www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu
 
 PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

pc ne pride do biosa
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaka, morebit pa jaz ne znam s tem multimetrom.

na sliki ki si jo objavil, ce pogledamo 20 pinski, zadnji konektor,
sem od multimetra (ki je na baterije) crno zico (vodilo ali kaj)
vtaknil v konektor na pin stevilka 15,
potlej sem od multimetra vzel rdece vodilo in ga vtaknil v konektor na pin 14.
multimeter je pokazal 2.42 volte.

takisto samo v 5VstandBy, namerjeno 5.02V
takisto v vse +nekaj voltne pine, namerjeno 0.0V

saj bi video objavil, samo vse tole pisem iz maline....

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5238
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa pojdimo po vrsti:
- črno žico multimetra vtakneš v karikoli COM pin,
- rdečo žico multimetra vtakneš v (recimo) pin1 (3.3V),
- s sponko za spenjanje papirja (ki jo prej ustrezno prekriviš) skleneš pina 14 in 15 (PS_ON in COM),
- odčitaš, kaj ti pokaže multimeter (moralo bi biti okoli 3.3V.

Če ti multimeter pokaže, iztakneš samo rdečo žico multimetra in jo vtakneš v pine+12V, +5V in -12V. Sponka (lahko je tudi košček žice) ostane stalno notri.
Ni potrebno merjenje na vseh 3.3V, 5V in 12V pinih, ker so vezani vzporedno. Dovolj je samo na enem in to je to.

_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joj Jaka, si mors mislt s kaksnim bedakom imas opravka, ha?

Sem povezal pina 14 in 15,
iz multimetra crno v en com,
z rdeco pa po vrsti v vse pluse razen v power_on,
in vse pokaze pricakovano vrednost voltov...

kaj zdaj to pomeni, da psu dela?

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka57
Moderator
Moderator



Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Prispevkov: 5238
Aktiv.: 30.22
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To pomeni, da neobremenjen PSU dela, ni pa rečeno, da dela obremenjen.
_________________
Lp, Jaka
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aha...

...

ok, pa pocakajmo da najdem delujoc psu, pa se javim.

do takrat pa vsem hvala na vlozenem casu, vnosu in vlozenih kumarcah.

lp

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1265
Aktiv.: 14.13
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 19, 2020 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se PSU ob vklopu čez nekaj časa izklopi, ga navadno izklopi neka od njegovih zaščit.
Zaščita pa lahko deluje ali je z njim interno nekaj narobe (navadno slabi kondenzatorji) ali pa je na osn.plošči nek stik, ki toliko obremeni določeno napajalno vejo (12V, 5V, 3V3 ...), da napetost ni stabilna in napajalnik se preventivno izklopi.

Zdaj, ko si ugotovil, da ima napajalnik vse napetosti, če kratko skleneš zeleno (PS_ON) in črno (GND) žico je prva faza testa končana.
Kot je opozoril že @Jaka57, si zdaj testiral napajalnik neobremenjen, torej ni bil priklopljen na osn. ploščo z napajalnima konektorjema.

Prav veliko nimaš več kaj za narediti, ker nimaš kakšnih testnih naprav, obremenilnih uporov itd.
Lahko sicer pokukaš v notranjost napajalnika, če so kakšni napihnjeni kondenzatorji, seveda moraš prej napajalni 230V~ kabel fizično iztakniti iz vtičnice, da ne bo to tvoj zadnji prispevek na forumu!!!

Lahko sicer priklopiš samo 2x4 pinski +12V CPU konektor, glavni 20/24pinski pa naj ostane nepriklopljen a s kratko sklenjenima pinoma PS_ON in GND (zelena in črna) in vklopiš, da vidiš ali se ventilator v napajalniku vrti (slika spodaj).
Vendar kake obremenitve te +12V CPU linije ni, edino do prvega mosfeta, tako da zna biti stanje isto kot prej brez obremenitve, torej da imaš vse napajalne napetosti, ter +5V na sivem kablu-pin8 (PWR_OK).



