dolžni za 13.000kWh elektrike oz. okoli 3.000€. Ker je bilo stanovanje večino časa prazno in so bile vse naprave odklopljene je to seveda nemogoče. Kar je še bolj čudno, od zadnjega odčitanja je bilo 12.000kWh porabljenega na VT, ter samo 1.000kWh na MT. Da boste lažje razumeli bom kronološko napisal kaj se je dogajalo s stanovanjem.

19. April 2018: Zamenjajo naš števec z drugim, rabljenim števcem. Stanovanje je v tem času prazno, vse naprave so izklopljene iz elektrike.
- Star števec: VT 25.000 MT 22.900
- "Nov" števec: VT 28.900 MT 43.400
Na ta dan, torej 19.4.2018 so tudi odčitali ta nov števec in nam dali dokument kjer piše, da je stanje na števcu tako kot sem napisal, se pravi 28.900VT in 43.400MT.

Julij 2019: Stanovanje je bilo do tega dne prazno, vse izklopljeno. Jaz sem se vselil. Števca nisem odčital. Približno 1 teden sem stanovanje urejal, vsega skupaj je bilo mogoče 1 uro uporabe fleksarice in sesalca, preostalo sem uporabljal vrtalnik na baterije, ki sem ga mogoče parkrat napolnil. Od takrat naprej grejem vodo z 80l bojlerjem in uporabljam vodo izključno za tuš 1x na dan po 2 minuti. Imam računalnik, ki je prižgan 24/7 in porablja 70W, monitor 20W, ojačevalec 20W, imam en hladilnik. Ostali porabniki kot so tv komunikatorji in modemi do pod 5W. Grejem se na toplovod.

1. november 2019: Prvič odčitam števec. Preberem naslednje vrednosti:
- VT 39.500 MT 43.900


4. marec 2020: Trenutno stanje na števcu:
- VT 40.000 MT 44.500

V 5 mesecih od kar imam števec pod kontrolo, torej od novembra do marca sem porabil 500kWh VT in 600kWh MT. Koliko sem porabil od julija do novembra podatkov nimam, ker števca nisem odčital ob vselitvi, nisem pa popolnoma nič spremenil svojih navad. Nimam nobene nove naprave, živim popolnoma identično.

Še enkrat da strnem:
1) 19.4.2018 stanje števca 28.900 VT 43.400 MT. Stanovanje je do julija 2019 prazno, vse izklopljeno
2) 1.7.2019 stanje števca neznano, vselim se v stanovanje
3.) 1.11.2019 stanje števca 39.500 VT 43.900 MT
4.) 4.3.2020 stanje števca 40.000 VT 44.500 MT


Nikakor mi ni jasno kje se je nabrala skoraj 11.000kWh VT, medtem ko se je v istem času MT spremenil samo za 500kWh ? Najprej sem pomislil na to, da je pokvarjen števec. Vendar od novembra naprej števec očitno deluje pravilno, in kot vidite se VT in MT dvigujeta v razmerju skoraj 1:1. Prej, ko naj bi nastala ta razlika pa sta se povečala VT in MT v razmerju 20:1 !!

Prosim da mi pomagate razumeti kaj se je zgodilo. Do stanovanja, kjer so protivlomna vrata sta imela dostop samo moj oče in stric. Stanovanje je pisano na njiju, računi so pisani na njiju. Sta edina, ki imata poleg mene ključ in sigurno nista samih sebe sabotirala s "krajo" elektrike. Zadnji zaznamek s strani elektra je iz leta 2018, aprila. Naslednji je marec 2020. Prosim za pomoč
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član



Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Prispevkov: 4596
Aktiv.: 27.32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kje pa je stevec? Verjetno na hodniku, ne v stanovanju?
_________________
...lahko pa se tudi motim ...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 201
Aktiv.: 3.83
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V stanovanju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
eldi2011
Član
Član



Pridružen-a: Pon 29 Sep 2014 15:55
Prispevkov: 220
Aktiv.: 3.20
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izklopi vso porabo za par ur in opazuj števec. Ugasni luči, izklopi vtikače, ugasni bojler .. , ne pa izklopiti varovalk ! Sem že videl, ko je sosed adaptiral stanovanje in s e priklopil na soseda. Malo globje je poštemal in prišel do doze s hrbtne strani ....
Je verjetna možnost.... Sicer pa dve leti 11000 je ogromno, 458kWh na mesec. Da ni prišlo do napake pri popisu, ko se je števec menjal ?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1302
Aktiv.: 14.23
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sumi moj predhodnik, se je lahko ob menjavi števca zgodila pomota in se je za stanje VT namesto 38900 napisalo 28900, noben od vas pa teh številk ni preveril.