20200319_142510 (Custom).jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  263.84 KB
 Pogledana:  5 krat

20200319_142510 (Custom).jpg



_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3687
Aktiv.: 21.27
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2020 8:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

izposodi si napajalnik ( dovolj močan in poizkusi)
_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2020 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ekipa, na hitro kaj je novega:
vceraj nisem imel nekega casa,
toda danes sem dobil celo skatlo,
not je delujoc 300w napajalnik,
kar je ravno zadosti za cpu.
itak imam samo cpu na maticni priklopljen.
Priheftam gor in dela!!!
Toda nismo tam...

pazi, dam iz mojega ohisja ven stari napajalnik,
dam not novi-stari-delujoc napajalnik,
in kabla prekratka za centimeter!!!!
sem odvijal kable in nekako sem priklopil kabla na maticno,
a je 4 pinski kabel za cpu napet preko obeh rez za grafiko,
jaz pa nimam integrirane.
Sem not stisnu se ram in ssd ter to povezal.

ok, bom pa ssh-ju iz maline, ce se pc postavi.
In res vse zalaufa v pc-ju, a ne morem ssh not.

Danes je prepozno,
bom jutri izpulil napajalnik in dal se graficno not da vidim do kam sem prilezel...

Dusan, zdaj gledam ta moj star napajalnik, ful lep, tak crn,
toda nimam poguma da ga odprem,
koliko vidim skozi luknjice so kondenzatorji kar veliki...

Do jutri lep pozdrav.

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoran
Član
Član



Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44
Prispevkov: 404
Aktiv.: 2.33
Kraj: SG

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 21, 2020 10:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na kratko... ugotovil si, da je problem v napajalniku. Boš poiskal takšnega, da ti odgovarja (moč in dolžina kablov) in zmaga...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lucca brassi
Član
Član



Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Prispevkov: 3687
Aktiv.: 21.27
Kraj: Idrija - Kočevje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2020 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bodi pozoren na moč :


Zajeta slika.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  101.53 KB
 Pogledana:  12 krat

Zajeta slika.JPG



_________________
Moments before detonation ,....... TT
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mojster-kvarish
Član
Član



Pridružen-a: Pet 22 Jan 2016 21:55
Prispevkov: 46
Aktiv.: 0.90
Kraj: Centralno močvirje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2020 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dedci, evo me, na prvem tiru prvega perona Wink

jah, sem zdaj, od jutra v bistvu, tole pedenal...
pod crto, napajalnik je splaval po vodi.

fantje, naucili ste me par novih stvari,
za to sem neizmerno hvalezen!
kupil si bom nov napajalnik.

kaj pa s tem ta fuc napajalnikom?
Ugotovili smo da brez obremenitve nekaj da od sebe,
ali obstajajo mojstri ki ga lahko ozivijo?

hvala

_________________
gnu/linux
ker raje uporabljam svoboden OS
kot pa ukradenega ki ni vreden svojega denarja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjang
Član
Član



Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Prispevkov: 1933
Aktiv.: 11.16
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2020 4:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je napisal že Dušan, so najbrž krivi elektrolitski kondenzatorji. To zna zamenjati vsak elektronik in ni posebej problematično.

Če pa sprašuješ med katere odpadke to sodi, bi rekel, da v tisti kontejner za malo OEEO.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
robert
Član
Član



Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Prispevkov: 1659
Aktiv.: 9.57
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2020 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mojster-kvarish je napisal/a:


kaj pa s tem ta fuc napajalnikom?
Ugotovili smo da brez obremenitve nekaj da od sebe,
ali obstajajo mojstri ki ga lahko ozivijo?

hvala


Lahko si izdelaš napajalnik za 5V in 12V ali celo regulirani - predelava je opisana tudi na temu forumu.
Lahko ga razdreš in treniraš odspajkovanje elementov katere lahko še kje uporabiš.
Tudi priključne žice so uporabne za kakšne DIY projekte.
Še samo ohišje lahko uporabiš - če ne za drugo je lahko mišelovka Mr. Green

Kar metat stran Evil or Very Mad

_________________
LP Robert
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član



Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Prispevkov: 1265
Aktiv.: 14.13
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2020 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zmeni se za popravilo z najbližjim servisom tam do 50% cene novega, če bo šlo.
Če bo več se ti splača kupiti novega, če ne drugega ima garancijo.

_________________
Največji čar - električar
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Strojna oprema Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 35 dni


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group