Če je to res so izračuni potem dokaj normalni, saj bi bilo v osmih mesecih (1.7.19 do 4.3.2020) porabljeno tako VT (600+500) kot MT (500+600) oboje za 1100 kWh, skupaj torej 2200 kWh.
Če za enotno tarifo vzameš kar nek približek 0,14€/kWh x 2200kWh=308€, deljeno z 8 mesecev = 38,50€/mesec povprečno, če bi bilo začetno stanje za VT 38900 namesto 28900.
V tvojem primeru pa se je prve 4 mesece VT povečala namesto 600kWh (38900->39500) na 10600kWh (28900->39500), kar znese zdaj skupaj v osmih mesecih ogromnih 12200kWh (VT+MT) ali 1525kWh/mesec (213€/mesec).

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 720
Aktiv.: 11.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen števec? mehanski?
Zelo čudno je, da popisa oziroma poračuna niso naredili skoraj 2 leti.
Res škoda, ker ob vselitvi nisi popisal števca, ampak kaj moreš, zdaj je prepozno, te informacije žal ni.

Glede na tvoje teme na forumu lahko sklepamo, da si bil pri porabi varčen, to kaže tudi obdobje od 1.11.2019 naprej, če so bile tvoje navade zelo podobne tudi poleti in jeseni 2019, bi lahko izračunal teoretično stanje števca na dan vselitve.

MT se zelo dobro ujema in skoraj ne odstopa. VT po tej oceni odstopa za 10000 kWh, možno je, da so pri zamenjavi narobe zapisali.
Da je bilo stanje VT 38900 kWh pri zamenjavi števca je v tem primeru precej logičen rezultat.

Da si zamenjan števec dobil s stanjem VT 28900 in MT 43400 je zelo čudno, da bi nekdo uspel narediti tako veliko razliko med VT in MT bi moral biti res fanatik šparanja in res pretežno porabljati MT.

Jaz bi sprožil postopek, se pritožil, da je gotovo prišlo do napake pri popisu ob zamenjavi. Mogoče ima števec neko serijsko številko, mogoče nekje obstajajo informacije na katerem merilnem mestu je bil števec montiran prej, potem gredo samo še gledat račune in kakšno je razmerje med VT in MT, mogoče celo nekje obstaja zapis stanja števca, no, moral bi biti, če se ve, kje je bil prej montiran.

Pred vselitvijo je bilo po teh zapisih v 15 mesecih porabljeno 10000kWh, to je 666kWh VT na mesec pri praznem stanovanju d'oh!

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 201
Aktiv.: 3.83
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore. Ja, moja poraba je bila v prvih 5 mesecih ko nimam popisanega števca popolnoma enaka kot v naslednjih 5 mesecih. Tudi jaz sem pomislil, da so pri števcu napisali 10.000 VT premalo. Ker potem bi se številke popoloma izšle. Danes ko je prišel gospod je tudi fotografiral števec. Morda so enako storili, ko so menjali števec. V kratkem gremo na elektro skupaj z obema lastnikoma, jaz bom pa zrisal grafe porabe, kjer se bo lepo videla razlika med 1:1 VT MT razmerjem in 20:1 VT MT. Moja sorodnika sta taka da bi znala celo plačati tole, samo da bi imela mir. Mene pa enostavno jezi da tega defakto mi nismo porabili in pika. Nemogoče. In bojim se, da kljub temu da jim bom to razložil bodo rekli, števec od novembra do danes dela uredu, tako da napaka na njemu ni. Odčitke imamo pa take in take in jaz nimam nobenega dokaza, da jim dokažem da to ni res.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član



Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Prispevkov: 3083
Aktiv.: 18.51
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

se števec odčituje 1x mesečno, 1x polletno, 1x letno ?
Ročno ali avtomatsko ?
Če se odčituje avtomatsko, imajo podatke o povprečni 15-minutni moči. Iz tega se vidi kaj se je dogajalo in kdaj se je dogajalo. Zahtevaj podatke kot na priloženi sliki.



slika_15_min_povpr_moc.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  81.97 KB
 Pogledana:  15 krat

slika_15_min_povpr_moc.jpg



_________________
___
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
v.j.
Član
Član



Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Prispevkov: 720
Aktiv.: 11.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V trafo postaji ima elektro še najmanj en števec. Zadeva je preprosta, elektro dobro ve, katera merilna mesta so priključena na števec v trafo postaji, samo seštejejo in morali bi najti razliko 10000kWh, ker to ni več zanemarljiva količina, ki bi se mogla pojasniti z merilno napako Wink

Kar vztrajaj, ne pusti se jim, naj oni najdejo napako, 10000 je tako zelo fino na okroglo, da je zelo velika verjetnost da je šlo za napačen vpis stanja ob zamenjavi.

_________________
Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb www, na ZS ne odgovarjam!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1678
Aktiv.: 9.57
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2020 10:35 pm    Naslov sporočila:  Re: 13.000kWh poračuna elektrike Odgovori s citatom

Sentinel66 je napisal/a:
Zamenjajo naš števec z drugim, rabljenim števcem.


Števec ima serijsko številko.
Če je volja s strani elektro lahko preverijo kakšno je bilo zadnje stanje na njemu pri stranki pred vami.
Če te volje ni jo lahko spodbudi odvetnik z dopisom.

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 201
Aktiv.: 3.83
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2020 1:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore, vsekakor bomo vztrajali do konca ! Bom poročal kako bo šlo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fosn
Član
Član



Pridružen-a: Sre 05 Feb 2020 11:43
Prispevkov: 34
Aktiv.: 9.20

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 05, 2020 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj brat ima veliko žago za les in ima GSM odčitovanje za števec in je tudi dobil enkrat kljub temu da ima mesečno daljinsko odčitovanje poračun za skoraj 10.000€.
Finta je bila v tem, da en mesec ali več ni delalo daljinsko odčitovanje na GSM kartico zaradi slabega signala in so poslali osebo, da je števec odčitala in narobe prepisala stanje.
Je trajalo kar neki časa, da je uspel dokazati, da je bila njihova napaka. Smo preverjali od toka v zemljo, do tega da ni možno tolikšna poraba, kljub temu da bi vsi stroji delali 24 ur na dan, da ni možen takšen pretok energije čez velikost glavnih varovalk.....do ne vem kaj vse. Dobavitelj pa se delal, da ni njihova krivda. Pol so pa sami pogledali in priznali.
Tak da so kr trdi..je treba vztrajat in biti tečen.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1957
Aktiv.: 11.17
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2020 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v.j. je napisal/a:
Da si zamenjan števec dobil s stanjem VT 28900 in MT 43400 je zelo čudno, da bi nekdo uspel narediti tako veliko razliko med VT in MT bi moral biti res fanatik šparanja in res pretežno porabljati MT.

Pri meni je razmerje še malo bolj v prid MT. Pa za to ne vklapljam pralnega ali pomivalnega stroja po 22. uri ali kaj podobnega. Bojler se avtomatsko vklaplja le v MT, nekatera pranja pa se opravijo čez vikend. Res pa je, da sem osebno čez teden večino dneva izven stanovanja. Ampak tako je verjetno pri večini. Dobro razmerje izkoriščam tudi z ustreznim paketom, kjer je cena energije v MT zanemarljiva napram VT.

Če je števec starejši od 12 let je moral biti vmes tudi kalibriran in takrat skoraj zagotovo zapišejo tudi stanje. Na števcu imaš potem nalepko na kateri je letnica zadnje kalibracije. Lahko bi zahteval njen zapisnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sentinel66
Član
Član



Pridružen-a: Sre 03 Feb 2016 19:29
Prispevkov: 201
Aktiv.: 3.83
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 14, 2020 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse se je dobro izšlo. Na elektro Ljubljana so pregledali zgodovino števca in ugotovili, da so pri namestitvi novega števca zapisali vrednost 28xxx namesto 38xxx. Tako je nastala taka razlika, ki so jo sedaj odpravili in je vse ok.
Ostaja pa grenak priokus, saj smo 3 osebe porabile okoli 3 ure letanja sem in tja, živčnost kako se bo izšlo, itd. Glede na to, da ni bila naša napaka bi se mi zdelo s strani ponudnika korektno, da bi nam kot opravičilo za napako dali kakšen popust pri poračunu. Ampak vem da stvari tako ne gredo, ampak lepo bi pa bilo Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mmat
Član
Član



Pridružen-a: Ned 19 Jan 2020 12:52
Prispevkov: 15
Aktiv.: 3.52

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2020 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

So se vsaj opravičili?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 42 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group